Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: «Τώρα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος! Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο!»

Το ΚΚΕ εξέ­δω­σε και δια­κι­νεί φυλ­λά­διο για την ακρί­βεια, όπου προ­τάσ­σει την ανά­γκη προ­στα­σί­ας και ενί­σχυ­σης του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος.

Συγκε­κρι­μέ­να, σημειώνει:
«Τους τελευ­ταί­ους μήνες ανε­βαί­νουν πάλι οι τιμές πολ­λών προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών, βασι­κών για την καθη­με­ρι­νό­τη­τα των λαϊ­κών στρω­μά­των.
Κάθε “επί­σκε­ψη” στο σού­περ μάρ­κετ, στο βεν­ζι­νά­δι­κο, κάθε λογα­ρια­σμός τηλε­πι­κοι­νω­νί­ας, ρεύ­μα­τος, νερού, τελών κ.ά. είναι και μια νέα δυσά­ρε­στη έκπλη­ξη. Αυτή η κατά­στα­ση έγι­νε χει­ρό­τε­ρη με την έλευ­ση της παν­δη­μί­ας και της νέας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρίσης.

  • +1% δεί­κτης τιμών κατα­να­λω­τή μέσα σε ένα χρόνο
  • +0,5% σε ένδυ­ση και υπόδηση
  • +3% στα τιμο­λό­για ρεύ­μα­τος από 1η Αυγούστου
  • +0,4% σε δια­τρο­φή και μη αλκο­ο­λού­χα ποτά (+17% σε αρνί και κατσί­κι, +1,2% στα που­λε­ρι­κά, +4,1% στα νωπά ψάρια, +2,5% στα τυριά, +1,3% στο ελαιό­λα­δο, +15% στα βρώ­σι­μα έλαια, +1,2% στα νωπά λαχα­νι­κά, +8,6% στις πατάτες)
  • +4% στη στέγαση
  • +6,7% στις μετα­φο­ρές (+15,8% στα καύ­σι­μα και λιπα­ντι­κά, +35,5% στα εισι­τή­ρια αερο­πλά­νου, +3,2% στα και­νούρ­για αυτοκίνητα)
  • +8% κατά μέσο όρο στις νέες τιμές ζώνης ακινήτων
  • 1 στα 4 νοι­κο­κυ­ριά δια­βιώ­νει με εισό­δη­μα έως 10.000 €
  • 4 στα 10 νοι­κο­κυ­ριά δήλω­σαν πως το εισό­δη­μά τους μειώθηκε
  • 4 στα 10 νοι­κο­κυ­ριά δηλώ­νει ότι το μηνιαίο εισό­δη­μά τους επαρ­κεί για 19 ημέρες

Όλα αυτά έρχο­νται να προστεθούν:

  • Στις μειώ­σεις μισθών, στις ανα­στο­λές εργα­σί­ας, στις απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες, στα μεγά­λα ποσο­στά ανεργίας.
  • Στα lockdown, στις ανα­δου­λειές, στα ανε­παρ­κή μέτρα στή­ρι­ξης για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Στις περι­κο­πές συντά­ξε­ων και επιδομάτων.
  • Σε ένα τσου­βά­λι φόρων και “πρά­σι­νων” φόρων που έρχονται.

Αν οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, τα λουκέτα ήταν τα “δώρα” της κρίσης, η ακρίβεια είναι “δώρο” της ανάκαμψης…

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμ­μα­τα του συστή­μα­τος συνει­δη­τά παρα­πλα­νούν για τον πραγ­μα­τι­κό, αντι­λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­καμ­ψης. Τα δάνεια από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης της ΕΕ, οι κρα­τι­κές ενι­σχύ­σεις και το “κόψι­μο” χρή­μα­τος έχουν απο­κλει­στι­κούς απο­δέ­κτες τους μεγά­λους ομίλους.

Η ακρί­βεια δεν είναι “φυσι­κό φαι­νό­με­νο”, είναι “φαι­νό­με­νο” της ίδιας της καπι­τα­λι­στι­κής ανάπτυξης.

  • Παρά­γο­ντας ασφυ­ξί­ας για το λαϊ­κό εισό­δη­μα είναι οι αυξή­σεις στα τιμο­λό­για ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, που ήδη τις έχου­με “νιώ­σει” και έρχο­νται ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες μέσα στο καλο­καί­ρι. Η “πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη”, για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώ­νουν για το ποιος θα την υλο­ποι­ή­σει ταχύ­τε­ρα, σημαί­νει πιο ακρι­βό ρεύ­μα για τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, ενώ το κόστος εκτι­νάσ­σε­ται περαι­τέ­ρω από το υπό­λοι­πο πακέ­το της “πρά­σι­νης μετά­βα­σης” (ηλε­κτρι­κά αυτο­κί­νη­τα, ενερ­γεια­κές ανα­βαθ­μί­σεις κτι­ρί­ων κ.ά.).
  • Ακό­μα, ο καθο­ρι­σμός των τιμών από τα διε­θνή και εγχώ­ρια μονο­πώ­λια και τα καρ­τέλ που, πολε­μώ­ντας για το μεγα­λύ­τε­ρο δυνα­τό κομ­μά­τι της “πίτας”, επι­βάλ­λουν υψη­λό­τε­ρες τιμές για να αρμέ­ξουν μεγα­λύ­τε­ρη κρα­τι­κή ενίσχυση.
  • Οι συνε­χι­ζό­με­νες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις σε Ενέρ­γεια, Ύδρευ­ση, Μετα­φο­ρές, Υγεία και Παι­δεία δημιουρ­γούν επι­πλέ­ον “κόστος” για τις εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικογένειες.
  • Το νέο χτύ­πη­μα στους μισθούς που φέρ­νει ο νόμος Χατζηδάκη.

Φτώχεια και ακρίβεια για τον λαό — χρήμα ατελείωτο προς το μεγάλο κεφάλαιο

Τη στιγ­μή που ένα μεγά­λο μέρος λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών δεν αντα­πο­κρί­νε­ται ούτε στις βασι­κές, καθη­με­ρι­νές ανά­γκες στην άλλη μεριά της ζυγα­ριάς συσ­σω­ρεύ­ο­νται κέρ­δη, νέα προ­νό­μια, φορο­α­παλ­λα­γές, εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ κοι­νο­τι­κών και κρα­τι­κών πόρων που κατευ­θύ­νο­νται απο­κλει­στι­κά στις μεγά­λες επιχειρήσεις.

Η “ακρί­βεια” δεν προ­κύ­πτει από λάθος χει­ρι­σμούς. Απο­τυ­πώ­νει την εξα­θλί­ω­ση της εργα­τι­κής τάξης, το να ζει με λιγό­τε­ρα από αυτά που θα μπο­ρού­σε. Η “ασφυ­ξία” των λαϊ­κών στρω­μά­των ανθεί στο έδα­φος της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης. Η ακρί­βεια είναι δεμέ­νη με τη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου, η οποία βρί­σκε­ται ατό­φια τόσο σε όσα νομο­θε­τεί η ΝΔ, όσο και στο πρό­γραμ­μα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λαϊκή ευημερία και ανάπτυξη για το κεφάλαιο είναι ασυμβίβαστα

Όποιο μείγ­μα πολι­τι­κής, πιο “περιο­ρι­στι­κό” ή πιο “επε­κτα­τι­κό” και αν επι­λέ­γουν η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις, ο λογα­ρια­σμός στέλ­νε­ται στον λαό. Τελι­κά είτε μειώ­νε­ται ο μισθός, είτε ανε­βαί­νουν οι τιμές και οι φόροι ‑πολύ περισ­σό­τε­ρο όταν το ένα ακο­λου­θεί το άλλο, όπως συμ­βαί­νει τώρα- το απο­τέ­λε­σμα είναι το ίδιο: Οι εργα­ζό­με­νοι, ενώ παρά­γουν όλο και περισ­σό­τε­ρα, δου­λεύ­ουν για να “απο­λαμ­βά­νουν” όλο και λιγότερα.

Δεν διαλέγουμε “πώς” και “τι” θα χάσουμε! Η οργή μπορεί να γίνει πραγματική δύναμη

Δεν συμ­βι­βα­ζό­μα­στε με την ανέ­χεια και την ακρί­βεια. Δική μας δύνα­μη, του λαού, των εργα­ζο­μέ­νων, της νέας γενιάς είναι η οργά­νω­ση, η κοι­νή συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση, η πάλη που βάζει στο στό­χα­στρο τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες των προ­βλη­μά­των, με αιτήματα:

  • Κατάρ­γη­ση των αντι­λαϊ­κών φόρων. Να πλη­ρώ­σει το μεγά­λο κεφά­λαιο. Κατάρ­γη­ση ΕΝΦΙΑ και τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος, μεί­ω­ση ΦΠΑ και κατάρ­γη­ση των έμμε­σων φόρων στα είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, επι­βο­λή προ­ο­δευ­τι­κής φορο­λό­γη­σης ανά­λο­γα με το εισό­δη­μα, έως 45% στο μεγά­λο κεφάλαιο.
  • Άμε­ση και γεν­ναία δια­γρα­φή των χρε­ών αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, εργα­ζο­μέ­νων και ανέρ­γων προς την εφορία.
  • Μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων με παράλ­λη­λη αύξη­σή τους για την εργοδοσία.
  • Αυξή­σεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Δωρε­άν εισι­τή­ριο στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες για όλους τους εργα­ζό­με­νους το πρωί, για όλες τις ώρες για τους ανέρ­γους, τους μαθη­τές, τους φοιτητές.

Η μάχη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος είναι μάχη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο. Μόνο έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματική, μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει ελιγμούς και “κόλπα” που μπορεί να δίνουν χρήματα στη μία τσέπη για να τα παίρνουν από την άλλη.

Επιλέγουμε τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας που προτείνει το ΚΚΕ

PDF LogoΦυλλάδιο του ΚΚΕ για την ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο