Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατεχόμενη Παλαιστίνη / Ισραήλ: Ο κατοχικός στρατός πνίγει στο αίμα τη Γάζα και προετοιμάζει την «επόμενη φάση» του μακελειού

Είκο­σι μέρες δολο­φο­νι­κών βομ­βαρ­δι­σμών ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων της Λωρί­δας της Γάζας συμπλή­ρω­σε την Πέμ­πτη το Ισρα­ήλ, με τις πλά­τες των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και σε πλή­ρη συντο­νι­σμό μαζί τους για τον σχε­δια­σμό και την εκτέ­λε­ση της «επό­με­νης φάσης» του μακε­λειού, της προ­ε­τοι­μα­ζό­με­νης χερ­σαί­ας εισβο­λής του κατο­χι­κού στρα­τού στη Γάζα.

Την Πέμ­πτη οι νεκροί Παλαι­στί­νιοι από τους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς ξεπέ­ρα­σαν τους 7.000, εκ των οποί­ων 2.913 είναι παιδιά.

Οι τραυ­μα­τί­ες ξεπερ­νούν τους 18.500, ενώ και οι ξερι­ζω­μέ­νοι από τις εστί­ες τους εκτι­μά­ται ότι πλη­σιά­ζουν το 50% του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού των 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Παλαι­στι­νί­ων της Λωρί­δας της Γάζας.

Τίπο­τε δεν ξεφεύ­γει από το στό­χα­στρο της ισραη­λι­νής πολε­μι­κής μηχα­νής που σκορ­πά­ει τον θάνα­το και ισο­πε­δώ­νει πόλεις και χωριά: Νοσο­κο­μεία, σχο­λεία, πολυ­κα­τοι­κί­ες, γρα­φεία ΜΜΕ και ξένων οργα­νώ­σε­ων αρω­γής, πανε­πι­στή­μια, τεμέ­νη, εκκλησίες…

Μέσα στις 20 μέρες των βομ­βαρ­δι­σμών από τον κατο­χι­κό στρα­τό, το 45% των σπι­τιών στη Γάζα έχουν κατα­στρα­φεί ολι­κώς ή μερι­κώς. Εχουν χτυ­πη­θεί 219 εκπαι­δευ­τι­κές μονά­δες. Του­λά­χι­στον 101 υγειο­νο­μι­κοί έχουν σκο­τω­θεί και πάνω από 100 έχουν τραυ­μα­τι­στεί, καθώς 24 νοσο­κο­μεία βρί­σκο­νται στη ζώνη υπο­χρε­ω­τι­κής εκκέ­νω­σης που έχει δια­τά­ξει το Ισρα­ήλ. Η χωρη­τι­κό­τη­τα των ενα­πο­μει­νά­ντων νοσο­κο­μεί­ων ξεπερ­νά το 150%. Του­λά­χι­στον 130 νεο­γνά που είναι σε θερ­μο­κοι­τί­δες κιν­δυ­νεύ­ουν να πεθά­νουν, λόγω της δια­κο­πής ρεύματος.

Στα θύμα­τα περι­λαμ­βά­νο­νται πάνω από 38 εργα­ζό­με­νοι της υπη­ρε­σί­ας του ΟΗΕ για τους Παλαι­στί­νιους πρό­σφυ­γες (UNRWA), καθώς επί­σης πάνω από 20 δημο­σιο­γρά­φοι και φωτορεπόρτερ.

Η δε Χαμάς ανα­κοί­νω­σε ότι ανά­με­σα στα θύμα­τα είναι του­λά­χι­στον 50 από τους 218 ομή­ρους που κρα­τού­σε η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση στη Λωρί­δα της Γάζας.

Στους βομβαρδισμούς προστίθεται ο απάνθρωπος αποκλεισμός

Ο ανε­λέ­η­τος βομ­βαρ­δι­σμός της Λωρί­δας της Γάζας συν­δυά­ζε­ται με τον απάν­θρω­πο απο­κλει­σμό που έχει επι­βά­λει η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση, καθώς από τις 7 Οκτω­βρί­ου έχει επι­βλη­θεί δια­κο­πή της υδρο­δό­τη­σης, της ηλε­κτρο­δό­τη­σης και του ανε­φο­δια­σμού του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα σε τρό­φι­μα, καύ­σι­μα, φάρ­μα­κα, ακό­μα και εμφια­λω­μέ­νο νερό!

Η ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια που ξεκί­νη­σε να περ­νά μόλις το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το από τα σύνο­ρα της Αιγύ­πτου με τη Ράφα δίνε­ται με το στα­γο­νό­με­τρο, ενώ το Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει να βομ­βαρ­δί­ζει σημεία κοντά στο μεθο­ρια­κό πέρα­σμα. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, εδώ και μια βδο­μά­δα κατά­φε­ραν να περά­σουν στη Γάζα μόλις λίγες δεκά­δες φορ­τη­γά, ενώ ακό­μα και πριν τον πόλε­μο ο θύλα­κας χρεια­ζό­ταν για τον ανε­φο­δια­σμό του του­λά­χι­στον 100 φορ­τη­γά τη μέρα…

Ολα αυτά σε συν­θή­κες που εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι ανα­γκά­ζο­νται να ζουν στους δρό­μους, ανά­με­σα σε συντρίμ­μια, σε σχο­λεία, περι­βό­λους νοσο­κο­μεί­ων ή απο­θή­κες της UNRWA.

Σχε­δόν 600.000 εκτο­πι­σμέ­νοι Παλαι­στί­νιοι έχουν ανα­ζη­τή­σει κατα­φύ­γιο σε 150 εγκα­τα­στά­σεις της UNRWA στη Γάζα, ενώ πάνω από 40 δομές της υπη­ρε­σί­ας έχουν επη­ρε­α­στεί άσχη­μα από τους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς. Σε εγκα­τα­στά­σεις της οργά­νω­σης στοι­βά­ζε­ται τετρα­πλά­σιος πλη­θυ­σμός ανθρώ­πων από όσους μπο­ρούν να αντέ­ξουν τα κτίρια…

Ταυ­τό­χρο­να, οι συνέ­πειες από την απου­σία καυ­σί­μων είναι τρα­γι­κές. Η ανώ­τε­ρη αξιω­μα­τού­χος του ΟΗΕ Λιν Χέι­στινγκς δήλω­σε μεσο­βδό­μα­δα ότι αν δεν υπάρ­χουν καύ­σι­μα — τα οποία χρη­σι­μο­ποιού­νται μετα­ξύ άλλων και για τις γεν­νή­τριες, μετά το κόψι­μο της ηλε­κτρο­δό­τη­σης — «αυτό σημαί­νει ότι τα νοσο­κο­μεία δεν λει­τουρ­γούν και δεν γίνε­ται αφα­λά­τω­ση του νερού».

«Πολ­λοί άνθρω­ποι πίνουν υφάλ­μυ­ρα επι­φα­νεια­κά ύδα­τα, αυξά­νο­ντας τον κίν­δυ­νο διάρ­ροιας, χολέ­ρας και άλλων προ­βλη­μά­των υγεί­ας», πρό­σθε­σε, καλώ­ντας ξανά το Ισρα­ήλ να επι­τρέ­ψει την εισα­γω­γή καυ­σί­μων στη Γάζα, κάτι που η κυβέρ­νη­ση του κρά­τους — δολο­φό­νου εξα­κο­λου­θεί να απο­κρού­ει κατηγορηματικά…

Η δε εκπρό­σω­πος της UNRWA, Tamara Alrifai, τόνι­σε ότι η υπη­ρε­σία έχει πλέ­ον τόσο μικρά απο­θέ­μα­τα καυ­σί­μων που ανα­γκά­ζε­ται να κάνει επι­λο­γές ανά­με­σα σε εξί­σου κρί­σι­μες υπη­ρε­σί­ες για την υπο­στή­ρι­ξη της ζωής, όπως για τα φορ­τη­γά που δια­νέ­μουν βοή­θεια, τους φούρ­νους που τρο­φο­δο­τούν τους ανθρώ­πους, την αφα­λά­τω­ση του νερού, τη δια­τή­ρη­ση των θερ­μο­κοι­τί­δων σε λειτουργία…

«Δίνου­με για τις θερ­μο­κοι­τί­δες ή για τα αρτο­ποιεία; Είναι μια βασα­νι­στι­κή από­φα­ση», ανέ­φε­ρε, περι­γρά­φο­ντας την τρα­γι­κή κατά­στα­ση που βιώ­νει ο παλαι­στι­νια­κός λαός.

Εντείνονται οι επιθέσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διά­στη­μα εντεί­νο­νται οι επι­θέ­σεις του ισραη­λι­νού στρα­τού και στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Οχθη.

Μέχρι το μεση­μέ­ρι της Τετάρ­της είχαν σκο­τω­θεί από ισραη­λι­νά πυρά πάνω από 104 Παλαι­στί­νιοι, με τελευ­ταία θύμα­τα δύο εφή­βους 14 και 17 ετών.

Ο κατο­χι­κός ισραη­λι­νός στρα­τός πολιορ­κεί με εκτε­τα­μέ­νες «επι­χει­ρή­σεις» και εισβο­λές, αλλά και με πλήγ­μα­τα από αέρος — με ελι­κό­πτε­ρα και drones — πόλεις, χωριά και προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς, εξα­πο­λύ­ο­ντας ταυ­τό­χρο­να μπα­ράζ συλλήψεων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, παρα­μέ­νει σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη και το πογκρόμ επι­θέ­σε­ων Εβραί­ων εποί­κων σε βάρος Παλαι­στι­νί­ων της περιο­χής, με τις κλο­πές σοδειάς, αυτο­κι­νή­των, γεωρ­γι­κών μηχα­νη­μά­των και τις λεη­λα­σί­ες περιου­σιών στην «ημε­ρή­σια διάταξη».

Προετοιμασίες για χερσαία επέμβαση του κατοχικού στρατού

Τους σφο­δρούς βομ­βαρ­δι­σμούς της Λωρί­δας της Γάζας συμπλη­ρώ­νουν οι λεγό­με­νες «χερ­σαί­ες χει­ρουρ­γι­κές» επι­χει­ρή­σεις επί­λε­κτων δυνά­με­ων του κατο­χι­κού ισραη­λι­νού στρα­τού και μονά­δων πυρο­βο­λι­κού, οι οποί­ες πυκνώ­νουν όσο εντεί­νο­νται οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες για ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρο μακε­λειό σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων, μέσω μιας επι­κεί­με­νης χερ­σαί­ας επέμβασης.

Σύμ­φω­να με όσα μετέ­δω­σε το ραδιό­φω­νο του ισραη­λι­νού στρα­τού, το βρά­δυ της Τετάρ­της προς Πέμ­πτη δυνά­μεις του πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μια «σχε­τι­κά μεγά­λη» εισβο­λή στη Λωρί­δα της Γάζας για να επι­τε­θούν σε θέσεις της Χαμάς, στο πλαί­σιο «προ­ε­τοι­μα­σί­ας για τα επό­με­να στά­δια μάχης».

Την προη­γού­με­νη μέρα, η αμε­ρι­κα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Wall Street Journal» ανέ­φε­ρε ότι το Ισρα­ήλ συμ­φώ­νη­σε να καθυ­στε­ρή­σει κι άλλο τη χερ­σαία επέμ­βα­ση στη Γάζα, μέχρι να φτά­σουν στην περιο­χή τα πρό­σθε­τα συστή­μα­τα αερά­μυ­νας των ΗΠΑ, για την προ­στα­σία των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στη Μέση Ανα­το­λή, καθώς η κλι­μά­κω­ση της ισραη­λι­νής επί­θε­σης στη Γάζα ενδέ­χε­ται να πυρο­δο­τή­σει γενι­κό­τε­ρη ανά­φλε­ξη στην περιοχή.

Το βρά­δυ της Τετάρ­της ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπ. Νετα­νιά­χου προ­α­νήγ­γει­λε ότι επί­κει­ται χερ­σαία επέμ­βα­ση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως όλα τα μέλη της Χαμάς «είναι μελλοθάνατοι».

Σε αυτό το φόντο ο ισραη­λι­νός στρα­τός, που εδώ και μέρες έχει στο πλευ­ρό του και Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιω­τι­κούς συμ­βού­λους, παρα­μέ­νει ανε­πτυγ­μέ­νος σαν «τανά­λια» γύρω από τον παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

Είναι πάντως χαρα­κτη­ρι­στι­κή για τα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα των πολε­μι­κών επι­χει­ρή­σε­ων η προει­δο­ποί­η­ση που απηύ­θυ­νε το βρά­δυ της Τετάρ­της ο πρώ­ην υπουρ­γός Αμυ­νας και ηγέ­της του κόμ­μα­τος «Εθνι­κή Ενό­τη­τα», Μπέ­νι Γκαντς, ο οποί­ος έχει εντα­χθεί στο στε­νό πολε­μι­κό συμ­βού­λιο της κυβέρ­νη­σης Νετα­νιά­χου: Απευ­θυ­νό­με­νος σε Ισραη­λι­νούς που ανα­γκά­στη­καν να εκκε­νώ­σουν τα σπί­τια τους κοντά στα σύνο­ρα με τη Γάζα, ανέ­φε­ρε ότι μπο­ρεί να χρεια­στεί ένας χρό­νος μέχρι να επιστρέψουν.

Παράλ­λη­λα, μια σει­ρά ισραη­λι­νοί σχε­δια­σμοί βίαιου εκτο­πι­σμού των Παλαι­στι­νί­ων από τη Λωρί­δα της Γάζας προς την Αίγυ­πτο και άλλες χώρες, όπως και από τη Δυτι­κή Οχθη προς την Ιορ­δα­νία, επα­νέρ­χο­νται πιο έντο­να στο προσκήνιο.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό ως προς αυτό ήταν δημο­σί­ευ­μα της ισραη­λι­νής εφη­με­ρί­δας «Calcalist», που επι­κα­λεί­ται απόρ­ρη­το έγγρα­φο της Ισραη­λι­νής υπουρ­γού Πλη­ρο­φο­ριών Γκί­λα Γάμ­λιελ και το οποίο, ανα­φε­ρό­με­νο σε τρία εναλ­λα­κτι­κά σενά­ρια για την «επό­με­νη μέρα» μετά την ολο­κλή­ρω­ση της επί­θε­σης του Ισρα­ήλ ενα­ντί­ον της Λωρί­δας της Γάζας, προ­κρί­νει τον εκτο­πι­σμό των Παλαι­στι­νί­ων από τη Γάζα στη Χερ­σό­νη­σο του Σινά, αλλά και σε χώρες που θα συνερ­γα­στούν με το Ισρα­ήλ, κάνο­ντας ονο­μα­στι­κή ανα­φο­ρά στην Ελλά­δα, στην Ισπα­νία, στον Κανα­δά και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής…

Αντί­στοι­χα, έκθε­ση της «δεξα­με­νής σκέ­ψης» «Misgav Institute for National Security & Zionist Strategy», του πρώ­ην στε­νού συμ­βού­λου Εθνι­κής Ασφά­λειας του πρω­θυ­πουρ­γού Νετα­νιά­χου, Meir Ben Shabbat, ανα­φέ­ρει ότι η τρέ­χου­σα συγκυ­ρία προ­σφέ­ρει μία «στιγ­μή μονα­δι­κής και σπά­νιας ευκαι­ρί­ας για εκκέ­νω­ση όλης της Λωρί­δας της Γάζας, σε συντο­νι­σμό με την αιγυ­πτια­κή κυβέρνηση»…

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο