Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Περνώντας το κατώφλι της νέας χρονιάς

Η πρω­το­χρο­νιά στην Κού­βα, έχει δυο πλευρές_ η μία έχει να κάνει με τα παρα­δο­σια­κά έθι­μα: ο γιορ­τα­σμός ξεκι­νά μέρες πριν, με τα προ­ε­όρ­τια για τον προ­γραμ­μα­τι­σμό του γλε­ντιού μαζεύ­ο­ντας –ρεφε­νέ χρή­μα­τα για να αγο­ρά­σουν ό,τι χρειά­ζε­ται. Για­τί στο νησί της επα­νά­στα­σης υπάρ­χει ζωντα­νή κοι­νω­νία και όχι εκεί­νο το “ο καθέ­νας για τον εαυ­τό του κι ο θεός για όλους”… Φαγη­τό _το πιο παρα­δο­σια­κό είναι mix, yuca – mojo σαλά­τα λαχα­νι­κών και χοι­ρι­νό ψητό (το «yuca–mojo» παρα­σκευά­ζε­ται μια μακρά κον­δυ­λώ­δη αμυ­λώ­δη ρίζα βασι­κό συστα­τι­κό σε πολ­λές κου­ζί­νες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής, από μανιό­κα ‑γνω­στή και ως yucca, που τρώ­γε­ται που­ρέ, προ­στί­θε­ται σε βρα­στά και χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την παρα­σκευή ψωμιού και τσι­πς. Ωμή, η σάρ­κα της είναι λευ­κή, όταν μαγει­ρευ­τεί, γίνε­ται κίτρι­νη-δια­φα­νής και λίγο γλυ­κιά και μαστιχωτή).

Η μου­σι­κή δεν στα­μα­τά, αλλά η «λίστα ανα­πα­ρα­γω­γής» δια­φέ­ρει στη διάρ­κεια της μέρας ‑ξεκι­νά με απα­λή, ρομα­ντι­κή μου­σι­κή, για ζέστα­μα των κορ­μιών, ενώ η χορευ­τι­κή μου­σι­κή είναι η συνή­θης το από­γευ­μα και το βρά­δυ, προς τις 12, καθώς σχε­δόν όλοι καθυ­στε­ρούν λίγο για παρα­πά­νω ποτά, οι πάντες έχουν μετα­βλη­θεί σε τρα­γου­δι­στές. Όλη τη μέρα …εμπει­ρί­ες της χρο­νιάς που πέρα­σε …ρε! «το θυμά­σαι; τι ωραία που ήταν εκεί­νη τη μέρα!» Γέλια, χαρές αλλά και περι­συλ­λο­γή… που συνο­δεύ­ο­νται από φωτο­γρα­φί­ες και βίντεο. Εν τω μετα­ξύ, το χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο δέντρο εκεί­νη τη νύχτα λάμπει περισ­σό­τε­ρο από ποτέ –περι­μέ­νει να καεί στις 12, ως σύμ­βο­λο ότι όλα τα κακά έχουν μεί­νει πίσω και μετά τα συνή­θη αγκα­λιές, φιλιά και όλοι ξεχύ­νο­νται στους δρό­μους όπου ο λαός γίνε­ται ένα –όλοι για όλους | κανέ­νας μόνος, δεν υπάρ­χουν πια γνω­στοί και άγνω­στοι παρά μόνο «¡Año 65+ de la revolución!» …

65 χρό­νια από τη νίκη της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης: Δια­χρο­νι­κή πηγή έμπνευ­σης για την πάλη των κατα­πιε­σμέ­νων σε όλο τον κόσμο

Είναι η πολι­τι­κή πλευ­ρά της 1ης Γενά­ρη: της μέρας που ο ένο­πλος επα­να­στα­τι­κός στρα­τός των barbudos με επι­κε­φα­λής τον comandante en jefe Φ. Κάστρο μπαί­νει στην Αβά­να, και η κυβέρ­νη­ση Μπα­τί­στα ανα­τρέ­πε­ται. Σπά­ζο­ντας τις αλυ­σί­δες του ιμπε­ρια­λι­στι­κού ζυγού το νησί πέρα­σε στην εγκα­θί­δρυ­ση του πρώ­του σοσια­λι­στι­κού κρά­τους μια ιστο­ρι­κή καμπή, που άνοι­γε νέο στά­διο για το επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα στην περιο­χή αυτή του κόσμου.Ο Κου­βα­νός δικτά­το­ρας Φουλ­χέν­σιο Μπα­τί­στα εγκα­τα­λεί­πει την Αβά­να, δια­φεύ­γο­ντας στην Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία. Ο λαός της Κού­βας παίρ­νει τις τύχες στα χέρια του

Κού­βα Díaz-Canel: με θάρ­ρος και αισιο­δο­ξία αλλά και με κου­βα­νέ­ζι­κη ματιά, για­τί εδώ κανείς δεν τα παρα­τά­ει “¡Aqui no se rinde nadie (carajo)!”

dividerΤο “Ατέ­χνως” παρου­σιά­ζει το κατώ­φλι της νέας χρο­νιάς στο νησί της επα­νά­στα­σης, μέσα από σχε­τι­κή ανάρ­τη­ση της Granma _επί­ση­μου οργά­νου του ΚΚ Κού­βας, όπου παρεμ­βαί­νουν και μιλούν έξω από τα δόντια, τα ανώ­τα­τα στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος και της κυβέρ­νη­σης, για την πιε­στι­κή κατά­στα­ση ante portas. Χωρίς σχό­λια _οι ανα­γνώ­στες μας έχουν την ικα­νό­τη­τα να κρί­νουν, βλέ­πο­ντας τη “μεγά­λη εικό­να”, αλλά και dietro le quinte.divider

Είθε η μετά­βα­ση από το 2023 να είναι γεμά­τη από τα ελπί­δες, επι­τεύγ­μα­τα και εδραί­ω­ση των μαχών που δίνου­με που ξεκί­νη­σαν ή βάθυ­ναν το 2023 και τώρα, ανα­γκα­στι­κά, πρέ­πει να υπάρ­ξει βελ­τιω­τι­κός αντί­κτυ­πος στον λαό μας γενι­κά πλη­θυ­σμό. Αρκε­τά θέμα­τα σημα­ντι­κά για την ανά­πτυ­ξη του νησιού _του λαού μας  αξιο­λο­γή­θη­καν στην  πρό­σφα­τη συνε­δρί­α­ση του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου, αλλά και στις συνε­δριά­σεις των κεντρι­κών και τοπι­κών οργά­νων του.

Αυτά είπε μετα­ξύ άλλων ο πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕτου Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας και Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, στην τελευ­ταία συνε­δρί­α­ση του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου, της οποί­ας ηγή­θη­κε το μέλος του ΠΓ και πρω­θυ­πουρ­γός Μανου­έλ Μαρέ­ρο (Manuel Marrero Cruz). Η παρέμ­βα­ση του κου­βα­νού αξιω­μα­τού­χου έγι­νε μετά την παρου­σί­α­ση του πρώ­του σημεί­ου της ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης, που ανα­φέ­ρε­ται στην υλο­ποί­η­ση των κυβερ­νη­τι­κών προ­βλέ­ψε­ων για διόρ­θω­ση στρε­βλώ­σε­ων και ανά­καμ­ψη της οικο­νο­μί­ας τον επό­με­νο χρόνο.

“Κλεί­νου­με το 2023, που ήταν μια εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη χρο­νιά και αυτό το ανα­γνω­ρί­ζει ο κόσμος”, τόνι­σε. Μια χρο­νιά – σημεί­ω­σε – με ελλεί­ψεις,   ανε­πάρ­κειες, με πολύ δρα­μα­τι­κές στιγ­μές που ζήσα­με και που εντάσ­σο­νται στις πολυ­πλο­κό­τη­τες, τόσο από οικο­νο­μι­κή όσο και από κοι­νω­νι­κή άπο­ψη. Ο πρό­ε­δρος απα­ρίθ­μη­σε αρκε­τά βασι­κά στοι­χεία που πρέ­πει να ληφθούν υπό­ψη για την επί­τευ­ξη απο­τε­λε­σμα­τι­κής εφαρ­μο­γής, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης μιας κατάλ­λη­λης στρα­τη­γι­κής πολι­τι­κής επι­κοι­νω­νί­ας. “Ένα τέτοιου μεγέ­θους θέμα, όπως το σχέ­διο μέτρων για τον μετα­σχη­μα­τι­σμό της οικο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής κατά­στα­σης που βιώ­νει η χώρα απαι­τεί πολι­τι­κή επι­κοι­νω­νία και πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί από πολι­τι­κή σκο­πιά”, εκτί­μη­σε ο Díaz-Canel και επέ­μει­νε ότι με αυτόν τον τρό­πο πρέ­πει να κινη­θού­με καθ’ όλη τη διάρ­κεια της δια­δι­κα­σί­ας, “για­τί πρέ­πει να μελε­τά­με συνε­χώς τις επι­πτώ­σεις, τις από­ψεις και να κάνου­με τις απα­ραί­τη­τες διορθώσεις”.

Ως εκ τού­του, τόνι­σε, “έχου­με όλοι μεγά­λη ευθύ­νη με την εφαρ­μο­γή αυτών των μέτρων”, ώστε πραγ­μα­τι­κά “να προ­κα­λέ­σουν μετα­σχη­μα­τι­στι­κό αντί­κτυ­πο στην κατά­στα­ση της χώρας”. Και όλα αυτά, απαι­τούν αρκε­τά στοι­χεία, μετα­ξύ των οποί­ων επι­σή­μα­νε την “επαρ­κή συνο­λι­κή πολι­τι­κή δια­σφά­λι­ση, σχε­δια­σμέ­νη με λεπτο­μέ­ρεια για να μπο­ρέ­σου­με να προ­χω­ρή­σου­με”. Ομοί­ως, επέ­μει­νε στην απα­ραί­τη­τη συζή­τη­ση που πρέ­πει να γίνει στον πυρή­να του Κόμ­μα­τος, στις εργα­τι­κές ομά­δες, στις κοι­νό­τη­τες και να εξη­γή­σoυ­με _πειστικά, να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σου­με, ώστε ο λαός μας να κατα­λά­βει τα οφέλη.
Σε αυτή τη δια­δι­κα­σία, προει­δο­ποί­η­σε, χρειά­ζε­ται “καλή προ­ε­τοι­μα­σία των στε­λε­χών, των υπαλ­λή­λων και των ανθρώ­πων που θα συμ­με­τά­σχουν στην εφαρ­μο­γή των μέτρων”. Υπό αυτή την έννοια, απο­τε­λεί παρά­δειγ­μα μιας από τις πιο ευνοϊ­κές προ­ο­πτι­κές αλλά και προ­κλή­σεις, που συν­δέ­ο­νται με “αυξή­σεις εισο­δή­μα­τος, ως ένα βαθ­μό, για τους τομείς της Υγεί­ας και της Παι­δεί­ας”. Αυτό, εννο­εί­ται, πρέ­πει να ξεκι­νή­σει με μια συζή­τη­ση με τα συν­δι­κά­τα και τις συν­δι­κα­λι­στι­κές ομά­δες, ώστε να γίνει κατα­νοη­τό τι και για­τί θα  θίξου­με ζητή­μα­τα, ποια είναι η ουσία και η βού­λη­ση αυτού του μέτρου και για­τί δίνο­νται προ­τε­ραιό­τη­τα σε αυτούς τους τομείς.

Αυτό που έχει σχε­δια­στεί, επέ­μει­νε ο αρχη­γός του κρά­τους, “δεν είναι ένα νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο πακέ­το, για­τί εδώ κανείς δεν πρό­κει­ται να μεί­νει αβο­ή­θη­τος”. Εξ ου και η επι­μο­νή του ότι όλοι οι οργα­νι­σμοί που εμπλέ­κο­νται στην εφαρ­μο­γή ενός μέτρου πρέ­πει να ανα­ζη­τή­σουν τη μετα­χεί­ρι­ση που θα λάβουν σε αυτό το μέτρο τα άτο­μα που βρί­σκο­νται σε ευά­λω­τες κατα­στά­σεις ή εκεί­νοι που μπο­ρεί να επη­ρε­α­στούν περισ­σό­τε­ρο από την από­φα­ση. “Δεν εφαρ­μό­ζο­νται μέτρα μέχρι να ξεκα­θα­ρί­σει αυτό”, υπο­στή­ρι­ξε, για­τί “το συμ­φέ­ρον είναι να επι­διώ­ξου­με περισ­σό­τε­ρη ευη­με­ρία του πλη­θυ­σμού, να επι­διώ­ξου­με περισ­σό­τε­ρη ανά­πτυ­ξη της χώρας, να μην ενο­χλή­σου­με κανέ­ναν ή να χει­ρο­τε­ρέ­ψου­με την κατά­στα­ση. Αντι­θέ­τως. Αυτή δεν ήταν ποτέ η θέλη­ση της Επανάστασης”.
“Δεν υπάρ­χει σταυ­ρο­φο­ρία ενά­ντια στον μη κρα­τι­κό τομέα”, είπε και επέ­μει­νε στην ανά­γκη «να τεθούν οι σχέ­σεις μετα­ξύ του κρα­τι­κού και του μη κρα­τι­κού τομέα ως ενιαί­ος τομέ­ας. Θέλουν να μετα­τρέ­ψουν τον μη κρα­τι­κό τομέα σε τομέα κατά της Επα­νά­στα­σης. Πρέ­πει επί­σης να ειπω­θεί και να εξη­γη­θεί. “Πρέ­πει να δια­κρί­νου­με πού υπάρ­χουν θετι­κές στά­σεις, πού υπάρ­χουν αρνη­τι­κές στά­σεις και πού είχα­με στρε­βλώ­σεις και έλλει­ψη ελέγχου”.

Ο Πρό­ε­δρος Díaz-Canel σχο­λί­α­σε επί­σης ότι τα ζητή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με τους μισθούς, τις τιμές και την αντι­με­τώ­πι­ση της δια­φθο­ράς _είναι αυτά που απα­σχο­λούν περισ­σό­τε­ρο τον πλη­θυ­σμό τόνι­σε, ενώ επε­σή­μα­νε άλλα προ­βλή­μα­τα προς επί­λυ­ση που έχουν ορι­στεί ως προ­τε­ραιό­τη­τες για την εργα­σία, ξεχω­ρί­ζο­ντας την αλλα­γή μεγέ­θους των κρα­τι­κών δομών, τόσο στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό όσο και στον επι­χει­ρη­μα­τι­κό τομέα, καθώς και τη σημα­σία της αύξη­σης της παρα­γω­γής τρο­φί­μων και της προ­ώ­θη­σης των άμε­σων ξένων επεν­δύ­σε­ων. Εν μέσω του τρέ­χο­ντος σενα­ρί­ου, και μπρο­στά σε ένα 2024 που θα είναι επί­σης προ­κλη­τι­κό, ο αρχη­γός του κρά­τους τόνι­σε ότι, παρό­λο που “πρέ­πει να συνε­χί­σου­με να εξη­γού­με” τι έχει γίνει και τι σχε­διά­ζε­ται, “περισ­σό­τε­ρο από λόγια”, “έχου­με για να πάμε στα γεγο­νό­τα: πρέ­πει να κάνου­με, πρέ­πει να δημιουρ­γή­σου­με, πρέ­πει να κατα­στρέ­ψου­με κάθε τού­βλο του απο­κλει­σμού με δημιουργικότητα”

Ο Díaz-Canel επι­σή­μα­νε ότι η Επα­νά­στα­ση ξεπερ­νού­σε συνε­χώς και δια­χρο­νι­κα πολύ­πλο­κα προ­βλή­μα­τα, χωρίς να παρα­λεί­πει να ανα­γνω­ρί­ζει ελλεί­ψεις και δυσα­ρέ­σκειες που υπήρ­χαν και υπάρ­χουν, επι­μέ­νο­ντας στη σημα­σία της ανα­γνώ­ρι­σης όλων όσων έχουν δημιουρ­γη­θεί όλα αυτά τα επα­να­στα­τι­κά χρό­νια: “Μπο­ρεί να υπάρ­χει δυσα­ρέ­σκεια με την υγεία, αλλά έχου­με ένα σύστη­μα υγεί­ας που φτά­νει σε οποιο­δή­πο­τε γει­το­νιά σε αυτή τη χώρα? _Μπορεί να υπάρ­χει δυσα­ρέ­σκεια για την εκπαί­δευ­ση, αλλά υπάρ­χει σχο­λείο σε κάθε μέρος μικρό ή μεγά­λο, μέχρι και στο τελευ­ταίο χωριό σε αυτή τη χώρα” !!. Σήμε­ρα βρι­σκό­μα­στε σε φάση που πρέ­πει να ανα­πτυ­χθού­με μέσα σε συν­θή­κες αυστη­ρού απο­κλει­σμού (σσ. εμπάρ­γκο), επε­σή­μα­νε και –σίγου­ρα δεν υπήρ­χε αυτό θα βρι­σκό­μα­σταν σε δια­φο­ρε­τι­κή –πολύ καλύ­τε­ρη κατά­στα­ση. Αλλά  αυτό έχου­με τού­τη τη στιγ­μή, έχο­ντας επί­γνω­ση ότι κανείς δεν θα το κάνει για εμάς, πρέ­πει να το κάνου­με όλοι μαζί και με προ­ο­πτι­κή νίκης: “θα νική­σου­με και σε αυτή τη μάχη”, τόνισε.

Η Επα­νά­στα­ση ήταν όλα τα παρα­πά­νω και πολ­λά ακό­μη, σημεί­ω­σε, και αυτή ήταν «η διδα­σκα­λία του Φιντέλ και του Ραούλ. “Επα­νά­στα­ση είναι, μετα­ξύ άλλων, η βού­λη­ση και η βεβαιό­τη­τα ότι οι προ­κλή­σεις μπο­ρούν πάντα να ξεπε­ρα­στούν, και αυτός θα ήταν ο καλύ­τε­ρος, ο πιο αξιο­πρε­πής, ο πιο επα­να­στα­τι­κός τρό­πος για να τιμή­σου­με την 65η επέ­τειο του θριάμ­βου της ”.

Κού­βα: Οι επι­τρο­πές υπε­ρά­σπι­σης της επα­νά­στα­σης μπρο­στά στο σήμε­ρα, αδια­χώ­ρι­στες από την καρ­διά της

Διορθώστε τις στρεβλώσεις
και δώστε νέα ώθηση στην οικονομία

Το πρώ­το σημείο συζή­τη­σης στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη ήταν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες του αντι­πρό­ε­δρου της Κυβέρ­νη­σης και Επι­κε­φα­λής Οικο­νο­μί­ας και Σχε­δια­σμού, Αλε­χά­ντρο Γκιλ Φερ­νά­ντεζ, σχε­τι­κά με την εφαρ­μο­γή των κυβερ­νη­τι­κών προ­βλέ­ψε­ων για τη διόρ­θω­ση των στρε­βλώ­σε­ων και την εκ νέου τόνω­ση της οικο­νο­μί­ας το 2024. Μέχρι τώρα, τόνι­σε, τις μέρες που πέρα­σαν από τη συνε­δρί­α­ση της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης της Λαϊ­κής Εξου­σί­ας μέχρι σήμε­ρα, έχει γίνει δου­λειά για την εφαρ­μο­γή των μέτρων και την ακρί­βεια αυτών που τίθε­νται σε ισχύ το πρώ­το τρί­μη­νο του 2024.

Σε γενι­κές γραμ­μές, εξή­γη­σε ότι έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί η εφαρ­μο­γή μέτρων, όπως μεί­ω­ση κατά 50% για όλους τους οικο­νο­μι­κούς παρά­γο­ντες στην πλη­ρω­μή των δασμών στις εισα­γω­γές πρώ­των υλών και ενδιά­με­σων αγα­θών, με ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στη γεωρ­γι­κή και κτη­νο­τρο­φι­κή παρα­γω­γή. τρό­φι­μα και την αύξη­ση των δασμών σε επι­λεγ­μέ­να τελι­κά προ­ϊ­ό­ντα. Ομοί­ως, θα δημιουρ­γη­θεί ένας δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νος χρη­μα­το­δο­τι­κός μηχα­νι­σμός για την εθνι­κή παρα­γω­γή τρο­φί­μων, τόσο σε εθνι­κό όσο και σε ξένο νόμι­σμα, με βάση το εισό­δη­μα που δημιουρ­γεί­ται. καθώς και παρά­τα­ση των δασμο­λο­γι­κών απαλ­λα­γών στην εισα­γω­γή τρο­φί­μων και ειδών υγιει­νής από φυσι­κά πρό­σω­πα μέχρι τον Μάρ­τιο του 2024.

Ομοί­ως, διευ­κρί­νι­σε ότι, όπως απο­φα­σί­στη­κε από την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η ενη­μέ­ρω­ση των λια­νι­κών και χον­δρι­κών τιμών των καυ­σί­μων. Για το σκο­πό αυτό, θα ενερ­γο­ποι­η­θεί ένα δίκτυο κέντρων εξυ­πη­ρέ­τη­σης που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για τη συλ­λο­γή ξένου συναλ­λάγ­μα­τος, με την προ­ϋ­πό­θε­ση της απο­φυ­γής αρνη­τι­κών επι­πτώ­σε­ων στον πλη­θυ­σμό. Αργό­τε­ρα, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η ανα­κοι­νω­θεί­σα αύξη­ση 25% του συντε­λε­στή ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας για τον οικια­κό τομέα, μόνο για κατα­να­λω­τές με 500 kWh και άνω, η οποία έχει συλ­λη­φθεί ως μηχα­νι­σμός συγκρά­τη­σης της ζήτη­σης. Θα εφαρ­μο­στεί και η αύξη­ση του συντε­λε­στή παρο­χής μη μετρού­με­νου νερού στον πλη­θυ­σμό. Θα αυξη­θούν οι τιμές των τσι­γά­ρων και του καπνού, καθώς και οι συντε­λε­στές για τη λια­νι­κή τιμή του υγρα­ε­ρί­ου και για τις υπη­ρε­σί­ες μετα­φο­ράς επι­βα­τών. Τόνι­σε επί­σης ότι τον Ιανουά­ριο θα αρχί­σουν να εφαρ­μό­ζο­νται οι πλη­ρω­μές που ανα­κοι­νώ­θη­καν στα υπουρ­γεία Δημό­σιας Υγεί­ας, Παι­δεί­ας και Τρι­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, σύμ­φω­να με τις δια­φο­ρε­τι­κές έννοιες που θα λαμ­βά­νο­νται υπό­ψη για κάθε περίπτωση.

Μαζί με αυτά και άλλα μέτρα, το Υπουρ­γείο Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης θα προ­βεί σε ενέρ­γειες με στό­χο την επι­και­ρο­ποί­η­ση της υφι­στά­με­νης δια­δι­κα­σί­ας για τον καλύ­τε­ρο εντο­πι­σμό οικο­γε­νειών και ατό­μων σε ευά­λω­τες κατα­στά­σεις και θα συνε­χί­σει να βελ­τιώ­νει τη δια­δι­κα­σία συμ­βά­σε­ων με μη παρα­γω­γι­κές μορ­φές. κρά­τος στη γεωρ­γία. Ο Υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας και Σχε­δια­σμού έδω­σε ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στη σημα­σία της σωστής υλο­ποί­η­σης των δρά­σε­ων κατάρ­τι­σης που έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί για όσους πρέ­πει να εφαρ­μό­σουν τα διά­φο­ρα μέτρα. Είναι ευθύ­νη των κορυ­φαί­ων στε­λε­χών κυβέρ­νη­σης και Κόμ­μα­τος  σε κάθε περιο­χή, σημεί­ω­σε, να επι­τύ­χουν τη σωστή εφαρ­μο­γή, επι­κοι­νω­νία και προ­ώ­θη­ση των ανα­κοι­νω­θέ­ντων μέτρων, με τρό­πο ώστε να τηρεί­ται πλη­ρό­τη­τα στην εφαρ­μο­γή τους. “Δεν είναι μεμο­νω­μέ­να μέτρα, είναι μέτρα που πρέ­πει να τα δού­με συνο­λι­κά, ώστε να επι­τύ­χουν το απαι­τού­με­νο απο­τέ­λε­σμα και να μην εφαρ­μό­σουν οτι­δή­πο­τε δεν είναι σωστά διασφαλισμένο”.

Ανα­λο­γι­ζό­με­νος αυτό το σημείο, ο επι­κε­φα­λής υπουρ­γός Manuel Marrero Cruz θεώ­ρη­σε ότι “αυτό είναι το κύριο καθή­κον της κυβέρ­νη­σης και του συστή­μα­τος εργα­σί­ας της κυβέρ­νη­σης για το έτος 2024”. Επέ­μει­νε ότι κανείς δεν μπο­ρεί να αγνο­εί την εφαρ­μο­γή των μέτρων που ανα­κοι­νώ­θη­καν στην πιο πρό­σφα­τη σύνο­δο της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης, έτσι ώστε οι ενέρ­γειες να οδη­γή­σουν πραγ­μα­τι­κά σε σαφείς δεί­κτες που να επι­τρέ­πουν τη μέτρη­ση των επι­πτώ­σε­ων από οικο­νο­μι­κή άπο­ψη και τις κοι­νω­νι­κές επι­πτώ­σεις στο λαό και στον κάθε πολί­τη ξεχωριστά.

Ομοί­ως, επέ­στη­σε την προ­σο­χή στη σημα­σία της συνε­χούς παρα­κο­λού­θη­σης των από­ψε­ων του πλη­θυ­σμού και στην ευθύ­νη που έχει το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο για κάθε ένα από τα μέτρα. “Σε καμία στιγ­μή δεν μπο­ρεί να λεί­πει μια σαφής, ακρι­βής, έγκαι­ρη και δια­φα­νής εξή­γη­ση, για να ξεκα­θα­ρί­σει κάθε αμφι­βο­λία”, σημείωσε.

Δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει βια­σύ­νη ή επι­πο­λαιό­τη­τα στην εφαρ­μο­γή και διε­ξα­γω­γή οποιου­δή­πο­τε από αυτά τα μέτρα, τόνι­σε, για­τί δεν μπο­ρεί να θεω­ρη­θεί ως εκπλή­ρω­ση ενός έργου, αλλά με την ευθύ­νη, το βάθος και την πλη­ρό­τη­τα που συνε­πά­γε­ται αυτή η δια­δι­κα­σία. Και θα είναι ο Υπουρ­γός, ή ο ανώ­τα­τος προϊ­στά­με­νος του οργά­νου, τόνι­σε, πρω­τί­στως υπεύ­θυ­νος για τα μέτρα που σχε­τί­ζο­νται με τον τομέα του, όχι μόνο από τεχνι­κής πλευ­ράς, αλλά και λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τις επι­πτώ­σεις τους, για να μπο­ρέ­σει να εργα­στεί με την πλη­ρό­τη­τα που απαι­τεί­ται, δια­σφα­λί­ζο­ντας ότι όλα πάνε όπως έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί. Εξ ου και η επι­μο­νή του ότι αυτό που «δεν είναι καλά δια­σφα­λι­σμέ­νο, με τους νομι­κούς του κανό­νες και τους καλά προσ­διο­ρι­σμέ­νους κιν­δύ­νους, συνέ­πειες και επι­πτώ­σεις, δεν μπο­ρεί να εφαρμοστεί».

“Είναι προ­τι­μό­τε­ρο να ανα­βλη­θεί η εφαρ­μο­γή ενός μέτρου παρά να εφαρ­μο­στεί χωρίς να είναι καλά δια­σφα­λι­σμέ­νο”, ανέ­φε­ρε. Μιλώ­ντας έκα­νε επί­σης ανα­φο­ρά στα “αυστη­ρά μέτρα ελέγ­χου που πρέ­πει να συνο­δεύ­ουν αυτή τη δια­δι­κα­σία”, καθώς και στην ανά­γκη “κανέ­να θέμα νε μην προ­βάλ­λε­ται στον αέρα ή σαν επι­θυ­μη­τό,  χωρίς συγκε­κρι­μέ­νες κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές και παρα­κο­λού­θη­ση της εκπλή­ρω­σης των στό­χων που πρό­κει­ται να επι­τευ­χθούν”. Και υπό αυτή την έννοια, ανα­γνώ­ρι­σε τον τοπι­κό ρόλο ως ουσια­στι­κό, σε ζωτι­κά ζητή­μα­τα όπως πχ. ο έλεγ­χος των τιμών. Η επί­λυ­ση αυτού του προ­βλή­μα­τος – σημεί­ω­σε – απαι­τεί την συντο­νι­σμό μιας ομά­δας ενερ­γειών που θα εμπλέ­κουν όλους, ξεκι­νώ­ντας από την τοπι­κή διοί­κη­ση και θα περι­λαμ­βά­νει ολό­κλη­ρο το επι­χει­ρη­μα­τι­κό και προ­ϋ­πο­λο­γι­σμέ­νο σχέ­διο, “το οποίο είναι το πρώ­το που πρέ­πει να απαι­τή­σει συμ­μόρ­φω­ση”, καθιε­ρώ­νε­ται, και θέτει τάξη και γερό χέρι σε όλες εκεί­νες τις “φρι­κα­λε­ό­τη­τες” έλλει­ψης εσω­τε­ρι­κού ελέγ­χου που υπάρ­χουν στους θεσμούς.

Εν μέσω του πολύ­πλο­κου σενα­ρί­ου που αντι­με­τώ­πι­σε η χώρα το 2023, που ορί­ζε­ται ως “πολε­μι­κή οικο­νο­μία”, θεώ­ρη­σε ότι “η αύξη­ση της ζήτη­σης και ελέγ­χου δεν μπο­ρεί να ανα­βλη­θεί, να εξα­λεί­φο­ντας επι­δερ­μι­κές προ­σεγ­γί­σεις που κυκλο­φο­ρούν” και να δρά­σει με αυστη­ρό­τη­τα, κάτι για το οποίο “δεν χρειά­ζε­σαι πόρους, αλλά να είσαι πραγ­μα­τι­κά πρό­θυ­μος να ανα­ζη­τή­σεις προ­βλή­μα­τα και να αντι­με­τω­πί­σεις τα πράγ­μα­τα όπως πρέ­πει να γίνουν”.

Άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη

Επί­σης σε αυτή τη σύνο­δο του ανώ­τα­του οργά­νου της κου­βα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, στην οποία συμ­με­τεί­χαν ο Esteban Lazo Hernández, πρό­ε­δρος της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης και ο Salvador Valdés Mesa, αντι­πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, αμφό­τε­ροι μέλη του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου, τα μέλη του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου ενέ­κρι­ναν τη νέα ψηφια­κή κυβερ­νη­τι­κή πλατ­φόρ­μα, η οποία θα αναρ­τη­θεί άμε­σα στο site www.cubagob.cu.

  • Στη συνά­ντη­ση εγκρί­θη­καν επί­σης τα σχέ­δια συνέ­χειας σπου­δών για απο­φοί­τους της ένα­της τάξης προς την Επαγ­γελ­μα­τι­κή Τεχνι­κή Εκπαί­δευ­ση και την Προ­πα­νε­πι­στη­μια­κή εκπαί­δευ­ση, εισό­δου στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση για πτυ­χιού­χους Προ­πα­νε­πι­στη­μια­κών και άλλων πηγών προ­τε­ραιό­τη­τας, καθώς και συνέ­χειας σπου­δών για πτυ­χιού­χους Προ­πα­νε­πι­στη­μια­κών που δεν έχουν πρό­σβα­ση στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση το ακα­δη­μαϊ­κό έτος 2024–2025.
  • Η ατζέ­ντα περιε­λάμ­βα­νε επί­σης την παρου­σί­α­ση των οδη­γιών και των στό­χων ελέγ­χου για το έτος 2024 και την αξιο­λό­γη­ση των δρά­σε­ων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν για την αντι­με­τώ­πι­ση της έμφυ­λης βίας και τη συμ­μόρ­φω­ση με τα πρω­τό­κολ­λα δράσης.
  • Ως τελευ­ταίο σημείο, ο Πρω­θυ­πουρ­γός παρου­σί­α­σε το έργο του κυβερ­νη­τι­κού συστή­μα­τος εργα­σί­ας για το 2024, το οποίο θα έχει ως κοι­νό νήμα την υλο­ποί­η­ση, δια­χεί­ρι­ση και έλεγ­χο των προ­βλέ­ψε­ων για τη διόρ­θω­ση των στρε­βλώ­σε­ων και την ανά­καμ­ψη της οικο­νο­μί­ας, σύμ­φω­να με όσα εγκρί­θη­καν από την ηγε­σία του Κόμ­μα­τος και της Κυβέρ­νη­σης και πρό­σφα­τα υπο­στη­ρί­χθη­κε από την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση της Λαϊ­κής Εξουσίας.
  • Οι προ­βλέ­ψεις, οι ενδεί­ξεις, τα εγκε­κρι­μέ­να μέτρα –σκέ­φτη­κε– θα μας επι­τρέ­ψουν, «με βάση τις εμπει­ρί­ες που έχου­με απο­κτή­σει από την εργα­σία σε κατα­στά­σεις κρί­σης, να δια­σφα­λί­σου­με ότι η επό­με­νη χρο­νιά θα είναι δια­φο­ρε­τι­κή και ότι αυτή η προ­σπά­θεια, αυτή η θυσία, θα αντι­κα­το­πτρί­ζο­νται σε συγκε­κρι­μέ­να αποτελέσματα.

Πηγή granma.cu

Καλή Χρονιά 2021

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο