Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας – Τα ενεργά μέτωπα

Σε εξέ­λι­ξη πυρ­κα­γιές που ξέσπα­σαν σε πολ­λές περιο­χές της χώρας και προ­σπα­θούν να αντι­με­τω­πί­σουν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνάμεις.

Σάμος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Μάχη με τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις δίνουν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και οι εθε­λο­ντές που παρα­μέ­νουν στο μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς στη δυτι­κή Σάμο. Οι παρεμ­βά­σεις από αέρος αλλά και οι προ­σπά­θειες σε δύσβα­τα σημεία από επί­γεια συνερ­γεία δασο­πυ­ρό­σβε­σης είχαν σαν απο­τέ­λε­σμα να ελεγ­χθεί περι­με­τρι­κά η πυρ­κα­γιά και να τεθεί υπό πλή­ρη έλεγ­χο. Οι άνε­μοι όμως που πνέ­ουν προ­κα­λούν αναζωπυρώσεις.

Μιλώ­ντας στο Σταθ­μό Αιγαί­ου της ΕΡΤ ο δήμαρ­χος Δυτι­κής Σάμου Αλέ­ξαν­δρος Λυμπέ­ρης σημεί­ω­σε ότι «από τις 10 το πρωί δεν υπάρ­χουν εστί­ες ενώ η περιο­χή που και­γό­ταν μέχρι τα ξημε­ρώ­μα­τα έχει οριο­θε­τη­θεί». Ο δήμαρ­χος ανέ­φε­ρε πως οι πρώ­τες εκτι­μή­σεις κάνουν λόγο για φωτιά που ξεκί­νη­σε από κολό­να της ΔΕΗ ενώ απέ­κλει­σε πιθα­νό­τη­τα ανθρώ­πι­νης παρέμβασης.

Στο μετα­ξύ επέ­στρε­ψαν στα σπί­τια τους κάτοι­κοι των οικι­σμών Λημνιώ­νας και Αγί­ας Κυρια­κής που εκκε­νώ­θη­καν προ­λη­πτι­κά ενώ πάντα σύμ­φω­να με το Σταθ­μό Αιγαί­ου της ΕΡΤ κάη­καν παρα­θε­ρι­στι­κές κατοι­κί­ες στον οικι­σμό Μακριά Πού­ντα αλλά και βάρ­κες αφού η φωτιά έφτα­σε μέχρι τη θάλασσα.

Πυρκαγιά στο Νεοχώρι της Πρέβεζας

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε στις 16:00 το από­γευ­μα ανά­με­σα στα χωριά Άγιος Θωμάς και Νεο­χώ­ρι στην Πρέβεζα.

Μάχη με τις φλό­γες, δίνουν 16 πυρο­σβέ­στες με 7 οχή­μα­τα, ένα πεζο­πό­ρο τμή­μα με έξι άνδρες. Στο έργο της πυρό­σβε­σης συν­δρά­μουν ένα πυρο­σβε­στι­κό ελι­κό­πτε­ρο, δύο αερο­πλα­να τύπου PZL, καθώς και βυτιο­φό­ρα του δήμου.

Η φωτιά βρί­σκε­ται μέσα σε ελαιώ­νες και σε χορ­το­λι­βα­δι­κή έκταση.

Κεφαλονιά: Πυρκαγιά στον Άγιο Κωνσταντίνο

Πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε σε δασι­κή έκτα­ση στον ‘Αγιο Κων­στα­ντί­νο, στα Δαυ­γά­τα Κεφαλονιάς.

Στην φωτιά που ξέσπα­σε πριν λίγη ώρα, επι­χει­ρούν 27 πυρο­σβέ­στες με 8 οχή­μα­τα, 2 αερο­σκά­φη τύπου πετζε­τέλ και ένα air traktor, ενώ στην επι­χεί­ρη­ση κατά­σβε­σης συν­δρά­μουν και υδρο­φό­ρες ΟΤΑ.

Στο σημείο πνέ­ουν δυνα­τοί άνε­μοι που δυσκο­λεύ­ουν το έργο των πυρο­σβε­στών. Να σημειω­θεί ότι από την πυρ­κα­γιά δεν κιν­δυ­νεύ­ουν κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Φωτιά και στην Κάρυστο της Εύβοιας

Πυρ­κα­γιά εκδη­λώ­θη­κε  και σε δασι­κή έκτα­ση στην περιο­χή Πλα­τα­νι­στός Καρύ­στου Ευβοίας.

Οι ισχυ­ροί άνε­μοι 7 και 8 μπο­φόρ που πνέ­ουν στην περιο­χή της Καρύ­στου προ­βλη­μα­τί­ζουν τους πυρο­σβέ­στες και την δημο­τι­κή αρχή καθώς έχουν περι­χα­ρα­κώ­σει τη φωτιά ωστό­σο όμως φοβού­νται τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις. Σύμ­φω­να με το δήμαρ­χο Λευ­τέ­ρη Ραβιό­λο “η Πυρο­σβε­στι­κή και τα δικά μας μηχα­νή­μα­τα κινή­θη­καν πολύ γρή­γο­ρα με συνέ­πεια να μη δοθεί η δυνα­τό­τη­τα να επε­κτα­θεί η φωτιά. Προς το παρόν η φωτιά είναι υπό έλεγ­χο αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τόσο δυνα­τούς ανέ­μους που πνέ­ουν στην περιοχή”.

Τέλος ο κ. Ραβιό­λος επι­βε­βαί­ω­σε τον τραυ­μα­τι­σμό ενός πυρο­σβέ­στη αλλά όπως ο ίδιος είπε “έχει μετα­φερ­θεί ήδη στο νοσο­κο­μείο και είναι καλά στην υγεία του”.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο

Υπό μερι­κό έλεγ­χο τέθη­κε η φωτιά που ξέσπα­σε στην Ερε­σό της Λέσβου.

Στο σημείο, επι­χεί­ρη­σαν 9 πυρο­σβέ­στες με 1 ομά­δα πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος, 3 οχή­μα­τα και 2 αερο­σκά­φη. Συν­δρο­μή από εθε­λο­ντές πυροσβέστες.

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στο Αρίστηνο

Παράλ­λη­λα, για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς που καί­ει δασι­κή έκτα­ση με χαμη­λή βλά­στη­ση βορειο­α­να­το­λι­κά του οικι­σμού Αρί­στη­νου του Δήμου Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, επι­χει­ρούν 91 πυρο­σβέ­στες με 7 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 23 οχή­μα­τα, 4 αερ­σο­κά­φη και 2 ελικόπτερα.

Την επι­χεί­ρη­ση συν­δρά­μει και ο στρα­τός με μηχα­νή­μα­τα έργου και υδρο­φό­ρες ΟΤΑ.

Η φωτιά εκδη­λώ­θη­κε περί­που στις 12.30 και, σύμ­φω­να με την πυρο­σβε­στι­κή, επί του παρό­ντος δεν κιν­δυ­νεύ­ει ο οικισμός.

Στην περιο­χή πνέ­ουν βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι έντα­σης 4 μποφόρ.

Κατά το e‑evros.gr, πάντως, εκκε­νώ­θη­καν προ­λη­πτι­κά τα Παι­δι­κά Χωριά SOS Ελλά­δος στην περιοχή.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο