Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλπάζει η πανδημία τις ΗΠΑ — Ασυμπτωματική ηλικιωμένη μετέδιδε τον ιό για 70 ημέρες

Νέο ρεκόρ 120.000 και πλέ­ον μολύν­σε­ων από τον SARS-CoV‑2 σε 24 ώρες κατα­γρά­φη­κε χθες Πέμ­πτη στις ΗΠΑ, όπου η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού έχει ανα­ζω­πυ­ρω­θεί εδώ κι εβδο­μά­δες, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του Πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπκινς.

Στη χώρα επι­βε­βαιώ­θη­καν 123.085 νέα κρού­σμα­τα από το βρά­δυ της Τετάρ­της ως το βρά­δυ της Πέμ­πτης στις 20.30 (τοπι­κή ώρα).

Παράλ­λη­λα, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το Πανε­πι­στή­μιο, ακό­μη 1.226 άνθρω­ποι υπέ­κυ­ψαν εξαι­τί­ας της COVID-19 στη χώρα που θρη­νεί τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα της παν­δη­μί­ας στον κόσμο.

Είναι η τρί­τη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα που ξεπερ­νούν τους χίλιους, κάτι που είχε να συμ­βεί από τις αρχές του Σεπτέμβρη.USA Covid 6 Nov 2020

ℹ️  Πριν από δύο εβδο­μά­δες, οι ΗΠΑ ξεπερ­νού­σαν, για πρώ­τη φορά, με 80.000 κρού­σμα­τα, το ρεκόρ που είχε κατα­γρα­φεί σε 24 ώρες στα μέσα Ιούλη.
🆘  Συνο­λι­κά, στις ΗΠΑ είχαν κατα­γρα­φεί ως χθες βρά­δυ του­λά­χι­στον 234.800 θάνα­τοι εξαι­τί­ας της COVID-19, ενώ τα κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2 είχαν πλέ­ον φθά­σει τα 9,6 εκα­τομ­μύ­ρια.
Η παν­δη­μία έχει βυθί­σει τη χώρα στη χει­ρό­τε­ρη υγειο­νο­μι­κή κρί­ση έπει­τα από εκεί­νη της ισπα­νι­κής γρί­πης (1918) και στη σοβα­ρό­τε­ρη οικο­νο­μι­κή κρί­ση από τη Μεγά­λη Ύφε­ση του 1929.

Ο πρό­ε­δρος της ομο­σπον­δια­κής κεντρι­κής τρά­πε­ζας των ΗΠΑ χαρα­κτή­ρι­σε χθες τη ραγδαία αύξη­ση των μολύν­σε­ων από τον κορο­νο­ϊό που κατα­γρά­φε­ται το τελευ­ταίο διά­στη­μα «εξαι­ρε­τι­κά ανη­συ­χη­τι­κή» εξέ­λι­ξη για την οικονομία.

Ασυμπτωματική ηλικιωμένη γυναίκα μετέδιδε τον κορονοϊό επί 70 ημέρεςΗΠΑ hand Covid

Εν τω μετα­ξύ, μία γυναί­κα 71 ετών στην πολι­τεία Ουά­σιγ­κτον των ΗΠΑ βρέ­θη­κε να μετα­δί­δει μολυ­σμα­τι­κά σωμα­τί­δια του κορο­νοϊ­ού SARS-CoV‑2 επί 70 ημέ­ρες μετά την αρχι­κή λοί­μω­ξή της, παρό­λο που σε όλο αυτό το διά­στη­μα δεν εμφά­νι­σε ποτέ το παρα­μι­κρό σύμ­πτω­μα της νόσου Covid-19. Η γυναί­κα έχει εξα­σθε­νη­μέ­νο ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα, καθώς πάσχει από λευ­χαι­μία, με απο­τέ­λε­σμα ο οργα­νι­σμός της να δυσκο­λευ­θεί πολύ να «καθα­ρί­σει» τον ιό.

Μολο­νό­τι οι επι­στή­μο­νες υπο­πτεύ­ο­νταν ότι οι ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νοι άνθρω­ποι και εκεί­νοι ‑γενι­κό­τε­ρα- με εξα­σθε­νη­μέ­νη άμυ­να ανο­σί­ας μετα­δί­δουν τον κορο­νο­ϊό συνή­θως για περισ­σό­τε­ρο χρό­νο σε σχέ­ση με τους υπό­λοι­πους φορείς, ποτέ έως τώρα δεν είχε βρε­θεί διε­θνώς μία τέτοια περί­πτω­ση μετα­δο­τι­κό­τη­τας επί 70 ημέ­ρες. Το Κέντρο Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ εκτι­μούν ότι οι άνθρω­ποι με μη φυσιο­λο­γι­κό ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα δεν είναι πια μολυ­σμα­τι­κοί όταν περά­σουν περί­που 20 ημέ­ρες μετά την αρχι­κή λοί­μω­ξή τους, όμως φαί­νε­ται πως αυτό δεν συμ­βαί­νει πάντα.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον ιολό­γο Βίν­σεντ Μάν­στερ του Εθνι­κού Ινστι­τού­του Αλλερ­γί­ας και Λοι­μω­δών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό Βιο­λο­γί­ας «Cell», ανέ­φε­ραν ότι «η μακρό­χρο­νη απο­βο­λή των μολυ­σμα­τι­κών ιών μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει πηγή ανη­συ­χί­ας σε ορι­σμέ­νους ασθε­νείς με δια­τα­ραγ­μέ­νο ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα».
«Καθώς ο κορο­νο­ϊ­ός συνε­χί­ζει να εξα­πλώ­νε­ται, περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι με δια­τα­ρα­χές ανο­σο­κα­τα­στο­λής θα μολύ­νο­νται και αυτό είναι σημα­ντι­κό για την κατα­νό­η­ση του πώς ο SARS-CoV‑2 συμπε­ρι­φέ­ρε­ται σε αυτούς τους πλη­θυ­σμούς», σημεί­ω­σε ο δρ Μάνστερ.
Η γυναί­κα μολύν­θη­κε στο τέλος Φλε­βά­ρη, σε κλι­νι­κή όπου νοση­λευό­ταν για την αναι­μία λόγω του καρ­κί­νου της, και δια­γνώ­στη­κε με τον κορο­νο­ϊό στις 2 Μάρ­τη. Έκτο­τε έκα­νε δεκά­δες τεστ και ο ιός ανι­χνευό­ταν συνε­χώς στον οργα­νι­σμό της επί 105 ημέ­ρες, ενώ λοι­μο­γό­να σωμα­τί­δια του ιού ‑ικα­νά να μετα­δώ­σουν τη νόσο σε άλλους- ανι­χνεύ­θη­καν για του­λά­χι­στον 70 ημέ­ρες. Η αδυ­να­μία του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τός της να «απα­ντή­σει» στον ιό φάνη­κε από το ότι στο αίμα της δεν υπήρ­χαν αντι­σώ­μα­τα ενα­ντί­ον του.

Τυπι­κά, οι ασθε­νείς με Covid-19 είναι μετα­δο­τι­κοί για περί­που οκτώ ημέ­ρες μετά την αρχι­κή λοί­μω­ξη. Η προη­γού­με­νη πιο μακρό­χρο­νη περί­πτω­ση ήταν ασθε­νής που βρέ­θη­κε να είναι μολυ­σμα­τι­κός επί 20 ημέρες.
Η 71χρονη γυναί­κα υπο­βλή­θη­κε δύο φορές σε θερα­πεία με πλά­σμα αίμα­τος από αναρ­ρώ­σα­ντες, το οποίο περιεί­χε αντι­σώ­μα­τα κατά του κορο­νοϊ­ού. Τελι­κά, «καθά­ρι­σε» τη λοί­μω­ξη χωρίς να είναι σαφές κατά πόσο βοή­θη­σε η θερα­πεία με το πλάσμα.
Ο τρό­πος ίασης της γυναί­κας θα μελε­τη­θεί περαι­τέ­ρω σε άλλους ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νους ασθε­νείς με Covid-19.

Ερω­τη­μα­τι­κό παρα­μέ­νει, επί­σης, για­τί δεν εμφά­νι­σε καθό­λου συμ­πτώ­μα­τα, παρά το εξα­σθε­νη­μέ­νο ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μά της, καθώς αυτοί οι ασθε­νείς κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο από σοβα­ρή Covid-19 με πνευμονία.
Για «μυστή­ριο» έκα­νε λόγο ο Μάν­στερ, αν και επι­σή­μα­νε πως μπο­ρεί να πρό­κει­ται για μία μεμο­νω­μέ­νη περίπτωση.
Επί­σης, οι για­τροί έκα­ναν γενε­τι­κές ανα­λύ­σεις στην πορεία της λοί­μω­ξης της γυναί­κας και δια­πί­στω­σαν ότι ο κορο­νο­ϊ­ός εμφά­νι­σε αρκε­τές μεταλ­λά­ξεις στην πορεία του χρό­νου, όμως αυτές δεν επη­ρέ­α­σαν την ικα­νό­τη­τα ανα­πα­ρα­γω­γής του. Ακό­μη, καμία από τις μεταλ­λά­ξεις δεν απέ­κτη­σε πλε­ο­νέ­κτη­μα ένα­ντι των υπολοίπων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο