Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: επιστήμη & καινοτομία, κλειδί για τη σκέψη και την πράξη

Στην τέλεια συμ­βί­ω­ση με την κλη­ρο­νο­μιά του Φιντέλ, με τις ανα­φαί­ρε­τες αρχές της συνέ­χειας, η Κού­βα δια­τη­ρεί σήμε­ρα ένα σύστη­μα δια­κυ­βέρ­νη­σης με σημαί­ες την επι­στή­μη και την καινοτομία

Η επι­στή­μη δεν είναι μόνο μια καθα­ρή και φυσι­κή πηγή γνώ­σης. Δεν είναι μόνο μέθο­δοι, αλγό­ριθ­μοι, υπο­λο­γι­σμοί, πει­ρά­μα­τα. Η επι­στή­μη είναι σαφώς μια απα­ραί­τη­τη απαί­τη­ση για πλή­ρη ανε­ξαρ­τη­σία και κυριαρ­χία των λαών.

Αυτό έγι­νε κατα­νοη­τό, δεδο­μέ­νης της αστεί­ρευ­της σκέ­ψης του ιστο­ρι­κού ηγέ­τη της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρ­χεί η ανι­σό­τη­τα, στον οποίο επί­σης οι σημα­ντι­κό­τε­ρες ανα­κα­λύ­ψεις απο­τε­λούν εμπο­ρεύ­μα­τα και μονο­πω­λού­νται από την εξου­σία της αστι­κής τάξης, η ανά­πτυ­ξη ευρέ­ος επι­στη­μο­νι­κού δυνα­μι­κού μπο­ρεί κυριο­λε­κτι­κά να μιλή­σει, καθώς θα μπο­ρού­σα­με να το επα­λη­θεύ­σου­με σε πολύ πρό­σφα­τες ημε­ρο­μη­νί­ες, μέχρι και τη δια­φο­ρά μετα­ξύ ζωής και θανάτου.

Ως εκ τού­του, ανά­με­σα στα πολ­λά όνει­ρα των οποί­ων ήταν αρχι­τέ­κτο­νας, ο Φιντέλ ανέ­δει­ξε και  ότι η Κού­βα έγι­νε χώρα ενός λαού _ισότητας ανδρών και γυναι­κών, της επι­στή­μης και της σκέψης.

Με οδη­γό μια οξεία, περί­ερ­γη και ανή­συ­χη εμφά­νι­ση, ο επι­στή­μο­νας ήταν επί­σης μια από τις πολ­λές επα­να­στά­σεις που έχου­με αγω­νι­στεί μέσα στο έργο της μητέ­ρας. Μαζί με τα ερευ­νη­τι­κά κέντρα των πιο ανό­μοιων κλά­δων, αυξή­θη­κε επί­σης η επι­στη­μο­νι­κή υπο­στή­ρι­ξη των ζωτι­κών δια­δι­κα­σιών που έλα­βαν χώρα μέσα στην κου­βα­νι­κή κοινωνία.
Στα­δια­κά, αυτή η προ­ϋ­πό­θε­ση έγι­νε μια απα­ραί­τη­τη απαί­τη­ση για επαγ­γελ­μα­τι­κή υπέρ­βα­ση, για ακα­δη­μαϊ­κή κατάρ­τι­ση σε οποιο­δή­πο­τε εκπαι­δευ­τι­κό επί­πε­δο, για την ολο­κλή­ρω­ση της προ­ε­τοι­μα­σί­ας των γενε­ών που γεν­νή­θη­καν στη ζέση αυτού του έργου.

Η χώρα οφεί­λει τα μέγι­στα στην κρε­ο­λή επι­στή­μη, η οποία μαζί με τους δεσμούς συνερ­γα­σί­ας και αλλη­λεγ­γύ­ης, έχει δημιουρ­γή­σει πολύ υψη­λό κύρος, τόσο για την ποιό­τη­τα όσο και για το βάθος των απο­τε­λε­σμά­των και των προ­τά­σε­ών της, όπως για την ανθρώ­πι­νη ποιό­τη­τα και το ταλέ­ντο από εκεί­νους που το ανα­πτύσ­σουν. Σε τέλεια συμ­βί­ω­ση και ασπί­δα την κλη­ρο­νο­μιά του Fidel, η Κού­βα παλεύ­ει, ενά­ντια στα χτυ­πή­μα­τα του εμπάρ­γκο και των ανα­σφα­λειών του πλανήτη.

Ήταν και αδιαμ­φι­σβή­τη­τος φάρος στις σκο­τει­νές μέρες της παν­δη­μί­ας, για να μπο­ρέ­σει ο λαός μας να πάρει το πλοίο υγεί­ας και ζωής με ασφά­λεια, ενώ πολ­λοί άλλοι πάλευαν με ανε­πι­θύ­μη­τα ναυάγια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 16η Ιανουα­ρί­ου απο­τε­λεί μια αξέ­χα­στη ημε­ρο­μη­νία σε αυτά τα χώμα­τα, για το όνει­ρο του Φιντέλ, για το λαμπρό μονο­πά­τι που ταξί­δε­ψε και επει­δή είναι και θα παρα­μέ­νει μια χώρα όπου η επι­στή­μη είναι το κλει­δί για να σκε­φτεί και να πράξει.

Πηγή granma
όργα­νο του ΚΚ Κούβας

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο