Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καναδάς: Εντοπίστηκαν νέοι πιθανοί τάφοι παιδιών αυτοχθόνων

Σχε­δόν εκα­τό επι­πλέ­ον πιθα­νούς ανώ­νυ­μους τάφους παι­διών κοντά σε θρη­σκευ­τι­κό οικο­τρο­φείο εντό­πι­σε μια Κοι­νό­τη­τα αυτο­χθό­νων στον δυτι­κό Κανα­δά, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή χθε­σι­νή της ανακοίνωση.

«Αυτό που εντο­πί­σα­με είναι σπα­ρα­κτι­κό και σοκα­ρι­στι­κό: μέχρι στιγ­μής εντο­πί­στη­καν 93 πιθα­νοί ανώ­νυ­μοι τάφοι, 79 παι­διών και 14 βρε­φών», δήλω­σε η Τζέ­νι Γούλ­φε­ριν, επι­κε­φα­λής της κοι­νό­τη­τας αυτο­χθό­νων English River First Νation, στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

«Δεν πρό­κει­ται για ορι­στι­κό αριθ­μό», πρό­σθε­σε εξη­γώ­ντας ότι ενδέ­χε­ται να εντο­πι­στούν και άλλοι τάφοι.

Πριν από λίγα περισ­σό­τε­ρα από δύο χρό­νια εντο­πί­στη­καν πάνω από 1.300 τάφοι παι­διών κοντά σε ιδρύ­μα­τα στα οποία μετα­φέ­ρο­νταν με τη βία τα παι­διά των αυτο­χθό­νων, ένα γεγο­νός που προ­κά­λε­σε σοκ και ντρο­πή στον Κανα­δά, καθώς έφε­ρε ξανά στο προ­σκή­νιο το αποι­κιο­κρα­τι­κό παρελ­θόν της χώρας.

Η ανα­κά­λυ­ψη αυτή έγι­νε έπει­τα από έρευ­νες με γεω­ρα­ντάρ κοντά στο σημείο όπου βρι­σκό­ταν το οικο­τρο­φείο Beauval Indian στην επαρ­χία Σασκά­τσουαν του Κανα­δά. Σύμ­φω­να με το πανε­πι­στή­μιο Regina, τα κτί­ρια του οικο­τρο­φεί­ου κατα­στρά­φη­καν το 1995 όταν έκλει­σε από πρώ­ην οικότροφους.

Από τα τέλη του 19ου αιώ­να ως τα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του 1990 περί­που 150.000 παι­διά αυτο­χθό­νων είχαν εγγρα­φεί με τη βία σε 139 οικο­τρο­φεία σε όλον τον Κανα­δά, όπου απο­κό­πη­καν από τις οικο­γέ­νειές τους, τη γλώσ­σα και τον πολι­τι­σμό τους.

Αυτή η σκο­τει­νή σελί­δα της κανα­δι­κής ιστο­ρί­ας ήρθε στο φως μετά την ανα­κά­λυ­ψη την άνοι­ξη του 2021 των πρώ­των τάφων παιδιών.

Τα ιδρύ­μα­τα αυτά, τα οποία δια­χει­ρι­ζό­ταν η κανα­δι­κή κυβέρ­νη­ση σε συνερ­γα­σία με την καθο­λι­κή Εκκλη­σία, είχαν στό­χο «να σκο­τώ­σουν τον Ινδιά­νο στην καρ­διά του παι­διού», σύμ­φω­να με ντο­κι­μα­ντέρ που γυρί­στη­κε για το θέμα.

Τον Ιού­λιο του 2022 ο πάπας Φρα­γκί­σκος είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ιστο­ρι­κή επί­σκε­ψη στον Κανα­δά, αφού είχε ήδη ζητή­σει συγ­γνώ­μη λίγους μήνες νωρί­τε­ρα από αντι­προ­σω­πεία αυτο­χθό­νων που μετέ­βη στο Βατικανό.

Από την πλευ­ρά της η κανα­δι­κή κυβέρ­νη­ση ζήτη­σε για πρώ­τη φορά συγ­γνώ­μη για το θέμα το 2008.

«Θέλου­με ο Κανα­δάς και η (επαρ­χία) Σασκά­τσουαν να ανα­γνω­ρί­σουν τα λάθη τους», υπο­γράμ­μι­σε η Γούλ­φε­ριν, ενώ πρό­σθε­σε ότι οι κανα­δι­κές κυβερ­νή­σεις θα πρέ­πει «να ανα­γνω­ρί­σουν την πολι­τι­σμι­κή γενο­κτο­νία και την απαν­θρω­πο­ποί­η­ση των αυτό­χθο­νων πληθυσμών».

Παράλ­λη­λα τις κάλε­σε «να κάνουν πρά­ξη τα λόγια», καταγ­γέλ­λο­ντας ότι οι αυτό­χθο­νες έχουν ακού­σει πάρα πολ­λές φορές συγγνώμη.

Το 2015 εθνι­κή επι­τρο­πή έρευ­νας χαρα­κτή­ρι­σε το σύστη­μα των οικο­τρο­φεί­ων «πολι­τι­σμι­κή γενοκτονία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο