Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ για την κυβερνητική σύσκεψη σχετικά με την επισιτιστική επάρκεια

«Οι “ράγες” της Κοι­νής Αγρο­τι­κής Πολι­τι­κής της ΕΕ, στις οποί­ες κινού­νται δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις, έχουν οδη­γή­σει στην υπο­νό­μευ­ση των παρα­γω­γι­κών δυνα­το­τή­των της χώρας για δια­τρο­φι­κή επάρ­κεια σε μια σει­ρά από απα­ραί­τη­τα προ­ϊ­ό­ντα (πχ μαλα­κό σιτά­ρι, ζωο­τρο­φές, ζάχα­ρη, κρέ­ας, γάλα κλπ), που έγι­νε εμφα­νής ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τώρα, στις συν­θή­κες του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρανία.

Οι δηλώ­σεις του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης, μετά τη διυ­πουρ­γι­κή σύσκε­ψη, ανα­δει­κνύ­ουν το γεγο­νός ότι μονα­δι­κό κρι­τή­ριο της κυβέρ­νη­σης είναι η λει­τουρ­γία της αγο­ράς, ώστε να συνε­χί­ζε­ται αδια­τά­ρα­κτα η κερ­δο­φο­ρία εμπο­ρο­βιο­μη­χά­νων και εισαγωγέων.

Συνε­χί­ζε­ται ο εμπαιγ­μός του λαού που στε­νά­ζει από την ακρί­βεια» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε σχό­λιό του «για την κυβερ­νη­τι­κή σύσκε­ψη σχε­τι­κά με την επι­σι­τι­στι­κή επάρ­κεια» και τονί­ζει καταλήγοντας:

«Απαι­τού­νται άμε­σα μέτρα για να μην πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι τα σπα­σμέ­να της ακρί­βειας και του πολέμου:

–Επί­τα­ξη των απο­θε­μά­των και των εισα­γω­γών σε είδη δια­τρο­φής και ζωο­τρο­φές όπου κατα­γρά­φε­ται έλλειμ­μα και διά­θε­σή τους στην κατα­νά­λω­ση και στην κτη­νο­τρο­φία χωρίς χον­δρε­μπο­ρι­κό και βιο­μη­χα­νι­κό κέρδος.

–Πλα­φόν στις τιμές λια­νι­κής στα βασι­κά είδη διατροφής.

–Κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα βασι­κά είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης.

–Να κρα­τι­κο­ποι­η­θεί και να στη­ρι­χθεί η Βιο­μη­χα­νία Φωσφο­ρι­κών Λιπα­σμά­των (ΒΦΛ) για παρα­γω­γή και διά­θε­ση φθη­νών λιπα­σμά­των στους αγρότες.

–Να στα­μα­τή­σει η παρα­γω­γή βιο­ντί­ζελ από φυτι­κά έλαια.

–Να απα­γο­ρευ­τούν οι εξα­γω­γές στα προ­ϊ­ό­ντα στα οποία η παρα­γω­γή είναι ελλειμματική.

–Να στη­ρι­χθούν οι καλ­λιέρ­γειες εαρι­νών σιτη­ρών και ηλί­αν­θου και η κτη­νο­τρο­φι­κή παραγωγή.

–Μέτρα για τη μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής των αγρο­τών (πχ αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο, κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής στο ρεύ­μα) και κατο­χύ­ρω­ση κατώ­τε­ρων εγγυ­η­μέ­νων τιμών που να τους εξα­σφα­λί­ζουν εισό­δη­μα επιβίωσης».

Καθησυχαστική για τις ελλείψεις προϊόντων — «Πόντιος Πιλάτος» για την ακρίβεια η κυβέρνηση

Δεν υπάρ­χει κανέ­να θέμα ελλεί­ψε­ων στην αγο­ρά λέει η κυβέρ­νη­ση, όμως το τερά­στιο κύμα ακρί­βειας έχει κάνει απλη­σί­α­στα για τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια τα τρό­φι­μα και όλα τα ανα­γκαία προϊόντα.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, στη σύσκε­ψη που έγι­νε υπό τον πρω­θυ­πουρ­γό «επι­βε­βαιώ­θη­κε η ομα­λή ροή της αγο­ράς και λει­τουρ­γί­ας των παρα­γό­ντων της εφο­δια­στι­κής αλυ­σί­δας», καθώς «υπάρ­χει καθη­με­ρι­νή επα­φή των αρμο­δί­ων υπουρ­γών με όλους τους συντε­λε­στές της αγο­ράς μέσω της οποί­ας επι­βε­βαιώ­νε­ται η από­λυ­τη επάρ­κεια αγαθών».

Το υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης εμφα­νί­ζε­ται καθη­συ­χα­στι­κό και για το ηλιέ­λαιο, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «δεν υπάρ­χει θέμα ελλεί­ψε­ων, ο εφο­δια­σμός είναι επαρ­κής». Σε ό,τι αφο­ρά την κίνη­ση ορι­σμέ­νων σού­περ μάρ­κετ να επι­βά­λουν πλα­φόν στο ηλιέ­λαιο, υπο­στη­ρί­ζει πως έγι­νε προ­λη­πτι­κά «προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί η άσκο­πη απο­θε­μα­το­ποί­η­ση του συγκε­κρι­μέ­νου προϊόντος».

Όσον αφο­ρά στην εισα­γω­γή δημη­τρια­κών, ανα­φέ­ρει πως «η Ουκρα­νία δεν συγκα­τα­λέ­γε­ται στους βασι­κούς προ­μη­θευ­τές και ο εφο­δια­σμός της αγο­ράς από τους βασι­κούς προ­μη­θευ­τές συνε­χί­ζε­ται απρό­σκο­πτα». Πάντως, εκτός από το ηλιέ­λαιο, πολ­λά σού­περ μάρ­κετ έχουν επι­βά­λει πλα­φόν και στο αλεύ­ρι, ενώ τα φθη­νό­τε­ρα σκευά­σμα­τα έχουν γίνει ανάρ­πα­στα από τα ράφια.

Για την ακρί­βεια που σαρώ­νει, το μόνο που απο­φα­σί­στη­κε είναι «η εντα­τι­κο­ποί­η­ση των ελέγ­χων για την αντι­με­τώ­πι­ση αθέ­μι­των εμπο­ρι­κών πρα­κτι­κών και πιθα­νών φαι­νο­μέ­νων κερ­δο­σκο­πί­ας», ωστό­σο το ερώ­τη­μα είναι τι θα γίνει με τη νόμι­μη κερδοσκοπία.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο