Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καθώς συνεχίζει το μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού το Ισραήλ βάζει παραπέρα φιτίλι γενίκευσης του πολέμου

Την ώρα που ένα τερά­στιο κύμα αλλη­λεγ­γύ­ης στον λαό της Παλαι­στί­νης απλώ­νε­ται σε όλο τον κόσμο με μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις απαι­τώ­ντας «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη, το κρά­τος δολο­φό­νος του Ισρα­ήλ ‑με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ- συνε­χί­ζει το μακέ­λε­μα των παλαιστινίων.

Του­λά­χι­στον 55 Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν στη διάρ­κεια της νυκτας στη Λωρί­δα της Γάζας μετά την ανα­κοί­νω­ση του Ισρα­ήλ ότι θα εντεί­νει την εκστρα­τεία βομ­βαρ­δι­σμού του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα, επε­σή­μα­νε η κυβέρ­νη­ση της Χαμάς.

Του­λά­χι­στον 55 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν “τη νύκτα ως τις 06:00 το πρωί και περισ­σό­τε­ρες από 30 κατοι­κί­ες κατα­στρά­φη­καν”, σημεί­ω­σε στην ανα­κοί­νω­σή της η κυβέρ­νη­ση του παλαι­στι­νια­κού κινή­μα­τος Χαμάς που κυβερ­νά τη Γάζα.

Του­λά­χι­στον δύο άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και πολ­λοί τραυ­μα­τί­στη­καν από ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό της Τζε­νίν, στη Δυτι­κή Όχθη, σύμ­φω­να με την Παλαι­στι­νια­κή Ερυ­θρά Ημισέληνο.

Ο αντα­πο­κρι­τής του Al Jazeera ανέ­φε­ρε ότι βομ­βαρ­δί­στη­κε το τέμε­νος Αλ Ανσάρ στην περιο­χή. Το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο μετα­δί­δει εικό­νες από το σημείο της επί­θε­σης, όπου σωστι­κά συνερ­γεία έχουν σπεύ­σει και ανα­ζη­τούν επι­ζώ­ντες στα ερείπια.

Οι ισραη­λι­νές ένο­πλες δυνά­μεις (IDF) και η Σιν Μπετ – η υπη­ρε­σία εσω­τε­ρι­κής ασφα­λεί­ας του Ισρα­ήλ – επι­βε­βαί­ω­σαν την αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στη Τζε­νίν της Δυτι­κής Όχθης.

Αλλού στη Δυτι­κή Όχθη ένας Παλαι­στί­νιος έχα­σε τη ζωή του σε στρα­τιω­τι­κή επι­δρο­μή στη Ναμπλούς και ένας ακό­μη σκο­τώ­θη­κε στην Τού­μπας, πρό­σθε­σε το υπουργείο.

Από τις 7 Οκτω­βρί­ου, όταν ξέσπα­σε ο πόλε­μος μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Χαμάς, έχουν σκο­τω­θεί στη Δυτι­κή Όχθη συνο­λι­κά 89 Παλαι­στί­νιοι, σύμ­φω­να με το Reuters.

Έκτο­τε, οι ισραη­λι­νές ένο­πλες δυνά­μεις έχουν προ­βεί σε εκα­το­ντά­δες συλ­λή­ψεις υπό­πτων στη Δυτι­κή Όχθη. Ταυ­τό­χρο­να, σφυ­ρο­κο­πούν αδιά­κο­πα τη Λωρί­δα της Γάζας, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας την επό­με­νη φάση της επι­χεί­ρη­σής τους κατά του παλαι­στι­νια­κού θύλακα.

Εξάλ­λου, σύμ­φω­να με παλαι­στι­νια­κές πηγές ασφα­λεί­ας, του­λά­χι­στον 42 Παλαι­στί­νιοι συνε­λή­φθη­σαν από ισραη­λι­νές δυνά­μεις κατο­χής χθες το βρά­δυ κατά τη διάρ­κεια ευρεί­ας κλί­μα­κας επι­δρο­μών σε επαρ­χί­ες της νότιας Δυτι­κής Όχθης.

Οι περισ­σό­τε­ρες από τις συλ­λή­ψεις έγι­ναν στην επαρ­χία Ραμά­λα και Αλ Μπι­ρέ, όπου του­λά­χι­στον 20 Παλαι­στί­νιοι ανα­φέρ­θη­καν ότι συνε­λή­φθη­σαν από τον ισραη­λι­νό στρα­τό κατο­χής. Μετα­ξύ των συλ­λη­φθέ­ντων είναι ο δήμαρ­χος της πόλης Αλ Μπι­ρέ, πρώ­ην κρα­τού­με­νος σε ισραη­λι­νές φυλακές.

Στο μετα­ξύ πυκνώ­νουν οι ανη­συ­χί­ες για το ενδε­χό­με­νο να ανοί­ξει δεύ­τε­ρο μέτω­πο στο βόρειο Ισρα­ήλ, όπου καθη­με­ρι­νά υπάρ­χουν ανταλ­λα­γές πυρών, καθώς νέες ανταλ­λα­γές πυρών σημειώ­θη­καν το Σάβ­βα­το μετα­ξύ του ισραη­λι­νού στρα­τού και ανδρών της λιβα­νέ­ζι­κης Χεζ­μπο­λάχ προ­κα­λώ­ντας νεκρούς και τραυ­μα­τί­ες στη μεθό­ριο μετα­ξύ Ισρα­ήλ- Λιβά­νου. Μέχρι στιγ­μής, του­λά­χι­στον 26 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί στον Νότιο Λίβανο.

Το εθνι­κό πρα­κτο­ρείο του Λιβά­νου NNA μετέ­δω­σε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του ότι η ισραη­λι­νή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία διε­ξή­γα­γε επι­δρο­μές κοντά στη μεθό­ριο, κυρί­ως στην Άλμα αλ Σάαμπ, τη Γιά­ριν και τη Ντα­ΐ­ρα, ενώ έκα­νε λόγο για «σοβα­ρούς βομ­βαρ­δι­σμούς κοντά στη Γιαρούν».

Άλλω­στε και ο υπουρ­γός Άμυ­νας του Ισρα­ήλ προ­α­νήγ­γει­λε μέτω­πο και με την Χεζ­μπο­λάχ στο Λίβα­νο, ενδε­χό­με­νο που βάζει παρα­πέ­ρα φιτί­λι γενί­κευ­σης του πολέ­μου. «Η Χεζ­μπο­λάχ απο­φά­σι­σε να συμ­με­τά­σχει στη μάχη και πλη­ρώ­νει το τίμη­μα γι’ αυτό και πρέ­πει να προ­ε­τοι­μα­στού­με για κάθε ενδε­χό­με­νο. Μας περι­μέ­νουν μεγά­λες προ­κλή­σεις», δήλω­σε ο Γ. Γκα­λάντ σε επί­σκε­ψή του σε στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις στη Μεραρ­χία 91 στα σύνο­ρα με τον Λίβανο.

Οι Αρχές του Ισρα­ήλ πρό­σθε­σαν ακό­μη 14 κοι­νό­τη­τες στο σχέ­διο εκκέ­νω­σης του βόρειου τμή­μα­τος της χώρας, σύμ­φω­να με σημε­ρι­νή κοι­νή ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας και του στρατού.

Οι κοι­νό­τη­τες που περι­λαμ­βά­νο­νται στο σχέ­διο, που έχει την έγκρι­ση του Ισραη­λι­νού υπουρ­γού Αμυ­νας, Γιο­άβ Γκά­λαντ, βρί­σκο­νται κοντά στη μεθό­ριο με τη Συρία και τον Λίβανο.

Του­λά­χι­στον 26 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί στον νότιο Λίβα­νο από την έναρ­ξη του πολέ­μου μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και της Χαμάς, ανά­με­σά τους 15 μαχη­τές της Χεζ­μπο­λάχ, αλλά και άμα­χοι, καθώς και ένας δημο­σιο­γρά­φος του Reuters, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του AFP.

Από την ισραη­λι­νή πλευ­ρά, τρεις στρα­τιώ­τες και ένας άμα­χος έχουν σκο­τω­θεί σε ανταλ­λα­γές πυρών με τη Χεζ­μπο­λάχ, όπως έχει ανα­κοι­νώ­σει ο στρατός.

Την ίδια ώρα, την αύξη­ση των βομ­βαρ­δι­σμών ενό­ψει της επό­με­νης φάσης της επι­χεί­ρη­σης του, της χερ­σαί­ας εισβο­λής δηλα­δή, ανα­κοί­νω­σε χθες ο ισραη­λι­νός στρα­τός. «Από σήμε­ρα θα αυξή­σου­με τα πλήγ­μα­τα», δήλω­σε ο στρα­τη­γός Ντά­νιελ Χαγκά­ρι, εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού, την ώρα που ήδη ο παλαι­στι­νια­κός λαός μετρά­ει μέσα σε δύο εβδο­μά­δες πάνω από 4.300 θύμα­τα και χιλιά­δες τραυματίες.

Τα αίσχη του κρά­τους του Ισρα­ήλ δε στα­μα­τούν εδώ αφού όπως μετα­δί­δουν ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά πρα­κτο­ρεία με ηχο­γρα­φη­μέ­να μηνύ­μα­τα του στα κινη­τά των κατοί­κων της Γάζας ο ισραη­λι­νός στρα­τός τρο­μο­κρα­τεί λέγο­ντας πως «κάθε άτο­μο που έχει επι­στρέ­ψει ή βρί­σκε­ται ακό­μα στην πόλη της Γάζας είτε είναι τρο­μο­κρά­της είτε θεω­ρεί­ται συνερ­γός των τρο­μο­κρα­τών» και πως «Όποιος παρα­μεί­νει στην πόλη της Γάζας θα υπο­στεί τις συνέπειες»!

Παράλ­λη­λα ο Iσραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου συγκά­λε­σε το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο αργά το βρά­δυ του Σαβ­βά­του με θέμα την ανα­με­νό­με­νη χερ­σαία επι­χεί­ρη­ση, ανέ­φε­ραν ισραη­λι­νά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα σύμ­φω­να με τον διευ­θυ­ντή του νοσο­κο­μεί­ου Al — Quds το Ισρα­ήλ του ζήτη­σε να εκκε­νώ­σει τον χώρο στον οποίο βρί­σκο­νται 12 χιλιά­δες άτο­μα, ενώ πάνω από 500 είναι οι τραυ­μα­τί­ες, με πολ­λά παι­διά στην μονά­δα εντα­τι­κής θεραπείας.

Από την πλευ­ρά του ο ΟΗΕ ελπί­ζει ότι μια δεύ­τε­ρη αυτο­κι­νη­το­πο­μπή φορ­τη­γών θα στα­λεί στη Γάζα την Κυρια­κή βάσει ενός μηχα­νι­σμού επι­θε­ώ­ρη­σης της βοή­θειας που θα επι­τρέ­ψει να αυξη­θούν οι παρα­δό­σεις ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας έως την επό­με­νη εβδο­μά­δα, ανα­κοί­νω­σε ο επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων του ΟΗΕ.

Μια πρώ­τη αυτο­κι­νη­το­πο­μπή με 20 φορ­τη­γά έφθα­σε χτες στη Γάζα μέσω του συνο­ρια­κού περά­σμα­τος της Ράφας, αλλά οι προ­σπά­θειες για την παρά­δο­ση προ­μη­θειών στον πολιορ­κού­με­νο θύλα­κα καθυ­στέ­ρη­σαν, με ευθύ­νη των Ισραη­λι­νών με το πρό­σχη­μα της επα­λή­θευ­σης της βοή­θειας, την ώρα που χιλιά­δες παλαι­στί­νιοι, ανά­με­σά τους παι­διά, γυναί­κες, ηλι­κιω­μέ­νοι και τραυ­μα­τί­ες δίνουν εδώ και ημέ­ρες την μάχη της επι­βί­ω­σης μέσα στα συντρίμ­μια που έχουν προ­κα­λέ­σει οι δολο­φο­νι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί του κρά­τους του Ισραήλ.

Και βέβαια αυτή η βοή­θεια απο­τε­λεί στα­γό­να στον ωκε­α­νό των τερά­στιων ανα­γκών που έχουν οι παλαι­στί­νιοι στην Λωρί­δα της Γάζας, καθώς παρα­μέ­νουν χωρίς τρό­φι­μα, φάρ­μα­κα, άλλα βασι­κά είδη πρώ­της ανά­γκης εδώ και ημέ­ρες, καθώς και χωρίς ρεύ­μα και νερό.

Την ώρα που το μακέ­λε­μα του παλαι­στι­νια­κού λαού συνε­χί­ζε­ται με αμεί­ω­τη έντα­ση, οι ΗΠΑ συνε­χί­ζουν την προ­κλη­τι­κή στή­ρι­ξή τους στο κρά­τος — δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ, ενώ η διε­θνής κοι­νό­τη­τα περιο­ρί­ζε­ται σε «ευχο­λό­για», όπως έδει­ξε και η σύνο­δος «ειρή­νευ­σης» του Καΐ­ρου.

Οι ΗΠΑ ενι­σχύ­ουν τις δυνά­μεις τους στην Μέση Ανα­το­λή επι­διώ­κο­ντας την προ­ώ­θη­ση των βρώ­μι­κων και αιμα­το­βαμ­μέ­νων γεω­στρα­τη­γι­κών τους συμ­φε­ρό­ντων στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

«Κατό­πιν διε­ξο­δι­κών συζη­τή­σε­ων με τον πρό­ε­δρο Μπάι­ντεν σχε­τι­κά με πρό­σφα­τα κλι­μα­κού­με­νες ενέρ­γειες από το Ιράν και από προ­σκεί­με­νες (στην Τεχε­ρά­νη) δυνά­μεις στη Μέση Ανα­το­λή, διέ­τα­ξα σήμε­ρα σει­ρά πρό­σθε­των μέτρων για την περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση των θέσε­ων» των ΗΠΑ στην περιο­χή, ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Άμυ­νας, Λόιντ Όστιν.

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας των ΗΠΑ γνω­στο­ποί­η­σε επί­σης ότι έθε­σε σε κατά­στα­ση επι­φυ­λα­κής επι­πλέ­ον στρα­τιω­τι­κή δύνα­μη, η οποία θα είναι έτοι­μη να ανα­πτυ­χθεί στην περιο­χή εφό­σον κρι­θεί απα­ραί­τη­το. Δεν υπε­σήλ­θε ωστό­σο σε λεπτο­μέ­ρειες σχε­τι­κά με τον αριθ­μό των Αμε­ρι­κα­νών στρατιωτών.

Μάλι­στα οι ΗΠΑ πρό­τει­ναν το Σάβ­βα­το ένα προ­κλη­τι­κό σχέ­διο από­φα­σης στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας στο οποίο τονί­ζουν.… το δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην αυτοάμυνα.…

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο