Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης για τις φωτιές: Διαχρονικό το έγκλημα σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος, προς όφελος της «πράσινης» μετάβασης και των μονοπωλίων (VIDEO)

Το δια­χρο­νι­κό έγκλη­μα που συντε­λεί­ται σε βάρος της ανθρώ­πι­νης ζωής και περιου­σί­ας αλλά και του περι­βάλ­λο­ντος με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων κατήγ­γει­λε από το βήμα της Βου­λής ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης μιλώ­ντας για τις πυρκαγιές.

Σημεί­ω­σε ότι οι δικαιο­λο­γί­ες και τα προ­σχή­μα­τα της κυβέρ­νη­σης δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν τις ευθύ­νες της για την απου­σία ολο­κλη­ρω­μέ­νου αντι­πυ­ρι­κού σχεδιασμού.

Σημεί­ω­σε ότι όλες οι κυβερ­νή­σεις υλο­ποιούν κατά γράμ­μα το σχέ­διο της πρά­σι­νης μετά­βα­σης της ΕΕ και της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των δασών και της γης προς όφε­λος των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Κατήγ­γει­λε ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις μετρούν την οικο­νο­μι­κή απο­δο­τι­κό­τη­τα, υπο­λο­γί­ζουν με βάση τη λογι­κή κόστους — οφέ­λους και κατα­λή­γουν ότι τελι­κά συμ­φέ­ρει το κρά­τος να δίνει μερι­κές ψευ­το­α­πο­ζη­μιώ­σεις αντί να πλη­ρώ­νει για μέτρα πρόληψης.

Σημεί­ω­σε ότι η πολι­τι­κή όλων των αστι­κών κομ­μά­των αντι­με­τω­πί­ζει το δάσος, τη γη, τα σπί­τια, ακό­μα και την ανθρώ­πι­νη ζωή ως εμπο­ρεύ­μα­τα από τα οποία κερ­δί­ζουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι. Σε αυτή τη λογι­κή εντάσ­σο­νται και όλοι οι δασο­κτό­νοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί.

Υπο­γράμ­μι­σε την υπο­κρι­σία των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που σήμε­ρα κόπτο­νται για τα μέτρα πρό­λη­ψης, όμως δεν έκα­ναν τίπο­τα από το 1998 οπό­τε και απο­φα­σί­στη­κε ο δια­χω­ρι­σμός της πρό­λη­ψης από την κατα­στο­λή των πυρ­κα­γιών με τη μετα­φο­ρά της δασο­πυ­ρό­σβε­σης στην Πυρο­σβε­στι­κή, χωρίς τα απα­ραί­τη­τα κον­δύ­λια, εξο­πλι­σμό και προσωπικό.

Σημεί­ω­σε ότι δεν φταί­ει η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή για­τί όλες οι κυβερ­νή­σεις δεν έδω­σαν ποτέ παρα­πά­νω κον­δύ­λια από 0,04% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού στην Πυρο­σβε­στι­κή, με απο­τέ­λε­σμα τις σημε­ρι­νές τρα­γι­κές ελλείψεις.

Δεν φταί­ει η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή που δεν υπάρ­χει ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας για κανέ­να δάσος, που λεί­πουν 2.000 δασο­λό­γοι και δεν υπάρ­χει κανέ­νας δασερ­γά­της σε πολ­λά Δασαρ­χεία. Δεν φταί­ει η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, συνέ­χι­σε, για το γεγο­νός ότι έγι­νε μόλις το 1% των απα­ραί­τη­των καθα­ρι­σμών των δασι­κών εκτά­σε­ων και σήμε­ρα ακό­μα συνε­χί­ζο­νται ενώ η φωτιά καί­ει στη Δαδιά. Δεν φταί­ει η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή για τα προ­βλη­μα­τι­κά δίκτυα πυρο­σβε­στι­κών κρου­νών, για τα 4.500 κενά σε πυρο­σβέ­στες που δίνουν τη μάχη με οχή­μα­τα 40 ετών.

Ο Θανά­σης Παφί­λης κατήγ­γει­λε ότι με αυτή την πολι­τι­κή της κεντρι­κής εξου­σί­ας ευθυ­γραμ­μί­ζο­νται οι δήμοι και οι Περι­φέ­ρειες κι έτσι καλύ­πτο­νται με βολι­κό τρό­πο οι εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες όλων.

Ανα­φέρ­θη­κε στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης να εκχω­ρή­σει τη δια­χεί­ρι­ση των δασών σε ιδιώ­τες που εκτός όλων των άλλων θα εξα­σφα­λί­ζουν τζά­μπα πρώ­τη ύλη και γη, ενώ θα δημιουρ­γή­σουν του­ρι­στι­κά δασι­κά χωριά, πάρ­κα ανε­μο­γεν­νη­τριών κ.α.

Κατήγ­γει­λε την υπο­κρι­σία της κυβέρ­νη­σης για τους πυρο­σβέ­στες, τους οποί­ους χαρα­κτη­ρί­ζει ήρω­ες (όπως και τους υγειο­νο­μι­κούς στη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας), χωρίς όμως αντί­κρι­σμα αφού αρνεί­ται να τους εντά­ξει στα βαρέα και ανθυ­γιει­νά, τους στέλ­νει στα αερο­δρό­μια της «Fraport» και στο ΕΚΑΒ για οδη­γούς αντί να τους ενι­σχύ­σει με επι­πλέ­ον χρή­μα­τα και προσωπικό.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο