Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Μαλλιοτραβήγματα, καημοί και «ανήξεροι»

Με μαλ­λιο­τρα­βήγ­μα­τα και αλλη­λο­κα­τη­γο­ρί­ες που παρα­πέ­μπουν σε σκη­νές ριά­λι­τι και σχέ­δια για διά­σπα­ση που συζη­τιού­νται πλέ­ον ανοι­χτά, συνε­χί­ζο­νται καθη­με­ρι­νά οι εξε­λί­ξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, στις οποί­ες την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα προ­στέ­θη­καν και νέα επει­σό­δια, όπως η παρα­πο­μπή απ’ τον Κασ­σε­λά­κη των Φίλη, Βίτσα και Σκουρ­λέ­τη στην επι­τρο­πή δεο­ντο­λο­γί­ας προς δια­γρα­φή, η απο­χώ­ρη­ση του ευρω­βου­λευ­τή Κού­λο­γλου, αλλά και η «βου­τιά στο αρχείο» για τα όσα έγρα­φε ο νέος πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από χρό­νια στις ΗΠΑ ζητώ­ντας απο­λύ­σεις δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων, ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια και άλλα… προοδευτικά.

Κι αν υπάρ­χει κανείς που να απο­ρεί για το «για­τί και διό­τι» της επι­τά­χυν­σης αυτής των διερ­γα­σιών, κάποιες από τις απο­στρο­φές των πρω­τα­γω­νι­στών μέσα στη βδο­μά­δα είναι απο­κα­λυ­πτι­κές. Οπως, για παρά­δειγ­μα, του Χρ. Σπίρ­τζη, ο οποί­ος είπε ότι «πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί το ουσια­στι­κό πολι­τι­κό πρό­βλη­μα που έχει η δημο­κρα­τία μας και η χώρα, το ότι δεν έχου­με έναν ισχυ­ρό δεύ­τε­ρο πόλο στο πολι­τι­κό σύστη­μα(…) Αυτό είναι πρό­βλη­μα ακό­μα και για τον Κυρ. Μητσο­τά­κη και για τη ΝΔ». Αλλά και του Ν. Φίλη, ο οποί­ος, περι­γρά­φο­ντας το «κέντρο βάρους» για τις αντι­δρά­σεις τις δικές του και άλλων στε­λε­χών, ανέ­φε­ρε ότι «δεν θέλω μετά από μισό αιώ­να οργα­νω­μέ­νος στην “ανα­νε­ω­τι­κή αρι­στε­ρά” να αφή­σω αυτόν τον χώρο της “άλλης αρι­στε­ράς” ανέ­στιο ή να γίνουν ψηφο­φό­ροι του ΚΚΕ», όπως και ότι «δεν μπο­ρεί να μονο­πω­λεί την αρι­στε­ρά το ΚΚΕ».

Η επι­χεί­ρη­ση, δηλα­δή, από τη μια, να στη­θεί ένας «εναλ­λα­κτι­κός» πόλος για να παί­ζε­ται το παι­χνί­δι της κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα και, από την άλλη, να στη­θεί ένα ανά­χω­μα στο δια­κρι­τό ρεύ­μα ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης και συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ που εκφρά­στη­κε και στις πρό­σφα­τες εκλο­γές, δίνει τον τόνο των διεργασιών.

Ως κυβέρνηση…

Αυτό εξη­γεί και το «τι έπα­θαν ξαφ­νι­κά» και αυτοί που σήμε­ρα απο­τε­λούν τη νέα ηγε­τι­κή ομά­δα, αλλά και όσα από τα στε­λέ­χη «πρώ­της γραμ­μής» εμφα­νί­ζο­νται τώρα ως «δια­φω­νού­ντες» με τη νέα ηγε­σία, καταγ­γέλ­λο­ντάς την για «δεξιά — νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη» στρο­φή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν μαζί, και ως κυβέρ­νη­ση και ως αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση αλλά και ως συνυ­πο­ψή­φιοι στις τελευ­ταί­ες εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις, που χάρα­ξαν και διέ­νυ­σαν την πορεία που οδή­γη­σε νομο­τε­λεια­κά στον σημε­ρι­νό εκφυ­λι­σμό υπη­ρε­τώ­ντας το σύστημα.

Αλή­θεια, τι απ’ όλα όσα εκφρά­ζει η νέα ηγε­σία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανα­γνω­ρί­ζουν τα στε­λέ­χη που υπη­ρέ­τη­σαν ως κορυ­φαί­οι υπουρ­γοί αυτήν την πολι­τι­κή; Ας θυμί­σου­με μερικά:

- Ο Ευ. Τσα­κα­λώ­τος ήταν «τσά­ρος της οικο­νο­μί­ας» όταν η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ επέ­βαλ­λε με πυγ­μή σκλη­ρή δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή, μνη­μό­νιο στον λαό, εφάρ­μο­ζε όλες τις μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις, τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα και το περι­βό­η­το «δημο­σιο­νο­μι­κό μαξι­λά­ρι», πολι­τι­κή που τη συνε­χί­ζει από το 2019 η ΝΔ και τη στη­ρί­ζει ο Κασσελάκης.

- Ο Δ. Βίτσας ήταν ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Αμυ­νας όταν η κυβέρ­νη­σή τους μετέ­τρε­πε σε απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση τη χώρα με τον «Στρα­τη­γι­κό Διά­λο­γο» με τις ΗΠΑ, εμβά­θυ­νε τη «στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χία» με το Ισρα­ήλ, προ­α­γό­ταν σε σημαιο­φό­ρο των Ευρω­α­τλα­ντι­κών στην περιο­χή με τη ΝΑΤΟι­κή Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, πολι­τι­κή που συνε­χί­ζει και ενι­σχύ­ει από το 2019 η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και την οποία υπο­στη­ρί­ζει με πάθος ο Κασσελάκης.

- Ο Ν. Φίλης ήταν υπουρ­γός Παι­δεί­ας όταν η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ υπη­ρε­τού­σε την περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Εκπαί­δευ­σης. Είναι αυτός που η Κερα­μέ­ως συγ­χά­ρη­κε επει­δή με δικό του νόμο «για πρώ­τη φορά στην Ιστο­ρία από­φοι­τοι κολε­γί­ων μπο­ρούν να μπουν στο ελλη­νι­κό δημό­σιο εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα», όπως προ­βλε­πό­ταν από ευρω­παϊ­κή Οδη­γία, την οποία ενσω­μά­τω­σε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοί­γο­ντας τον δρό­μο και στα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, πολι­τι­κή που πάει παρα­πέ­ρα η ΝΔ και υπε­ρα­σπί­ζε­ται και ο Κασσελάκης.

- Ο Π. Σκουρ­λέ­της υπήρ­ξε υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών και Εργα­σί­ας στην κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτές τις θέσεις συνέ­βα­λε στην παρα­πλά­νη­ση και στην κοροϊ­δία του λαού ότι μπο­ρεί μια κυβέρ­νη­ση να συμ­βι­βά­σει τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου και τη λαϊ­κή ευη­με­ρία, υπο­σχό­με­νος κατάρ­γη­ση των αντερ­γα­τι­κών μνη­μο­νια­κών νόμων, τους οποί­ους όμως η κυβέρ­νη­σή του επέ­κτει­νε και θωρά­κι­σε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο! Ο ίδιος εξάλ­λου δήλω­νε με περη­φά­νια ότι «οι ξένοι επεν­δυ­τές είναι καλο­δε­χού­με­νοι, η χώρα μας προ­σφέ­ρει αρκε­τές ευκαι­ρί­ες στην παρού­σα συγκυ­ρία». Ο,τι λέει και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, πανη­γυ­ρί­ζο­ντας για την «επεν­δυ­τι­κή βαθμίδα».

- Η Ε. Αχτσιό­γλου, ως υπουρ­γός Εργα­σί­ας, εφάρ­μο­σε έναν από τους πλέ­ον εμβλη­μα­τι­κούς αντερ­γα­τι­κούς νόμους, για τη μόνι­μη συμπί­ε­ση του κατώ­τα­του μισθού, τον μνη­μο­νια­κό νόμο 4172, με τον οποίο καταρ­γή­θη­καν μόνι­μα οι συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τον κατώ­τα­το μισθό, ο καθο­ρι­σμός του οποί­ου γίνε­ται έκτο­τε με Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση και με κρι­τή­ριο την «αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα» και την «παρα­γω­γι­κό­τη­τα», δηλα­δή με βάση τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφαλαίου.

…και ως αντιπολίτευση

Οι πρώ­ην υπουρ­γοί υπήρ­ξαν κορυ­φαία στε­λέ­χη από το 2019 μέχρι σήμε­ρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντι­πο­λί­τευ­ση. Και τι έκα­ναν; Ψήφι­σαν το 50% των νομο­σχε­δί­ων της ΝΔ και στή­ρι­ξαν με αστεί­ους «αστε­ρί­σκους» το σύνο­λο του ευρω­α­τλα­ντι­κού σχε­δια­σμού που μετα­τρέ­πει τη χώρα σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ. Ακό­μα και στη νέα Βου­λή — αν και οι περισ­σό­τε­ροι δεν έχουν επα­νε­κλε­γεί — ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφί­σει σε τρεις μήνες τα 178 από τα 381 άρθρα των 14 νομο­σχε­δί­ων που έχει φέρει η ΝΔ!

Ενδει­κτι­κά και για να μην ξεχνιό­μα­στε, «πλειο­ψη­φί­ες» και «μειο­ψη­φί­ες» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφί­σει μαζί με τη ΝΔ σε Βου­λή και Ευρωβουλή:

- Τη μονι­μο­ποί­η­ση των ειδι­κών φόρων κατα­νά­λω­σης στην Ενέρ­γεια, που εκτι­νάσ­σουν τους λογα­ρια­σμούς των λαϊ­κών νοικοκυριών.

- Την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και ΝΑΤΟ­ποί­η­ση των Ναυ­πη­γεί­ων Ελευσίνας.

- Την παρά­δο­ση του χώρου του αερο­δρο­μί­ου του Ελλη­νι­κού σε μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

- Τη μαζι­κή αύξη­ση απο­στο­λής όπλων από τις χώρες της ΕΕ προς το καθε­στώς Ζελένσκι.

- Τη δια­κρα­τι­κή συμ­φω­νία με το Μπαν­γκλα­ντές για την εισα­γω­γή μετα­να­στών εργα­τών για να τους εκμε­ταλ­λευ­τούν οι σύγ­χρο­νοι τσι­φλι­κά­δες τύπου Μανωλάδας.

- Μαζί ψήφι­σαν στην Ευρω­βου­λή το ψήφι­σμα που λέει ότι είναι ευλο­γία για την ευρω­παϊ­κή δημο­κρα­τία η λει­τουρ­γία των λόμπι και η ικα­νό­τη­τά τους να δια­μορ­φώ­νουν απο­φά­σεις της ΕΕ.

Για να μην ανα­τρέ­ξου­με στην περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, όταν ο κόσμος πέθαι­νε έξω από τις ΜΕΘ και ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» πρό­τει­νε ακό­μα και υπουρ­γό Υγεί­ας κοι­νής απο­δο­χής με τη ΝΔ…

Για τέτοια κοροϊ­δία μιλάμε.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ

Τώρα, λοι­πόν, κάποιοι προ­σπα­θούν να δια­χω­ρι­στούν από τον «νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο» — όπως οι ίδιοι τον απο­κα­λούν — ΣΥΡΙΖΑ, χρε­ώ­νο­ντας τον «εκφυ­λι­σμό» στη νέα ηγε­σία. Στό­χος τους όμως είναι να ανα­νε­ώ­σουν τις αυτα­πά­τες σε έναν κόσμο αρι­στε­ρό, που δεν έχα­σε την επα­φή του με το κίνη­μα και παρα­κο­λου­θεί με μεγά­λο προ­βλη­μα­τι­σμό και δυσα­ρέ­σκεια τις εξε­λί­ξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Να τον απο­κό­ψουν από την προ­ο­πτι­κή να βγά­λει ουσια­στι­κά συμπε­ρά­σμα­τα για τον δια­χρο­νι­κό ρόλο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και να της γυρί­σει ορι­στι­κά την πλάτη.

Σε όλους αυτούς απευ­θύ­νε­ται το ΚΚΕ και τους καλεί σε συμπό­ρευ­ση. Να μην κυλή­σουν σε ένα νέο πισω­γύ­ρι­σμα, είτε δεί­χνο­ντας ανο­χή στη «νέα φορε­σιά» του ΣΥΡΙΖΑ είτε στοι­χι­ζό­με­νοι πίσω απ’ αυτούς που προ­σπα­θούν να τον ξανα­ντύ­σουν με αρι­στε­ρούς «μαν­δύ­ες», αλλά να βρε­θούν μαζί με τους κομ­μου­νι­στές στον δρό­μο του αγώ­να για τις λαϊ­κές ανά­γκες, στον δρό­μο της πραγ­μα­τι­κής ανα­τρο­πής, της πάλης ενά­ντια στον καπι­τα­λι­σμό και σε οποια­δή­πο­τε μορ­φή δια­χεί­ρι­σής του.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο