Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Διαμαρτυρία αγροτών_ η πορεία των τρακτέρ “εισβάλλει” σε δρόμους και αυτοκινητόδρομους

Η ευρω­παϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση, η οποία ξεκί­νη­σε από τη Γερ­μα­νία και τη Γαλ­λία, έφτα­σε και στην Ιτα­λία:
οι αγρο­τι­κές πολι­τι­κές της Ευρώ­πης αμφι­σβη­τού­νται και η κυβέρ­νη­ση καλεί­ται να παρέμβει

Μεγάλη ημέρα διαμαρτυρίας 
και από τους αγρότες της Σικελίας.

Από την Emilia-Romagna στη Σικε­λία, περ­νώ­ντας από την Ούμπρια και το Abruzzo, οι Ιτα­λοί αγρό­τες συνε­χί­ζουν να βγαί­νουν στους δρό­μους με τα τρα­κτέρ τους ακο­λου­θώ­ντας το μονο­πά­τι που χάρα­ξε η εθνι­κή κινη­το­ποί­η­ση και, ακό­μη και πριν από αυτό, οι υπε­ραλ­πι­κοί και Γερ­μα­νοί συνά­δελ­φοί τους

Οι λόγοι της διαμαρτυρίας

Η κινη­το­ποί­η­ση, που έχει ήδη ξεκι­νή­σει τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, στο­χεύ­ει ξεκά­θα­ρα τις αγρο­τι­κές πολι­τι­κές της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης. Μετα­ξύ των αιτη­μά­των: “Επι­δο­τή­σεις, ανα­θε­ω­ρη­μέ­νες τιμές χον­δρι­κής, όχι στο συν­θε­τι­κό κρέ­αςόχι στα φωτο­βολ­ταϊ­κά συστή­μα­τα σε παρα­γω­γι­κή γη” κά.

Οι μικρο­με­σαί­οι καλ­λιερ­γη­τές στα­ριού και καλα­μπο­κιού που συν­θλί­βο­νται με τους νέους κοι­νο­τι­κούς κανό­νες: από φέτος η υπο­χρέ­ω­ση να παρα­μεί­νει ακαλ­λιέρ­γη­το το 4% της σπαρ­μέ­νης γης άνω των 10 εκταρίων.
Αλλά και το ζήτη­μα των τιμών. Στην Επι­τρο­πή Γεωρ­γί­ας του Επι­με­λη­τη­ρί­ου υπάρ­χει νομο­σχέ­διο που τρο­πο­ποιεί το νομο­θε­τι­κό διά­ταγ­μα του 2021 κατά των αθέ­μι­των πρα­κτι­κών: έχει εισα­χθεί κόστος παρα­γω­γής για το οποίο πρέ­πει _αλλά δεν λαμ­βά­νε­ται υπό­ψη στην τιμή πώλη­σης. “Το πρό­βλη­μα — καταγ­γέλ­λουν οι δια­δη­λω­τές — είναι ότι δεν έχου­με δει τίπο­τα ακό­μα” _όλα φού­μα­ρα και ψεύ­τι­κες υπο­σχέ­σεις. Παίρ­νου­με δεκά­ρες, ενώ ο κατα­να­λω­τής πλη­ρώ­νει ακρι­βά.
Στη συνέ­χεια, τα άλλα θέμα­τα που δια­κυ­βεύ­ο­νται: το λεγό­με­νο συν­θε­τι­κό κρέ­ας και τα τρό­φι­μα με βάση τα κύτ­τα­ρα (για τα οποία η Ιτα­λία, η Γαλ­λία, η Αυστρία και 9 άλλες χώρες ζήτη­σαν από την Ένω­ση μορα­τό­ριουμ 12 μηνών), τα άλευ­ρα εντό­μων, η αύξη­ση του ιλιγ­γιώ­δους κόστους στε­γα­στι­κά δάνεια, κόστος καυ­σί­μων και φόροι: ο νόμος για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό επα­να­φέ­ρει τον αγρο­τι­κό φόρο εισοδήματος.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Ιταλίας 
επεκτείνονται σε αρκετές περιοχές

100άδες τρακτέρ στην εθνική Νο 16 στη Μολίζε

Οι αγρό­τες της Κάτω Μολί­ζε έχουν βγει στους δρό­μους, επη­ρε­α­σμέ­νοι από μια βαθιά κρί­ση, από τη δυσκο­λία να συνε­χί­σουν να παρά­γουν στά­ρι και απο­φα­σι­σμέ­νοι να προ­στα­τεύ­σουν την εύφο­ρη γη τους από τις αδη­φά­γες εται­ρεί­ες εγκα­τά­στα­σης μονά­δων ανα­νε­ώ­σι­μης ενέρ­γειας. Πάνω από εκα­τό τρα­κτέρ συνω­στί­σθη­καν στην Piazza del Papa στο Termoli σήμε­ρα το πρωί αφού διέ­σχι­σαν την SS16 και κλεί­νο­ντας την κυκλο­φο­ρία. Οι αγρό­τες, που έφτα­σαν από Mafalda, Guglionesi, Larino, San Martino in Pensilis, Campomarino, στην επαρ­χία Campobasso, θα παρα­μεί­νουν σε περι­φρού­ρη­ση μέρα και νύχτα μέχρι το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο. Τρι­ή­με­ρη η δια­δή­λω­ση για να ζητη­θεί “στή­ρι­ξη” από την περι­φε­ρεια­κή, εθνι­κή και ευρω­παϊ­κή κυβέρ­νη­ση. “Όχι στην τάση χρή­σης της πολύ εύφο­ρης γης της Κάτω Μολί­ζε για την εγκα­τά­στα­ση αιο­λι­κών ή φωτο­βολ­ταϊ­κών — δηλώ­νει ο επι­κε­φα­λής των ομά­δων περι­φρού­ρη­σης, ενώ τα συμ­βι­βα­σμέ­να “επί­ση­μα” συν­δι­κά­τα σφυ­ρί­ζουν αδιά­φο­ρα και προ­σπα­θούν να τα βρουν _μεταξύ τους και με την κυβέρ­νη­ση – μερι­κές μάλι­στα δεν καλ­λιερ­γού­νται πλέ­ον, έχουν δοθεί ακό­μη και επι­δο­τή­σεις για να αφή­σου­με τη γη ακαλ­λιέρ­γη­τη. Άρα μας αφαι­ρούν και την αξιο­πρέ­πεια. Τα προ­βλή­μα­τα δεν τελειώ­νουν εκεί. “Έχου­με πολ­λά προ­βλή­μα­τα — με τη συγκο­μι­δή γενι­κά. Δεν έχου­με πλέ­ον καμία επι­δό­τη­ση ένα­ντι του εκτο­ξευό­με­νου κόστους του ντί­ζελ. Είναι αδια­νό­η­το να αφαι­ρείς τη δυνα­τό­τη­τα καλ­λιέρ­γειας στα­ριού από τον αγρό­τη _είναι κάτι απα­ρά­δε­κτο. Δεν μπο­ρού­με πλέ­ον να αντα­γω­νι­στού­με τα λόμπι”. Οι αγρό­τες της Μολί­ζε ζητά­με ακό­μη τις “μη επι­στρε­πτέα εισφο­ρές για την απο­κα­τά­στα­ση της ζημί­ας από τον περο­νό­σπο­ρο του 2023”.

Παρουσία τρακτέρ και στην περιοχή Vibonese, στην Καλαβρία

Από σήμε­ρα στην επαρ­χία, αγρό­τες συγκε­ντρώ­θη­καν στα αγρο­τι­κά τους οχή­μα­τα για να διεκ­δι­κή­σουν μια σει­ρά κεκτη­μέ­ων που κατα­πα­τού­νται από αντι­κρουό­με­νες ευρω­παϊ­κές πολι­τι­κές στον τομέα μέχρι καταγ­γε­λία “ύπο­πτων” πρα­κτι­κών στη δια­νο­μή κεφα­λαί­ων. Σήμε­ρα το πρωί τα τρα­κτέρ σχη­μά­τι­σαν μια μικρή ομά­δα στην είσο­δο του κόμ­βου Pizzo Calabro του αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου Α2 και συνε­χώς πλη­θαί­νουν. Μετά τους απο­κλει­σμούς στην εθνι­κή 106, τη δια­μαρ­τυ­ρία στην περι­φέ­ρεια και τις δια­δη­λώ­σεις στην Κοζέν­τσα και τη Λαμέ­τζια Τέρ­με, η δια­μαρ­τυ­ρία του αγρο­τι­κού κόσμου της Καλα­βρί­ας διευρύνεται.

Σικελία, το κονβόι των αγροτικών οχημάτων
που αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης από το San Cipirello του Παλέρμο,
προχωρά και διευρύνεται συνεχώς

Η δια­μαρ­τυ­ρία των αγρο­τών της Σικε­λί­ας θα συνε­χι­στεί μέχρι τέλους. Εργά­τες και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι  του νησιού πραγ­μα­το­ποιούν πορεί­ες στην εθνι­κή Palermo-Sciacca εδώ και μέρες, ενώ προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται και άλλες δια­δη­λώ­σεις για την καταγ­γε­λία της κατά­στα­σης κρί­σης στον κλά­δο. “Η Σικε­λία υψώ­νει τη φωνή της στην εκκω­φα­ντι­κή σιω­πή της πολι­τι­κής και των συν­δι­κά­των — λέει ο επι­κε­φα­λής της επι­τρο­πής αγώ­να της δια­δή­λω­σης -. Βγή­κα­με στους δρό­μους σε αυτο­ά­μυ­να, για να μην φάμε αλεύ­ρι κρί­κετ, συν­θε­τι­κό κρέ­ας, ζαχα­ρού­χο κρα­σί, λαχα­νι­κά που προ­έρ­χο­νται από τη Βόρεια Αφρι­κή, για να μη χάσου­με τη γη μας, για να μπο­ρέ­σου­με να ζήσου­με με αξιο­πρέ­πεια, χωρίς τα τοξι­κά _δήθεν φυτο­προ­στα­τευ­τι­κά προϊόντα.

“Η Σικε­λία υψώ­νει τη φωνή της για να καταγ­γεί­λει την κατά­στα­ση κρί­σης στον αγρο­τι­κό τομέα τον υπέ­ρο­γκο ΦΠΑ, για να καταγ­γεί­λει την έλλει­ψη ενδια­φέ­ρο­ντος των πολι­τι­κών απέ­να­ντι σε αυτήν την τερά­στια οικο­νο­μι­κή κρί­ση που οδή­γη­σε στη μετα­νά­στευ­ση 800.000 νέων τα τελευ­ταία δύο χρόνια”.

Οι διαδηλώσεις, θα συνεχιστούν επίσης το Σαββατοκύριακο
μεταξύ των Madonie, Ragusa και Palermo.

Οι χθε­σι­νές κινητοποιήσεις_Τρακτέρ κατά των συν­θε­τι­κών τρο­φί­μων στη Λού­κα: Πάνω από 50 τρα­κτέρ και αγρο­τι­κά οχή­μα­τα έκα­ναν χθες πορεία από το δημο­τι­κό κτί­ριο του Capannori στη Lucca για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για την πρά­σι­νη συμ­φω­νία και να ζητή­σουν προ­στα­σία για την έλευ­ση των συν­θε­τι­κών τρο­φί­μων. Μετά τη συγκέ­ντρω­ση, η δια­δή­λω­ση διέ­σχι­σε την πεδιά­δα της Lucca μέχρι τα  διό­δια του αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου Frizzone και στη συνέ­χεια κατά μήκος της Via Pesciatina, μέχρι τη Lucca.

Η αργή πορεία προ­κά­λε­σε φυσι­κά δια­κο­πή της κυκλο­φο­ρί­ας, αλλά οι αγρό­τες βρή­καν την αλλη­λεγ­γύη των πολι­τών. Στα τρα­κτέρ δεν υπάρ­χουν πανό συν­δι­κά­των, ενώ­σε­ων ή κομ­μά­των αλλά μόνο ιτα­λι­κές σημαί­ες και μερι­κές πινα­κί­δες: “Killer Europe”, ” Η γεωρ­γία πεθαί­νει” και ” Ας σώσου­με το φαγη­τό μας” είναι μερι­κά παρα­δείγ­μα­τα. Τέλος, η εκδή­λω­ση έκλει­σε στην Piazzale Don Baroni, μετα­ξύ της πόλης και του ποτα­μού Serchio.

Στην Ούμπρια, παρέλαση έξω από την Ασίζη

Στην Ούμπρια, στην επαρ­χία της Περού­τζια, σήμε­ρα το πρωί αγρό­τες με τα τρα­κτέρ τους κινη­το­ποι­ή­θη­καν στους δρό­μους έξω από την Ασί­ζη: λίγο λιγό­τε­ροι από εκα­τό συμ­με­τέ­χο­ντες στην αρχή και λίγους παρα­πά­νω στην πορεία “με εύρυθ­μο τρό­πο και χωρίς ιδιαί­τε­ρη ταλαι­πω­ρία στην οδι­κή κυκλο­φο­ρία, όλα υπό την επί­βλε­ψη των αστυ­νο­μι­κών δυνάμεων”.

C.R.A Agricoltori traditi _Προδομένοι Αγρό­τες: το πανό γρά­φει “πολι­τι­κοί και συν­δι­κά­τα _κλέφτες, παρά­σι­τα, ξεπεσμένοι

Λάτσιο:
Η Επιτροπή “Προδομένων Αγροτών μπλοκάρει τα διόδια της Α1

Νέα δια­μαρ­τυ­ρία της επι­τρο­πής “Προ­δο­μέ­νων Αγρο­τών” (σσ. “αυτό­νο­μοι” _C.R.A Agricoltori traditi 102 χιλ. ακό­λου­θοι στο Facebook…) κοντά στα διό­δια του Α1 (σσ. ο κύριος  αυτο­κι­νη­τό­δρο­μος της Ιτα­λί­ας). Διά­φο­ρα οχή­μα­τα εργα­σί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων φορ­τη­γών και τρα­κτέρ, με τους δια­δη­λω­τές που διέ­σχι­σαν τον μεγά­λο κυκλι­κό κόμ­βο μπρο­στά από την είσο­δο του αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου, παρα­κο­λου­θού­με­νοι από την αστυ­νο­μία. Με τη δια­δή­λω­ση, επι­βρα­δύν­θη­κα και έκλει­σε για λίγο η κυκλο­φο­ρί­ας και στις δύο λωρί­δες Terni-Orte και αλλού.

Οι Ιτα­λοί δια­δη­λω­τές που αμφι­σβη­τούν τα λεγό­με­ναμέτρα στή­ρι­ξης του γεωρ­γι­κού τομέα” (σσ. βλ Μητσο­τά­κης) ετοι­μά­ζο­νται, την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα, να φτά­σουν στην ιτα­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα με τα τρα­κτέρ τους, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως “οι ενώ­σεις και τα συν­δι­κά­τα τους, έχουν πάψει να τους εκπρο­σω­πούν”.

“Αύριο και μεθαύ­ριο θα ανα­κοι­νώ­σου­με τις ημε­ρο­μη­νί­ες και τα διά­φο­ρα σημεία, ενώ τις επό­με­νες ημέ­ρες θα αρχί­σου­με να μετα­κι­νού­με τα τρα­κτέρ” και “μέσα στην ερχό­με­νη εβδο­μά­δα θα οργα­νω­θεί και δια­δή­λω­ση στην Αιώ­νια Πόλη, με ή χωρίς τρακτέρ”.

(Βίντεο ‑Μιλά­νο _ 1 Φεβ 2024).
Οι δια­δη­λω­τές: “Ένα χρό­νο μετά την _υποτιθέμενη πλη­ρω­μή μας δεν πήρα­με ούτε ένα ευρώ”
“δου­λεύ­ου­με πρέ­πει να πλη­ρω­θού­με”, βρο­ντο­φω­νά­ζει ο αγρό­της Alberto Oldani, αφού μίλη­σε προη­γού­με­να  πάνω από ένα τέταρ­το με τον περι­φε­ρεια­κό σύμ­βου­λο των Fratelli της Ιτα­λί­ας και μέλος της μόνι­μης επι­τρο­πής “Γεωρ­γία, βου­νά και δάση”, συμ­με­τέ­χο­ντας στην μεγά­λη πορεία δια­μαρ­τυ­ρί­ας με τα αγρο­τι­κά οχή­μα­τα που “εισέ­βα­λαν” στους δρό­μους του Μιλά­νου το από­γευ­μα, πριν φτά­σει κάτω από το Palazzo Lombardia και απαι­τή­σει στρογ­γυ­λή ταρά­πε­ζα. Η Περι­φέ­ρεια απο­δέ­χτη­κε το αίτη­μα αλλά από Δευ­τέ­ρα ή Τρί­τη της επό­με­νης εβδο­μά­δας _με κάποιον τον περι­φε­ρεια­κό αγρο­τι­κό σύμ­βου­λο, και στη συνέ­χεια …βλέ­που­με

Ο συν­δι­κα­λι­στής ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων: Ξέρω όλους τους νέους, οπό­τε στρα­φεί­τε προς το μέρος τους και σκε­φτεί­τε τους πρέ­πει να κλεί­σουν το μαγα­ζί ή πρέ­πει να συνε­χί­σουν να παρά­γουν για τη χώρα; έχω 10 υπαλ­λή­λους (σσ. προ­φα­νώς αλλο­δα­πούς) τι κάνω; πάω σπί­τι τους και λέω αύριο το πρωί ΟΚ ήρθα­τε στην Ιτα­λία ψάχνο­ντας για ένα μέλ­λον και όλα καλά για να παρά­γου­με ένα κιλό ρύζι ένα κιλό γάλα … αλλά δεν …δεν φταί­με εμείς όχι. Βρυ­ξέλ­λες …Ρώμη _ τρέ­λα!!  Πρέ­πει να σπεί­ρου­με σε λίγο ακό­μα δεν ξέρου­με τι να σπεί­ρου­με τα λιπά­σμα­τα οι σπό­ροι γίνο­νται ακρι­βό­τε­ροι λόγω μιας διε­θνούς κατά­στα­σης Και ότι όλοι ξέρουν ότι θέλου­με να ξέρου­με τι θα σπεί­ρου­με φέτος και δεν είναι αργά αλλά να σπέρ­νεις κάτι και μετά να χάνεις τα λεφτά σου για­τί θα μπο­ρού­σες να είχες καλ­λιερ­γή­σει κάτι άλλο __ του­λά­χι­στον ας πάμε για ξεκλεί­δω­μα πιστω­τι­κών προ­γραμ­μά­των. Ελά­τε με προ­τά­σεις επο­κο­δο­μη­τι­κές, ας δού­με με βάση το τι μπο­ρού­με να κάνου­με, θα το κάνου­με οπωσ­δή­πο­τε ή όχι σε έξι μήνες. Ένα χρό­νο και δεν έχω πάρει ακό­μα μια δεκά­ρα, οπό­τε προ­κα­λώ οποιον­δή­πο­τε να εργα­στεί και να πάρει τα μισθό του μετά από ένα χρό­νο _και αν, έχο­ντας πλη­ρώ­σει τα πάντα. Ποια  διέ­ξο­δος χιλιά­δων δαπα­νών ανά­με­σα σε πλημ­μύ­ρες χαλά­ζι, ασφά­λι­ση λιπά­σμα­τα σπό­ρους υπαλ­λή­λους και όλα …δεν είναι σωστό. Θα έχου­με μια συνά­ντη­ση σε περι­φε­ρεια­κό επί­πε­δο με μερι­κές  προ­τά­σεις _άσπρο-μαύ­ρο; στις οποί­ες θα αξιο­λο­γή­σουν αν μπο­ρούν να δώσουν κάποια λύση για να μην συνε­χί­σου­με τη δια­μαρ­τυ­ρία, όπως σε όλη την Ευρώ­πη όπου τώρα υπάρ­χουν χιλιά­δες χιλιά­δες τρα­κτέρ, προ­βλή­μα­τα που μπο­ρούν να επι­λυ­θούν, που συν­δέ­ο­νται με την ΚΓΠ-ΚΑΠ και στη συνέ­χεια υπάρ­χουν εκεί­να που συν­δέ­ο­νται με την δική μας κυβέρ­νη­ση και λιγό­τε­ρο με Ευρώπη

Ατέχνως info

Το βασι­κό πρό­βλη­μα των κινη­το­ποι­ή­σε­ων _όχι μόνο των αγρο­τι­κών, στη γει­το­νι­κή χώρα, έχει να κάνει με την κυριαρ­χία του οπορ­του­νι­σμού _πολιτικά _και του ρεφορ­μι­σμού στα συν­δι­κά­τα με ανυ­παρ­ξία οργα­νω­μέ­νου ταξι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος _ειδι­κά στους αγρό­τες (βλ & _C.R.A Agricoltori traditiΠρο­δο­μέ­νοι Αγρό­τες _;

Όχι τυχαία, κυριαρ­χούν οι λεγό­με­νοι “αυτό­νο­μοι” και τα τρα­κτέρ καλύ­πτο­νται με την tricolore (ή βάφο­νται στα χρώ­μα­τά της)

Εξαι­τί­ας των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του κεφα­λαί­ου και των επι­λο­γών της άρχου­σας τάξης, η αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, η ίδια η ικα­νό­τη­τα κάθε χώρας να καλύ­πτει τις δια­τρο­φι­κές ανά­γκες του λαού της, μπαί­νει σε δεύ­τε­ρο πλά­νο, εξέ­λι­ξη από­λυ­τα συνυ­φα­σμέ­νη με το εντει­νό­με­νο ξεκλή­ρι­σμα της φτω­χο­με­σαί­ας αγρο­τιάς: Μια τερά­στια επι­χεί­ρη­ση αλλα­γής χρή­σε­ων σε αγρο­τι­κή γη υψη­λής παρα­γω­γι­κό­τη­τας, συντε­λεί­ται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας προς εξυ­πη­ρέ­τη­ση ιδιω­τι­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται κυρί­ως στις ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας (ΑΠΕ), αλλά και άλλες εξω­γε­ωρ­γι­κές επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρά­σεις. Περιο­ρί­ζο­ντας έτσι ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την ικα­νό­τη­τα κάθε χώρας να παρά­γει αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα για την κάλυ­ψη των δια­τρο­φι­κών ανα­γκών του πλη­θυ­σμού της αλλά και την τρο­φο­δο­σία της βιο­μη­χα­νί­ας — βιο­τε­χνί­ας με πρώ­τες ύλες.

Από την άλλη είναι πανευ­ρω­παϊ­κό (και παγκό­σμιο) φαι­νό­με­νο η “όρε­ξη” των λογής λογής επεν­δυ­τών, έπει­τα και από τη στρο­φή στην «πρά­σι­νη οικο­νο­μία» — δηλα­δή τη νέα κατεύ­θυν­ση διε­ξό­δου υπερ­συσ­σω­ρευ­μέ­νων κεφα­λαί­ων των ενερ­γεια­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, αλλά και νέος τομέ­ας για την αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας τους.

Οι απα­ντα­χού “γαλα­ζο­πρά­σι­νες” και “ροζ” κυβερ­νή­σεις επι­λέ­γουν την ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη μεί­ω­ση των καλ­λιερ­γειών που έχει ανά­γκη ο εργα­ζό­με­νος λαός, προ­κα­λώ­ντας ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη απα­ξί­ω­ση της πρω­το­γε­νούς παρα­γω­γής, εκτο­πί­ζο­ντας με ταχύ­τε­ρους ρυθ­μούς τους φτω­χούς και μεσαί­ους αγρό­τες από τη γη τους και εντεί­νο­ντας την δια­τρο­φι­κή εξάρ­τη­ση κάθε χώρας από τις πολυ­ε­θνι­κές. Ταυ­τό­χρο­να, ο εργα­ζό­με­νος κατα­να­λω­τής καλεί­ται να πλη­ρώ­νει όλο και πιο ακρι­βά τα ανα­γκαία είδη δια­τρο­φής, εικό­να που θα επι­δει­νώ­νε­ται συνε­χώς, όσο συνε­χί­ζε­ται η πολι­τι­κή που μονα­δι­κό της γνώ­μο­να έχει την ενί­σχυ­ση των κερ­δών του κεφαλαίου.

Δεί­τε και _Ριζοσπάστης έρευ­να της ΕΕ για τον “αγρό­τη του μέλ­λο­ντος”_
Καρ­φί στο μάτι των Βρυ­ξελ­λών οι βιο­πα­λαι­στές αγρο­το­πα­ρα­γω­γοί που αγω­νί­ζο­νται για την επι­βί­ω­σή τους

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο