Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Τέσσερα εμβόλια κατά του καρκίνου

Ότι η Κού­βα έχει ανα­πτύ­ξει εμβό­λια για τέσ­σε­ρις δια­φο­ρε­τι­κούς τύπους καρ­κί­νου είναι σίγου­ρα μεγά­λη είδη­ση ​​για την Ανθρω­πό­τη­τα (1), αν λάβου­με υπό­ψη ότι, σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, κάθε χρό­νο στον κόσμο, από την ασθέ­νεια αυτή, πεθαί­νουν περί­που 8 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι (2).

Ωστό­σο, τα διε­θνή μέσα ενη­μέ­ρω­σης έχουν σχε­δόν αγνο­ή­σει την είδη­ση αυτή παντελώς.

Το 2012 η Κού­βα κατο­χύ­ρω­σε με δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας το πρώ­το θερα­πευ­τι­κό εμβό­λιο κατά του καρ­κί­νου του πνεύ­μο­να προηγ­μέ­νο σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, το CIMAVAX-EGF (3). Και τον Ιανουά­ριο του 2013 ανα­κοί­νω­σε το δεύ­τε­ρο, Racotumomab (4).
Κλι­νι­κές Μελέ­τες σε 86 χώρες δεί­χνουν ότι αυτά τα εμβό­λια, δεν θερα­πεύ­ουν πλή­ρως την ασθέ­νεια, αλλά επι­τυγ­χά­νουν τη μεί­ω­ση των όγκων και προ­σφέ­ρουν μια στα­θε­ρή φάση της νόσου, αυξά­νο­ντας το προσ­δό­κι­μο και την ποιό­τη­τα ζωής του ασθενούς.

Το Κέντρο Μορια­κής Ανο­σο­λο­γί­ας στην Αβά­να, στη Κού­βα, είναι ο δημιουρ­γός όλων αυτών των εμβο­λί­ων. Ήδη από το 1985 το κέντρο αυτό ανέ­πτυ­ξε το εμβό­λιο για τη μηνιγ­γί­τι­δα Β (5), μονα­δι­κό στον κόσμο, και αργό­τε­ρα και πολ­λά άλλα, όπως αυτό κατά της ηπα­τί­τι­δας Β ή του δάγκειου (6). Επι­πλέ­ον, συνε­χί­ζει την έρευ­να του για χρό­νια για να ανα­πτύ­ξει εμβό­λιο κατά του HIV-AIDS (7). Ένα άλλο κέντρο ιατρι­κών ερευ­νών στην Κού­βα, τα εργα­στή­ρια LABIOFAM, ανέ­πτυ­ξε επί­σης ένα ομοιο­πα­θη­τι­κό φάρ­μα­κο κατά του καρ­κί­νου: το Vidatox, από το μπλε δηλη­τή­ριο του σκορ­πιού (8).

Η Κού­βα εξά­γει αυτά τα φάρ­μα­κα σε 26 χώρες, και συμ­με­τέ­χει σε κοι­νο­πρα­ξί­ες στην Κίνα, τον Κανα­δά και την Ισπα­νία (9). Όλα αυτά σπά­νε εντε­λώς ένα στε­ρε­ό­τυ­πο δια­δε­δο­μέ­νο, ενι­σχυ­μέ­νο από τη σιω­πή των μέσων ενη­μέ­ρω­σης σχε­τι­κά με την πρό­ο­δο της Κού­βας και άλλων χωρών του Νότου: η ιατρι­κή-φαρ­μα­κευ­τι­κή έρευ­να στο προ­σκή­νιο εμφα­νί­ζε­ται μόνο στις χώρες που ονο­μά­ζο­νται «ανα­πτυγ­μέ­νες».

Αναμ­φί­βο­λα, οι κου­βα­νι­κές οικο­νο­μι­κές επι­δό­σεις αυξή­θη­καν μέσω της επί­τευ­ξης των διε­θνών πωλή­σε­ων αυτών των φαρ­μά­κων (10). Ωστό­σο, η έρευ­να μάρ­κε­τινγκ και η φιλο­σο­φία είναι τελεί­ως αντί­θε­τη με την επι­χει­ρη­μα­τι­κή πρα­κτι­κή των μεγά­λων φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών παγκοσμίως.

Ο βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ Ιατρι­κής, Richard J. Roberts, κατήγ­γει­λε πρό­σφα­τα τις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες ότι προ­σα­να­το­λί­σουν την έρευ­νά τους σε αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση από την θερα­πεία της ασθέ­νειας του καρ­κί­νου, με σκο­πό την ανά­πτυ­ξη φαρ­μά­κων για άλλες χρό­νιες παθή­σεις, πράγ­μα πιο οικο­νο­μι­κά απο­δο­τι­κό για τις εται­ρεί­ες αυτές (11). Έτσι, το 90% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για έρευ­να δια­τί­θε­ται σε ασθέ­νειες που πλήτ­τουν μόνο το 10% του παγκό­σμιου πληθυσμού.

Η ιατρο-φαρ­μα­κευ­τι­κή βιο­μη­χα­νία της Κού­βας, εξα­κο­λου­θεί να παρα­μέ­νει μια σημα­ντι­κή πηγή ξένου συναλ­λάγ­μα­τος για τη χώρα, που διέ­πε­ται από αρχές ριζι­κά αντί­θε­τες με τα παραπάνω.

Πρώ­τον, οι έρευ­νες τους απο­σκο­πούν, σε μεγά­λο μέρος, για την ανά­πτυ­ξη εμβο­λί­ων που σκο­πό έχουν τη πρό­λη­ψη ασθε­νειών και ως εκ τού­του έτσι τη μεί­ω­ση δαπα­νών για αγο­ρά φαρ­μά­κων του πλη­θυ­σμού. Σε ένα άρθρο στο έγκυ­ρο περιο­δι­κό Science, ερευ­νη­τές από το Πανε­πι­στή­μιο του Στάν­φορντ (Καλι­φόρ­νια), ισχυ­ρί­στη­καν ότι η Κού­βα κατέ­χει υψη­λό­τε­ρους δεί­κτες στον τομέα καλύ­τε­ρης υγεί­ας από τις ΗΠΑ (12). Ο λόγος: η απου­σία, στο κου­βα­νι­κό μοντέ­λο, εμπο­ρι­κών πιέ­σε­ων και κινή­τρων από φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες, και μια επι­τυ­χη­μέ­νη στρα­τη­γι­κή εκπαί­δευ­ση των ανθρώ­πων σχε­τι­κά με την πρό­λη­ψη της υγείας.

Επι­πλέ­ον, οι φυσι­κές και παρα­δο­σια­κές θερα­πεί­ες, όπως η φυτι­κή ιατρι­κή, ο βελο­νι­σμός, η ύπνω­ση και πολ­λές άλλες-μη κερ­δο­φό­ρες πρα­κτι­κές για τους κατα­σκευα­στές φαρ­μά­κων, έχουν χτι­στεί εδώ και χρό­νια στο δημό­σιο δωρε­άν σύστη­μα υγεί­ας του νησιού (13) .

Εν τω μετα­ξύ, στην Κού­βα τα φάρ­μα­κα που δια­νέ­μο­νται, πρώ­τον, στο εθνι­κό δίκτυο δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, είναι δωρε­άν ή επι­δο­τού­με­να τα πολύ-ακρι­βά, χάρη στα κέρ­δη από τις εξα­γω­γές τους (14).

Η φαρ­μα­κευ­τι­κή βιο­μη­χα­νία της Κού­βας , επί­σης, προ­ο­ρί­ζε­ται μόνο για δια­φή­μι­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού των δαπα­νών που, στην περί­πτω­ση των πολυ­ε­θνι­κών, το κόστος της δια­φή­μι­σης είναι ανώ­τε­ρο ακό­μα και από το κόστος που επεν­δύ­ουν στη ίδια την έρευ­να για το εκά­στο­τε φάρ­μα­κο (15).

Τέλος, η Κού­βα έχει προ­ω­θή­σει την παρα­γω­γή γενό­ση­μων φαρ­μά­κων που δια­τί­θε­νται για φτω­χές χώρες και τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, σε τιμή πολύ χαμη­λό­τε­ρη από εκεί­νη της μεγά­λης παγκό­σμιας βιο­μη­χα­νί­ας (16).

Αλλά αυτές οι συμ­φω­νί­ες, που δεν συμ­φέ­ρουν τους κανό­νες της αγο­ράς, δημιουρ­γούν ισχυ­ρές πιέ­σεις από τις λοι­πές φαρ­μα­κευ­τι­κές βιο­μη­χα­νί­ες. Πρό­σφα­τα, η κυβέρ­νη­ση του Ιση­με­ρι­νού στην Κού­βα ανα­κοί­νω­σε την αγο­ρά ενός αριθ­μού των φαρ­μά­κων με αντάλ­λαγ­μα υπο­τρο­φί­ες για παι­διά από το Εκουα­δόρ να φοι­τή­σουν στις Κου­βα­νι­κές σχο­λές (17 ). Ο Σύν­δε­σμος Φαρ­μα­κευ­τι­κών Εργα­στη­ρί­ων όμως του Εκουα­δόρ άρχι­σε δια­μαρ­τυ­ρί­ες και έκα­νε αμέ­σως εκστρα­τεία στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, δια­δί­δο­ντας το μήνυ­μα της υπο­τι­θέ­με­νης κακής ποιό­τη­τας των κου­βα­νι­κών φαρ­μά­κων (18).

Επι­πλέ­ον, πολ­λοί ανα­λυ­τές βλέ­πουν πίσω από το πρα­ξι­κό­πη­μα στην Ονδού­ρα, το 2009, την μεγά­λη διε­θνής φαρ­μα­κευ­τι­κή βιο­μη­χα­νία, καθώς η κυβέρ­νη­ση του ανα­τρα­πέ­ντος Μανου­έλ Σελά­για, στο πλαί­σιο της συμ­φω­νί­ας ALBA, προ­ό­ρι­ζε να αντι­κα­τα­στή­σει την εισα­γω­γή των φαρ­μά­κων από τις πολυ­ε­θνι­κές με της Κού­βας (19).

Επι­πρό­σθε­τα, ο απο­κλει­σμός των ΗΠΑ ενά­ντια στην Κού­βα επι­βάλ­λει μεγά­λα εμπό­δια στο διε­θνές μάρ­κε­τινγκ των φαρ­μα­κευ­τι­κών κου­βα­νι­κών προ­ϊ­ό­ντων, αλλά και άμε­σα βλά­πτει αμε­ρι­κα­νούς υπη­κό­ους Για παρά­δειγ­μα, 80.000 άτο­μα με δια­βή­τη που υπο­φέ­ρουν στις ΗΠΑ κάθε χρό­νο από ακρω­τη­ρια­σμό των ποδιών τους, δεν μπο­ρούν να έχουν πρό­σβα­ση στο κου­βα­νι­κό εμβό­λιο Heperprot‑Ρ Κού­βας που εμπο­δί­ζει μια τέτοια εξέ­λι­ξη (20).

Ο βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ στη Χημεία, Peter Agre, δήλω­σε πρό­σφα­τα ότι «η Κού­βα είναι ένα μεγά­λο παρά­δειγ­μα για το πώς ενσω­μα­τώ­νε­ται επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και έρευ­να» (21). Η Ιρί­να Μπό­κο­βα, Γενι­κή Διευ­θύ­ντρια της UNESCO, είπε ότι ήταν «πολύ εντυ­πω­σια­σμέ­νη» με τα επι­στη­μο­νι­κά επι­τεύγ­μα­τα της Κού­βας και έδει­ξε τη βού­λη­ση της οργά­νω­σης των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την προ­ώ­θη­σή τους σε όλο τον κόσμο (22). Το ερώ­τη­μα είναι ανα­πό­φευ­κτο: με την επι­τα­κτι­κή ανά­γκη για συνερ­γα­σία με τα διε­θνή μέσα ενη­μέ­ρω­σης για τη διάδοση;


Πηγή: alfavita.gr


Σύμ­φω­να με το Κέντρο Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των (CDC) των ΗΠΑ, το 92% των καρ­κί­νων που οφεί­λο­νται στον ιό των ανθρώ­πι­νων θηλω­μά­των (HPV) θεω­ρεί­ται ότι θα μπο­ρού­σε να απο­φευ­χθεί μέσω του εμβολιασμού.

Πρό­κει­ται για έναν ιό που μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει καρ­κί­νο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναί­κες, προ­σβάλ­λο­ντας τον τρά­χη­λο, το αιδοίο, τον κόλ­πο, το πέος, τον πρω­κτό και τον στοματοφάρυγγα.

Το CDC συνι­στά τον εμβο­λια­σμό των παι­διών προ­ε­φη­βι­κής ηλι­κί­ας, δηλα­δή στην ηλι­κία των 11 με 12 ετών, με στό­χο να προ­στα­τευ­θούν πριν προ­λά­βουν να εκτε­θούν στον ιό.

Ο εμβο­λια­σμός κατά του HPV είναι σημείο-κλει­δί στην πρό­λη­ψη του καρ­κί­νου της μήτρας, με το τεστ ΠΑΠ σε συν­δυα­σμό με το τεστ για HPV να ενδεί­κνυ­ται κάθε τρία χρό­νια για τις γυναί­κες από 21 έως 29 ετών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο