Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΟΝΔΙΝΟ: Πάνω από 100 χιλιάδες διαδήλωσαν για λευτεριά στην Παλαιστίνη — τεράστιο κύμα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο

Πηγή: Associated Press

Πάνω από 100 χιλιά­δες δια­δη­λω­τές — σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία — βρέ­θη­καν σήμε­ρα στους δρό­μους του Λον­δί­νου απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει η επέμ­βα­ση στη Γάζα και δηλώ­νο­ντας την υπο­στή­ρι­ξη τους στον παλαι­στι­νια­κό λαό. Με παλαι­στι­νια­κές σημαί­ες, φωτο­βο­λί­δες, πικέ­τες και συν­θή­μα­τα όπως “Ελευ­θε­ρία στην Παλαι­στί­νη” και “στα­μα­τή­στε να βομ­βαρ­δί­ζε­τε τη Γάζα” ήταν μερι­κές από τις εικό­νες στο κέντρο της πόλης, κατέ­κλυ­σαν τους δρό­μους του Λον­δί­νου απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει το νέο έγκλη­μα του ισραη­λι­νού κρά­τους. Αντί­στοι­χη δια­δή­λω­ση έγι­νε και στο Δου­βλί­νο.

Οι σημε­ρι­νές δια­δη­λώ­σεις έρχο­νται ως συνέ­χεια των πολύ μεγά­λων δια­δη­λώ­σε­ων που έγι­ναν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ξανά στο Λον­δί­νο, όπως και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ευρώ­πη αλλά και στις ΗΠΑ όπου μάλι­στα οι δια­δη­λω­τές — πρω­το­στα­τού­ντος εβραϊ­κών οργα­νώ­σε­ων — προ­χώ­ρη­σαν και σε συμ­βο­λι­κή κατά­λη­ψη της εισό­δου του Καπι­τω­λί­ου. Δεκά­δες χιλιά­δες βρέ­θη­καν στους δρό­μους εκφρά­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη τους στον παλαι­στι­νια­κό λαό και σε Βαρ­κε­λώ­νη, Αμστερ­νταμ, όπου μάλι­στα οργα­νώ­θη­κε απερ­γία των διδα­σκό­ντων και Παρί­σι, ξεπερ­νώ­ντας και τις απα­γο­ρεύ­σεις από την κυβέρ­νη­ση Μακρόν.

Θυμί­ζου­με πως η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση τα ξημε­ρώ­μα­τα της Παρα­σκευ­ής προ­χώ­ρη­σε στην προ­σα­γω­γή από το σπί­τι του του Jean Paul Delescaut, γγ του Εργα­τι­κού Κέντρου UD CGT NORD (περιο­χή της πόλης Λιλ), μαζί και υπαλ­λή­λου του Εργα­τι­κού Κέντρου, μετά από συμ­βο­λι­κή δρά­ση του Εργα­τι­κού Κέντρου υπέρ της ειρή­νης και του λαού της Παλαι­στί­νης. Άμε­ση ήταν η απά­ντη­ση, με αγω­νι­στι­κή κινη­το­ποί­η­ση που έγι­νε έξω από το αστυ­νο­μι­κό τμή­μα στη Λιλ, αλλά και σε άλλες περιο­χές της χώρας, όπως στη Μασ­σα­λία, μετά τις οποί­ες οι δύο συλ­λη­φθέ­ντες αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι. Απά­ντη­ση και οι χιλιά­δες δια­δη­λω­τές που δια­δή­λω­σαν στη Λιλ την αλλη­λεγ­γύη τους στον Παλαι­στι­νια­κό λαό.

Στην Κύπρο, Ελλη­νες μετα­νά­στες και φοι­τη­τές αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα της ΕΕΔΥΕ και συμ­με­τεί­χαν σε κινη­το­ποί­η­ση στη Λευ­κω­σία, που κατευ­θύν­θη­κε προς την ισραη­λι­νή πρε­σβεία, παρά τον αστυ­νο­μι­κό φραγ­μό που είχε στή­σει η κυβέρ­νη­ση Χρι­στο­δου­λί­δη, αντα­να­κλώ­ντας και τη στε­νή της σχέ­ση με το Ισραήλ.

Την ίδια στιγ­μή, απο­κα­λυ­πτι­κή είναι και η επι­λε­κτι­κή «ευαι­σθη­σία» για την «τάξη»: στο Βερο­λί­νο, την ίδια ώρα που περισ­σεύ­ουν οι «ανη­συ­χί­ες» για «έξαρ­ση του αντι­ση­μι­τι­σμού» και αξιο­ποιού­νται για την απα­γό­ρευ­ση δια­δη­λώ­σε­ων υπέρ των Παλαι­στι­νί­ων, δεν πήραν άδεια εβραϊ­κές οργα­νώ­σεις που ήθε­λαν να κάνουν κινη­το­ποι­ή­σεις κατά της σφα­γής, όπως οι Jewish Berliners Against Middle Eastern Violence και Youth Against Racism.

Δεκά­δες χιλιά­δες βρέ­θη­καν στους δρό­μους και σε Ινδο­νη­σία, Τυνη­σία, Πακι­στάν και άλλες μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες.

Πηγή 902.gr _
Φωτο Associated Press Via 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο