Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου;

Σαν σήμερα 👀 3η Φλεβάρη
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία 
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1377 Χιλιά­δες κάτοι­κοι 2.500–5.000 άμα­χοι  ιτα­λι­κής πόλης Cesena (Τσε­ζέ­να) σκο­τώ­νο­νται από τους κοντο­τιέ­ρους (παπι­κές ένο­πλες δυνά­μεις). Η μικρή κοι­νό­τη­τα επα­να­στά­τη­σε κατά τη διάρ­κεια του Πολέ­μου των Οκτώ Αγί­ων και ανα­κα­τα­λή­φθη­κε από τα στρα­τεύ­μα­τα του Breton, υπό τη διοί­κη­ση του Roberto, καρ­δι­νά­λιου της Γενεύ­ης (αργό­τε­ρα αντί­πα­πας Clement VII). Ο τελευ­ταί­ος, ενερ­γώ­ντας ως κλη­ρο­νό­μος του Πάπα Γρη­γο­ρί­ου XI, διηύ­θυ­νε την άγρια δολο­φο­νία.  Σύμ­φω­να με τους νόμους του πολέ­μου εκεί­νης της επο­χής, αυτό θεω­ρή­θη­κε ως θηριω­δία, που ονο­μα­ζό­ταν «Λου­τρό αίμα­τος της Τσε­ζέ­να», και ο καρ­δι­νά­λιος ονο­μά­στη­κε «χασά­πης της Τσεζένα».

1451 Ο σουλ­τά­νος Μωά­μεθ Β΄ κλη­ρο­νο­μεί το θρό­νο της Οθω­μα­νι­κής αυτοκρατορίας.

1468 Πέθα­νε σε ηλι­κία 68 ετών ο Γου­τεμ­βέρ­γιος, ο εφευ­ρέ­της της τυπογραφίας.

gudemberg

1488 Ο Πορ­το­γά­λος θαλασ­σο­πό­ρος Βαρ­θο­λο­μαί­ος Ντιάζ φτά­νει στον κόλ­πο Μόσ­σελ περ­νώ­ντας από το Ακρω­τή­ριο της Καλής Ελπί­δος και γίνε­ται ο πρώ­τος γνω­στός Ευρω­παί­ος που ταξί­δε­ψε τόσο νότια.

1509 Το πορ­το­γα­λι­κό ναυ­τι­κό νικά τον συμ­μα­χι­κό στό­λο της Οθω­μα­νι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας, της Δημο­κρα­τί­ας της Βενε­τί­ας, του σουλ­τά­νου του Γκου­τζα­ράτ, του σουλ­τα­νά­του της Αιγύ­πτου και της Δημο­κρα­τί­ας της Ραγού­σας στη ναυ­μα­χία του Ντιού στην Ινδία.

1807 Μία βρε­τα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή δύνα­μη κατα­λαμ­βά­νει την ισπα­νι­κή πόλη του Μοντε­βι­δέο, σημε­ρι­νή πρω­τεύ­ου­σα της Ουρουγουάης.

1809 Γεν­νή­θη­κε ο Φέλιξ Μέντελ­σον – Μπαρ­ντόλ­ντι, από τις κορυ­φαί­ες μου­σι­κές φυσιο­γνω­μί­ες του 19ου αιώνα

1811 Γεν­νιέ­ται στις ΗΠΑ ο Ορά­τιος Γκρί­λι, δημο­σιο­γρά­φος και πολι­τι­κός ηγέ­της, μέγας πολέ­μιος του θεσμού της δου­λεί­ας, κατά την περί­ο­δο πριν τον αμε­ρι­κα­νι­κό εμφύλιο.

1815 Τίθε­ται σε λει­τουρ­γία το πρώ­το εργο­στά­σιο τυριού στην Ελβετία.

1830 Υπο­γρά­φε­ται το Πρω­τό­κολ­λο του Λον­δί­νου, το οποίο ανα­γνω­ρί­ζε­ται η ανε­ξαρ­τη­σία της Ελλάδας

anexartisia elladas

1870 Στις ΗΠΑ, μετα­τρέ­πε­ται σε νόμο του κρά­τους η 15η Τρο­πο­λο­γία του αμε­ρι­κα­νι­κού Συντάγ­μα­τος, που δια­σφα­λί­ζει το δικαί­ω­μα της ψήφου στους Αφροαμερικανούς.

1874 Γεν­νιέ­ται η Αμε­ρι­κα­νί­δα πρω­το­πο­ρια­κή συγ­γρα­φέ­ας Γερ­τρού­δη Στάιν. Άσκη­σε μεγά­λη επιρ­ροή στον κόσμο των τεχνών και των γραμ­μά­των του 20ου αιώ­να, τόσο με την πένα της, όσο και με την ισχυ­ρή προ­σω­πι­κό­τη­τα της.

1874 πεθαί­νει ο Φέλιξ Μέντελ­σον – Μπαρ­ντόλ­ντι. Γερ­μα­νός συν­θέ­της, διευ­θυ­ντής ορχή­στρας και οργανίστας

medelson

1908 Ο Γιώρ­γος Καλα­φά­της ιδρύ­ει τον Ποδο­σφαι­ρι­κό Όμι­λο Αθη­νών (ΠΟΑ), ο οποί­ος αργό­τε­ρα μετο­νο­μά­στη­κε σε Πανα­θη­ναϊ­κός Αθλη­τι­κός Όμι­λος (ΠΑΟ).

pao idrusi

1913 Επι­κυ­ρώ­νε­ται η 16η τρο­πο­λο­γία του αμε­ρι­κα­νι­κού Συντάγ­μα­τος, εξου­σιο­δο­τώ­ντας την Ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ να επι­βάλ­λει και να εισπράτ­τει φόρο εισοδήματος.

1916 Κατα­στρέ­φο­νται από πυρ­κα­γιά τα κτί­ρια του κοι­νο­βου­λί­ου στην Οττά­βα του Καναδά.

1929 Ιδρύ­ε­ται η Ενω­τι­κή Γενι­κή Συνο­μο­σπον­δία Εργα­τών Ελλάδας.

1930 Ιδρύ­ε­ται το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα του Βιετνάμ.

1931 Σει­σμός στη Νέα Ζηλαν­δία προ­κα­λεί το θάνα­το 258 ανθρώπων.

1931 Στην Κινέτ­τα των Μεγά­ρων, κρα­τι­κά όργα­να σκο­τώ­νουν μέσα στο καλύ­βι του το φτω­χό αγρό­τη Χρι­στό­που­λο ή Μωρα­ΐ­τη, για­τί χρω­στού­σε φόρους στο κρά­τος. Οι δολο­φό­νοι βάζουν, στη συνέ­χεια, φωτιά στο καλύ­βι και εξαφανίζονται.

1933  Ο Αδόλ­φος Χίτλερ ανα­κοι­νώ­νει ότι η επέ­κτα­ση του ζωτι­κού χώρου στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη και η αδί­στα­κτη γερ­μα­νο­ποί­η­σή της είναι οι τελι­κοί γεω­πο­λι­τι­κοί στό­χοι της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής του Τρί­του Ράιχ.

1944 Στα Λιβε­ρά της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας έπε­σαν ηρω­ι­κά πολ­λά στε­λέ­χη του ΚΚΕ και των απε­λευ­θε­ρω­τι­κών οργα­νώ­σε­ων, που είχαν κυκλω­θεί από υπέρ­τε­ρες δυνά­μεις του εχθρού.

1952 Ο ραδιο­σταθ­μός των Παρι­σί­ων μετα­δί­δει ότι ο Σύν­δε­σμος Σου­η­δών Λογο­τε­χνών πρό­τει­νε τον Νίκο Καζαν­τζά­κη για το λογο­τε­χνι­κό βρα­βείο Νόμπελ.

1958 Ιδρύ­ε­ται η Οικο­νο­μι­κή Ένω­ση της Μπε­νε­λούξ, δημιουρ­γώ­ντας ένα πεδίο δοκι­μών για την μετα­γε­νέ­στε­ρη Ευρω­παϊ­κή Οικο­νο­μι­κή Κοινότητα.

1959 Δύο από τους πρω­το­πό­ρους του ροκ εν ρολ, ο Μπά­ντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, σκο­τώ­νο­νται σε αερο­πο­ρι­κό δυστύ­χη­μα, στην Αϊό­βα των ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμει­νε γνω­στή ως “Η Μέρα, που Πέθα­νε η Μουσική”.

1960 Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, Χάρολντ Μακ­μί­λαν, μιλά­ει για έναν “άνε­μο αλλα­γής”, σημα­το­δο­τώ­ντας ότι η κυβέρ­νη­σή του πιθα­νόν να υπο­στη­ρί­ξει την αποαποικιοποίηση.

1966 Προ­σε­λη­νώ­νε­ται το μη επαν­δρω­μέ­νο σοβιε­τι­κό δια­στη­μό­πλοιο «Λού­να 9». Είναι η πρώ­τη ομα­λή προ­σε­δά­φι­ση στη Σελή­νη, που άνοι­ξε τον δρό­μο για τις επαν­δρω­μέ­νες πτή­σεις των Αμερικανών.

Λούνα‑9: Μια ακό­μη έφο­δος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης στους ουρανούς

1969 Το Παλαι­στι­νια­κό Εθνι­κό Κογκρέ­σο επι­λέ­γει τον Γιά­σερ Αρα­φάτ στην ηγε­σία της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

arafat

1972 Ξεκι­νούν οι 11οι Χει­με­ρι­νοί Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες στο Σαπό­ρο της Ιαπω­νί­ας, οι πρώ­τοι που γίνο­νται στην Ασία. Λαμ­βά­νουν μέρος 1.015 αθλη­τές και 217 αθλή­τριες, από 35 χώρες σε 35 αγω­νί­σμα­τα. Η ΔΟΕ, ύστε­ρα από τα πορί­σμα­τα της Ειδι­κής Επι­τρο­πής Ερα­σι­τε­χνι­σμού, απα­γο­ρεύ­ει τη συμ­με­το­χή του Αυστρια­κού πρω­τα­θλη­τή των αλπι­κών αγω­νι­σμά­των Κάρλ Σράνζ στους αγώνες.

1989 Πέθα­νε ο ελλη­νι­κής κατα­γω­γής αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της και ηθο­ποιός, Τζων Κασ­σα­βέ­της.

1989 Το σκάν­δα­λο Κοσκω­τά παίρ­νει νέα τρο­πή, όταν ο προ­σω­πι­κός φίλος του πρω­θυ­πουρ­γού Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου, Γιώρ­γος Λού­βα­ρης, παρα­πέ­μπε­ται για κακούρ­γη­μα, ως παρα­λή­πτης μεγά­λου ποσού, που υπεξαιρέθηκε.

1991 Το Ιτα­λι­κό ΚΚ δια­σπά­ται σε Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα της Αρι­στε­ράς και Κόμ­μα της Κομ­μου­νι­στι­κής Επανίδρυσης.

1991 Ένα «C‑130» της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας τσα­κί­ζε­ται στις πλα­γιές του βου­νού Όθρυς. Επι­βά­τες και πλή­ρω­μα, συνο­λι­κά 63 άνδρες, ανα­σύρ­θη­καν νεκροί από τα συντρίμμια.

1992 Στις Βρυ­ξέλ­λες, έξω από το κτί­ριο της ΕΟΚ, 1.000 δια­δη­λω­τές από την ΠΓΔΜ πραγ­μα­το­ποιούν συγκέ­ντρω­ση, διεκ­δι­κώ­ντας την ανα­γνώ­ρι­ση από τους “12” της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Δημο­κρα­τί­ας τους με το όνο­μα “Μακε­δο­νία”.

1994 Κατά την δια­δι­κα­σία επα­νό­δου του στην Γη, το αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μό­πλοιο «Discovery» εκρή­γνυ­ται, μετα­φέ­ρο­ντας πέντε Αμε­ρι­κα­νούς αστρο­ναύ­τες και ένα Ρώσο κοσμοναύτη.

1996 Σει­σμός μεγέ­θους 7 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ πλήτ­τει τη Νοτιο­δυ­τι­κή Κίνα, σκο­τώ­νο­ντας του­λά­χι­στον 302 άτο­μα και τραυ­μα­τί­ζο­ντας 15.000

2003 Παραι­τεί­ται από Πρό­ε­δρος της Τσε­χί­ας ο Βάτσλαβ Χάβελ

2004 πεθαί­νει ο Ζήσι­μος Λορεν­τζά­τος, ποι­η­τής και δοκι­μιο­γρά­φος. (Γεν. 1915)

Δήλω­ση του Δ. Κου­τσού­μπα για το θάνα­το του Χρή­στου Σαρτζετάκη

2022 Πέθα­νε ο Χρή­στος Σαρ­τζε­τά­κης δικα­στής, Πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας (1985–90) _Κέρδισε παγκό­σμια κατα­ξί­ω­ση όταν επι­τέ­λε­σε με γεν­ναιό­τη­τα το έργο του στην υπό­θε­ση της δολο­φο­νί­ας του Γρη­γό­ρη Λαμπρά­κη, αν και δεχό­ταν αφό­ρη­τες πιέ­σεις από την κυβέρ­νη­ση Καρα­μαν­λή και την τότε ηγε­σία της Δικαιο­σύ­νης και των Σωμά­των Ασφαλείας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο