Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: Σαρώνει ο κορωνοϊός τις γάτες — 300.000 νεκρές γάτες

Από τις αρχές του έτους η Κύπρος βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με επι­δη­μία κορω­νοϊ­ού στις γάτες. Η κυπρια­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε μέτρο χορή­γη­σης αντι­ι­κών φαρμάκων.

Τη διά­θε­ση αντι­ι­κών φαρ­μά­κων σε γάτες, η χορή­γη­ση των οποί­ων συνί­στα­ται σε ανθρώ­πους για την θερα­πεία του κορω­νοϊ­ού, απο­φά­σι­σε η κυβέρ­νη­ση της Κύπρου σε μια προ­σπά­θεια περιο­ρι­σμού της επι­δη­μί­ας κορω­νοϊ­ού που πλήτ­τει τα αιλου­ροει­δή στο νησί. Από τις αρχές του έτους η Κύπρος βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με επι­δη­μία κορω­νοϊ­ού στις γάτες. Στις 4 Αυγού­στου ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Κων­στα­ντί­νος Λετυ­μπιώ­της ανα­κοί­νω­σε το μέτρο χορή­γη­σης των αντι­ι­κών φαρ­μά­κων στο γατί­σιο πλη­θυ­σμό, ανα­φε­ρό­με­νος σε ραγδαία αύξη­ση των περι­στα­τι­κών. Σύμ­φω­να με την κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση, τα αντι­ι­κά φάρ­μα­κα θα μπο­ρούν να παρα­λαμ­βά­νο­νται από τον κηδε­μό­να του ζώου που νοσεί, από τα γρα­φεία των κτη­νια­τρι­κών υπη­ρε­σιών και κατό­πιν συντα­γο­γρά­φη­σης από κτηνίατρο.

Με τον πλη­θυ­σμό των γάτων να είναι υπερ­δι­πλά­σιος των ανθρώ­πων στην Κύπρο, εκτι­μά­ται ότι από τις αρχές του χρό­νου εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες γάτες νόση­σαν, ενώ περισ­σό­τε­ρες από 8.000 γάτες νοση­λεύ­τη­καν σε κτη­νια­τρι­κές κλι­νι­κές ως κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού. Όπως εξη­γεί στην DW o κτη­νί­α­τρος δρ Μάριος Μιχα­ήλ, η επι­δη­μία ξέσπα­σε στην Κύπρο στην αρχή του έτους, όταν εκδη­λώ­θη­κε μια μετάλ­λα­ξη στε­λέ­χους του κορω­νοϊ­ού, η οποία μετα­τρέ­πε­ται σε λοι­μώ­δη περι­το­νί­τι­δα (FIP). Τα συμ­πτώ­μα­τα της περι­το­νί­τι­δας περι­λαμ­βά­νουν πυρε­τό, ίκτε­ρο και φου­σκώ­μα­τα στην κοι­λια­κή χώρα. Σύμ­φω­να με τον δρα Μιχα­ήλ εκα­το­ντά­δες ήταν και οι περι­πτώ­σεις γάτων που μετα­φέρ­θη­καν σε κτη­νια­τρι­κές κλι­νι­κές με συμ­πτώ­μα­τα χτυ­πή­μα­τος από αυτο­κί­νη­τα, αλλά οι εξε­τά­σεις έδει­ξαν τελι­κά πως επρό­κει­το για νευ­ρο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα που προ­κα­λού­νται από την λοι­μώ­δη περιτονίτιδα.

Σε σχέ­ση με τους θανά­τους, εκτι­μά­ται ότι δεκά­δες χιλιά­δες γάτες πέθα­ναν συνε­πεία της λοι­μώ­δους περι­το­νί­τι­δας, με τους υπο­λο­γι­σμούς να φτά­νουν ακό­μα και σε εξα­ψή­φιους αριθ­μούς νεκρών γάτων (την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα γινό­ταν λόγος για 300.000 νεκρές γάτες), οι οποί­οι ωστό­σο αμφι­σβη­τού­νται αφού ο ακρι­βής συνο­λι­κός πλη­θυ­σμός τους στην Κύπρο δεν προσ­διο­ρί­ζε­ται από τις αρχές.

Η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης να δια­θέ­σει φάρ­μα­κα που χρη­σι­μο­ποιού­νταν για την θερα­πεία ανθρώ­πων που νόση­σαν με κορο­νο­ϊό είναι μόνο ο ένας πυλώ­νας για περιο­ρι­σμό της επι­δη­μί­ας στις γάτες. Η δεύ­τε­ρη από­φα­ση που λήφθη­κε από τις αρμό­διες αρχές αφο­ρά στην έγκρι­ση εισα­γω­γής σκευά­σμα­τος κτη­νια­τρι­κής χρή­σης από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, το οποίο απο­δεί­χθη­κε ιδιαί­τε­ρα απο­τε­λε­σμα­τι­κό στην θερα­πεία του FIP.

Μιλώ­ντας στην DW, o αντι­πρό­ε­δρος του Παγκύ­πριου Κτη­νια­τρι­κού Συλ­λό­γου, Δημή­τρης Επα­μει­νών­δας, εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για το γεγο­νός, ότι πλέ­ον οι κτη­νί­α­τροι της Κύπρου έχουν στα χέρια τους δύο ισχυ­ρά όπλα για έλεγ­χο της επι­δη­μί­ας και εξέ­φρα­σε την ελπί­δα ότι τα σκευά­σμα­τα που δια­τί­θε­νται θα απο­δει­χθούν αρκε­τά για να καλύ­ψουν τις ανά­γκες. Σημεί­ω­σε μάλι­στα πως η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που έχει εγκρί­νει δύο σκευά­σμα­τα για την θερα­πεία νοσού­ντων ζώων.

Πάντως εντός της κτη­νια­τρι­κής κοι­νό­τη­τας επι­κρα­τεί μια ανη­συ­χία σε σχέ­ση με το κόστος των θερα­πειών με τα εγκε­κρι­μέ­να κτη­νια­τρι­κά σκευά­σμα­τα από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο αφού για την θερα­πεία ενός γατιού, το κόστος μπο­ρεί να φτά­σει μέχρι τα 7.000 ευρώ. Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες κτη­νιά­τρων, το υψη­λό κόστος των εν λόγω φαρ­μά­κων οδη­γού­σε το τελευ­ταίο διά­στη­μα ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρους πολί­τες στην προ­μή­θεια φτη­νών φαρ­μά­κων, που πωλεί­ται στην μαύ­ρη αγο­ρά, σε ιστο­σε­λί­δες του εξωτερικού.

Πηγή: Deutsche Welle

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο