Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: Πετούν τα πτώματα στα ποτάμια εξαιτίας της φτώχειας και του φόβου για τον κορονοϊό

Πτώ­μα­τα ασθε­νών που υπέ­κυ­ψαν στην Covid-19 έχουν εντο­πι­στεί σε ποτά­μια της Ινδί­ας, ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση ενός κρα­τι­δί­ου σε επι­στο­λή της οποί­ας έλα­βε γνώ­ση το Reuters, στην πρώ­τη επί­ση­μη παρα­δο­χή ότι εφαρ­μό­ζε­ται αυτή η ιδιαί­τε­ρα επι­κίν­δυ­νη πρα­κτι­κή, η οποία ενδέ­χε­ται να οφεί­λε­ται στη φτώ­χεια και τον φόβο για την ασθέ­νεια που επι­κρα­τεί στα χωριά.

Εικό­νες πτω­μά­των να παρα­σύ­ρο­νται από το ρεύ­μα στον ποτα­μό Γάγ­γη, τον οποίο οι ινδουι­στές θεω­ρούν ιερό, έχουν προ­κα­λέ­σει σοκ στην Ινδία, η οποία είναι αντι­μέ­τω­πη αυτή την περί­ο­δο με το σφο­δρό­τε­ρο παγκο­σμί­ως κύμα της παν­δη­μί­ας του κορωνοϊού.

Αν και τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης έχουν συν­δέ­σει την πρό­σφα­τη αύξη­ση των πτω­μά­των που εντο­πί­ζο­νται στους ποτα­μούς με την παν­δη­μία, το βόρειο κρα­τί­διο Ουτάρ Πρα­ντές, με 240 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους, δεν είχε σχο­λιά­σει δημο­σί­ως το θέμα μέχρι τώρα.

«Η κυβέρ­νη­ση δια­θέ­τει πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι τα πτώ­μα­τα όσων υπο­κύ­πτουν στην Covid-19 ή οποια­δή­πο­τε άλλη ασθέ­νεια ρίχνο­νται σε ποτα­μούς, αντί να ταφούν με τον σωστό τρό­πο», ανέ­φε­ρε ο ανώ­τε­ρος κυβερ­νη­τι­κός αξιω­μα­τού­χος Μανόζ Κού­μαρ Σινγκ σε επι­στο­λή του με ημε­ρο­μη­νία 14 Μαΐ­ου προς τους επι­κε­φα­λής των περι­φε­ρειών της Ουτάρ Πραντές.

«Ως απο­τέ­λε­σμα της πρα­κτι­κής αυτής, πτώ­μα­τα έχουν εντο­πι­στεί σε ποτα­μούς σε πολ­λές περιο­χές», πρό­σθε­σε.

Ο Σινγκ επι­βε­βαί­ω­σε στο Reuters ότι η επι­στο­λή είναι αυθε­ντι­κή, όμως πρό­σθε­σε ότι στις νεκρο­ψί­ες που διε­νερ­γή­θη­καν σε τέσ­σε­ρα ή πέντε πτώ­μα­τα στην περι­φέ­ρεια Γκα­ζι­πούρ του κρα­τι­δί­ου δεν εντο­πί­στη­κε μόλυν­ση από τον κορωνοϊό.

«Τα πτώ­μα­τα έχουν απο­συ­ντε­θεί, οπό­τε δεν είμαι σίγου­ρος ότι μπο­ρού­σε να εντο­πι­στεί ο κορω­νο­ϊ­ός στην κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκο­νται», σχο­λί­α­σε ο ίδιος.

Το κρα­τί­διο Ουτάρ Πρα­ντές ‑το οποίο έχει περισ­σό­τε­ρους κατοί­κους από όσους η Βρα­ζι­λία ή το Πακι­στάν- έχει πλη­γεί σφο­δρά από το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στην Ινδία. Υγειο­νο­μι­κοί ανα­φέ­ρουν ότι πολ­λά κρού­σμα­τα στα χωριά του κρα­τι­δί­ου, όπου ζει η πλειο­νό­τη­τα των κατοί­κων, δεν ανα­φέ­ρο­νται ποτέ.

india7

Στην επι­στο­λή του ο Σινγκ κατήγ­γει­λε ότι η έλλει­ψη πόρων για την αγο­ρά υλι­κών, όπως ξύλων για τις απο­τε­φρώ­σεις, οι θρη­σκευ­τι­κές δει­σι­δαι­μο­νί­ες σε κάποιες κοι­νό­τη­τες και το γεγο­νός ότι οι οικο­γέ­νειες εγκα­τα­λεί­πουν τους ασθε­νείς καθώς φοβού­νται την ασθέ­νεια είναι μετα­ξύ των πιθα­νών λόγων που έχει αυξη­θεί ο αριθ­μός των πτω­μά­των που πετιού­νται στα ποτάμια.

Ο ίδιος ζήτη­σε από αξιω­μα­τού­χους των χωριών να δια­σφα­λί­σουν ότι δεν θα ρίχνο­νται πτώ­μα­τα στους ποτα­μούς και επε­σή­μα­νε ότι η κυβέρ­νη­ση του κρα­τι­δί­ου θα πρέ­πει να κατα­βά­λει στις φτω­χές οικο­γέ­νειες 5.000 ρου­πί­ες (περί­που 56 ευρώ) για να απο­τε­φρώ­νουν ή να θάβουν τους νεκρούς τους.

Παράλ­λη­λα οι αρχές του Ουτάρ Πρα­ντές έχουν ζητή­σει από την αστυ­νο­μία να πραγ­μα­το­ποιεί περι­πο­λί­ες στους ποταμούς.

Η Ινδία ανα­κοι­νώ­νει επι­σή­μως περί­που 4.000 θανά­τους από Covid-19 κάθε ημέ­ρα εδώ και περί­που δύο εβδο­μά­δες, όμως υγειο­νο­μι­κοί προει­δο­ποιούν ότι ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός είναι πιθα­νόν πολύ μεγα­λύ­τε­ρος καθώς δεν διε­νερ­γού­νται αρκε­τά δια­γνω­στι­κά τεστ στις περιο­χές της υπαίθρου.

Η αύξη­ση του αριθ­μού των νεκρών έχει φέρει στα όριά τους τα απο­τε­φρω­τή­ρια σε πολ­λές περιο­χές και έχει αυξή­σει το κόστος της ταφής.

Χθες ο εκπρό­σω­πος της κυβέρ­νη­σης του Ουτάρ Πρα­ντές, ο Ναβ­νίτ Σεχ­γκάλ, διέ­ψευ­σε τις πλη­ρο­φο­ρί­ες του Τύπου ότι έως και 2.000 πτώ­μα­τα πιθα­νών θυμά­των του κορω­νοϊ­ού έχουν ανα­συρ­θεί από τους ποτα­μούς του κρα­τι­δί­ου και του γει­το­νι­κού Μπι­χάρ τις τελευ­ταί­ες ημέρες.

«Εξα­κο­λου­θού­με να ανα­σύ­ρου­με 10 με 20 πτώ­μα­τα κατά και­ρούς», δήλω­σε ο Σεχ­γκάλ στο Reuters, ενώ πρό­σθε­σε ότι οι κάτοι­κοι κάποιων χωριών που βρί­σκο­νται δίπλα σε ποτα­μούς δεν απο­τε­φρώ­νουν τους νεκρούς τους λόγω των ινδουι­στι­κών παρα­δό­σε­ων που ισχύ­ουν στη διάρ­κεια θρη­σκευ­τι­κών γιορτών.

india6

 Ξεπέρασαν τους 270.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το ομο­σπον­δια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας της Ινδί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες υπέ­κυ­ψαν 4.077 ασθε­νείς με την COVID-19, ενώ επι­βε­βαιώ­θη­καν εργα­στη­ρια­κά 311.170 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2.

Ο επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στο γιγα­ντιαίο ασια­τι­κό κρά­τος έχει φθά­σει τους 270.284 νεκρούς επί συνό­λου 24.684.007 μολύν­σε­ων ως αυτό το στάδιο.

Πολ­λοί ειδι­κοί όμως τονί­ζουν ότι οι αριθ­μοί που δίνει στη δημο­σιό­τη­τα η κυβέρ­νη­ση είναι πολύ υπο­τι­μη­μέ­νοι σε σχέ­ση με την πραγματικότητα.

Κι αυτό παρά το ότι μόνο μέσα στην τρέ­χου­σα εβδο­μά­δα, η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε πάνω από 24.000 θανά­τους και κάπου 2 εκατ. μολύνσεις.

Ο αριθ­μός των επι­λε­γό­με­νων ενερ­γών κρου­σμά­των έχει φθά­σει τα 3,6 εκα­τομ­μύ­ρια, κατά τους κυβερ­νη­τι­κούς αριθμούς.

Ως προς την εκστρα­τεία ανο­σο­ποί­η­σης, περί­που 182 εκατ. πολί­τες έχουν λάβει του­λά­χι­στον μία δόση εμβο­λί­ου από την 16η Ιανουα­ρί­ου. Την 1η Μαΐ­ου η κυβέρ­νη­ση ανήγ­γει­λε πως άρχι­σε ο εμβο­λια­σμός όλων των ενη­λί­κων άνω των 18 ετών, όμως σε πολ­λά ομό­σπον­δα κρά­τη αυτό δεν έχει συμ­βεί λόγω της τερά­στιας έλλει­ψης δόσεων.

Παρό­τι η υγειο­νο­μι­κή κρί­ση συνε­χί­ζε­ται, η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Ναρέ­ντρα Μόντι απο­κλεί­ει την επι­βο­λή εθνι­κού lockdown.

Ωστό­σο τοπι­κές κυβερ­νή­σεις παίρ­νουν μέτρα για να περιο­ρί­σουν την εξά­πλω­ση: στη Δυτι­κή Βεγ­γά­λη από σήμε­ρα επι­βάλ­λο­νται περιο­ρι­σμοί στην κίνη­ση των πολι­τών για 14 ημέρες.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο