Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κωνσταντίνα Κούνεβα: Γίνεται γενοκτονία με τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα

Στη συμ­βο­λή των οδών Τρώ­ων και Δρυο­πών στα Άνω Πετρά­λω­να παρα­μο­νές Χρι­στου­γέν­νων του 2009 μια μαχη­τι­κή συν­δι­κα­λί­στρια, καθα­ρί­στρια, μετα­νά­στης από τη Βουλ­γα­ρία, με ένα ανή­λι­κο παι­δί, δέχθη­κε δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση με βιτριό­λι καθώς διεκ­δι­κού­σε καλύ­τε­ρες συν­θή­κες για τις εργα­ζό­με­νες στον κλάδο.

Η Κων­στα­ντί­να Κού­νε­βα, υπο­ψή­φια βου­λευ­τής με το ΚΚΕ στην Α΄ Αθη­νών, στη συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στο in.gr μίλη­σε για αυτή την επί­θε­ση, αλλά και για τους λόγους για τους οποί­ους συμπο­ρεύ­τη­κε με το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα.

Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για τους αγώνες μου

Είχε μόλις κατέ­βει από τον ηλε­κτρι­κό, λίγο πριν από τα μεσά­νυ­κτα της 22ας Δεκεμ­βρί­ου, έχο­ντας τελειώ­σει την τρί­τη βάρ­δια. Λίγα μέτρα πριν από το σπί­τι της, βλέ­πει έναν σκυμ­μέ­νο νεα­ρό, τον ρωτά εάν χρειά­ζε­ται βοή­θεια και εκεί­νος πετά­γε­ται και την περι­λού­ζει με βιτριό­λι προ­κα­λώ­ντας της φρι­κτά εγκαύματα.

«Ένιω­θα ένα δυνα­τό κάψι­μο και το μόνο που σκε­φτό­μουν ήταν αν θα ζήσω για να μπο­ρώ να βοη­θή­σω το παι­δί μου», λέει. Είχε έλθει στην Ελλά­δα το 2001 για να βοη­θή­σει ιατρι­κά τον γιο της ‑που σήμε­ρα κάνει το διδα­κτο­ρι­κό του στη Βουλ­γα­ρία- και μόλις είχε αρχί­σει να στέ­κε­ται στα πόδια της.

«Δεν έχω μετα­νιώ­σει ποτέ για τους αγώ­νες μου, δεν έχω απο­γοη­τευ­τεί, ούτε έχω ανα­ρω­τη­θεί για­τί το κάνω…Άλλωστε, οι συνά­δελ­φοί μου με είχαν εκλέ­ξει για να τους στη­ρί­ζω» ξεκα­θα­ρί­ζει, μετά από 40 και πλέ­ον επεμ­βά­σεις και καθη­με­ρι­νές επι­σκέ­ψεις στους γιατρούς.

 Ισχυρά συμφέροντα έδωσαν εντολή να μην τους βρει η Αστυνομία

«Τα συμ­φέ­ρο­ντα είναι πολύ ισχυ­ρά. Όσοι παίρ­νουν δημό­σια έργα προ­σπα­θούν να τα κρα­τή­σουν με νύχια και δόντια» δηλώ­νει, ενώ εκτι­μά ότι πίσω απ΄ αυτές τις εται­ρεί­ες «κρύ­βο­νται κόμ­μα­τα και πολι­τι­κοί». Μόνο στον ΗΣΑΠ ο τότε εργο­λά­βος έβγα­ζε 22.000–24.000 ευρώ την ημέ­ρα από τις αμοι­βές που δεν έδι­νε στις καθα­ρί­στριες, υπογραμμίζει.

Όπως καταγ­γέλ­λει, η ανα­φο­ρά της το 2006 ότι δέχε­ται απει­λές εξα­φα­νί­στη­κε από τα αρχεία της Αστυ­νο­μί­ας, ενώ μετά την επί­θε­ση με βιτριό­λι η Αστυ­νο­μία έψα­χνε δια­φο­ρε­τι­κά αίτια και άργη­σε να ερευ­νή­σει τη δική της θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους

Πρω­το­δί­κως, η Κων­στα­ντί­να Κού­νε­βα είχε κερ­δί­σει την αγω­γή ενα­ντί­ον της εται­ρεί­ας στην οποία εργα­ζό­ταν. Ωστό­σο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρ­νη­ση και η ίδια ευρω­βου­λευ­τής του, το Εφε­τείο καθυ­στε­ρού­σε να εκδώ­σει από­φα­ση. Ζήτη­σε τότε, όπως λέει, από το υπουρ­γείο να επι­σπευ­σθεί η δια­δι­κα­σία αλλά δεν έγι­νε τίποτα.

Ο εφέ­της εξέ­δω­σε απαλ­λα­κτι­κή από­φα­ση δυό­μι­σι χρό­νια μετά και, όπως καταγ­γέλ­λει, αμέ­σως μετά πήρε σύντα­ξη. Μάλι­στα, με δύο μικρές λεπτο­μέ­ρειες έφτια­ξε σκε­πτι­κό 70 σελί­δων. Περί­με­νε ο εφέ­της να βγά­λει την από­φα­ση λίγο πριν πάρει σύντα­ξη για να μην μπο­ρεί ίσως κανείς να τον τιμω­ρή­σει, όπως λέει.

Το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας επί δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ η ίδια είχε κατα­φέ­ρει να περά­σει σημα­ντι­κά νομο­θε­τή­μα­τα για τους εργα­ζό­με­νους, όπως για την αδή­λω­τη εργα­σία, μπλό­κα­ρε ‑όπως ανα­φέ­ρει- δύο νόμους που έφε­ρε για το οικια­κό προ­σω­πι­κό και για τις καθα­ρί­στριες. «Δεν υπήρ­χε νόη­μα να συνε­χί­σω με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν ενδια­φέ­ρε­ται για τους εργα­ζό­με­νους», τονίζει.

Κρύβουν στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα

Η Κων­στα­ντί­να Κού­νε­βα στη συνέ­ντευ­ξή της ανα­φέ­ρε­ται στη σημα­σία της οργά­νω­σης των εργα­ζο­μέ­νων στα συν­δι­κά­τα. Δεν είναι δυνα­τόν οι καθα­ρι­στές, λέει, να αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως ανει­δί­κευ­τοι εργά­τες και να μην εκπαι­δεύ­ο­νται, ενώ δου­λεύ­ουν με χημι­κά που μπο­ρεί να προ­κα­λούν καρκίνο.

Υπο­γραμ­μί­ζει πως τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα είναι 30%, πως κρύ­βο­νται στοι­χεία και τονί­ζει ότι πρό­κει­ται για γενοκτονία.

Ο λαός πρέπει να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ

Η Κων­στα­ντί­να Κού­νε­βα τονί­ζει τη σημα­σία να βγει ενι­σχυ­μέ­νο το ΚΚΕ από τις εκλο­γές. «Το ΚΚΕ είναι το μονα­δι­κό κόμ­μα το οποίο υπο­στη­ρί­ζει τους εργα­ζό­με­νους και τους ανθρώ­πους. Το μονα­δι­κό κόμ­μα το οποίο θα μετα­φέ­ρει τη φωνή τους και τον αγώ­να και μέσα στη Βου­λή και θα τους εκπρο­σω­πή­σει δυνα­τά, ισχυ­ρά», δηλώνει.

Για τον σοσια­λι­σμό στη Βουλ­γα­ρία, τονί­ζει πως δεν υπήρ­χε ανερ­γία, αλλά κοι­νω­νι­κό μοντέ­λο με υψη­λής ποιό­τη­τας Παι­δεία, Υγεία και Έρευ­να (δεί­τε εδώ το video της συνέντευξης). 

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο