Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυραυλική επίθεση του Ιράν σε «στρατηγείο της Μοσάντ» στο βόρειο Ιράκ ανεβάζει την ένταση

Ο στρα­τός του Ιράν ανα­κοί­νω­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα πως εξα­πέ­λυ­σε ομο­βρο­ντί­ες βαλ­λι­στι­κών πυραύ­λων ενα­ντί­ον κέντρου «κατα­σκο­πεί­ας» του Ισρα­ήλ στην Αρμπίλ, την πρω­τεύ­ου­σα της αυτό­νο­μης ιρα­κι­νής περι­φέ­ρειας του Κουρ­δι­στάν και εγκα­τα­στά­σε­ων «τρο­μο­κρα­τών» στη Συρία, ως απά­ντη­ση για την πρό­σφα­τη τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση στην πόλη Κερ­μάν με πάνω από 100 νεκρούς.

Σε δήλω­σή τους, οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης ανέ­φε­ραν ότι έβα­λαν στο στό­χα­στρο «ένα από τα κύρια στρα­τη­γεία της ισραη­λι­νής Μοσάντ στην περιο­χή του Κουρ­δι­στάν του Ιράκ», σε απά­ντη­ση στη δολο­φο­νία Ιρα­νών στρα­τιω­τι­κών αξιω­μα­τού­χων από τι Ισρα­ήλ. Η δήλω­ση προ­σθέ­τει ότι τα γρα­φεία της Μοσάντ απο­τε­λούν «το κέντρο για την ανά­πτυ­ξη επι­χει­ρή­σε­ων κατα­σκο­πεί­ας και τον σχε­δια­σμό τρο­μο­κρα­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στην περιο­χή, ειδι­κά κατά του Ιράν».

Στο δια­δί­κτυο κυκλο­φο­ρούν βίντεο που φέρο­νται να απει­κο­νί­ζουν τις εκρή­ξεις, από τις οποί­ες, σύμ­φω­να με το συμ­βού­λιο ασφα­λεί­ας της κουρ­δι­κής περιο­χής, τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

ΟΙ ΗΠΑ «κατα­δί­κα­σαν σθε­να­ρά» την επί­θε­ση. «Είμα­στε αντί­θε­τοι στις απε­ρί­σκε­πτες πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις του Ιράν, οι οποί­ες υπο­νο­μεύ­ουν τη στα­θε­ρό­τη­τα του Ιράκ», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Μάθιου Μίλερ. «Υπο­στη­ρί­ζου­με τις προ­σπά­θειες της κυβέρ­νη­σης του Ιράκ και της περι­φε­ρεια­κής κυβέρ­νη­σης του Κουρ­δι­στάν να αντα­πο­κρι­θούν στις προσ­δο­κί­ες του ιρα­κι­νού λαού».

Δύο Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι δήλω­σαν νωρί­τε­ρα στο «Reuters» ότι τα πλήγ­μα­τα δεν επη­ρέ­α­σαν καμία αμε­ρι­κα­νι­κή εγκα­τά­στα­ση και δεν υπήρ­ξαν θύμα­τα από τις ΗΠΑ.

Το Ιράν είπε επί­σης ότι εξα­πέ­λυ­σε πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις και στη Συρία, κατά των «υπεύ­θυ­νων τρο­μο­κρα­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων» σε βάρος του, «ιδιαί­τε­ρα του Ισλα­μι­κού Κρά­τους», σύμ­φω­να με κρα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

«Οι Φρου­ροί εντό­πι­σαν και κατέ­στρε­ψαν χώρους συγκέ­ντρω­σης των διοι­κη­τών τους και βασι­κών στοι­χεί­ων τους με μια σει­ρά βαλ­λι­στι­κών πυραύ­λων ως απά­ντη­ση στις πρό­σφα­τες τρο­μο­κρα­τι­κές θηριω­δί­ες στο Ιράν», ανα­φέ­ρε­ται στην ανακοίνωση.

Το «Ισλα­μι­κό Κρά­τος» ανέ­λα­βε την ευθύ­νη για μια επί­θε­ση στη νοτιο­α­να­το­λι­κή πόλη Κερ­μάν του Ιράν νωρί­τε­ρα αυτόν τον μήνα, η οποία σκό­τω­σε σχε­δόν 100 ανθρώπους.

Οι επι­θέ­σεις γίνο­νται εν μέσω αυξη­μέ­νων φόβων ότι η συνε­χι­ζό­με­νη στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση του Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε ευρύ­τε­ρη περι­φε­ρεια­κή κλιμάκωση.

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο