Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

IΣΡΑΗΛ — ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Νέα σοβαρή ανάφλεξη στο έδαφος του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης

  • Πάνω από 1.100 νεκροί Ισραη­λι­νοί και Παλαι­στί­νιοι, πολ­λές χιλιά­δες τραυ­μα­τί­ες και στις δύο πλευρές
  • Χερ­σαία επι­χεί­ρη­ση στη Λωρί­δα της Γάζας προ­ε­τοι­μά­ζει το Ισραήλ

Παλαι­στί­νιοι στη Γάζα με λάφυ­ρο όχη­μα του ισραη­λι­νού στρατού

Στις φλό­γες τυλί­γε­ται ξανά η Μέση Ανα­το­λή, με τη νέα σοβα­ρή κλι­μά­κω­ση των συγκρού­σε­ων στην κατε­χό­με­νη Παλαι­στί­νη και το Ισρα­ήλ, η οποία εκτυ­λίσ­σε­ται στο έδα­φος που δια­μορ­φώ­νει το χρό­νιο έγκλη­μα της κατο­χής της Παλαι­στί­νης, με τις πλά­τες ΗΠΑ — ΕΕ.

Μετά από μια περί­ο­δο μεγά­λης έντα­σης των κατο­χι­κών εγκλη­μά­των και των επι­θέ­σε­ων του ισραη­λι­νού στρα­τού ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων, το πρωί του Σαβ­βά­του η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση «Χαμάς» ξεκί­νη­σε εκτε­τα­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση από τη Λωρί­δα της Γάζας, κατα­λαμ­βά­νο­ντας μια σει­ρά από ισραη­λι­νά στρα­τιω­τι­κά φυλά­κια έξω από αυτήν, οχή­μα­τα και εξο­πλι­σμό, καθώς και πόλεις και οικι­σμούς στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Ολο το Σάβ­βα­το και χτες Κυρια­κή ακο­λού­θη­σαν σφο­δρές μάχες στην περιο­χή, μπα­ράζ ισραη­λι­νών βομ­βαρ­δι­σμών στη Λωρί­δα της Γάζας, ενώ εντεί­νο­νται προ­ε­τοι­μα­σί­ες για χερ­σαία ισραη­λι­νή επέμ­βα­ση στη Γάζα, για πρώ­τη φορά μετά την απο­χώ­ρη­ση των δυνά­με­ων κατο­χής το 2005. Ηδη από το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του άρχι­σαν να συγκε­ντρώ­νο­νται πολ­λές εκα­το­ντά­δες άρμα­τα μάχης και κινη­τές μονά­δες πυρο­βο­λι­κού του ισραη­λι­νού στρα­τού στα σύνο­ρα με τη Γάζα, ενώ δυνά­μεις του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού ανα­κοί­νω­σαν χτες βρά­δυ ότι έβα­λαν ενα­ντί­ον θέσε­ων της «Χαμάς» με όπλα «ακρι­βεί­ας».

Μπέιτ Λαχί­για: Τραυ­μα­τι­σμέ­νο Παλαι­στί­νιο κορί­τσι μετα­φέ­ρε­ται στο νοσοκομείο

Μέχρι χτες το βρά­δυ, από τις σφο­δρές συγκρού­σεις είχε ανα­κοι­νω­θεί ότι έχουν σκο­τω­θεί πάνω από 1.100 άνθρω­ποι — πάνω από 700 Ισραη­λι­νοί και 400 Παλαι­στί­νιοι - ενώ πολ­λές χιλιά­δες είναι οι τραυ­μα­τί­ες και στις δύο πλευρές.

Σφοδρές μάχες, βομβαρδισμοί και εκατόμβες θυμάτων

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΞΑΝΑ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι ΗΠΑ κατα­δι­κά­ζουν την Παλαι­στι­νια­κή επι­χεί­ρη­ση – Άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός ζητούν Ρωσία και Σαου­δι­κή Αραβία

Οι επι­θέ­σεις της «Χαμάς» ξεκί­νη­σαν την επι­χεί­ρη­ση «Πλημ­μύ­ρα του Al-Aqsa» πριν από το χάρα­μα του Σαβ­βά­του, αρχι­κά με βομ­βαρ­δι­σμό πύρ­γων παρα­τή­ρη­σης του ισραη­λι­νού στρα­τού από drones στα σύνο­ρα με τη Γάζα.

Ακο­λού­θη­σαν βομ­βι­στι­κές εκρή­ξεις στο τσι­με­ντέ­νιο τεί­χος των συνό­ρων με το Ισρα­ήλ, ρίψη εκρη­κτι­κών μηχα­νι­σμών με drones σε μεθο­ρια­κές περιο­χές και εκτό­ξευ­ση «καται­γί­δας» χιλιά­δων ρου­κε­τών, οι οποί­ες έφτα­σαν μέχρι τα προ­ά­στια του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ.

Εκα­το­ντά­δες μαχη­τές της «Χαμάς» διείσ­δυ­σαν με διά­φο­ρους τρό­πους στις περιο­χές γύρω από τη Γάζα, κατα­λαμ­βά­νο­ντας οικι­σμούς, συνοι­κί­ες και φυλά­κια του ισραη­λι­νού στρα­τού, μετά από σφο­δρές συγκρού­σεις. Εικό­νες και πλά­να που έχουν δημο­σιο­ποι­η­θεί, δεί­χνουν δυνά­μεις της «Χαμάς» να παίρ­νουν αιχ­μά­λω­τους στρα­τιώ­τες και υψη­λό­βαθ­μους αξιω­μα­τι­κούς πίσω στη Γάζα, αλλά και ομή­ρους Ισραη­λι­νούς πολί­τες και οικο­γέ­νειες. Κατα­γρά­φε­ται επί­σης επί­θε­ση σε χώρο όπου βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη μαζι­κή μου­σι­κή εκδή­λω­ση, με πλη­ρο­φο­ρί­ες από την ισραη­λι­νή πλευ­ρά να κάνουν λόγο για εκα­το­ντά­δες νεκρούς.

Από την πλευ­ρά του Ισρα­ήλ, ο πρω­θυ­πουρ­γός, Μπ. Νετα­νιά­χου, προ­χώ­ρη­σε σε κήρυ­ξη πολέ­μου, ενώ έδω­σε εντο­λή γενι­κής επι­στρά­τευ­σης ξεκι­νώ­ντας την επι­χεί­ρη­ση «Σιδε­ρέ­νια Ξίφη». Σε αυτό το πλαί­σιο συγκε­ντρώ­θη­καν εκα­το­ντά­δες άρμα­τα μάχης στα σύνο­ρα με τη Γάζα, όλο το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο διε­ξά­γο­νταν σκλη­ρές μάχες για την ανα­κα­τά­λη­ψη περιο­χών, ενώ ξεκί­νη­σε ανε­λέ­η­το μπα­ράζ αερο­πο­ρι­κών επι­δρο­μών ενα­ντί­ον του παλαι­στι­νια­κού θύλακα.

Ισραη­λι­νά ΜΜΕ (ΚΑΝ, «Κανά­λι 12», «Haaretz», «Times of Israel» κ.ά.) μετέ­δω­σαν ότι οι απώ­λειες από τη μεριά των Ισραη­λι­νών ξεπερ­νούν τους 700 νεκρούς, ενώ οι τραυ­μα­τί­ες ξεπερ­νούν τους 2.300. Μετα­ξύ των νεκρών περι­λαμ­βά­νο­νται του­λά­χι­στον 3 Αμε­ρι­κα­νοί πολί­τες, σύμ­φω­να με το CNN, ενώ πλη­ρο­φο­ρί­ες κάνουν λόγο και για νεκρούς πολί­τες άλλων χωρών (Γερ­μα­νί­ας, Γαλ­λί­ας κ.ά.).

Εκπρό­σω­πος της «Χαμάς» ανέ­φε­ρε ότι 100 Ισραη­λι­νοί όμη­ροι κρα­τού­νται στη Λωρί­δα της Γάζας, ενώ ο ηγέ­της της παλαι­στι­νια­κής οργά­νω­σης «Ισλα­μι­κή Τζι­χάντ», η οποία συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στη σύγκρου­ση, δήλω­σε ότι η οργά­νω­ση κρα­τά πάνω από 30 Ισραη­λι­νούς ομή­ρους, προ­σθέ­το­ντας ότι θα απε­λευ­θε­ρω­θούν μόνο μέσω ανταλ­λα­γής με Παλαι­στί­νιους πολι­τι­κούς κρατούμενους.

Από την παλαι­στι­νια­κή πλευ­ρά, το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γάζας ανα­κοί­νω­σε χτες βρά­δυ ότι έχουν σκο­τω­θεί 413 Παλαι­στί­νιοι στον θύλα­κα, εκ των οποί­ων 78 παι­διά και έφη­βοι και 41 γυναί­κες. Οι τραυ­μα­τί­ες πλη­σί­α­ζαν τους 2.200.

Παράλ­λη­λα ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι πάνω από 23.000 Παλαι­στί­νιοι άμα­χοι στη Λωρί­δα της Γάζας ανα­ζή­τη­σαν κατα­φύ­γιο στα 44 σχο­λεία της Οργά­νω­σης του ΟΗΕ για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες (UNRWA), προ­σπα­θώ­ντας να γλι­τώ­σουν από τους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς που ισο­πέ­δω­σαν ολό­κλη­ρα οικο­δο­μι­κά τετρά­γω­να, σχο­λεία, κλι­νι­κές, τον 14ώροφο ουρα­νο­ξύ­στη της Γάζας, ένα νοσο­κο­μείο, τον πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νο προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό Σοπού­ρα, τεμέ­νη, καθώς και στό­χους της «Χαμάς» και της «Ισλα­μι­κής Τζιχάντ».

Διπλω­μα­τι­κές πηγές στο Κάι­ρο έκα­ναν γνω­στό ότι η κυβέρ­νη­ση Νετα­νιά­χου ζήτη­σε τη βοή­θεια του Αιγύ­πτιου Προ­έ­δρου, Αμπ­ντέλ Φατάχ Σίσι, για τον εντο­πι­σμό και απε­λευ­θέ­ρω­ση των δεκά­δων ομή­ρων. Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός διό­ρι­σε επί­σης τον στρα­τη­γό ε.α. Γκαλ Χιρς «συντο­νι­στή των υπο­θέ­σε­ων αιχ­μα­λώ­των και αγνοουμένων».

Κινη­το­ποι­ή­σεις και συγκρού­σεις διε­ξά­γο­νται παράλ­λη­λα στη Δυτι­κή Οχθη και την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, με αρκε­τούς Παλαι­στι­νί­ους να πέφτουν νεκροί από ισραη­λι­νά πυρά.

Ο Παλαι­στί­νιος Πρό­ε­δρος, Μ. Αμπάς, τόνι­σε σε δηλώ­σεις ότι ο Παλαι­στι­νια­κός λαός έχει το δικαί­ω­μα να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του «από τον τρό­μο των εποί­κων και των κατο­χι­κών στρατευμάτων».

Επίσημη κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ

Το ισραη­λι­νό υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο απο­φά­σι­σε χτες να ενερ­γο­ποι­ή­σει για πρώ­τη φορά εδώ και μισόν αιώ­να το Αρθρο 40 Αλεφ (Aleph), κηρύσ­σο­ντας επί­ση­μα τον πόλε­μο, για πρώ­τη φορά μετά το 1973 και τον πόλε­μο του Γιομ Κιπούρ.

Με τον τρό­πο αυτό, η κυβέρ­νη­ση Νετα­νιά­χου έχει πλή­ρη ελευ­θε­ρία κινή­σε­ων σε κάθε επί­πε­δο, όχι μόνο για τις επι­χει­ρή­σεις ενα­ντί­ον της Λωρί­δας της Γάζας — για την οποία ετοι­μά­ζε­ται χερ­σαία επέμ­βα­ση — αλλά και της κατε­χό­με­νης Δυτι­κής Οχθης.

«Αυτό που συνέ­βη σήμε­ρα δεν έχει ξανα­συμ­βεί στο Ισρα­ήλ και θα φρο­ντί­σω να μη συμ­βεί ποτέ ξανά. Ολό­κλη­ρη η κυβέρ­νη­ση στέ­κε­ται πίσω από αυτήν την από­φα­ση. Ο ισραη­λι­νός στρα­τός θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει άμε­σα όλες τις δυνά­μεις του για να απε­νερ­γο­ποι­ή­σει τις δυνα­τό­τη­τες της “Χαμάς”. Θα τους πλή­ξου­με μέχρι θανά­του, θα τους εκδι­κη­θού­με για τη μαύ­ρη μέρα που επέ­φε­ραν στο κρά­τος του Ισρα­ήλ και στους πολί­τες του», δήλω­σε μετά την ενερ­γο­ποί­η­ση του άρθρου 40 ο Νετανιάχου.

Η ενερ­γο­ποί­η­ση του άρθρου 40 ανα­μέ­νε­ται σήμε­ρα να εγκρι­θεί τυπι­κά από την ισραη­λι­νή Βου­λή, όπως και η από­φα­ση έκτα­κτης ανά­γκης και γενι­κής επιστράτευσης.

Ο Νετα­νιά­χου πραγ­μα­το­ποί­η­σε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του εκτά­κτως συνά­ντη­ση με τους ηγέ­τες της αντι­πο­λί­τευ­σης, τον πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γό Γ. Λαπίντ και τον πρώ­ην υπουρ­γό Αμυ­νας (που είχε μετα­βεί στα μέσα της βδο­μά­δας στις ΗΠΑ), Μπ. Γκαντς, συζη­τώ­ντας τον πιθα­νό σχη­μα­τι­σμό «κυβέρ­νη­σης εθνι­κής ενό­τη­τας» για τη διε­ξα­γω­γή του πολέμου.

Ανταλλαγές πυρών μεταξύ «Χεζμπολάχ» και ισραηλινού στρατού

Στο φόντο των παρα­πά­νω εξε­λί­ξε­ων, εκδη­λώ­θη­κε νωρίς χτες το πρωί και ανταλ­λα­γή πυρών ανά­με­σα στη λιβα­νέ­ζι­κη «Χεζ­μπο­λάχ» και τον ισραη­λι­νό στρα­τό, όταν η πρώ­τη άρχι­σε να εκτο­ξεύ­ει όλμους και ρου­κέ­τες στα αγρο­κτή­μα­τα Σεμπάα στα κατε­χό­με­να από το Ισρα­ήλ συρια­κά Υψί­πε­δα του Γκο­λάν. Οι ρίψεις πυρών αυτών απα­ντή­θη­καν από τον ισραη­λι­νό στρα­τό με επι­θέ­σεις drones.

Παρό­τι δεν ανα­φέρ­θη­καν θύμα­τα, τα παρα­πά­νω προ­κά­λε­σαν εύλο­γα ανη­συ­χί­ες για τον κίν­δυ­νο παρα­πέ­ρα διά­χυ­σης της κρί­σης στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Η «Χεζ­μπο­λάχ» δήλω­σε ότι εκτό­ξευ­σε τις ρου­κέ­τες σε θέσεις ισραη­λι­νών στρα­τευ­μά­των στα κατε­χό­με­να αγρο­κτή­μα­τα Σεμπάα σε ένδει­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης προς τη «Χαμάς» και τον Παλαι­στι­νια­κό λαό, ενώ το Σάβ­βα­το είχε επι­ση­μά­νει πως η επί­θε­ση της «Χαμάς» ήταν ευθεία προει­δο­ποί­η­ση προς αρα­βι­κές χώρες που έχουν κάνει ή δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται νέα «συμ­φω­νία του Αβρα­άμ» στο πλαί­σιο εξο­μά­λυν­σης των σχέ­σε­ων με το Ισραήλ.

Η τοπο­θέ­τη­ση αυτή «φωτο­γρα­φί­ζει» πρώ­τα από όλα τα παζά­ρια Ισρα­ήλ — Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας, με δια­με­σο­λά­βη­ση των ΗΠΑ, για την υπο­γρα­φή μιας νέας «συμ­φω­νί­ας του Αβρα­άμ», για την εξο­μά­λυν­ση των σχέ­σε­ών τους.

Ωρες μετά, οι Ισραη­λι­νοί απά­ντη­σαν με την εκτό­ξευ­ση ενός πυραύ­λου «Πάτριοτ» προς τη μεριά του Λιβά­νου, δίχως τελι­κά να πέσει στη γει­το­νι­κή χώρα, ενώ Εβραί­οι έποι­κοι στα κατε­χό­με­να Υψί­πε­δα του Γκο­λάν στα σύνο­ρα με τον Λίβα­νο άρχι­σαν να εγκα­τα­λεί­πουν μαζι­κά την περιο­χή για προ­λη­πτι­κούς λόγους.

Χτες το βρά­δυ, μετα­δί­δο­νταν πλη­ρο­φο­ρί­ες και για συγκρού­σεις Ισραη­λι­νών με Παλαι­στί­νιους μέσα στο Τελ Αβίβ, αλλά και στην Ανα­το­λι­κή Ιερουσαλήμ.

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη νέα όξυνση
Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο
στην Ανατ. Μεσόγειο και αναγγέλλουν νέα βοήθεια στο Ισραήλ

Από τους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς στη Λωρί­δα της Γάζας

Τα αντι­τι­θέ­με­να ιμπε­ρια­λι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στην ευρύ­τε­ρη Μέση Ανα­το­λή αντι­κα­το­πτρί­ζουν οι δια­φο­ρε­τι­κές τοπο­θε­τή­σεις διε­θνών δυνά­με­ων για τη νέα ανά­φλε­ξη της σύγκρου­σης στην κατε­χό­με­νη Παλαι­στί­νη και στο Ισραήλ.

  • Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμ­μα­χοί τους έσπευ­σαν να συστρα­τευ­τούν με το Ισρα­ήλ και το «δικαί­ω­μά του στην αυτο­ά­μυ­να», ενώ Ρωσία και Κίνα επέ­λε­ξαν τοπο­θε­τή­σεις «ίσων απο­στά­σε­ων», καλώ­ντας σε τερ­μα­τι­σμό των συγκρού­σε­ων, προ­τάσ­σο­ντας παράλ­λη­λα την ανά­γκη έναρ­ξης «ειρη­νευ­τι­κών» δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για το Παλαι­στι­νια­κό, δια­δι­κα­σία στην οποία διεκ­δι­κούν ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο.
  • Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν, που είχε αλλε­πάλ­λη­λες επα­φές με τον Ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπ. Νετα­νιά­χου, δήλω­σε το Σάβ­βα­το ότι «είμα­στε έτοι­μοι να προ­σφέ­ρου­με όλα τα κατάλ­λη­λα μέσα υπο­στή­ρι­ξης στην κυβέρ­νη­ση και στον λαό του Ισρα­ήλ (…) Το Ισρα­ήλ έχει το δικαί­ω­μα να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του και τον λαό του».
  • Παράλ­λη­λα τόνι­σε ότι «οι ΗΠΑ προει­δο­ποιούν οποιον­δή­πο­τε άλλο παρά­γο­ντα που δια­τεί­νε­ται εχθρι­κά προς το Ισρα­ήλ να μην επι­διώ­ξει να επω­φε­λη­θεί από αυτήν την κατάσταση».

Ο Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίν­κεν ανα­κοί­νω­σε ότι θα δοθεί εκτά­κτως νέα στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια αρκε­τών δισ. στο Ισρα­ήλ.

Ο δε υπουρ­γός Αμυ­νας Λ. Οστιν έδω­σε εντο­λή να κατευ­θυν­θεί στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο το αερο­πλα­νο­φό­ρο «USS Gerald R. Ford», με τα συνο­δά πλοία, προ­σθέ­το­ντας πως οι ΗΠΑ «θα παρέ­χουν γρή­γο­ρα στην Αμυ­να του Ισρα­ήλ πρό­σθε­το εξο­πλι­σμό και πόρους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πυρομαχικών».

  • Από την πλευ­ρά της ΕΕ, ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Σ. Μισέλ κατα­δί­κα­σε έντο­να «τις αδιά­κρι­τες επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ και του λαού του», ενώ και η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν κατα­δί­κα­σε «απε­ρί­φρα­στα» την επί­θε­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν «οι τρο­μο­κρά­τες της “Χαμάς” κατά του Ισρα­ήλ», λέγο­ντας ότι «το Ισρα­ήλ έχει το δικαί­ω­μα να αμύ­νε­ται ένα­ντι τέτοιων απο­τρό­παιων επιθέσεων».
  • Στη Γερ­μα­νία ο καγκε­λά­ριος Ολαφ Σολτς δήλω­σε ότι το Ισρα­ήλ «έχει το δικαί­ω­μα να αμύ­νε­ται ένα­ντι των βάρ­βα­ρων αυτών επι­θέ­σε­ων, να προ­στα­τεύ­ει τους πολί­τες του και να διώ­κει τους επι­τι­θέ­με­νους». Επί­σης, η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε πως επα­νε­ξε­τά­ζει τη βοή­θεια προς τους Παλαι­στί­νιους, ενώ κοι­νή ανα­κοί­νω­ση υπέρ της «ασφά­λειας του Ισρα­ήλ» εξέ­δω­σαν οι Κοι­νο­βου­λευ­τι­κές Ομά­δες των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών (SPD), των Πρα­σί­νων, των Φιλε­λευ­θέ­ρων (FDP) και των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών (CDU-CSU).
  • Αντί­στοι­χες τοπο­θε­τή­σεις «αλλη­λεγ­γύ­ης με το Ισρα­ήλ» έκα­ναν οι κυβερ­νή­σεις της Γαλ­λί­ας και της Βρε­τα­νί­ας.
  • Ο Πολω­νός Πρό­ε­δρος Α. Ντού­ντα δήλω­σε ότι το νέο κύμα βίας μετα­ξύ «Χαμάς» και Ισρα­ήλ λει­τουρ­γεί υπέρ της Ρωσί­ας, καθώς απο­σπά την προ­σο­χή της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας από την επι­θε­τι­κό­τη­τα της Μόσχας στην Ουκρανία.
  • Ο Ουκρα­νός Πρό­ε­δρος Β. Ζελέν­σκι υπε­ρα­σπί­στη­κε το «δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στη νόμι­μη άμυ­να, που είναι αδιαμφισβήτητο».

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκου­τέ­ρες κάλε­σε τη «διε­θνή κοι­νό­τη­τα» να κατα­βά­λει «διπλω­μα­τι­κές προ­σπά­θειες για να απο­φευ­χθεί μια ευρύ­τε­ρη ανάφλεξη».

Τοποθετήσεις υπέρ “αυτοσυγκράτησης”
και «ειρηνευτικών συνομιλιών»

Η Ρωσία έκα­νε έκκλη­ση για «αυτο­συ­γκρά­τη­ση» προς όλες τις πλευ­ρές, ζητώ­ντας τον τερ­μα­τι­σμό των συγκρού­σε­ων. Ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ θα συνα­ντή­σει σήμε­ρα στη Μόσχα τον γγ του Αρα­βι­κού Συν­δέ­σμου, Αμπού Γκάιτ, και όπως επι­ση­μάν­θη­κε οι συζη­τή­σεις θα εστιά­σουν στις «εξε­λί­ξεις στη Γάζα».

Αντί­στοι­χα, και η Κίνα έκα­νε έκκλη­ση για «αυτο­συ­γκρά­τη­ση», δηλώ­νο­ντας «βαθιά ανή­συ­χη» για τις εξε­λί­ξεις και επα­να­φέ­ρο­ντας την ανά­γκη συμ­φω­νί­ας για λύση δύο κρα­τών. Η τοπο­θέ­τη­ση προ­κά­λε­σε τη δυσα­ρέ­σκεια του Ισρα­ήλ, με τον Ισραη­λι­νό πρέ­σβη στο Πεκί­νο Γ. Γουάκς να δηλώ­νει ότι «όταν δολο­φο­νού­νται άνθρω­ποι (…) δεν είναι η κατάλ­λη­λη στιγ­μή για να ζητού­με λύση δύο κρατών».

  • Η Σαου­δι­κή Αρα­βία, που παζα­ρεύ­ει με το Ισρα­ήλ την υπο­γρα­φή μιας «συμ­φω­νί­ας του Αβρα­άμ», πρό­τει­νε στη «διε­θνή κοι­νό­τη­τα» να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες της και να ξεκι­νή­σει αξιό­πι­στη ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία «στη βάση των δύο κρα­τών, για ασφά­λεια και ειρή­νη στην περιοχή».
  • Η Τουρ­κία, που επί­σης προ­ω­θεί την «εξο­μά­λυν­ση» των σχέ­σε­ών της με το Ισρα­ήλ, πρό­τει­νε «αυτο­συ­γκρά­τη­ση» προς όλες τις πλευ­ρές, με τον ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν να πραγ­μα­το­ποιεί επα­φές με ομο­λό­γους του σε ΗΠΑ, Κατάρ, Σαου­δι­κή Αρα­βία, Ιράν, Παλαι­στί­νη και Αίγυ­πτο για ενέρ­γειες απο­κλι­μά­κω­σης. Ο δε Τούρ­κος Πρό­ε­δρος Ρ. Τ. Ερντο­γάν τόνι­σε ότι είναι πλέ­ον ανά­γκη να δημιουρ­γη­θεί ένα ανε­ξάρ­τη­το παλαι­στι­νια­κό κρά­τος με πρω­τεύ­ου­σα την Ιερου­σα­λήμ. Αντι­δρώ­ντας στις τουρ­κι­κές κινή­σεις, η Ισραη­λι­νή πρέ­σβει­ρα στην Τουρ­κία, Ιριτ Λιλιάν, σχο­λί­α­σε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλή­σου­με για πρό­τα­ση διαμεσολάβησης».
  • Η Αίγυ­πτος και η Ιορ­δα­νία ζήτη­σαν τερ­μα­τι­σμό των εχθρο­πρα­ξιών, προ­χω­ρώ­ντας άμε­σα σε επα­φές με τις δύο πλευ­ρές ώστε να βρε­θεί τρό­πος «ανά­σχε­σης της αιματοχυσίας».
  • Το Κατάρ, το Ιράκ και το Κου­βέιτ επέρ­ρι­ψαν την ευθύ­νη για την όλη κατά­στα­ση στο Ισρα­ήλ και στις δεκα­ε­τί­ες κατο­χής και επιθέσεων.
  • Το Ιράν δια­βε­βαί­ω­σε ότι η Τεχε­ρά­νη θα είναι στο πλευ­ρό των Παλαι­στι­νί­ων μαχη­τών «μέχρι την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης και της Ιερου­σα­λήμ». Ο Πρό­ε­δρος της χώρας Ε. Ραϊ­σί, μετά από τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τους ηγέ­τες των παλαι­στι­νια­κών οργα­νώ­σε­ων «Χαμάς» και «Ισλα­μι­κή Τζι­χάντ», κάλε­σε τις «μου­σουλ­μα­νι­κές κυβερ­νή­σεις» να επι­βε­βαιώ­σουν την υπο­στή­ρι­ξή τους στο παλαι­στι­νια­κό κράτος

Η επι­χεί­ρη­ση «Πλημ­μύ­ρα του Αλ Ακσά” κατά του Ισρα­ήλ – Γενι­κή πολε­μι­κή κινη­το­ποί­η­ση κήρυ­ξε η κυβέρ­νη­ση Νετανιάχου

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα 
να παλεύει ενάντια στην πολύχρονη κατοχή

Χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τις εξε­λί­ξεις στην Παλαι­στί­νη και το Ισρα­ήλ, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει την πολύ­χρο­νη κατο­χή του ισραη­λι­νού κρά­τους και τα εγκλή­μα­τα που δια­πράτ­τει συστη­μα­τι­κά σε βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού — με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμ­μά­χων τους — τα οποία έχουν στοι­χί­σει χιλιά­δες νεκρούς Παλαι­στί­νιους, χιλιά­δες σακα­τε­μέ­νους και φυλα­κι­σμέ­νους, ερει­πω­μέ­νες πόλεις και χωριά, εποι­κι­σμούς σε παλαι­στι­νια­κά εδάφη.

  • Τα σημε­ρι­νά (σ.σ. 7/10) γεγο­νό­τα δεν είναι “κεραυ­νός εν αιθρία” και αυτοί που ψάχνουν τις αιτί­ες τους θα πρέ­πει να κοι­τά­ξουν κατά­μα­τα την αλή­θεια, η οποία απο­κα­λύ­πτει πως κλι­μα­κώ­νο­νται καθη­με­ρι­νά οι επι­θέ­σεις του ισραη­λι­νού στρα­τού και οδη­γούν σε δεκά­δες νεκρούς Παλαι­στί­νιους, ακό­μα και ηλι­κιω­μέ­νους και μικρά παι­διά. Πρό­κει­ται για εγκλή­μα­τα που έχουν εντα­θεί το τελευ­ταίο διά­στη­μα και έχει καταγ­γεί­λει επα­νει­λημ­μέ­να το ΚΚΕ. Η επι­θε­τι­κό­τη­τα του κρά­τους του Ισρα­ήλ τελι­κά στρέ­φε­ται και κατά του ίδιου του ισραη­λι­νού λαού.
  • Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που με τις απα­ρά­δε­κτες ανα­κοι­νώ­σεις τους στη­ρί­ζουν τις κατο­χι­κές δυνά­μεις είναι διπλά εκτε­θει­μέ­νοι, για­τί από το 2015 σφυ­ρί­ζουν αδιά­φο­ρα και αρνού­νται να ανα­γνω­ρί­σουν το παλαι­στι­νια­κό κρά­τος σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή, ομό­φω­νη από­φα­ση της ελλη­νι­κής Βουλής.

Ο παλαι­στι­νια­κός λαός έχει το δικαί­ω­μα να υπε­ρα­σπι­στεί τα δικαιώ­μα­τά του και χρειά­ζε­ται μεγα­λύ­τε­ρη λαϊ­κή στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη για να συνε­χί­σει τον αγώ­να του για τον τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής κατο­χής, για ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος στα σύνο­ρα του 1967, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερουσαλήμ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο