Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης: Τα ναυάγια είναι εγκλήματα με αιτίες και υπεύθυνους που πρέπει να καταδικαστούν

Εγκλή­μα­τα και όχι ατυ­χή­μα­τα, με αιτί­ες και υπεύ­θυ­νους, είναι τα ναυά­για στη Μεσό­γειο, επι­σή­μα­νε ο Θανά­σης Παφί­λης επι­κε­φα­λής του ψηφο­δελ­τί­ου Επι­κρα­τεί­ας του ΚΚΕ μιλώ­ντας στο ραδιό­φω­νο Real FM το από­γευ­μα της Πέμ­πτης 15 Ιού­νη, με αφορ­μή το πολύ­νε­κρο ναυά­γιο ανοι­χτά της Πύλου.

Οι χιλιά­δες ξερι­ζω­μέ­νοι που εγκα­τα­λεί­πουν τις χώρες τους, προ­κύ­πτουν από τους πολέ­μους που εξα­πο­λύ­ουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για να κατα­λη­στεύ­σουν τις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές και τα πετρέ­λαια δια­φό­ρων χωρών, επι­σή­μα­νε, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι αυτές οι δυνά­μεις κάνουν πολέ­μους σε Λιβύη, Ιράκ, Συρία κ.α.

Ο Θ. Παφί­λης κατήγ­γει­λε τη συμ­φω­νία του Δου­βλί­νου ΙΙ, που ψήφι­σαν όλα τα ελλη­νι­κά αστι­κά κόμ­μα­τα στην Ευρω­βου­λή και μόνο το ΚΚΕ την κατα­ψή­φι­σε, για­τί εγκλω­βί­ζει χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στη χώρα μας. Αυτά τα κόμ­μα­τα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τώρα κάνουν πως δεν κατα­λα­βαί­νουν ενώ ψήφι­σαν ως κυβερ­νή­σεις και ως κόμ­μα­τα στην Ευρω­βου­λή αυτή τη συμ­φω­νία, επισήμανε.

Στη­λί­τευ­σε το ιδε­ο­λό­γη­μα των ασφα­λών χωρών, τονί­ζο­ντας ότι με αυτό το πρό­σχη­μα δρο­μο­λο­γού­νται οι επα­να­προ­ω­θή­σεις σε δήθεν ασφα­λείς χώρες ενώ θεμε­λιώ­νει και την απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία της ΕΕ με την Τουρ­κία, που στην πρά­ξη σημαί­νει επί­σης, επα­να­προ­ώ­θη­ση των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, μία συμ­φω­νία που την δέχθη­καν όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις και προει­δο­ποί­η­σε ότι η κατά­στα­ση θα γίνει χει­ρό­τε­ρη, με το νέο σύμ­φω­νο που ετοι­μά­ζουν για τη μετα­νά­στευ­ση και το άσυ­λο, με το οποίο ουσια­στι­κά εντα­φιά­ζουν τις συν­θή­κες της Γενεύης.

Η πρό­τα­ση του ΚΚΕ είναι να απο­στα­λεί επι­τρο­πή του ΟΗΕ και της ΕΕ στην Τουρ­κία και σε όποια άλλη χώρα συγκε­ντρώ­νο­νται οι ξερι­ζω­μέ­νοι και εκεί να γίνε­ται η κατα­γρα­φή τους και η απο­στο­λή τους στις χώρες που επι­θυ­μούν να μετα­βούν, μία πρό­τα­ση που κανέ­να άλλο κόμ­μα στη χώρα μας δεν έχει δεχθεί.

Σημεί­ω­σε ότι η πολι­τι­κή της ΕΕ είναι να ανοι­γο­κλεί­νει την κάνου­λα στις προ­σφυ­γι­κές ροές, ανά­λο­γα με τις ανά­γκες του κεφα­λαί­ου, θυμί­ζο­ντας ότι η Γερ­μα­νία είχε ζητή­σει και είχε δεχθεί μισό εκα­τομ­μύ­ριο μετα­νά­στες, κυρί­ως Σύριους, που μάλι­στα πλη­ρώ­νο­νται με λιγό­τε­ρα χρή­μα­τα από τους Eυρω­παί­ους συνα­δέλ­φους τους.

Τέλος, κατήγ­γει­λε την πολι­τι­κή της κατα­στο­λής, που εφαρ­μό­ζει η ΕΕ και ουσια­στι­κά, ακρι­βαί­νει τη μετα­φο­ρά των ξερι­ζω­μέ­νων με κέρ­δη για τους δου­λέ­μπο­ρους, τους οποί­ους αφή­νουν ανε­ξέ­λεγ­κτους κι έθε­σε το ερώ­τη­μα για­τί δεν υπήρ­ξε έγκαι­ρη παρέμ­βα­ση σωστι­κών δυνά­με­ων, καθώς οι διε­θνείς συμ­βά­σεις προ­βλέ­πουν επέμ­βα­ση όταν ένα πλοίο δεν είναι αξιό­πλοο, ή όταν κιν­δυ­νεύ­ει. Το συγκε­κρι­μέ­νο πλοίο ήταν αξιό­πλοο; πρέ­πει να μας απα­ντή­σουν οι αρμό­διοι, σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά.

Κατήγ­γει­λε τις ρατσι­στι­κές φωνές που αντι­δρούν στην κήρυ­ξη του τρι­ή­με­ρου εθνι­κού πέν­θους, τονί­ζο­ντας ότι για την καλ­λιέρ­γεια τέτοιων φασι­στι­κών αντι­λή­ψε­ων, έχει παί­ξει σε μεγά­λο βαθ­μό, ρόλο η πολι­τι­κή της ΕΕ που αθω­ώ­νει τον φασι­σμό όταν τον εξι­σώ­νει με τον κομ­μου­νι­σμό. Σημεί­ω­σε πως τέτοιες από­ψεις δεν αντι­κα­το­πτρί­ζουν τα αισθή­μα­τα του ελλη­νι­κού λαού, που στέ­κε­ται, σε συγκι­νη­τι­κό βαθ­μό, αλλη­λέγ­γυος στους ξερι­ζω­μέ­νους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, στους σει­σμο­πα­θείς της Τουρ­κί­ας κ.α.

Ο Θ. Παφί­λης ανα­φέρ­θη­κε και στα συστή­μα­τα ασφα­λεί­ας στους σιδη­ρο­δρό­μους της ΕΕ τονί­ζο­ντας ότι εφαρ­μό­ζο­νται μόλις στο 13% του δικτύ­ου, για­τί το κόστος τους σε ολό­κλη­ρο το δίκτυο δεν συμ­φέ­ρει τους επεν­δυ­τές, θυσιά­ζο­ντας τελι­κά τις ζωές των ανθρώ­πων, για­τί αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Κατα­λή­γο­ντας και ανα­φε­ρό­με­νος στην επι­κεί­με­νη εκλο­γι­κή μάχη τόνι­σε ότι στό­χος του ΚΚΕ είναι ν’ ανέ­βει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο από την προη­γού­με­νη φορά, να κρα­τή­σει τους 26 βου­λευ­τές που τους κλέ­βει το πλειο­ψη­φι­κό σύστη­μα υπέρ του πρώ­του κόμ­μα­τος, για να ασκή­σει μαχη­τι­κή πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση προς όφε­λος του λαού.

Το δίλημ­μα είναι αν ο λαός θα ενι­σχύ­σει αυτούς που συμ­φω­νούν με την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται ή θα παλέ­ψει μαζί με το ΚΚΕ για τα δικαιώ­μα­τά του.

Προει­δο­ποί­η­σε ότι οι υπο­σχέ­σεις των αστι­κών κομ­μά­των, δεν πρό­κει­ται να εφαρ­μο­στούν για­τί υπάρ­χουν δεσμεύ­σεις που θα τσα­κί­σουν τα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα, όπως το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, το Σύμ­φω­νο Στα­θε­ρό­τη­τας, η επεν­δυ­τι­κή βαθ­μί­δα, η πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη, κάτι που έχει απο­κα­λύ­ψει άλλω­στε και ο κ. Στουρ­νά­ρας επι­κα­λού­με­νος τις δημο­σιο­νο­μι­κές δυνα­τό­τη­τες της οικονομίας.

«Οσοι ταλα­ντεύ­τη­καν την περα­σμέ­νη φορά, να το κάνουν τώρα, και να ψηφί­σουν το ΚΚΕ, για­τί μόνο το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους, την επό­με­νη μέρα και θα παλεύ­ει μαζί τους για τα δικαιώ­μα­τά τους», να ρίξουν κόκ­κι­νο στην κάλ­πη», κατέληξε.

Πηγή: 902.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο