Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ: Ζυμώσεις και διεργασίες μετά τον πρώτο γύρο

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε πλέ­ον ο πρώ­τος γύρος των εσω­κομ­μα­τι­κών εκλο­γών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για την ανά­δει­ξη νέας ηγε­σί­ας, και μέχρι το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας συνε­χι­ζό­ταν η κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων. Ο Νίκος Ανδρου­λά­κης δια­τη­ρεί ευρύ προ­βά­δι­σμα, ενώ έπε­ται ο Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου, με τον οποίο θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πος την Κυρια­κή 12 Δεκέμ­βρη. Τα ποσο­στά έχουν ως εξής: Νίκος Ανδρου­λά­κης 36,92%, Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου 27,87%, Ανδρέ­ας Λοβέρ­δος 26,07%, Παύ­λος Χρη­στί­δης 3,23%, Παύ­λος Γερου­λά­νος 2,97%, Χάρης Καστα­νί­δης 2,94%.

Σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά της δια­δι­κα­σί­ας, ο Ν. Ανδρου­λά­κης κατέ­γρα­ψε τα υψη­λό­τε­ρα ποσο­στά του σε Κρή­τη, Μακε­δο­νία, Θεσ­σα­λία και νησιά. Ο Γ. Παπαν­δρέ­ου εμφά­νι­σε υψη­λά ποσο­στά σε Αχα­ΐα και Αθή­να, ενώ στην Αττι­κή το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό πήρε ο Α. Λοβέρ­δος. Στον πρώ­το γύρο των εσω­κομ­μα­τι­κών εκλο­γών του ΚΙΝΑΛ προ­σήλ­θαν στις κάλ­πες 267.967 ψηφοφόροι.

 

ΚΙΝΑΛ μπαλαντέρ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

Σε δηλώ­σεις του με αφορ­μή το απο­τέ­λε­σμα ο Ν. Ανδρου­λά­κης ανέ­φε­ρε ότι «η δημο­κρα­τι­κή παρά­τα­ξη επι­στρέ­φει, το ΠΑΣΟΚ επι­στρέ­φει», ενώ ο Γ. Παπαν­δρέ­ου ότι «την άλλη Κυρια­κή οι πολί­τες που μας τίμη­σαν με τη μεγα­λειώ­δη συμ­με­το­χή τους απο­φα­σί­ζουν για την τύχη της παρά­τα­ξης».
Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, το επι­τε­λείο του Γ. Παπαν­δρέ­ου συζή­τη­σε το ενδε­χό­με­νο να μην πάει στον δεύ­τε­ρο γύρο, ωστό­σο δεν φαί­νε­ται να προ­κρί­νε­ται μέχρι τώρα κάτι τέτοιο. Από την πλευ­ρά του ο Α. Λοβέρ­δος σε δήλω­σή του ανέ­φε­ρε πως θα ανα­κοι­νώ­σει τις απο­φά­σεις του για τον δεύ­τε­ρο γύρο σήμερα.

Χτες Δευ­τέ­ρα είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας πλη­θώ­ρα ανα­λύ­σε­ων στον αστι­κό Τύπο για το πώς το απο­τέ­λε­σμα επι­δρά στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα και στα κόμ­μα­τά του, κάτι που επι­βε­βαιώ­νει το ενδια­φέ­ρον και την ανά­γκη «ανα­στή­λω­σης» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φιλο­δο­ξεί μέσα και από αυτήν τη δια­δι­κα­σία να ανα­βαθ­μί­σει τον ρόλο του στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα και στην κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή, προ­κει­μέ­νου να παί­ξει τον αντι­λαϊ­κό του ρόλο.

Το βέβαιο είναι ότι ο λαός δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει από τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και γενικά στο πολιτικό σύστημα, αφού οι όποιες προσαρμογές στο εσωτερικό και μεταξύ των αστικών κομμάτων γίνονται σε βάρος του και στοχεύουν τα δικά του δικαιώματα και τις ανάγκες.

Την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας ανά­δει­ξης νέου προ­έ­δρου του ΚΙΝΑΛ ανα­μέ­νει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τοπο­θε­τη­θεί, ωστό­σο κατ’ ιδί­αν κύκλοι της Κου­μουν­δού­ρου εκφρά­ζουν προ­βλη­μα­τι­σμό για το ποια στά­ση θα τηρή­σει ο Ν. Ανδρου­λά­κης αν τελι­κά επι­κρα­τή­σει, αν θα απο­τε­λέ­σει πρό­θυ­μο για τον ΣΥΡΙΖΑ συνο­μι­λη­τή και πώς θα στα­θεί απέ­να­ντι στις προ­σκλή­σεις για «προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση», αφού προ­σώ­ρας δεν έχει «ανοί­ξει τα χαρ­τιά του».

Στη χτε­σι­νή ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Γ. Οικο­νό­μου, κλη­θείς να σχο­λιά­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα στον πρώ­το γύρο των εσω­κομ­μα­τι­κών εκλο­γών του ΚΙΝΑΛ, χαρα­κτή­ρι­σε «ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κό τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα, οι πολι­τι­κοί οργα­νι­σμοί, να μη μένουν περί­κλει­στα, αλλά να απευ­θύ­νο­νται στην κοι­νω­νία για κορυ­φαία ζητή­μα­τα, όπως είναι αυτό της ανά­δει­ξης της ηγε­σί­ας τους, κάτι που μέχρι στιγ­μής στην ελλη­νι­κή πολι­τι­κή ζωή κάνουν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο