Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 93η ημέρα — Σε υποχώρηση οι Ουκρανοί — ‘Ολες οι εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 93η ημέ­ρα. Νέα έκκλη­ση για σκλη­ρό­τε­ρες κυρώ­σεις της Δύσης κατά της Μόσχας έκα­νε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, ενώ οι μάχες και οι βομ­βαρ­δι­σμοί συνε­χί­ζο­νται ανε­λέ­η­τοι στη διεκ­δι­κού­με­νη ανα­το­λι­κή περι­φέ­ρεια της Ουκρα­νί­ας για μια ακό­μη ημέ­ρα και τους Ουκρα­νούς σε υποχώρηση.

- Ο ουκρα­νι­κός στρα­τός ανα­γνω­ρί­ζει τη μέτρια απώ­λεια εδά­φους στην περιο­χή του Ντόνετσκ.

- Οι φιλο­ρώ­σοι αυτο­νο­μι­στές υπο­στη­ρί­ζουν ότι έχουν τον πλή­ρη έλεγ­χο του Λίμαν, στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

- Περισ­σό­τε­ροι από 5.000 Ουκρα­νοί αιχ­μά­λω­τοι πολέ­μου κρα­τού­νται στα κατε­χό­με­να εδά­φη του Ντο­νέ­τσκ, ισχυ­ρί­στη­κε την Παρα­σκευή ο ηγέ­της των ρωσό­φι­λων αυτο­νο­μι­στών στην περιο­χή, Ντέ­νις Που­σί­λιν. Στον αριθ­μό αυτόν συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και οι 2.439 που παρα­δό­θη­καν στο εργο­στά­σιο Αζοφ­στάλ, στη Μαριού­πο­λη, από τις 16 Μαΐ­ου, πρό­σθε­σε ο κ. Πουσίλιν.

– Η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν ετοι­μά­ζε­ται να ενι­σχύ­σει το είδος των όπλων που προ­σφέ­ρει στην Ουκρα­νία στέλ­νο­ντας προηγ­μέ­να συστή­μα­τα πυραύ­λων μεγά­λου βελη­νε­κούς που απο­τε­λούν πλέ­ον το κύριο αίτη­μα από Ουκρα­νούς αξιω­μα­τού­χους, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του CNN.

– Η Ουά­σιγ­κτον φέρε­ται σύμ­φω­να με διπλω­μα­τι­κές πηγές να συζή­τη­σε με το Κίε­βο σχε­τι­κά με τον κίν­δυ­νο περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­σης εάν οι Ουκρα­νοί πλή­ξουν στό­χους αρκε­τά πέρα από τα ρωσο-ουκρα­νι­κά σύνο­ρα. Τόνι­σε πάντως προς τη Ρωσία ότι δεν τίθε­ται θέμα άρσης των κυρώ­σε­ων σε βάρος της, όπως ζητεί η Μόσχα ώστε να επι­τρέ­ψει να απε­γκλω­βι­στούν τα εκα­τομ­μύ­ρια τόνων ουκρα­νι­κών σιτηρών.

– Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ προει­δο­ποί­η­σε τη Δύση ότι η παρο­χή όπλων στην Ουκρα­νία με στό­χο να πλη­γούν ρωσι­κές περιο­χές μπο­ρεί να συνι­στά σοβα­ρό βήμα προς μια απα­ρά­δε­κτη κλιμάκωση..

– Ενι­σχύ­θη­καν τα τμή­μα­τα των ρωσι­κών συνο­ριο­φυ­λά­κων, στα σύνο­ρα με την Ουκρα­νία, με εφε­δρεί­ες, τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα και όπλα.

– Η Ρωσία εκτι­μά ότι ο Ζελέν­σκι πως δεν έχει πρό­θε­ση να δια­πραγ­μα­τευ­τεί με τη Μόσχα και η Δύση υπο­στη­ρί­ζει το Κίε­βο στη στά­ση του αυτή.

– Σχε­δόν 31.000 οι Ουκρα­νοί πρό­σφυ­γες στην Ελλάδα

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο