Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ έριξε δημοσίευμα της ΕφΣυν για τις νεανικές απόψεις Κασσελάκη

Λάδι στη φωτιά της εσω­κομ­μα­τι­κής σύγκρου­σης το ΣΥΡΙΖΑ έρι­ξε δημο­σί­ευ­μα της «Εφη­με­ρί­δας των Συντα­κτών» που παρου­σιά­ζει τις νεα­νι­κές από­ψεις του προ­έ­δρου του Κόμ­μα­τος Στ. Κασσελάκη.

Πολι­τι­κά κεί­με­να — θέσεις του νέου προ­έ­δρου ου ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις στή­λες της ομο­γε­νεια­κής εφη­με­ρί­δας «Εθνι­κός Κήρυ­κας» οι οποί­ες ‑όπως σχο­λιά­ζει ο υπο­γρά­φων το δημο­σί­ευ­μα Δημ. Ψαρ­ράς- «δια­ψεύ­δουν εκεί­νους που τον επι­κρί­νουν λέγο­ντας ότι είναι ένας “άσχε­τος”, ότι τάχα δεν έχει πολι­τι­κή συγκρό­τη­ση ή ότι δεν έχει ιδέα από οικο­νο­μία». Αντί­θε­τα «τα κεί­με­να αυτά παρου­σιά­ζουν μια αξιο­θαύ­μα­στη ενό­τη­τα και σαφή πολι­τι­κή συγκρό­τη­ση. Το μόνο πρό­βλη­μα είναι ότι δεν έχουν καμιά σχέ­ση με την Αρι­στε­ρά». Σε εκεί­να τα άρθρα, τα οποία ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρε­ται να υπέ­γρα­φε ως «Αρι­στο­τέ­λης Οικο­νό­μου», θεω­ρεί αφε­ντι­κά και υπαλ­λή­λους συνερ­γά­τες, εμφα­νί­ζε­ται υπέρ των μικρό­τε­ρων μισθών στην Ελλά­δα ώστε να τονω­θεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της οικο­νο­μί­ας, υπέρ των ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, ενώ δηλώ­νει ότι θεω­ρεί λίγες τις απο­λύ­σεις 15.000 δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων, όπως είχαν πιε­στεί να πρά­ξουν οι κυβερ­νή­σεις της επο­χής των Μνημονίων.

Ουσια­στι­κά πρό­κει­ται για κεί­με­να με θέσεις που είναι σε από­λυ­τη αρμο­νία με τα όσα είπε πρό­σφα­τα ο κ. Κασ­σε­λά­κης στο ΣΕΒ όπου επι­δό­θη­κε σε ένα παρα­λή­ρη­μα ταξι­κής συνερ­γα­σί­ας. Για τις θέσεις που έχει εκφρά­σει, χωρίς να δια­ψεύ­δει το το δημο­σί­ευ­μα της ΕφΣυν, ο κ. Κασ­σε­λά­κης τις απο­δί­δει στο νεα­ρό της ηλι­κί­ας του. Συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με όσα δήλω­σε στον ομο­γε­νεια­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό COSMOS FM και μετέ­δω­σε απ’ τις ΗΠΑ ο αντα­πο­κρι­τής του ΑΝΤ1 Θανά­σης Τσί­τσας, δικαιο­λο­γεί­ται: «Κατ’ αρχάς δεν θυμά­μαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμά­μαι ποιος ήμουν 24 χρο­νών. Ημουν ένα παι­δί το οποίο δού­λευε σε ένα πολύ δύσκο­λο τομέα, δού­λευα πάρα πολύ σκλη­ρά. Ημουν σε μια σχέ­ση με μια κοπέ­λα που δεν ήμουν χαρού­με­νος, προ­σπα­θού­σα να στα­θώ στα πόδια μου και να βοη­θή­σω τους γονείς μου. Ηταν ένας τομέ­ας, ο χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κός, που είχε ακό­μη μεγά­λη τοξι­κό­τη­τα και ανα­βρα­σμό μέσα του. Ημουν ένα παι­δί της ομο­γέ­νειας τότε που ήταν πολύ νευ­ρια­σμέ­νο με αυτά που γινό­ντου­σαν στην Ελλάδα».

«Ριζική στελεχιακή ανανέωση» προαναγγέλλει ο Κασσελάκης

Νωρί­τε­ρα χτες ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης ανα­φέρ­θη­κε και στις εσω­τε­ρι­κές διερ­γα­σί­ες στον ΣΥΡΙΖΑ, προ­μη­νύ­ο­ντας ξεκα­θά­ρι­σμα. Ξεκα­θά­ρι­σμα με ανα­νέ­ω­ση στε­λε­χι­κού δυνα­μι­κού και απο­κλει­σμό των δια­φω­νού­ντων (όσων δε δια­γρα­φούν ή φύγουν μόνοι τους) από τα ψηφο­δέλ­τια του κόμ­μα­τος «Τους μήνες που έρχο­νται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον βημα­τι­σμό του ‑ήδη ακού­ει και κατα­γρά­φει τα ‘θέλω’ της κοι­νω­νί­ας- και, με τη ριζι­κή στε­λε­χια­κή του ανα­νέ­ω­ση, θα απο­τε­λέ­σει την προ­ο­δευ­τι­κή πρό­τα­ση αυτο­δύ­να­μης δια­κυ­βέρ­νη­σης» είπε ο κ. Κασσελάκης.

Σε συνέ­ντευ­ξή του στον Ενι­κό Κήρυ­κα και ερω­τώ­με­νος «πώς σκέ­πτε­στε να αντι­με­τω­πί­σε­τε τα στε­λέ­χη εκεί­να τα οποία δημό­σια και ανοι­κτά σας αμφι­σβη­τούν και σας απο­μειώ­νουν;» ο κ. Κασ­σε­λά­κης απά­ντη­σε απει­λώ­ντας τους δια­φω­νού­ντες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφρά­ζει τη σύγ­χρο­νη Αρι­στε­ρά υπό τη δική μου Προ­ε­δρία, η οποία βάσει της ομό­φω­νης δια­κή­ρυ­ξης του κόμ­μα­τος καλύ­πτει και το δημο­κρα­τι­κό κέντρο. Αρα τηρώ πλή­ρως τη δια­κή­ρυ­ξη του κόμ­μα­τος. Οσοι δεν στη­ρί­ζουν την ενό­τη­τα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλο­γι­κά ψηφο­δέλ­τια του κόμ­μα­τος. Είμαι ξεκά­θα­ρος σ’ αυτά τα οποία λέω».

Η προ­α­ναγ­γε­λία «ριζι­κής στε­λε­χια­κής ανα­νέ­ω­σης» έρχε­ται μετά τη δια­γρα­φή Τζου­μά­κα η οποία έδει­ξε ότι το χάσμα μετα­ξύ των δυο πλευ­ρών όχι μόνο δεί­χνει αγε­φύ­ρω­το αλλά μεγα­λώ­νει ολο­έ­να και πιο πολύ. Δια­γρα­φή από τον πρό­ε­δρο και όχι παρα­πο­μπή αρμό­δια όργα­να του κόμ­μα­τος όπως επι­βάλ­λου οι κατα­στα­τι­κές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι αντί­στοι­χο έγι­νε μόνο με τον Μίμη Ανδρου­λά­κη επί προ­ε­δρί­ας Μαρί­ας Δαμανάκη.

Σε κάθε περί­πτω­ση δεν προ­βλέ­πε­ται από το κατα­στα­τι­κό δυνα­τό­τη­τα του προ­έ­δρου να προ­βαί­νει σε δια­γρα­φές. Πάντως είναι σύνη­θες για τον κ. Κασ­σε­λά­κη στα λόγια να επι­κα­λεί­ται αρχές και δια­κη­ρύ­ξεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρά­ξη να λει­τουρ­γεί τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κά και όχι μόνο στα οργα­νω­τι­κά ζητήματα.

Το κλί­μα στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρη­κτι­κό, με τα στε­λέ­χη της Κου­μουν­δού­ρου, και από τις δύο πλευ­ρές, να στέλ­νουν μηνύ­μα­τα και να παίρ­νουν μέρος στο ξεκα­θά­ρι­σμα εντός του κόμ­μα­τος. Στην αντί­δρα­ση του Νίκου Φίλη που τάχθη­κε υπέρ του Στέ­φα­νου Τζου­μά­κα, εξα­πο­λύ­ο­ντας, ταυ­τό­χρο­να, «πυρά» κατά του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη, αντέ­δρα­σε η Κου­μουν­δού­ρου δεί­χνο­ντας του ουσια­στι­κά την πόρ­τα εξό­δου: «Η επί­κλη­ση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλω­ση του Στέ­φα­νου Τζου­μά­κα αφο­ρού­σε πολι­τι­κή ή και προ­σω­πι­κή κρι­τι­κή στον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προ­σχη­μα­τι­κή. Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιο­δή­πο­τε στέ­λε­χος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμ­με­ρί­ζε­ται την συγκε­κρι­μέ­νη ανα­φο­ρά του Στέ­φα­νου Τζου­μά­κα, τίθε­ται το ερώ­τη­μα, για­τί παρα­μέ­νει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;», σημεί­ω­ναν πηγές της Κου­μουν­δού­ρου, δείχνοντας.

Ο Νίκος Φίλης με δήλω­ση του είχε χαρα­κτη­ρί­σει την παρα­πο­μπή Τζου­μά­κα στην επι­τρο­πή δεο­ντο­λο­γί­ας «απα­ρά­δε­κτη ενέρ­γεια που βαθαί­νει την κρί­ση στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρώ­ην υπουρ­γός του ΣΥΡΙΖΑ κατη­γό­ρη­σε τον Στέ­φα­νο Κασ­σε­λά­κη για «δια­γρα­φές δια­φω­νού­ντων», τονί­ζο­ντας πως ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ «προ­φα­νώς δεν γνω­ρί­ζει το κατα­στα­τι­κό και τη δημο­κρα­τι­κή κουλ­τού­ρα του κόμ­μα­τός μας», ενώ επέ­κρι­νε την καθυ­στέ­ρη­ση της διε­ξα­γω­γής του Συνε­δρί­ου του κόμ­μα­τος. Η αντί­δρα­ση Φίλη δεν ήταν η μόνη.

Σε μια αιχ­μη­ρή δήλω­ση για τον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ προ­χώ­ρη­σε ο Νάσος Ηλιό­που­λος κάνο­ντας λόγο για αντι­κα­τα­στα­τι­κή δια­γρα­φή του Στέ­φα­νου Τζου­μά­κα. «Ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανα­κοί­νω­σε την αντι­κα­τα­στα­τι­κή δια­γρα­φή του Στέ­φα­νου Τζου­μά­κα. Δεν θα κρί­νω τις δηλώ­σεις του για τις οποί­ες τον λόγο θα έπρε­πε να έχουν τα αρμό­δια όργα­να. Αλλά θα πω το εξής: η επί­κλη­ση της συλ­λο­γι­κό­τη­τας και των κανό­νων δεν μπο­ρεί να είναι επι­λε­κτι­κή και κυρί­ως δεν μπο­ρεί να ανοί­γει το δρό­μο για αυταρ­χι­κές και αντι­δη­μο­κρα­τι­κές πρα­κτι­κές στις γραμ­μές μας», τόνι­σε, μετα­ξύ άλλων, ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειρω­νι­κό το σχό­λιο του Ευκλεί­δη Τσα­κα­λώ­του: «Υπάρ­χει το «θέτει τον εαυ­τό του εκτός κόμ­μα­τος». Υπάρ­χει επί­σης η «παρα­πο­μπή στην επι­τρο­πή δεο­ντο­λο­γί­ας». Δυσκο­λεύ­ο­μαι να κατα­νο­ή­σω πως τα δυο μπο­ρούν να ισχύ­ουν την ίδια στιγ­μή. Σημείο των και­ρών και αυτό».

Ο ίδιος ο Στέ­φα­νος Τζου­μά­κας σε ανάρ­τη­σή του έγρα­ψε μετα­ξύ άλλων: «Πρό­κει­ται ξεκά­θα­ρα για διοι­κη­τι­κά μέτρα ενά­ντια σε δια­φο­ρε­τι­κές πολι­τι­κές από­ψεις. Μωραί­νει Κύριος ον βού­λε­ται απο­λέ­σαι. Όσοι δεν έχουν αρχές, παί­ζουν διπλά παιχνίδια.»

Από την άλλη πλευ­ρά, πρώ­τος έσπευ­σε ο Παύ­λος Πολά­κης να επι­κρο­τή­σει τις απο­φά­σεις του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη. «Ήρθε η ώρα!!! Στέ­φα­νε Τζου­μά­κα σε ευχα­ρι­στού­με για τους αγώ­νες σου στο παρελ­θόν αλλά σήμε­ρα εκπέ­μπεις μόνο δηλη­τή­ριο διά­λυ­σης!! Καντο εκτός κόμ­μα­τος!» Ήταν το σχό­λιο του υπερ­το­με­άρ­χη του κόμ­μα­τος για την παρα­πο­μπή Τζου­μά­κα στην επι­τρο­πή δεο­ντο­λο­γί­ας του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος ο Νίκος Καρα­νί­κας, ο οποί­ος, σχο­λιά­ζο­ντας την από­φα­ση για τον Στέ­φα­νο Τζου­μά­κα, «έπαι­ξε» την ανάρ­τη­ση Πολά­κη σημειώ­νο­ντας μόνο — αλλά ιδιαί­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά — «και­ρός ήταν…».

Εντύ­πω­ση πάντως προ­κα­λεί ότι Μέσα φιλι­κά στο νέο Πρό­ε­δρο του Κόμ­μα­τος και λογα­ρια­σμοί στα social media που σχε­τί­ζο­νται με την ηγε­σία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξα­πο­λύ­σει επί­θε­ση απο­δό­μη­σης του Στέ­φα­νου Τζουμάκα.

Σε κάθε περί­πτω­ση φαί­νε­ται ότι η περί­πτω­ση Τζου­μά­κα ίσως είναι θρυαλ­λί­δα εξελίξεων…

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο