Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Το πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύει τη φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών

Σε σχό­λιό του, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ανα­κοί­νω­ση του πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος και τη φορο­λη­στεία των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών,  αναφέρει: 

«Η ανα­κοί­νω­ση πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος ύψους 2,28 δισ. στο πεντά­μη­νο, αφε­νός απο­δει­κνύ­ει το μέγε­θος της φορο­λη­στεί­ας απέ­να­ντι στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά κι αφ’ ετέ­ρου εκθέ­τει την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ που αρνή­θη­κε ακό­μη και τη μεί­ω­ση των δυσβά­στα­κτων άμε­σων και έμμε­σων φόρων για το λαό, προ­φα­νώς με βάση το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο Πρό­γραμ­μα Στα­θε­ρό­τη­τας και τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ που απο­δέ­χο­νται κι όλα τα άλλα κόμματα».

«Ματωμένο» πλεόνασμα 2,28 δισ. ευρώ το πεντάμηνο Ιανουαρίου — Μαΐου 2023

«Ματω­μέ­νο» πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 2,28 δισ. ευρώ για το πεντά­μη­νο Ιανουα­ρί­ου — Μαΐ­ου 2023 κατα­γρά­φουν τα στοι­χεί για την εκτέ­λε­ση του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2023.

Σύμ­φω­να με τα προ­σω­ρι­νά στοι­χεία εκτέ­λε­σης του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, «το πρω­το­γε­νές απο­τέ­λε­σμα δια­μορ­φώ­θη­κε σε πλε­ό­να­σμα ύψους 2.289 εκατ. ευρώ, ένα­ντι στό­χου για πρω­το­γε­νές έλλειμ­μα 1.396 εκατ. ευρώ και πρω­το­γε­νούς ελλείμ­μα­τος 1.487 εκατ. ευρώ για την ίδια περί­ο­δο το 2022».

Κυρί­ως, το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα προ­έρ­χε­ται από αυξη­μέ­να φορο­λο­γι­κά έσο­δα του πεντα­μή­νου. Με βάση τα στοι­χεία «το ύψος των καθα­ρών εσό­δων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλ­θε σε 26.241 εκατ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας αύξη­ση κατά 2.937 εκατ. ευρώ ή 12,6% ένα­ντι του στό­χου που έχει περι­λη­φθεί για το αντί­στοι­χο διά­στη­μα στην ειση­γη­τι­κή έκθε­ση του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2023. Η υπε­ρε­κτέ­λε­ση αυτή οφεί­λε­ται κυρί­ως: (α) στα αυξη­μέ­να φορο­λο­γι­κά έσο­δα του πεντα­μή­νου, (β) στην είσπρα­ξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προ­βλε­φθεί στην ειση­γη­τι­κή έκθε­ση του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2023 και (γ) στα αυξη­μέ­να έσο­δα του ΠΔΕ.»

Η ακρι­βής κατα­νο­μή μετα­ξύ των κατη­γο­ριών εσό­δων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με την έκδο­ση του ορι­στι­κού δελτίου.

Ανα­κοι­νώ­θη­κε πως «τον Μάιο 2023 το σύνο­λο των καθα­ρών εσό­δων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλ­θε στα 5.185 εκατ. ευρώ, αυξη­μέ­νο κατά 426 εκατ. ευρώ ένα­ντι του μηνιαί­ου στό­χου. Τα έσο­δα από φόρους ανήλ­θαν σε 5.151 εκατ. ευρώ, αυξη­μέ­να κατά 438 εκατ. ευρώ ή 9,3% ένα­ντι του στόχου.»

Οι δαπά­νες του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για την περί­ο­δο του Ιανουα­ρί­ου — Μαΐ­ου 2023 ανήλ­θαν στα 27,36 δισ. ευρώ και παρου­σιά­ζο­νται μειω­μέ­νες κατά 383 εκατ. ευρώ ένα­ντι του στό­χου για 27,75 δισ. ευρώ.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο