Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα _Díaz-Canel για την Παλαιστίνη: “Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τους αδιάφορους και δεν θα είμαστε ανάμεσά τους” +Βίντεο

Μπρο­στά στο ματο­κύ­λι­σμα του λαού της Παλαι­στί­νης και των παι­διών του _το έχου­με ξανα­πεί πάνω από μια φορά, η λεγό­με­νηδιε­θνής κοι­νό­τη­τα”, ιδί­ως οι επι­κε­φα­λής κρα­τών –συνή­θεις “πρό­θυ­μοιτάχτη­καν από την πρώ­τη στιγ­μή με τους μακε­λά­ρη­δες.
Φωτει­νή εξαί­ρε­ση –και δε θα μπο­ρού­σε να είναι δια­φο­ρε­τι­κά, το νησί της επα­νά­στα­σης και μάλι­στα όχι μόνο μέσω καθη­με­ρι­νών ανα­φο­ρών σε ΜΜΕ και ΜΚΔ, αλλά με τον πιο επί­ση­μο τρόπο.

ΥπΕξ Κού­βας: Μια δίκαιη και διαρ­κής ειρή­νη στη Μέση Ανα­το­λή είναι επεί­γου­σα ανα­γκαιό­τη­τα _με αυτο­διά­θε­ση του παλαι­στι­νια­κού λαού και δημιουρ­γία ενός ανε­ξάρ­τη­του και κυρί­αρ­χου Κράτους

Έτσι, χτες –για 3η φορά ο πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του Κόμ­μα­τος και Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Miguel az-Canel Bermúdez, μετέ­δω­σε μήνυ­μα στο οποίο επι­βε­βαί­ω­σε, για άλλη μια φορά, τη θέση της Κού­βας σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση στην Παλαι­στί­νη και κάλε­σε για δρά­ση για τον τερ­μα­τι­σμό της βαρβαρότητας.

___ “_
Πριν 63 χρό­νια, σε μια ιστο­ρι­κή ομι­λία ενώ­πιον της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης των Ηνω­μέ­νων Εθνών, ο ιστο­ρι­κός ηγέ­της της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, είπε (και παραθέτω):

«Οι πόλε­μοι, από την αρχή της ιστο­ρί­ας της ανθρω­πό­τη­τας, έχουν προ­κύ­ψει, βασι­κά, για έναν λόγο: την επι­θυ­μία ορι­σμέ­νων να στε­ρή­σουν από άλλους τον πλού­το τους. Εξα­φα­νί­ζο­ντας τη φιλο­σο­φία της ιμπε­ρια­λι­στι­κής λεη­λα­σί­ας θα εξα­φα­νί­σου­με και τη γενε­σιουρ­γό αιτία του πολέ­μου! Θα εξα­φα­νί­σου­με _δεν θα υπάρ­χουν πια, αποι­κί­ες, θα εκλεί­ψει η εκμε­τάλ­λευ­ση χωρών από μονο­πώ­λια και καπι­τα­λι­στι­κούς ομί­λους εξα­φα­νί­ζε­ται και τότε η ανθρω­πό­τη­τα θα μπο­ρέ­σει να φτά­σει σε ένα πραγ­μα­τι­κό στά­διο προ­ό­δου _Τέλος απο­σπά­σμα­τος από την ομι­λία του Φιντέλ Κάστρο Ρουζ.

Αυτή η ευρεία και βαθιά ιδέα συνο­ψί­ζει τον λόγο της φρί­κης που βιώ­νει σήμε­ρα ο παλαι­στι­νια­κός λαός, που περιο­ρί­ζε­ται από ένα νέο Απαρτ­χάιντ σε μια ελά­χι­στη λωρί­δα γης.
Η “φιλο­σο­φία της εκποί­η­σης” είναι αυτή που προ­κα­λεί σήμε­ρα μια ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή δια­στά­σε­ων κόλα­σης του Δάντη.

Φωτο της ανάρ­τη­σης Granma οργά­νου του ΚΚ Κούβας

Αλλά δεν είναι μια απλή λωρί­δα γης που υφί­στα­ται το σφυ­ρο­κό­πη­μα των ισραη­λι­νών πυραύ­λων. Ο παλαι­στι­νια­κός λαός είναι ο απο­δέ­κτης των βομ­βών. Υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρα από 3.000 παι­διά και 1.700 γυναί­κες, (σσ. το Ατέ­χνως έχει ανα­φερ­θεί με ανα­λυ­τι­κά στοι­χεία) όλοι νεκροί τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, ενώ χιλιά­δες άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι κάτω από τα ερεί­πια, περι­μέ­νο­ντας πιθα­νούς δια­σώ­στες που μπο­ρεί να έρθουν για να τους σώσουν ή να τους θάψουν.
Πάνω από το 40% των σπι­τιών της Γάζας έχουν κατα­στρα­φεί και τα νοσο­κο­μεία έχουν μετα­τρα­πεί σε νεκρο­το­μεία.

  • Η Κού­βα κατα­δι­κά­ζει με τους πιο σκλη­ρή γλώσ­σα τους βομ­βαρ­δι­σμούς κατά του πλη­θυ­σμού στη Γάζα και την κατα­στρο­φή των σπι­τιών, των νοσο­κο­μεί­ων και των αστι­κών υπο­δο­μών τους.
  • Απο­κη­ρύσ­σου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά τις δολο­φο­νί­ες αθώ­ων ανθρώ­πων, ως απο­τέ­λε­σμα της τρέ­χου­σας κλι­μά­κω­σης, η οποία επι­τί­θε­ται άγρια και απάν­θρω­πα, χωρίς διά­κρι­ση εθνό­τη­τας, κατα­γω­γής, εθνι­κό­τη­τας ή θρη­σκευ­τι­κής πίστης.
  • Συμ­με­ρι­ζό­μα­στε επί­σης τον πόνο για τα δει­νά των Ισραη­λι­νών πολι­τών θυμά­των της σύγκρου­σης, αλλά δεν δεχό­μα­στε μια ορι­σμέ­νη επι­λε­κτι­κή αγα­νά­κτη­ση που επι­διώ­κει να αγνο­ή­σει τη σοβα­ρό­τη­τα της γενο­κτο­νί­ας που δια­πράτ­τε­ται ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων σήμε­ρα, παρου­σιά­ζο­ντας την ισραη­λι­νή πλευ­ρά ως θύμα και αγνο­ώ­ντας 75 χρό­νια επι­θέ­σε­ων, κατο­χής, κατά­χρη­σης και αποκλεισμού.
  • Τίπο­τα δεν μπο­ρεί να δικαιο­λο­γή­σει αυτό που κάνει ο στρα­τός σας ενα­ντί­ον της Γάζας. Τίπο­τα δεν μπο­ρεί να δικαιο­λο­γή­σει τις σοβα­ρές παρα­βιά­σεις του Διε­θνούς Ανθρω­πι­στι­κού Δικαί­ου που δια­πράτ­τουν.

Το Ισρα­ήλ παρα­βιά­ζει μία προς μία τις απο­φά­σεις του ΟΗΕ μία προς μία τις υπο­χρε­ώ­σεις του ως Κατο­χι­κή Δύνα­μη βάσει της 4ης σύμ­βα­σης της Γενεύ­ης, με από­λυ­τη πεποί­θη­ση ότι η παρά­λυ­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας σε αυτό το θέμα θα εγγυ­η­θεί τη συνε­χή δια­φυ­γή ευθυ­νών του.
Ούτε στην παρού­σα πολύ σοβα­ρή κατά­στα­ση, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας δεν μπό­ρε­σε να καλέ­σει το Ισρα­ήλ να στα­μα­τή­σει τη συνε­χι­ζό­με­νη σφαγή.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες άσκη­σαν βέτο σε αυτό το σώμα μιας πρό­τα­σης που απλώς ζητού­σε ανθρω­πι­στι­κές παύ­σεις στην αντι­πα­ρά­θε­ση για να επι­τρα­πεί η πρό­σβα­ση της βοή­θειας στη Γάζα και να δια­σφα­λι­στεί η προ­στα­σία των αμάχων.

ΥπΕξ Κού­βας: με την καρ­διά μας στο πλευ­ρό της Παλαιστίνης

Όσοι αντιτίθενται σήμερα στη διακοπή της βίας στη Γάζα 
ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη 
για τις σοβαρές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Αλλά η θέση της κυβέρ­νη­σης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, η οποία ιστο­ρι­κά ενερ­γού­σε ως συνερ­γός της σιω­νι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, παρε­μπο­δί­ζο­ντας επα­νει­λημ­μέ­να τη δρά­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας σχε­τι­κά με την Παλαι­στί­νη, υπο­νο­μεύ­ο­ντας την ειρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα με την επι­θε­τι­κή της άσκη­ση του βέτο, δεν προ­κα­λεί έκπλη­ξη για τη Μέση Ανατολή.

Μια συνο­λι­κή, δίκαιη και διαρ­κής λύση της σύγκρου­σης απαι­τεί ανα­πό­φευ­κτα την πραγ­μα­τι­κή άσκη­ση του ανα­φαί­ρε­του δικαιώ­μα­τος του παλαι­στι­νια­κού λαού στην αυτο­διά­θε­ση και να οικο­δο­μή­σει το δικό του ανε­ξάρ­τη­το και κυρί­αρ­χο κρά­τος, εντός των προ του 1967 συνό­ρων και με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ. .

Δεν υπάρ­χει άλλος απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος να στα­μα­τή­σει, μια για πάντα, αυτή η σπεί­ρα βίας, να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές και να χαρά­ξου­με μια βιώ­σι­μη πορεία για την ειρήνη.

¿_Θα επι­τρέ­ψει η διε­θνής κοι­νό­τη­τα? να συνε­χι­στεί αυτή η μη βιώ­σι­μη κατά­στα­ση; ¿_ή θα παρα­μεί­νει όμη­ρος? μιας αυθαί­ρε­της άσκη­σης όπως το δικαί­ω­μα αρνη­σι­κυ­ρί­ας που την εμπο­δί­ζει να ενερ­γή­σει όπως θα έπρε­πε για να στα­μα­τή­σει το έγκλημα;

Μια ομά­δα χωρών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Κού­βας, πρό­τει­νε στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών ένα σχέ­διο ψηφί­σμα­τος, το οποίο τελι­κά εγκρί­θη­κε, το οποίο απαι­τεί άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός, την επεί­γου­σα δημιουρ­γία μηχα­νι­σμού για την προ­στα­σία του παλαι­στι­νια­κού άμα­χου πλη­θυ­σμού, απορ­ρί­πτο­ντας τον ανα­γκα­στι­κό εκτο­πι­σμό αμά­χων και υπέρ της απο­στο­λής επεί­γου­σας ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας.

Κάθε στιγ­μή αδρά­νειας και παθη­τι­κό­τη­τας θα κοστί­ζει περισ­σό­τε­ρες αθώ­ες ζωές. Πρέ­πει να δρά­σου­με άμε­σα. Θα συνε­χί­σου­με να συνει­σφέ­ρου­με όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο στις νόμι­μες διε­θνείς προ­σπά­θειες που στο­χεύ­ουν στον τερ­μα­τι­σμό αυτής της βαρβαρότητας.

Η ιστορία δεν συγχωρεί τους αδιάφορους. 
Και δεν θα είμαστε ανάμεσά τους. 
Είναι καιρός να μπει ένα τέλος στη φιλοσοφία της λεηλασίας 
ώστε η φιλοσοφία του πολέμου 
να πεθάνει λόγω έλλειψης κινήτρων.

Πηγή granma _όργανο του ΚΚ Κούβας
(συνειρ­μι­κά _σσ. Antonio Gramsci “Μισώ τους αδιά­φο­ρους” )

Από το twitter του ΓΓ του ΚΚ Κού­βας Diaz Canel

H φωτο κεφα­λί­δας του ΓΓ του ΚΚ Κού­βας Diaz_Canel στο twitter της προεδρίας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο