Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ _για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Γρα­φείο Τύπου ΚΕ ΚΚΕ
Η φετι­νή Παγκό­σμια Ημέ­ρα Μετα­νά­στη (18 Δεκεμ­βρί­ου) σημα­δεύ­ε­ται από την ανη­λεή σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού από το κρά­τος — δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ και τον βίαιο ξερι­ζω­μό χιλιά­δων ανθρώ­πων, από τη συνέ­χι­ση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας με εκα­τομ­μύ­ρια πρόσφυγες.

Ταυ­τό­χρο­να, συμπλη­ρώ­νο­νται 6 μήνες από το πολύ­νε­κρο ναυά­γιο ξερι­ζω­μέ­νων ανοι­χτά της Πύλου. Το ΚΚΕ απαι­τεί την άμε­ση από­δο­ση όλων των ευθυ­νών για τον άδι­κο θάνα­το εκα­το­ντά­δων ανθρώ­πων, ανυ­πε­ρά­σπι­στων παι­διών. Επι­ση­μαί­νει τους τερά­στιους κιν­δύ­νους από την ενί­σχυ­ση της πολι­τι­κής κατα­στο­λής της ΕΕ και των κρα­τών — μελών, που θα οδη­γή­σουν σε νέες παρό­μοιες τρα­γω­δί­ες και εκα­τόμ­βες νεκρών.

Η κεντρι­κή πολι­τι­κή γραμ­μή ΕΕ και αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων στο­χεύ­ει στη δήθεν πάτα­ξη της «παρά­νο­μης μετα­νά­στευ­σης», μετα­θέ­το­ντας την ευθύ­νη του ξερι­ζω­μού στους ίδιους τους κατα­τρεγ­μέ­νους. Σε επί­ση­μα κεί­με­νά τους, κάνουν λόγο για τη «νέα υβρι­δι­κή απει­λή» σε βάρος των, δήθεν, «δημο­κρα­τι­κών αξιών» και του «δυτι­κού πολι­τι­σμού». Καλ­λιερ­γούν το φασι­στι­κό και ρατσι­στι­κό δηλη­τή­ριο. Κρύ­βουν τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες της μετα­νά­στευ­σης και της προ­σφυ­γιάς, που είναι ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος και οι κάθε είδους επεμ­βά­σεις, τα αυταρ­χι­κά καθε­στώ­τα, η κατα­λή­στευ­ση του περι­βάλ­λο­ντος και του πλού­του των χωρών από τους ιμπε­ρια­λι­στές, που σκορ­πούν τον θάνα­το, τον φόβο, την ακραία φτώ­χεια και την εξα­θλί­ω­ση σε εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους σε όλο τον πλανήτη.

Η άλλη όψη του ίδιου νομί­σμα­τος είναι η πολι­τι­κή του «κοσμο­πο­λι­τι­σμού», που μιλά για τη δια­χρο­νι­κή μετα­κί­νη­ση των πλη­θυ­σμών στην ανθρώ­πι­νη ιστο­ρία, καθα­γιά­ζο­ντας την καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση στο όνο­μα των «ανοι­χτών συνόρων».

Και στο θέμα της μετα­νά­στευ­σης, ο καπι­τα­λι­σμός έρχε­ται αντι­μέ­τω­πος με τις δικές του αντι­θέ­σεις και αδιέ­ξο­δα. Οι δύο φαι­νο­με­νι­κά αντί­θε­τες όψεις της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης στο Μετα­να­στευ­τι­κό — Προ­σφυ­γι­κό συμπλη­ρώ­νουν η μία την άλλη. Από τη μία μεριά, άγρια κατα­στο­λή, φρά­χτες, επα­να­προ­ω­θή­σεις και απε­λά­σεις, σύγ­χρο­να στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης, και από την άλλη μεριά ο οξυ­μέ­νος αντα­γω­νι­σμός για ολο­έ­να και πιο φθη­νά εργα­τι­κά χέρια μέσα από τις πολι­τι­κές της λεγό­με­νης «νόμι­μης» και «εποι­κο­δο­μη­τι­κής» μετα­νά­στευ­σης, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­ζο­νται οι ελλεί­ψεις και τα «δημο­γρα­φι­κά κενά» των πιο ανα­πτυγ­μέ­νων καπι­τα­λι­στι­κών οικο­νο­μιών. Οι απα­ρά­δε­κτες συμ­φω­νί­ες σύγ­χρο­νου σκλα­βο­πά­ζα­ρου, που προ­ω­θεί το ελλη­νι­κό αστι­κό κρά­τος (όπως με Μπα­γκλα­ντές, Αίγυ­πτο, Πακι­στάν, Ινδία κ.ά.), απο­τε­λούν χαρα­κτη­ρι­στι­κό δείγ­μα αυτών των πολιτικών.

Την ίδια ώρα, οι ξερι­ζω­μέ­νοι γίνο­νται εργα­λείο στα διά­φο­ρα γεω­πο­λι­τι­κά παζά­ρια. Εφτα­σαν να βαφτί­σουν «εθε­λο­ντι­κή μετα­νά­στευ­ση» ακό­μα και τα σχέ­δια του βίαιου εκτο­πι­σμού χιλιά­δων Παλαι­στι­νί­ων από τα εδά­φη τους και τη μετα­φο­ρά τους σε τρί­τες χώρες. Απο­κα­λυ­πτι­κό παρά­δειγ­μα είναι η δια­φο­ρε­τι­κή προ­στα­σία, που σωστά δέχθη­καν οι Ουκρα­νοί πρό­σφυ­γες, σε αντί­θε­ση με τα θύμα­τα άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών συγκρού­σε­ων και επεμβάσεων.

Οι συζη­τή­σεις για το Μετα­να­στευ­τι­κό — Προ­σφυ­γι­κό στο πλαί­σιο των ελλη­νο­τουρ­κι­κών δια­φο­ρών, υπό την αιγί­δα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενό­σω δια­τη­ρεί­ται η κατά­πτυ­στη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας του 2016, σημα­το­δο­τεί νέα έντα­ση της κατα­στο­λής και νέα βάσα­να για τους κατα­τρεγ­μέ­νους μετα­νά­στες και πρόσφυγες.

Πολύ­νε­κρο ναυά­γιο στα ανοι­κτά της Λιβύ­ης – 61 νεκροί

Όμως, ο ελλη­νι­κός λαός γνω­ρί­ζει καλά τα βάσα­να του ξερι­ζω­μού. Χιλιά­δες νέοι ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν την πατρί­δα μας, στη διάρ­κεια της προη­γού­με­νης καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρίσης.

Σήμε­ρα, στη χώρα μας ζουν και εργά­ζο­νται χιλιά­δες μετα­νά­στες, με ή χωρίς άδειες δια­μο­νής. Χιλιά­δες ξερι­ζω­μέ­νοι είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι στις υπερ­δο­μές — φυλα­κές των νησιών και της ενδοχώρας.

Η μη χορή­γη­ση αδειών δια­μο­νής σε χιλιά­δες μετα­νά­στες εργά­τες, η έλλει­ψη κάθε είδους ελέγ­χου στα σύγ­χρο­να γκέ­το της απάν­θρω­πης εκμε­τάλ­λευ­σης, όπως στη Μανω­λά­δα του «κόκ­κι­νου χρυ­σού», ωφε­λεί μόνο τα μεγά­λα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και στρέ­φε­ται ενά­ντια σε όλη την εργα­τι­κή τάξη, Ελλη­νες και μετα­νά­στες, οδη­γώ­ντας σε συνο­λι­κή πτώ­ση της τιμής της εργα­τι­κής δύναμης.

Τα κυκλώ­μα­τα δια­κι­νη­τών και δου­λε­μπο­ρί­ου ανθούν στο έδα­φος αυτής της πολι­τι­κής, ενώ συνε­χώς απο­δει­κνύ­ο­νται οι σχέ­σεις τους με θύλα­κες του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού. Ο δήθεν «ανέν­δο­τος αγώ­νας» κατά των «λαθρο­δια­κι­νη­τών» από τα αστι­κά επι­τε­λεία είναι υποκριτικός.

Τα παρα­πά­νω συμπλη­ρώ­νο­νται από την απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση και μόνι­μη υπο­στε­λέ­χω­ση σε όλες τις υπη­ρε­σί­ες Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, από την έλλει­ψη ουσια­στι­κού σχε­δια­σμού έντα­ξης για πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, από την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των σχε­τι­κών ανα­γκών με τα κάθε είδους χρη­μα­το­δο­τι­κά πακέ­τα και προ­γράμ­μα­τα που λυμαί­νο­νται ΜΚΟ και ιδιώ­τες, από τα υπέρ­με­τρα εμπό­δια από­δο­σης της ελλη­νι­κής ιθα­γέ­νειας ακό­μα και σε παι­διά που γεν­νή­θη­καν και μεγά­λω­σαν στην πατρί­δα μας.

Η πλού­σια πεί­ρα των εργα­τι­κών συν­δι­κά­των, όπως για παρά­δειγ­μα στην οικο­δο­μή, στον επι­σι­τι­σμό — του­ρι­σμό, στην κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γία κ.ά., για την άνο­δο των κοι­νών αγώ­νων Ελλή­νων και μετα­να­στών εργα­τών για δου­λειά με μερο­κά­μα­τα και δικαιώ­μα­τα, είναι πολύ­τι­μη παρα­κα­τα­θή­κη για τους σημε­ρι­νούς και αυρια­νούς αγώ­νες των εργα­τών και του λαού, ανε­ξάρ­τη­τα από χρώ­μα, φυλή, θρη­σκεία, ενά­ντια στην εκμετάλλευση.

Το ΚΚΕ παλεύ­ει για να δυνα­μώ­σει το ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής, του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Ανα­πό­σπα­στο στοι­χείο του είναι η άνο­δος του κοι­νού αγώ­να Ελλή­νων και ξένων εργα­τών για ζωή και δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, η αλλη­λεγ­γύη στους μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες, με ατα­λά­ντευ­το μέτω­πο απέ­να­ντι στον ρατσι­σμό και τον φασι­σμό, στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, την καταστολή.

Για να ανοί­ξει ο δρό­μος της σοσια­λι­στι­κής προ­ο­πτι­κής, για έναν κόσμο που κάθε λαός θα προ­κό­βει και θα ευη­με­ρεί αφέ­ντης στον τόπο του, χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, για τον κόσμο της πραγ­μα­τι­κής αδελ­φο­σύ­νης των λαών, χωρίς πολέ­μους, φτώ­χεια, εξα­θλί­ω­ση και ξεριζωμό.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο