Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ιτα­λί­ας Μάριο Ντρά­γκι ανα­κοί­νω­σε την παραί­τη­σή του.

Μετά τη συνά­ντη­σή του με τον πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας Σέρ­τζιο Ματα­ρέ­λα ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Μάριο Ντά­γκι συγκά­λε­σε υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο και ανα­κοί­νω­σε στα μέλη του την από­φα­σή του να παραιτηθεί.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, σε επί­ση­μο ανα­κοι­νω­θέν την ιτα­λι­κής κυβέρ­νη­σης, ανα­πα­ρά­γε­ται η δήλω­ση του Ιτα­λού πρω­θυ­πουρ­γού, ο οποί­ος τονίζει:

“Θέλω να σας ανα­κοι­νώ­σω ότι από­ψε πρό­κει­ται να υπο­βά­λω την παραί­τη­σή μου στον πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας. Οι σημε­ρι­νές ψηφο­φο­ρί­ες στο κοι­νο­βού­λιο είναι πολύ σημα­ντι­κό γεγο­νός από πολι­τι­κής από­ψε­ως. Δεν υφί­στα­ται πλέ­ον η σχέ­ση εμπι­στο­σύ­νης που απο­τε­λεί βάση της κυβερ­νη­τι­κής δρά­σης. Η πλειο­ψη­φία εθνι­κής ενό­τη­τας η οποία στή­ρι­ξε αυτήν την κυβέρ­νη­ση από την πρώ­τη ημέ­ρα της δημιουρ­γί­ας της δεν υφί­στα­ται πλέον.

Τις ημέ­ρες αυτές από μέρους μου κατα­βλή­θη­κε η μέγι­στη προ­σπά­θεια για να συνε­χι­στεί η κοι­νή πορεία, προ­σπα­θώ­ντας να ικα­νο­ποι­ή­σω τα αιτή­μα­τα που μου έθε­σαν οι πολι­τι­κές δυνά­μεις. Είναι όμως σαφές από την πολι­τι­κή συζή­τη­ση και από τη σημε­ρι­νή ψηφο­φο­ρία στο Κοι­νο­βού­λιο ότι αυτή η προ­σπά­θεια δεν ήταν αρκετή”.

Ο Ντρά­γκι υπεν­θύ­μι­σε ότι θα συνέ­χι­ζε ως πρω­θυ­πουρ­γός «μόνο αν υφί­στα­το η προ­ο­πτι­κή υλο­ποί­η­σης του κυβερ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος για το οποίο είχε λάβει την αρχι­κή ψήφο εμπιστοσύνης».

Tο πιο πιθα­νό είναι να προ­κη­ρυ­χθούν πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές για το φθι­νό­πω­ρο. Η ημε­ρο­μη­νία που άρχι­σε να ακού­γε­ται σε πολι­τι­κούς κύκλους είναι εκεί­νη της 10ης Οκτωβρίου.

Με την σημε­ρι­νή τους από­φα­ση, τα Πέντε Αστέ­ρια ‑arn;huhkan να δώσουν ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στην κυβέρ­νη­ση Ντρά­γκι- ελπί­ζουν να περιο­ρί­σουν την πτώ­ση τους στα γκά­λοπ και να προ­βά­λουν και πάλι ένα αντι­συ­στη­μι­κό προ­φίλ. Το ίδιο ισχύ­ει σε έναν βαθ­μό και για τη Λέγκα του Ματέο Σαλ­βί­νι. Μάλ­λον, όμως, είναι πλέ­ον πολύ αργά. Την ίδια ώρα, τέλος, άμε­ση προ­κή­ρυ­ξη εκλο­γών ζητά και το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα «Αδέλ­φια της Ιτα­λί­ας», το οποίο συνε­χί­ζει να είναι πρώ­το στην πρό­θε­ση ψήφου, με ποσο­στό 23.5%. Στα γκά­λοπ ακο­λου­θεί το κεντρο­α­ρι­στε­ρό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα, το οποίο πεί­θει το 21,7% των ερω­τη­θέ­ντων, ενώ η Λέγκα του Ματέο Σαλ­βί­νι στη φάση αυτή δεν ξεπερ­νά το 14,5%.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο