Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Πάνω από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες 48 ώρες

Τις τελευ­ταί­ες 48 ώρες έφτα­σαν στην Λαμπε­ντού­ζα 2.033 μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες, με 46 δια­φο­ρε­τι­κά πλεούμενα.

Οι βάρ­κες που μετέ­φε­ραν τους «απελ­πι­σμέ­νους της θάλασ­σας» είχαν ξεκι­νή­σει από το Σφαξ της Τυνη­σί­ας και την Ζουά­ρα της Λιβύ­ης. Στους μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες παρα­σχέ­θη­κε βοή­θεια από την Ιτα­λι­κή Ακτο­φυ­λα­κή και την Οικο­νο­μι­κή Αστυ­νο­μία της χώρας στην περιο­χή έρευ­νας και διά­σω­σης της Ιτα­λί­ας και στ’ ανοι­κτά της Λαμπεντούζα.

Οι περισ­σό­τε­ροι δια­σω­θέ­ντες κατά­γο­νται από την Ερυ­θραία, την Γκά­να, το Τσαντ, το Σου­δάν και την Αίγυ­πτο. Δυο ναυα­γοί, που δια­σώ­θη­καν κοντά στην Λαμπε­ντού­ζα, είπαν στους άνδρες και στις γυναί­κες που τους προ­σέ­φε­ραν τις πρώ­τες βοή­θειες, ότι η βάρ­κα στην οποία επέ­βαι­ναν ναυά­γη­σε στα χωρι­κά ύδα­τα της Τυνη­σί­ας και αυτοί επι­βι­βά­σθη­καν σε άλλο πλε­ού­με­νο με μετα­νά­στες που βρι­σκό­ταν στην περιο­χή, αλλά κάποιοι δεν τα κατά­φε­ραν και υπάρ­χουν αγνοούμενοι.

Συνο­λι­κά, στο κέντρο προ­σω­ρι­νής παρα­μο­νής μετα­να­στών της Λαμπε­ντού­ζα βρί­σκο­νται σήμε­ρα 3.279 άνθρω­ποι ενώ κανο­νι­κά η χωρη­τι­κό­τη­τά του δεν πρέ­πει να ξεπερ­νά τους 400. Οι ιτα­λι­κές αρχές στο­χεύ­ουν στην απο­συμ­φό­ρη­σή του, με την μετα­φο­ρά των αφι­χθέ­ντων σε κέντρα που βρί­σκο­νται στην Σικε­λία και σε άλλες περιο­χές της Κάτω Ιταλίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο