Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κόσοβο: Απαράδεκτη η ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας – Να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές δυνάμεις

Απα­ρά­δε­κτη η ενί­σχυ­ση της ΝΑΤΟι­κής παρου­σί­ας, να απο­χω­ρή­σουν τώρα οι ελλη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις από τη ΝΑΤΟι­κή δύνα­μη που εδρεύ­ει στο Κόσο­βο, τονί­ζει το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολό­κλη­ρη η ανακοίνωση:

«Στις μέρες μας οξύ­νε­ται η αντι­πα­ρά­θε­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρό­ντων σε διά­φο­ρες περιο­χές του πλα­νή­τη, μετα­ξύ άλλων και στα Βαλ­κά­νια, όπου παρα­μέ­νει “ανοι­χτή πλη­γή” η κατά­στα­ση που δια­μόρ­φω­σε η ευρω­α­τλα­ντι­κή επέμ­βα­ση, οι ΝΑΤΟι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί και η διά­λυ­ση της Γιου­γκο­σλα­βί­ας τη δεκα­ε­τία του ‘90.

Σήμε­ρα, σχε­δόν 30 χρό­νια μετά, παρα­κο­λου­θού­με την κλι­μα­κού­με­νη έντα­ση στις σχέ­σεις Σερ­βί­ας — Κοσό­βου, που κυο­φο­ρεί επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις για τους λαούς και είναι συνέ­χεια της γενι­κό­τε­ρης αλλα­γής συνό­ρων στα Βαλ­κά­νια και της δημιουρ­γί­ας του προ­τε­κτο­ρά­του του Κοσόβου.

Παρά­γο­ντες που ενι­σχύ­ουν την έντα­ση είναι ο συνε­χι­ζό­με­νος ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία, όπως και η προ­ώ­θη­ση της λεγό­με­νης ευρω­α­τλα­ντι­κής ολο­κλή­ρω­σης στα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια, που εκφρά­ζει τους αντα­γω­νι­σμούς των αστι­κών τάξε­ων και την αντι­πα­ρά­θε­ση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με Ρωσία και Κίνα για την επέ­κτα­ση των συμ­φε­ρό­ντων της καθε­μιάς πλευ­ράς στην περιο­χή των Βαλκανίων.

Ευθύ­νες για τη νέα όξυν­ση της κατά­στα­σης έχουν τόσο οι αρχές του Κοσό­βου, που παρα­βί­α­σαν συμ­φω­νη­μέ­νες υπο­χρε­ώ­σεις τους, όσο και οι αρχές της Σερ­βί­ας, που όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα ακο­λού­θη­σαν τον δρό­μο των “παζα­ριών” με τους Ευρω­α­τλα­ντι­κούς ιμπεριαλιστές.

Στην πρά­ξη και για άλλη μια φορά ανα­δει­κνύ­ο­νται οι τερά­στιες ευθύ­νες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την κατά­στα­ση, όπως και το ότι κανείς δεν πρέ­πει να δίνει βάση στις “εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας”, που απλό­χε­ρα μοι­ρά­ζουν. Η νέα ενί­σχυ­ση των δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ στο Κόσο­βο, με πρό­σχη­μα τα επει­σό­δια, είναι απα­ρά­δε­κτη και σε καμία περί­πτω­ση δεν συμ­βάλ­λει στην επί­λυ­ση του ζητή­μα­τος. Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει με τον πιο κατη­γο­ρη­μα­τι­κό τρό­πο τη χρή­ση κατα­σταλ­τι­κών μηχα­νι­σμών και τις βιαιο­πρα­γί­ες σε βάρος των διαδηλωτών.

Η πολι­τι­κή της εμπλο­κής στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς που ακο­λού­θη­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, από κοι­νού με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει σε μεγά­λες περι­πέ­τειες τον λαό μας. Τώρα να δυνα­μώ­σει η πάλη για την απε­μπλο­κή, να απο­χω­ρή­σουν οι ελλη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις από τη ΝΑΤΟι­κή δύνα­μη που εδρεύ­ει στο Κόσο­βο και από κάθε ιμπε­ρια­λι­στι­κή αποστολή.

Η λύση για τους λαούς των Βαλ­κα­νί­ων δεν είναι ο εθνι­κι­σμός, ο δια­με­λι­σμός των χωρών και η συγκρό­τη­ση ξένων προ­τε­κτο­ρά­των, όπως είναι σήμε­ρα το Κόσο­βο και η Βοσ­νία, αλλά ο σεβα­σμός των συνό­ρων, των δικαιω­μά­των των μειο­νο­τή­των και η κοι­νή ταξι­κή πάλη ενά­ντια στις αστι­κές τάξεις και σε κάθε είδους ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις, για την εξά­λει­ψη των αιτιών που αιμα­το­κυ­λούν τους λαούς και έχουν τη ρίζα τους στα κέρ­δη του κεφαλαίου».

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο