Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρατικός Προϋπολογισμός 2023: «Ευημερούν» τα ματωμένα πλεονάσματα, φτωχαίνουν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι

Τη στρα­τη­γι­κή των «ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των» με τη συγκρά­τη­ση αλλά και μεί­ω­ση παρο­χών και συντά­ξε­ων όπως και τον περιο­ρι­σμό των κρα­τι­κών επι­χο­ρη­γή­σε­ων προς τους Οργα­νι­σμούς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης υλο­ποιεί ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το 2023, που κατα­τέ­θη­κε χθες στη Βου­λή από το Υπ. Οικο­νο­μι­κών και το Γενι­κό Λογι­στή­ριο του Κρά­τους και ανα­μέ­νε­ται να ψηφι­στεί μέσα στο Δεκέμβριο. 

Για το επό­με­νο έτος το ισο­ζύ­γιο των Οργα­νι­σμών Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης (ασφα­λι­στι­κά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) εμφα­νί­ζει και πάλι πλε­ό­να­σμα — αν και μικρό­τε­ρο — στα 1,279 δισ. ευρώ, από 1,721 δισ. ευρώ φέτος. Δηλα­δή, μόνο τη διε­τία 2022 — 2023 το πλε­ό­να­σμα των ασφα­λι­στι­κών οργα­νι­σμών φτά­νει τα 3 δισ. ευρώ, την ώρα που χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι, άνερ­γοι και ευά­λω­τες κοι­νω­νι­κές ομά­δες ζουν με όλο και λιγό­τε­ρα, με τον πλη­θω­ρι­σμό να τους ρου­φά­ει το όποιο εισόδημα.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως οι συνο­λι­κές μετα­βι­βά­σεις του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού προς τους ΟΚΑ μειώ­νο­νται το 2023 σε σύγκρι­ση με φέτος κατά 243 εκατ. ευρώ (από 21,420 σε 21,177 δισ. ευρώ). Ειδι­κά για τις συντά­ξεις η κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση αυξά­νε­ται μόνο κατά 527 εκατ. ευρώ όταν η συνο­λι­κή δαπά­νη για τις συντά­ξεις θα αυξη­θεί κατά 1,428 δισ. ευρώ, η οποία θα προ­έλ­θει από την αύξη­ση του αριθ­μού των συντα­ξιού­χων μέσα στο 2023 και την αύξη­ση κατά 7% έως 8% στις κύριες συντά­ξεις, ποσο­στό βέβαια που δεν καλύ­πτει ούτε τον επί­ση­μο πλη­θω­ρι­σμό. Αυτό σημαί­νει ότι το κρά­τος ανα­λαμ­βά­νει μόνο το 1/3 της αύξη­σης της σχε­τι­κής δαπά­νης και το υπό­λοι­πο θα μετα­κυ­λι­σθεί, όπως πάντα, στις πλά­τες των ασφα­λι­σμέ­νων. Μάλι­στα, στην περί­πτω­ση των επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων δεν θα έχου­με ούτε ονο­μα­στι­κή αύξη­ση, καθώς η συνο­λι­κή δαπά­νη μειώ­νε­ται από τα 4,058 δισ. στα 4,045 δισ. ευρώ, αλλά στην πρά­ξη η μεί­ω­ση των επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη αφού μέσα στο 2023 θα αυξη­θεί και ο αριθ­μός των δικαιού­χων επι­κου­ρι­κής σύνταξης.

Στο πλαί­σιο αυτό, η κυβέρ­νη­ση και παρά τους ισχυ­ρι­σμούς για «στή­ρι­ξη των συντα­ξιού­χων» δια­τη­ρεί στο ακέ­ραιο το άδι­κο χαρά­τσι σε βάρος των συντα­ξιού­χων για τον λογα­ρια­σμό του ΑΚΑΓΕ, που το 2023 θα ανέλ­θει στο ποσό των 476 εκατ. ευρώ! Το χαρά­τσι επι­με­ρί­ζε­ται στα 356 εκατ. ευρώ στις κύριες συντά­ξεις και ακό­μα 120 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

Ολο και λιγότερα για ανέργους και Υγεία

Παράλ­λη­λα συνε­χί­ζε­ται το δια­χρο­νι­κό έγκλη­μα σε βάρος των ανέρ­γων, με τα επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας να μένουν καθη­λω­μέ­να στα φετι­νά επί­πε­δα (1,332 δισ. ευρώ φέτος, 1,348 δισ. ευρώ το 2023), σε ποσό που αντι­στοι­χεί μόλις στο 44,8% των εσό­δων του πρώ­ην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) ή στο 47% των δαπα­νών του. Και εδώ η κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση μειώ­νε­ται κατά 70 εκατ. ευρώ από τα 1,104 δισ. ευρώ φέτος, στα 1,034 το 2023 και μάλι­στα με τον προ­κλη­τι­κό ισχυ­ρι­σμό που ανα­γρά­φε­ται στην Ειση­γη­τι­κή Εκθε­ση ότι αυτό γίνε­ται «λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την επάρ­κεια των εσό­δων του φορέα για την κάλυ­ψη των υπο­χρε­ώ­σε­ών του και την απρό­σκο­πτη άσκη­ση των πολι­τι­κών ενί­σχυ­σης της απα­σχό­λη­σης και της στή­ρι­ξης των ανέρ­γων…»! Αυτά όταν του­λά­χι­στον το 85% των ανέρ­γων δεν λαμ­βά­νουν ούτε ένα ευρώ στή­ρι­ξη από τη ΔΥΠΑ, όπως πριν από τον ΟΑΕΔ.

Μεί­ω­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης επέρ­χε­ται και για τον ΕΟΠΥΥ, από 650 εκα­τομ­μύ­ρια φέτος στα 501 εκατ. ευρώ το 2023 (-149 εκατ. ευρώ), ποσό που δεν αντι­στοι­χεί ούτε στο 10% των εσό­δων του, που εκτι­μά­ται ότι θα ανέλ­θουν στα 6,384 δισ. ευρώ, με τα 8 στα 10 ευρώ να επι­βα­ρύ­νουν ασφα­λι­σμέ­νους και συντα­ξιού­χους μέσω των κρατήσεων.

Αντί­στοι­χα κατά 410 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ είναι μειω­μέ­νη η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση σε ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ για τις μη ασφα­λι­στι­κές αρμο­διό­τη­τες. Η μεί­ω­ση αυτή βρί­σκει ευθεία αντα­νά­κλα­ση και στις παρο­χές (δαπά­νες) που μειώ­νο­νται κατά 411 εκατ. ευρώ το 2023 σε σύγκρι­ση με φέτος. Ειδι­κό­τε­ρα, τα οικο­γε­νεια­κά επι­δό­μα­τα περι­κό­πτο­νται κατά 265 εκατ. ευρώ, το Ελά­χι­στο Εγγυ­η­μέ­νο Εισό­δη­μα κατά 158 εκατ. ευρώ και τα Επι­δό­μα­τα στους ΑμεΑ κατά 76 εκατ. ευρώ.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο