Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — «ΘΕΣΜΟΙ»: Αδιαπραγμάτευτες οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις και η επίθεση στο λαό

Πριν ακό­μα ανα­γνω­στούν οι προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της νέας κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, έχει ήδη γίνει σαφές ότι οι αντι­λαϊ­κές «μετα­μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις», τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα, η φορο­λη­στεία, οι αντερ­γα­τι­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις, τα διά­φο­ρα μέτρα στή­ρι­ξης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων είναι οι πυλώ­νες πάνω στους οποί­ους θα ξεδι­πλω­θεί η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή. Αυτό άλλω­στε σημα­το­δό­τη­σε και η από­φα­ση του Γιού­ρο­γκρουπ στις 8 Ιού­λη, μια μέρα μετά τις εκλο­γές. Στε­λέ­χη της ΕΕ, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, αλλά και εκπρό­σω­ποι επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων προσ­δο­κούν από τη νέα κυβέρ­νη­ση να πάει παρα­πέ­ρα, να εντεί­νει την πολι­τι­κή στή­ρι­ξης των κερ­δών, να ανοί­ξει νέα πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας, να δώσει ώθη­ση σε νέα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια, πατώ­ντας πάνω σε όλο το αντερ­γα­τι­κό — αντι­λαϊ­κό έργο της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, που δια­τή­ρη­σε, συνέ­χι­σε και επέ­κτει­νε την πολι­τι­κή των προηγούμενων.

✔️   Οι ευρω­παϊ­κοί «θεσμοί» δεν διστά­ζουν να απο­στέλ­λουν δια­δο­χι­κά σινιά­λαΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – «ΘΕΣΜΟΙ»: Αδιαπραγμάτευτες οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις και η επίθεση στο λαό ανα­φο­ρι­κά με την κλι­μά­κω­ση των αντι­λαϊ­κών ανα­διαρ­θρώ­σε­ων και των παρεμ­βά­σε­ων που «εκκρε­μούν» στο πλαί­σιο του 3ου κύκλου «ενι­σχυ­μέ­νης επο­πτεί­ας» και πέραν αυτού, ενώ η κυβέρ­νη­ση από την πλευ­ρά της δια­βε­βαιώ­νει «επεν­δυ­τές» και «θεσμούς», για το γεγο­νός ότι θα οικο­δο­μή­σει πάνω στην «κλη­ρο­νο­μιά» των μνη­μο­νί­ων και βέβαια των προ­κα­τό­χων της, με ρότα τη δια­τή­ρη­ση των όρων και των δεσμεύ­σε­ων της συμ­φω­νί­ας, ως «συγκοι­νω­νού­ντα δοχεία» για τη δια­μόρ­φω­ση του «φιλο­ε­πεν­δυ­τι­κού περιβάλλοντος».

✔️  Πάνω απ’ όλα οι αντι­λαϊ­κές «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» και δεσμεύσεις

Ενδει­κτι­κές είναι οι παρεμ­βά­σεις που έγι­ναν στο συνέ­δριο του «Economist», που ολο­κλη­ρώ­θη­κε χτες στην Αθή­να, φέρ­νο­ντας ξανά στην επι­φά­νεια τις αντι­λαϊ­κές κατευθύνσεις.

.jpg

Συγκε­κρι­μέ­να:

  • Ο επι­κε­φα­λής του Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού Στα­θε­ρό­τη­τας, Κλ. Ρέγκλινγκ, υπο­γράμ­μι­σε πως η «μεταρ­ρυθ­μι­στι­κή» ατζέ­ντα που προ­ω­θεί η νέα κυβέρ­νη­ση, με στό­χο την τόνω­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και τη βελ­τί­ω­ση του επεν­δυ­τι­κού κλί­μα­τος είναι καλο­δε­χού­με­νη, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι από τα όσα είναι γνω­στά μέχρι σήμε­ρα, είναι «ενθαρ­ρυ­ντι­κό ότι τηρού­νται οι δεσμεύ­σεις και το πλαί­σιο που έχει συμφωνηθεί»
  • Ενώ υπεν­θυ­μί­ζο­ντας τους βασι­κούς άξο­νες των δεσμεύ­σε­ων για την «τόνω­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και της ανά­πτυ­ξης», στά­θη­κε στο ζήτη­μα της δια­τή­ρη­σης των διαρ­θρω­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, σημειώ­νο­ντας πως δεν πρέ­πει να αναι­ρε­θούν «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» που έχουν ήδη υλο­ποι­η­θεί στο πλαί­σιο των προ­γραμ­μά­των, με συγκε­κρι­μέ­νη ανα­φο­ρά στην αγο­ρά εργα­σί­ας. Οπως είπε, τυχόν αυξή­σεις στον κατώ­τα­το μισθό θα πρέ­πει να εναρ­μο­νί­ζο­νται με τις εξε­λί­ξεις σε επί­πε­δο παρα­γω­γι­κό­τη­τας, προ­κει­μέ­νου να δια­φυ­λα­χθεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της ελλη­νι­κής οικονομίας.
  • Τόνι­σε, εξάλ­λου, ότι είναι απα­ραί­τη­το να υλο­ποι­η­θούν «νέες διαρ­θρω­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θούν η παρα­γω­γι­κό­τη­τα και η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα», δίνο­ντας έμφα­ση στις «ανη­συ­χη­τι­κές δημο­γρα­φι­κές προ­ο­πτι­κές» της χώρας, τις οποί­ες βέβαια οι «θεσμοί» συν­δυά­ζουν με το ζήτη­μα των νέων αντι­λαϊ­κών παρεμ­βά­σε­ων στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση. Ο επι­κε­φα­λής του ESM σημεί­ω­σε ακό­μη ότι για την ενί­σχυ­ση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας απαι­τού­νται μέτρα που θα βελ­τιώ­σουν το οικο­νο­μι­κό κλί­μα και θα εξα­σφα­λί­σουν ένα περι­βάλ­λον «πιο φιλι­κό για τις επιχειρήσεις»
  • Για τα «δημο­σιο­νο­μι­κά κενά» στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, τα οποία έχει εντο­πί­σει η Κομι­σιόν, ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημεί­ω­σε ότι είναι πιθα­νό «να επι­δρά­σουν αρνη­τι­κά στην ανά­πτυ­ξη και να υπο­νο­μεύ­σουν τις μεταρρυθμίσεις».
  • Ο ίδιος συνέ­δε­σε τη μεί­ω­ση των φόρων που προ­α­ναγ­γέλ­λει η κυβέρ­νη­ση με τη διεύ­ρυν­ση της φορο­λο­γι­κής βάσης, παρα­πέ­μπο­ντας ουσια­στι­κά στην περαι­τέ­ρω μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του ορί­ου σε μισθω­τούς — συνταξιούχους.

Failmprix

  • Ο πρό­ε­δρος της Ομά­δας Εργα­σί­ας του Γιού­ρο­γκρουπ, Χ. Φάιλ­μπριφ, έβα­λε στην πρώ­τη γραμ­μή το ζήτη­μα της κλι­μά­κω­σης των «μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων». «Πρώ­τα οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις και μετά η συζή­τη­ση για τους στό­χους των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των, όχι το αντί­θε­το», υπο­γράμ­μι­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, προ­σθέ­το­ντας ότι για την ώρα δεν υπάρ­χουν χώρος και κεφά­λαια για την αλλα­γή της συμ­φω­νί­ας σχε­τι­κά με τα πλεονάσματα.
  • Από την πλευ­ρά της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, ο επι­κε­φα­λής του κλι­μα­κί­ου για την ελλη­νι­κή οικο­νο­μία, Ντ. Κοστέ­λο, τόνι­σε ότι «υπάρ­χει σημα­ντι­κό περι­θώ­ριο βελ­τί­ω­σης του κλί­μα­τος για την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και τις επενδύσεις».

Μάλι­στα, ο εκπρό­σω­πος της Κομι­σιόν, επι­βρα­βεύ­ο­ντας την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, έκα­νε λόγο για την υλο­ποί­η­ση εκτε­τα­μέ­νων μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων για τον έλεγ­χο της κρα­τι­κής δαπά­νης στην Υγεία, σημειώ­νο­ντας ότι «το βασι­κό μήνυ­μα είναι ότι έχει επι­τευ­χθεί πρό­ο­δος, αλλά η υλο­ποί­η­ση μέχρι στιγ­μής θα λέγα­με ότι είναι ελλι­πής σε διά­φο­ρα πεδία», όπως στο «clawback». Ο ίδιος σημεί­ω­σε ότι υπάρ­χει ένα «στοι­χείο ανι­σορ­ρο­πί­ας» στον τρό­πο με τον οποίο λει­τουρ­γεί το «clawback».

  • Ο εκπρό­σω­πος του ΔΝΤ, Π. Ντόλ­μαν, εστί­α­σε μετα­ξύ άλλων στην «ανά­γκη για περισ­σό­τε­ρη ευε­λι­ξία στην αγο­ρά εργα­σί­ας», για τη δημιουρ­γία θέσε­ων εργα­σί­ας, στην «ενί­σχυ­ση του επι­χει­ρη­μα­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος με μεί­ω­ση της γρα­φειο­κρα­τί­ας», σε τρα­πε­ζι­κό δανει­σμό «φιλι­κό για την ανά­πτυ­ξη», καθώς και στην αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος από τη γήραν­ση του πλη­θυ­σμού. Σύμ­φω­να με τον ίδιο, θα χρεια­στεί μια 10ετία για την επι­στρο­φή της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας στα προ κρί­σης επίπεδα.

✔️  Εναλ­λα­γές ρόλων στο ίδιο σκηνικό

Σε αυτό το πλαί­σιο, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης συνα­ντή­θη­κε την Τρί­τη με τον Κλ. Ρέγκλινγκ σε «πολύ θετι­κό κλί­μα» και — όπως επι­ση­μαί­νε­ται σε κυβερ­νη­τι­κή ανα­κοί­νω­ση — «επα­να­βε­βαί­ω­σε ότι η Ελλά­δα θα σεβα­στεί τους δημο­σιο­νο­μι­κούς στό­χους», δηλα­δή αυτούς που κλη­ρο­νό­μη­σε από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, και οι δυο μαζί «υπο­γράμ­μι­σαν την κοι­νή τους βού­λη­ση για συνε­χή και εποι­κο­δο­μη­τι­κή συνερ­γα­σία σε κλί­μα αμοι­βαί­ας εμπιστοσύνης».

Το ίδιο σκη­νι­κό, αλλά με δια­φο­ρε­τι­κούς ρόλους, επα­να­λή­φθη­κε στη χτε­σι­νή συνά­ντη­ση του Αλ. Τσί­πρα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ. Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Ρέγκλινγκ ευχα­ρί­στη­σε τον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνερ­γα­σία, την επι­τυ­χή ολο­κλή­ρω­ση του προ­γράμ­μα­τος, την επα­να­φο­ρά της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας σε ανα­πτυ­ξια­κούς ρυθ­μούς και τη δια­σφά­λι­ση βιώ­σι­μης και απρό­σκο­πτης πρό­σβα­σης της Ελλά­δας στις διε­θνείς χρη­μα­τα­γο­ρές». Από την πλευ­ρά του, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνι­σε πως «ως επι­κε­φα­λής της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης θα στη­ρί­ξει οποια­δή­πο­τε σοβα­ρή προ­σπά­θεια για μεί­ω­ση των στό­χων των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των», προ­κει­μέ­νου να βρε­θεί περισ­σό­τε­ρος «δημο­σιο­νο­μι­κός χώρος» για το κεφάλαιο.

✔️   Ικα­νο­ποί­η­ση από τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους

Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, Αδ. Γεωρ­γιά­δης, συνα­ντή­θη­κε χτες με τον πρό­ε­δρο του ΣΒΕ, Αθ. Σαβ­βά­κη. Ο υπουρ­γός έκα­νε λόγο για «μία πολύ εποι­κο­δο­μη­τι­κή συνά­ντη­ση με τον Σύν­δε­σμο Βιο­μη­χα­νιών Ελλά­δος» με στό­χο, όπως είπε, «να γίνει η βιο­μη­χα­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στην Ελλά­δα ευκο­λό­τε­ρη και πιο κερ­δο­φό­ρα». Με τη σει­ρά του, ο πρό­ε­δρος του ΣΒΕ σημεί­ω­σε: «Θεω­ρού­με ότι είναι η έναρ­ξη μίας εξαι­ρε­τι­κής συνερ­γα­σί­ας με απώ­τε­ρο στό­χο την επα­νε­νερ­γο­ποί­η­ση της οικο­νο­μί­ας και των υγιών ιδιω­τι­κών δυνά­με­ων της οικο­νο­μί­ας για τη βελ­τί­ω­ση του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κλί­μα­τος στη χώρα».

Από την πλευ­ρά του, ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελ­τίο οικο­νο­μι­κών εξε­λί­ξε­ων με αφορ­μή την έκδο­ση 7ετούς κρα­τι­κού ομο­λό­γου με επι­τό­κιο 1,9% επι­ση­μαί­νει πως «η βελ­τιω­μέ­νη στά­ση των αγο­ρών απέ­να­ντι στη νέα ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση αντα­να­κλά την αυξα­νό­με­νη εμπι­στο­σύ­νη των επεν­δυ­τών στις προ­ο­πτι­κές της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας, όπως δια­μορ­φώ­νο­νται με την ανα­με­νό­με­νη εφαρ­μο­γή ενός φιλο­α­να­πτυ­ξια­κού προ­γράμ­μα­τος σε καθε­στώς δημο­σιο­νο­μι­κής και νομι­σμα­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας». Τονί­ζει ακό­μη ότι η νέα κυβέρ­νη­ση δια­θέ­τει ένα συνε­κτι­κό και στο­χευ­μέ­νο πρό­γραμ­μα φορο­λο­γι­κών ελα­φρύν­σε­ων και διαρ­θρω­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, με βάση τα όσα ανα­κοι­νώ­θη­καν στο πρώ­το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο, «αλλά και την ανα­γκαία προς τού­το τεχνο­κρα­τι­κή υποδομή».

Την ίδια ώρα, ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ενω­σης Φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας (ΠΕΦ) Θ. Τρύ­φων, μιλώ­ντας στο συνέ­δριο του «Economist», τόνι­σε: «Η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία μπο­ρεί να στη­ρί­ξει άμε­σα και έμπρα­κτα, με επεν­δύ­σεις 500 εκατ. ευρώ, την ανα­συ­γκρό­τη­ση της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα μειω­θεί άμε­σα η υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση που υφί­στα­ται σήμε­ρα ο κλά­δος, θα υπάρ­χει ένα στα­θε­ρό και προ­βλέ­ψι­μο επι­χει­ρη­μα­τι­κό περι­βάλ­λον και ένα τριε­τές πλαί­σιο φαρ­μα­κευ­τι­κής πολιτικής».

Είναι φανε­ρό ότι η προ­σέλ­κυ­ση κερ­δο­φό­ρων επεν­δύ­σε­ων τόσο στο Φάρ­μα­κο όσο και συνο­λι­κά προ­ϋ­πο­θέ­τει νέες παρεμ­βά­σεις στή­ρι­ξης από την κυβέρ­νη­ση ΝΔ, σε συνέ­χεια βέβαια αυτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ο πρό­ε­δρος της ΠΕΦ τόνι­σε ότι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την επί­τευ­ξη του επεν­δυ­τι­κού στό­χου της φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας είναι «φορο­λο­γι­κά κίνη­τρα, συμ­ψη­φι­σμός των παρα­γω­γι­κών επεν­δύ­σε­ων και των δαπα­νών έρευ­νας και ανά­πτυ­ξης της φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας με τις υπο­χρε­ω­τι­κές επι­στρο­φές (clawback) που της επι­βάλ­λο­νται, οι οποί­ες υπο­νο­μεύ­ουν την ανα­πτυ­ξια­κή δυνα­μι­κή της».

[πηγή]
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο