Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Μητσοτάκης: Νέα πρόκληση με αναφορά σε «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» μετά την εκατόμβη νεκρών στην Γάζα

Προ­κλη­τι­κός και κυνι­κός εμφα­νί­στη­κε ακό­μα μια φορά ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ο οποί­ος στην εισή­γη­σή του στη συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου, έκα­νε λόγο για «δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην αυτο­ά­μυ­να», μερι­κές ώρες μετά την απί­στευ­τη ισραη­λι­νή θηριω­δία με την επί­θε­ση σε νοσο­κο­μείο της Γάζας.

Οι υπο­κρι­τι­κές ανα­φο­ρές για «σεβα­σμό στο διε­θνές δίκαιο» και για «προ­στα­σία άμα­χου πλη­θυ­σμού Γάζας» και «δρό­μων ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας», δεν μπο­ρούν να ξεπλύ­νουν την εξορ­γι­στι­κή συστρά­τευ­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ με το δολο­φο­νι­κό κρά­τος του Ισραήλ.

Ταυ­τό­χρο­να, ο πρω­θυ­πουρ­γός έθε­σε τον παρά­γο­ντα της «περι­φε­ρεια­κή ασφά­λεια και στα­θε­ρό­τη­τας», δηλα­δή των μεγά­λων οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων στην περιο­χή, εκφρά­ζο­ντας την ελπί­δα «να μην επε­κτα­θεί η σύρ­ρα­ξη και να απο­φύ­γου­με κλι­μά­κω­ση», την ώρα όμως που η στή­ρι­ξη και ανο­χή των ΗΠΑ και ΕΕ δίνουν αέρα στα πανιά των εγκλη­μα­τι­κών ενερ­γειών του Ισραήλ.

Στο πλαί­σιο των ευρύ­τε­ρων γεω­πο­λι­τι­κών αντα­γω­νι­σμών, ο Κ. Μητσο­τά­κης χαρα­κτή­ρι­σε την Ελλά­δα «δύνα­μη λύσης» που «έχει θέση» στις εξε­λί­ξεις, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την νέα επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή, ενώ μίλη­σε και για «πρό­σθε­τη υπο­χρέ­ω­ση της Ελλά­δας για φύλα­ξη συνό­ρων», στο πλαί­σιο της «ενί­σχυ­σης της εσω­τε­ρι­κής ασφά­λειας της ΕΕ», κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα κάνου­με χωρίς συμ­βι­βα­σμό και υπο­χω­ρή­σεις». Μάλι­στα, χαρα­κτή­ρι­σε την χώρα ως «το τελευ­ταίο δυτι­κό φυλά­κιο σταθερότητας»!

Ο πρω­θυ­πουρ­γός δήλω­σε ακό­μα ότι θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει «ταξί­δι το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν στην περιο­χή όταν το επι­τρέ­ψουν οι συν­θή­κες», νομι­μο­ποιώ­ντας με την παρου­σία του τις απάν­θρω­πες πολι­τι­κές του ισραη­λι­νού κρά­τους. Επί­σης ανέ­φε­ρε ότι τις επό­με­νες ημέ­ρες θα μετα­βεί στο Κάι­ρο σε περι­φε­ρεια­κή σύσκε­ψη που διορ­γα­νώ­νε­ται για το Παλαιστινιακό.

Σχε­τι­κά με τις πρό­σφα­τες δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές, επα­νέ­λα­βε ότι «το πολι­τι­κό συμπέ­ρα­σμα προ­έ­κυ­ψε από την πρώ­τη Κυρια­κή», ισχυ­ρι­ζό­με­νος, για να δια­σκε­δά­σει και τις εντυ­πώ­σεις, ότι «οι ψηφο­φό­ροι επα­να­βε­βαί­ω­σαν την εμπι­στο­σύ­νη στην κυβέρ­νη­ση και τη ΝΔ».

Διε­μή­νυ­σε ότι «η κυβέρ­νη­ση είναι έτοι­μη να συνερ­γα­στεί με όλους τους δημάρ­χους και περι­φε­ρειάρ­χες όπως το έκα­νε επί 4 χρό­νια χωρίς να κοι­τά κομ­μα­τι­κές προ­ε­λεύ­σεις», δεί­χνο­ντας ότι η στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου σε τοπι­κό επί­πε­δο πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει ανε­ξαρ­τή­τως προσώπων.

Ταυ­τό­χρο­να όμως, εμμέ­σως πλην σαφώς, «τρά­βη­ξε το αυτί» σε στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης και της ΝΔ, λέγο­ντας ότι πρέ­πει «πρώ­τα να βου­τά­με τη γλώσ­σα στο μυα­λό και μετά μιλάμε».

Όσο για το επό­με­νο διά­στη­μα, προ­α­νήγ­γει­λε «μεταρ­ρυθ­μι­στι­κή ορμή της κυβέρ­νη­σης» για «μεγά­λες αλλα­γές που χρειά­ζε­ται η χώρα», κάτι το οποίο μετα­φρά­ζε­ται σε νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα και προ­α­παι­τού­με­να για τις εκτα­μιεύ­σεις των δόσε­ων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης για την χρη­μα­το­δό­τη­ση των κερ­δών του μεγά­λου κεφαλαίου.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο