Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδονησία: 268 νεκροί από τον σεισμό στη Δυτική Ιάβα — 151 οι αγνοούμενοι

Ο σει­σμός που έπλη­ξε χθες, Δευ­τέ­ρα, τη Δυτι­κή Ιάβα της Ινδο­νη­σί­ας είχε ως απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν του­λά­χι­στον 268 άνθρω­ποι, μετα­ξύ τους πολ­λά παι­διά, ενώ 151 άνθρω­ποι συνε­χί­ζουν να αγνο­ού­νται, δήλω­σαν σήμε­ρα αξιω­μα­τού­χοι των υπη­ρε­σιών αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών, ενώ οι δια­σώ­στες έψα­χναν επι­ζώ­ντες στα χαλά­σμα­τα των κατε­στραμ­μέ­νων κτιρίων.

Ο σει­σμός 5,6 βαθ­μών, με μικρό εστια­κό βάθος, έπλη­ξε την πολυ­πλη­θέ­στε­ρη επαρ­χία της Ινδο­νη­σί­ας χθες το από­γευ­μα (τοπι­κή ώρα), προ­κα­λώ­ντας σοβα­ρές ζημιές στην πόλη Σιαν­τζούρ, σε από­στα­ση περί­που 75 χιλιο­μέ­τρων νοτιο­α­να­το­λι­κά της πρω­τεύ­ου­σας Τζα­κάρ­τα, καθώς και κατο­λι­σθή­σεις θάβο­ντας κάτω από τόνους χώμα­τος του­λά­χι­στον ένα χωριό.

Ο επι­κε­φα­λής των υπη­ρε­σιών αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών Σου­χαρ­γιά­ντο δήλω­σε σε δημο­σιο­γρά­φους ότι πάνω από 1.000 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν, 58.000 ανα­γκά­στη­καν να απο­μα­κρυν­θούν από τις εστί­ες τους και 22.000 σπί­τια καταστράφηκαν.

Οι κατο­λι­σθή­σεις και το ανώ­μα­λο έδα­φος δυσχέ­ραι­ναν σήμε­ρα τις προ­σπά­θειες διά­σω­σης, δήλω­σε ο Χέν­ρι Αλφιά­ντι, επι­κε­φα­λής της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Έρευ­νας και Διά­σω­σης (Basarnas).

«Η πρό­κλη­ση είναι ότι η περιο­χή που έχει πλη­γεί είναι εκτε­τα­μέ­νη … Επι­πλέ­ον, οι δρό­μοι σε αυτά τα χωριά έχουν υπο­στεί ζημιές», δήλω­σε ο Αλφιά­ντι σε δημοσιογράφους.

Πολ­λά από τα θύμα­τα ήταν παι­διά που την ώρα του σει­σμού βρί­σκο­νταν στο σχο­λείο τους, δήλω­σε ο ίδιος.

Ενώ ισχυ­ροί σει­σμοί μεγέ­θους 6 ή 7 βαθ­μών είναι σχε­τι­κά συχνοί στην Ινδο­νη­σία, πολ­λές φορές με επί­κε­ντρο θαλάσ­σιες περιο­χές, ο χθε­σι­νός σει­σμός μικρό­τε­ρου μεγέ­θους είχε τόσο θανα­τη­φό­ρες συνέ­πειες επει­δή το επί­κε­ντρό του ήταν σε χερ­σαία περιο­χή και είχε σχε­τι­κά χαμη­λό εστια­κό βάθος.

Αξιω­μα­τού­χοι δήλω­σαν ότι πολ­λοί έχα­σαν τη ζωή τους όταν κατέρ­ρευ­σαν κτί­ρια με χαμη­λή ποιό­τη­τα κατα­σκευ­ής, με τον πρό­ε­δρο της χώρας να ζητά οι προ­σπά­θειες ανοι­κο­δό­μη­σης να περι­λαμ­βά­νουν αντι­σει­σμι­κές κατοικίες.

Ο πρό­ε­δρος Τζό­κο Γουι­ντό­ντο ταξί­δε­ψε σήμε­ρα στη Σιαν­τζούρ για να ενθαρ­ρύ­νει τα σωστι­κά συνερ­γεία. «Η οδη­γία μου είναι να δοθεί προ­τε­ραιό­τη­τα στον απε­γκλω­βι­σμό των θυμά­των που βρί­σκο­νται ακό­μα κάτω από τα ερεί­πια», δήλωσε.

Επι­ζώ­ντες είχαν συγκε­ντρω­θεί κατά τη διάρ­κεια της νύχτας σε χώρο στάθ­μευ­σης νοσο­κο­μεί­ου της Σιαν­τζούρ. Κάποιοι από αυτούς δέχο­νταν τις πρώ­τες βοή­θειες σε σκη­νές ενώ το ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό έκα­νε ράμ­μα­τα σε ασθε­νείς με τη βοή­θεια φακών.

«Τα πάντα κατέρ­ρευ­σαν από κάτω μου και εμέ­να με κατα­πλά­κω­σε αυτό το παι­δί», δήλω­σε στο Reuters η Σού­σου, μια 48χρονη κάτοι­κος. «Δύο από τα παι­διά μου επέ­ζη­σαν, τα ξέθαψα…Δύο άλλα τα έφε­ρα εδώ και ένα ακό­μα αγνο­εί­ται», δήλω­σε η ίδια κλαί­γο­ντας. «Πολ­λά πτώ­μα­τα κεί­το­νται στους χώρους νοσο­κο­μεί­ου, υπάρ­χει συνω­στι­σμός», δήλω­σε συγ­γε­νής της γυναίκας.

Αξιω­μα­τού­χοι των υπη­ρε­σιών αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών δήλω­σαν ότι θα επι­κε­ντρώ­σουν τις προ­σπά­θειές τους σε μια από τις χει­ρό­τε­ρα πλη­γεί­σες περιο­χές του Σου­γκε­νάνγκ, μια περιο­χή που επλή­γη από κατο­λί­σθη­ση που προ­κά­λε­σε ο σεισμός.

Τα τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα μετέ­δω­σαν εικό­νες με ανθρώ­πους να σκά­βουν σε σωρούς από χώμα με τσά­πες, ξύλα, λοστούς και άλλα εργαλεία.

«Του­λά­χι­στον έξι από τους συγ­γε­νείς μου συνε­χί­ζουν να αγνο­ού­νται, τρεις ενή­λι­κες και τρία παι­διά», δήλω­σε στο Reuters ο Ζαϊ­νου­ντίν, κάτοι­κος της Σου­γκε­νάνγκ. «Εάν ήταν απλά ένας σει­σμός, θα κατέρ­ρε­αν μόνο τα σπί­τια, αλλά αυτό είναι χει­ρό­τε­ρο λόγω της κατο­λί­σθη­σης. Σε αυτή την κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή υπήρ­χαν οκτώ σπί­τια, όλα τους θάφτη­καν και παρα­σύρ­θη­καν μακριά».

Οι προ­σπά­θειες διά­σω­σης περι­πλέ­κο­νταν από τις δια­κο­πές στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση σε κάποιες περιο­χές και τους 145 μετα­σει­σμούς, με αξιω­μα­τού­χους να προει­δο­ποιούν ότι μπο­ρεί να σημειω­θούν και άλλες κατο­λι­σθή­σεις τις επό­με­νες εβδομάδες.

«Είναι η επο­χή των βρο­χών στη Δυτι­κή Ιάβα, το απο­κο­ρύ­φω­μα είναι τον Δεκέμ­βριο», δήλω­σε σε δημο­σιο­γρά­φους ο Ντουι­κο­ρί­τα Καρ­να­ουά­τι, επι­κε­φα­λής της υπη­ρε­σί­ας μετε­ω­ρο­λο­γί­ας και γεω­φυ­σι­κής. «Άρα μπο­ρού­με να περι­μέ­νου­με ότι μπο­ρεί να ακο­λου­θή­σει κάποια κατα­στρο­φή, όπως κατολισθήσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο