Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση ΝΔ: «Ρεσάλτο» ιδιωτών στον ΕΦΚΑ με νομοσχέδιο βόμβα για το Ασφαλιστικό

Παρουσιάζουν το φαρμάκι ως φάρμακο, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της γραφειοκρατίας», για την οποία ευθύνεται η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, των προηγούμενων και της ΕΕ

Στην παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Ασφά­λι­σης προ­χω­ρά η κυβέρ­νη­ση, με νέο κρί­κο στη μακρά αλυ­σί­δα των ανα­τρο­πών την τοπο­θέ­τη­ση ιδιω­τών μάνα­τζερ στον ΕΦΚΑ και την ευρύ­τε­ρη εμπλο­κή της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης μέσα στο ασφα­λι­στι­κό σύστημα.

Η νέα αυτή παρέμ­βα­ση έρχε­ται αμέ­σως μετά τον νόμο για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της επι­κου­ρι­κής ασφά­λι­σης και περιέ­χει το «γράμ­μα και το πνεύ­μα» της στρα­τη­γι­κής της ΕΕ για τις συντά­ξεις, που υλο­ποιούν η σημε­ρι­νή και όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Συνταξιούχοι athina kinitopiisi

Η μεταρ­ρύθ­μι­ση του ΕΦΚΑ θα προ­σθέ­σει κι άλλα βάρη στους ασφα­λι­σμέ­νους και στους συντα­ξιού­χους, θα ενι­σχύ­σει τα «αγο­ραία» χαρα­κτη­ρι­στι­κά του Οργα­νι­σμού σε κρί­σι­μους τομείς, όπως για παρά­δειγ­μα στην αξιο­ποί­η­ση της ακί­νη­της περιου­σί­ας, που έχει δημιουρ­γη­θεί από τις εισφο­ρές των ασφα­λι­σμέ­νων, ενώ στο εσω­τε­ρι­κό του Οργα­νι­σμού ενι­σχύ­ε­ται η πει­θαρ­χι­κή κατα­στο­λή σε βάρος των εργαζομένων.

Οι βασι­κές αρχές του νομο­σχε­δί­ου, με το οποίο η «αγο­ρά» ανα­βαθ­μί­ζει κι άλλο τον ρόλο της στο ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα, παρου­σιά­ζο­νται από την κυβέρ­νη­ση ως το «φάρ­μα­κο» για τα χρό­νια προ­βλή­μα­τα του Οργανισμού.

Δεν είναι επί­σης τυχαίο ότι οι ανα­κοι­νώ­σεις αυτές έρχο­νται λίγες μόλις βδο­μά­δες μετά την τοπο­θέ­τη­ση του «πρό­τζεκτ μάνα­τζερ» στον τομέα των εκκρε­μών συντά­ξε­ων και την ανά­θε­ση της έκδο­σής τους σε ιδιώ­τες δικη­γό­ρους και λογι­στές, με μέρος του κόστους να επι­βα­ρύ­νει τους ίδιους τους υπο­ψή­φιους συνταξιούχους.

Συνταξιούχοι όχι στο σχέδιο Πισσαρίδη

Οι προωθούμενες ανατροπές

Οι αλλα­γές στον ΕΦΚΑ, που ενέ­κρι­νε το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο, με στό­χο το σχέ­διο νόμου να τεθεί για δια­βού­λευ­ση μέσα στον Δεκέμ­βρη και να ψηφι­στεί μέχρι τα τέλη του Γενά­ρη, περιλαμβάνουν:

Την πρό­σλη­ψη γενι­κών διευ­θυ­ντών και διευ­θυ­ντών από τον ιδιω­τι­κό τομέα και το Δημό­σιο, με 3ετή σύμ­βα­ση και δυνα­τό­τη­τα μιας ανα­νέ­ω­σης (6 χρό­νια συνο­λι­κά), με αυξη­μέ­νες αμοι­βές, εκτός αυτών που ισχύ­ουν στο Δημό­σιο. Επί­σης, νέα διοι­κη­τι­κή και οργα­νω­τι­κή δομή, με αλλα­γές στον τρό­πο επι­λο­γής του διοι­κη­τή και των υπο­διοι­κη­τών του Οργα­νι­σμού και νέο οργα­νό­γραμ­μα, που θα γίνει από εξω­τε­ρι­κό σύμβουλο.

Ενι­σχύ­ε­ται η πολι­τι­κή του «μαστι­γί­ου» σε βάρος των υπαλ­λή­λων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρό­νια ανα­με­τρού­νται με την απο­ψί­λω­ση του προ­σω­πι­κού, με όλες τις κυβερ­νή­σεις, όπως και τη σημε­ρι­νή, να τους φορ­τώ­νουν τις ευθύ­νες για την κατά­στα­ση στον οργα­νι­σμό. Στο πλαί­σιο αυτό, δημιουρ­γεί­ται νέα μονά­δα «εσω­τε­ρι­κών υπο­θέ­σε­ων» (!) με επι­κε­φα­λής πρώ­ην ανώ­τα­το δικα­στι­κό, που θα διε­νερ­γεί και αυτε­πάγ­γελ­τα ελέγ­χους. Επι­πλέ­ον, επι­τα­χύ­νο­νται και οι δια­δι­κα­σί­ες των πει­θαρ­χι­κών διώ­ξε­ων, οι ΕΔΕ θα γίνο­νται από υπαλ­λή­λους άλλων υπουρ­γεί­ων, ενώ καταρ­γεί­ται η συμ­με­το­χή των αιρε­τών εκπρο­σώ­πων των εργα­ζο­μέ­νων στα πει­θαρ­χι­κά συμβούλια.

Ανα­βαθ­μί­ζε­ται και η «εξα­το­μί­κευ­ση» των μισθών για το προ­σω­πι­κό του Οργα­νι­σμού, με την ενί­σχυ­ση της αρχής της «παρα­γω­γι­κό­τη­τας», με τρο­πο­ποι­ή­σεις όσον αφο­ρά την κατα­βο­λή μπό­νους σε ορι­σμέ­νους τομείς (π.χ. έκδο­ση συντά­ξε­ων), αλλά και «κυρώ­σεις» σε βάρος άλλων που θα κρί­νο­νται μη «παρα­γω­γι­κοί».

Προ­κει­μέ­νου να εντα­θεί η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στον ΕΦΚΑ, αλλά­ζει και το σύστη­μα προ­μη­θειών, το οποίο θα προ­βλέ­πει εξαι­ρέ­σεις από τις δια­δι­κα­σί­ες του σχε­τι­κού νόμου για την ανά­θε­ση έργων και υπη­ρε­σιών εκτός του Οργα­νι­σμού, σε ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες. Την ίδια στό­χευ­ση υπη­ρε­τεί και η δημιουρ­γία εται­ρεί­ας ειδι­κού σκο­πού για την «αξιο­ποί­η­ση» της ακί­νη­της περιου­σί­ας του Οργανισμού.

Άθλια προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι

Με περίσ­σιο θρά­σος, ο υπουρ­γός παραλ­λή­λι­σε τη «μεταρ­ρύθ­μι­ση» του ΕΦΚΑ με την «εξυ­γί­αν­ση» της ΔΕΗ, δια­φη­μί­ζο­ντας τα κερ­δο­φό­ρα απο­τε­λέ­σμα­τά της. Τα κέρ­δη όμως της ΔΕΗ ΑΕ προ­έ­κυ­ψαν από τα αυξη­μέ­να τιμο­λό­για, την περαι­τέ­ρω απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς Ενέρ­γειας και τις εργα­σια­κές ανα­τρο­πές, φορ­τώ­νο­ντας στην πλά­τη του λαού τα κέρ­δη των μετόχων.

Κατά τον ίδιο τρό­πο, ο όποιος «εκσυγ­χρο­νι­σμός» — όπως παρου­σιά­ζε­ται — του ΕΦΚΑ θα γίνει σε βάρος των ασφα­λι­σμέ­νων και συντα­ξιού­χων, παλιών και νέων. Αυτών δηλα­δή που πλη­ρώ­νουν ήδη το μάρ­μα­ρο της δια­χρο­νι­κής αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής και στην Ασφάλιση.

Ως πρό­σχη­μα για τις αλλα­γές στον ΕΦΚΑ αξιο­ποιεί­ται ξανά η γρα­φειο­κρα­τία, η οποία προ­κα­λεί τη δικαιο­λο­γη­μέ­νη αγα­νά­κτη­ση χιλιά­δων ασφα­λι­σμέ­νων, που περι­μέ­νουν για χρό­νια στην ουρά μέχρι να εκδο­θεί η σύντα­ξή τους.

Η γρα­φειο­κρα­τία όμως δεν έπε­σε από τον ουρα­νό. Είναι γέν­νη­μα — θρέμ­μα της ίδιας πολι­τι­κής που πετσο­κό­βει τις συντά­ξεις, κρα­τά­ει υπο­στε­λε­χω­μέ­νο τον ασφα­λι­στι­κό οργα­νι­σμό, χωρίς τις ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές, και την ίδια ώρα «στρώ­νει χαλί» στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, που τρί­βουν τα χέρια τους βλέ­πο­ντας νέα πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας να ανοί­γο­νται στα πόδια τους.

Παναττική-Συνταξιούχοι 8-10-2020

Σε μια προ­σπά­θεια εξάλ­λου οι ανα­τρο­πές να γίνουν πιο εύπε­πτες για ασφα­λι­σμέ­νους και συντα­ξιού­χους, η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε την πρό­σλη­ψη 500 μόνι­μων υπαλ­λή­λων μέσω ΑΣΕΠ (κυρί­ως επι­λα­χό­ντων προη­γού­με­νων δια­γω­νι­σμών), που όμως είναι στα­γό­να στον ωκε­α­νό των ελλεί­ψε­ων, ειδι­κά σε συν­δυα­σμό με τον αυξη­μέ­νο αριθ­μό συντα­ξιο­δο­τή­σε­ων. Είναι επί­σης ενδει­κτι­κό ότι οι 186 επι­τυ­χό­ντες σε δια­γω­νι­σμό για τον ΕΦΚΑ τα δύο προη­γού­με­να χρό­νια δεν έχουν ακό­μα προσληφθεί.

Επιασαν δουλειά τα παπαγαλάκια

Τα παρα­πά­νω συνο­δεύ­ο­νται κι από έναν προ­πα­γαν­δι­στι­κό καται­γι­σμό πως οι νέες ανα­τρο­πές, τις οποί­ες βαφτί­ζουν «δομι­κή αλλα­γή», γίνο­νται τάχα «προς όφε­λος των αδυ­νά­των», ότι «έχουν στο επί­κε­ντρο τον πολί­τη» και φέρ­νουν ως από­δει­ξη γι’ αυτό τη σχε­τι­κή επι­τά­χυν­ση της έκδο­σης συντάξεων.

Με άλλα λόγια, η εκπλή­ρω­ση εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης του αυτο­νό­η­του και του πιο στοι­χειώ­δους, της από­δο­σης δηλα­δή των συντά­ξε­ων στην ώρα τους, γίνε­ται το άλλο­θι για την παρά­δο­ση κρί­σι­μων λει­τουρ­γιών του Οργα­νι­σμού στους ιδιώ­τες. Αλλά και για την επι­τά­χυν­ση συνο­λι­κό­τε­ρων ανα­τρο­πών σε βάρος ασφα­λι­σμέ­νων και συντα­ξιού­χων, ενώ σήμε­ρα, με βάση τις δυνα­τό­τη­τες της επο­χής, υπάρ­χουν όλες οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για σύγ­χρο­να ασφα­λι­στι­κά δικαιώματα.

Ακό­μα κι αυτές οι δηλώ­σεις του υπουρ­γού Εργα­σί­ας, που κάνει λόγο για «ρεκόρ» στην έκδο­ση νέων συντά­ξε­ων, μικρή σχέ­ση έχουν με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Μια πιο προ­σε­κτι­κή ανά­γνω­ση των στοι­χεί­ων δεί­χνει ότι το 10μηνο Γενά­ρης — Οκτώ­βρης 2021, ενώ εκδό­θη­καν 176.167 συντά­ξεις, οι νέες αιτή­σεις συντα­ξιο­δό­τη­σης το ίδιο διά­στη­μα ανήλ­θαν στις 169.433, που δεί­χνει πως ο ρυθ­μός εκκα­θά­ρι­σης παρα­μέ­νει χαμη­λός με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και ότι το αίσχος της ανα­μο­νής των συντα­ξιού­χων θα συνεχιστεί…

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος, η κυβέρ­νη­ση παρου­σιά­ζει ως «μέρι­μνα» τάχα για τους συντα­ξιού­χους, και ειδι­κά αυτούς που κατα­δι­κά­ζει να ζουν με ψίχου­λα, το «αντί­δω­ρο» των 250 ευρώ ενό­ψει των γιορ­τών. Μόνο που τα 210 εκατ. που θα λάβουν ως χρι­στου­γεν­νιά­τι­κη εφά­παξ κατα­βο­λή κάποιοι συντα­ξιού­χοι τα έχουν ήδη πλη­ρώ­σει διπλά από την άλλη τσέ­πη, με την «Εισφο­ρά Αλλη­λεγ­γύ­ης», που μόνο φέτος τους κόστι­σε 410 εκατ. ευρώ, ενώ του χρό­νου θα τους αφαι­ρέ­σει ακό­μα 398 εκατ. ευρώ.

Αυτή η …«κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή στην πρά­ξη», όπως έλε­γε ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας στη Βου­λή, απο­τε­λεί την άλλη όψη των ανα­τρο­πών στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, από τη σημε­ρι­νή και όλες τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, σε βάρος ασφα­λι­σμέ­νων και συνταξιούχων.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο