Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: Ξεσηκωμός! Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας! Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Σε σχό­λιό του για το νομο­σχέ­διο για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, το Γρα­φεί­ου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, ανα­φέ­ρει:

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης 
για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αιτία πολέμου! 
Μπροστά στους φοιτητές και τους μαθητές 
προβάλλει ένα δίλημμα: 
“Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας!

Ήδη ο πανελ­λα­δι­κός συντο­νι­σμός 126 Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων έστει­λε ηχη­ρό μήνυ­μα ότι οι φοι­τη­τές βρί­σκο­νται σε θέση μάχης, ότι δε θα ανε­χτούν τη διά­λυ­ση των πτυ­χί­ων, των επαγ­γελ­μα­τι­κών και εργα­σια­κών τους δικαιω­μά­των, την υπο­βάθ­μι­ση των σπου­δών τους.

Ήδη δεκά­δες Συντο­νι­στι­κές Επι­τρο­πές μαθη­τών σε όλη τη χώρα βρί­σκο­νται σε αγω­νι­στι­κή ετοι­μό­τη­τα για να μην επι­τρέ­ψουν να γίνει η αδι­κία νόμος, για να μην περά­σουν τα νέα εμπό­δια στο μέλ­λον τους, με τις πολ­λα­πλές πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις και τις πανά­κρι­βες σπουδές!

Οι φοι­τη­τές και οι μαθη­τές διεκ­δι­κούν απο­κλει­στι­κά δημό­σιες και δωρε­άν, σύγ­χρο­νες σπου­δές, παι­δεία-δικαί­ω­μα και όχι εμπό­ρευ­μα, πτυ­χία να αξί­ζουν, όχι να κοστίζουν!

Όλα θα κριθούν στο δρόμο του αγώνα!

Υ.Γ.
Συμ­βου­λεύ­ου­με τον κ. Πιερ­ρα­κά­κη να μην αντι­γρά­φει τους προ­κα­τό­χους του, φέρ­νο­ντας κι αυτός νομο­σχέ­διο μέσα στις γιορ­τές, με κλει­στές σχο­λές και σχο­λεία. Ό,τι και να κάνουν, θα βρουν απέ­να­ντί τους τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία της νέας γενιάς».

Η αφί­σα της ΚΝΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ

“Ιστορική μεταρρύθμιση” τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια

«Ιστο­ρι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση στην Παι­δεία» έσπευ­σε να χαρα­κτη­ρί­σει ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσο­τά­κης, το νομο­σχέ­διο για τα ιδιω­τι­κά Πανε­πι­στή­μια που απο­γειώ­νει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης και το οποίο παρου­σιά­στη­κε στο Υπουρ­γι­κό Συμβούλιο.

Σε πρώ­τη φάση τα ιδιω­τι­κά Πανε­πι­στή­μια θα μπο­ρούν να λει­τουρ­γούν ως παραρ­τή­μα­τα ξένων Πανε­πι­στη­μί­ων, όπως ανα­κοί­νω­σε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, ο οποί­ος δεν έκρυ­ψε ότι με αυτό το αντι­δρα­στι­κό σχέ­διο νόμου η κυβέρ­νη­ση κάνει «ένα πρώ­το, αλλά πολύ θεμε­λιώ­δες βήμα στον δρό­μο για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 16», καταρ­γώ­ντας και το τελευ­ταίο συνταγ­μα­τι­κό εμπόδιο.

Η άλλη πλευ­ρά του νομο­σχε­δί­ου, που έρχε­ται να συμπλη­ρώ­σει την λει­τουρ­γία των ιδιω­τι­κών Πανε­πι­στη­μί­ων, είναι η παρά­δο­ση των δημό­σιων Πανε­πι­στη­μί­ων στις ορέ­ξεις της «αγο­ράς». Αυτό που ήδη γίνε­ται σήμε­ρα, θα εντα­θεί, καθώς ‑όπως ανα­κοί­νω­σε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης- «με πρό­σθε­τη χρη­μα­το­δό­τη­ση μέσω πολ­λών δια­φο­ρε­τι­κών χρη­μα­το­δο­τι­κών εργα­λεί­ων»,  το δημό­σιο Πανε­πι­στή­μιο θα μπο­ρεί να διευ­ρύ­νει την συνερ­γα­σία του με διε­θνή εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα. Δηλα­δή, θα υπάρ­χουν πολ­λα­πλές πηγές χρη­μα­το­δό­τη­σης και φυσι­κά πρό­γραμ­μα σπου­δών πολ­λών ταχυ­τή­των. Όλο αυτό, ο πρω­θυ­πουρ­γός το χαρα­κτή­ρι­σε τάχα ως «ενί­σχυ­ση του δημό­σιου Πανε­πι­στη­μί­ου» το οποίο «θα έχει ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ευε­λι­ξία, με ακό­μα πιο ενι­σχυ­μέ­νο το αυτο­διοί­κη­το του, σε συνέ­χι­ση των σημα­ντι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων που έγι­ναν την πρώ­τη τετραετία». 

Στην τοπο­θέ­τη­σή του στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο, επι­βε­βαιώ­νο­ντας πως οι φοι­τη­τές λογί­ζο­νται ως πελά­τες, ανα­φέρ­θη­κε στην «οικο­νο­μι­κή διά­στα­ση» της ρύθ­μι­σης, καθώς τα ποσά που ξοδεύ­ουν οι οικο­γέ­νειες για να σπου­δά­σουν τα παι­διά τους στο εξω­τε­ρι­κό, πλέ­ον θα μένουν στην Ελλά­δα, ενώ η περι­βό­η­τη «εξω­στρέ­φεια» θα φέρει φοι­τη­τές-πελά­τες από το εξωτερικό.

Στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο παρου­σιά­στη­καν επί­σης τα χιλιοει­πω­μέ­να μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της λεγό­με­νης οπα­δι­κής βίας, ένα ανα­μά­ση­μα δηλα­δή όσων ισχύ­ουν εδώ και χρό­νια όπως οι κάμε­ρες και το ηλε­κτρο­νι­κό εισι­τή­ριο, σε συν­δυα­σμό με ένα «αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νο σύστη­μα διοι­κη­τι­κών  ποινών».

Ακό­μη συζη­τή­θη­κε το χωρο­τα­ξι­κό και η δημιουρ­γία «Εθνι­κού Συστή­μα­τος Τραύ­μα­τος» το οποίο επί της ουσί­ας θα ανα­κυ­κλώ­νει την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και την υπο­στε­λέ­χω­ση της Υγείας.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός δεν παρέ­λει­ψε να εκφρά­σει την ικα­νο­ποί­η­σή του για τη νέα αντι­δρα­στι­κή συμ­φω­νία για το άσυ­λο και τη μετανάστευση.

ΕΕ: Ανα­κοι­νώ­θη­κε συμ­φω­νία για το νέο αντι­δρα­στι­κό σύμ­φω­νο για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Άσυλο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο