Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Σκρέκας: Σβήστε τις ενεργοβόρες συσκευές 6 μ.μ. — 9 μ.μ. — Οι επιδοτήσεις για τα τιμολόγια Νοεμβρίου

Αυτο­πε­ριο­ρι­σμό της κατα­νά­λω­σης ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος για τρεις ώρες το από­γευ­μα ζητά από τα νοι­κο­κυ­ριά η κυβέρ­νη­ση αντί να λάβει ουσια­στι­κά μέτρα ανα­χαί­τι­σης της ακρί­βειας και της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας που πυρο­δο­τεί­ται από τις πολι­τι­κές επε­λευ­θέ­ρω­σης της ενέρ­γειας, της «πρά­σι­νης» μετά­βα­σης με καύ­σι­μο το φυσι­κό αέριο, την απο­λι­γνη­το­ποί­ση­ση, το χρη­μα­τι­στή­ριο ρύπων και την έμμε­ση φορο­λο­γία στην κατανάλωση.

Ο υπουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Κώστας Σκρέ­κας δήλω­σε πως «η προ­σπά­θεια όλων μας είναι να περιο­ρί­σου­με την χρή­ση ενερ­γο­βό­ρων συσκευών τις ώρες από 6 το από­γευ­μα έως 9 το βρά­δυ, οι οποί­ες μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποιού­νται τις υπό­λοι­πες ώρες της ημέ­ρας» διό­τι όπως υπο­στή­ρι­ξε «η Ελλά­δα τους επό­με­νους μήνες έχει ένα στό­χο να μειώ­σει την κατα­νά­λω­ση ενέρ­γειας τις ώρες αιχ­μής κατά του­λά­χι­στον 5%».

Οι συγκε­κρι­μέ­νες δηλώ­σεις του υπουρ­γού έγι­ναν κατά την παρου­σί­α­ση των επι­δο­τή­σε­ων της κυβέρ­νη­σης για το Νοέμ­βριο για ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και φυσι­κό αέριο που αφε­νός μεν δεν απο­τε­λούν ανα­κού­φι­ση και αφε­τέ­ρου δε προ­έρ­χο­νται από τη φορο­λό­γη­ση του λαού.

Συγκε­κρι­μέ­να:

Ηλεκτρική Ενέργεια — Οικιακά Τιμολόγια

Η κλι­μα­κω­τή επι­δό­τη­ση για τον Νοέμ­βριο δια­μορ­φώ­νε­ται ως εξής:

• Για μηνιαί­ες κατα­να­λώ­σεις έως 500 KWh η επι­δό­τη­ση θα είναι 238 €/MWh. Αφο­ρά το 90% των νοι­κο­κυ­ριών στην Ελλάδα.

• Για την μηνιαία κατα­νά­λω­ση από 501–1000kWh η επι­δό­τη­ση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοι­κο­κυ­ριό μειώ­σει κατά 15% την μέση ημε­ρή­σια κατα­νά­λω­σή του σε σχέ­ση με την αντί­στοι­χη περ­σι­νή, τότε η επι­δό­τη­ση αυξά­νε­ται κατά 50 €/MWh.

• Για την μηνιαία κατα­νά­λω­ση πάνω από 1001KWh, η επι­δό­τη­ση ανέρ­χε­ται στα 98 €/MWh. Αφο­ρά μόνο το 2% των νοι­κο­κυ­ριών στην Ελλά­δα. Και σε αυτή την κλί­μα­κα ισχύ­ει η επι­πλέ­ον επι­δό­τη­ση των 50 €/MWh, αν υπάρ­ξει μεί­ω­ση κατα­νά­λω­σης κατά 15%.

• Στα νοι­κο­κυ­ριά που είναι ενταγ­μέ­να στο Κοι­νω­νι­κό Οικια­κό Τιμο­λό­γιο (ΚΟΤ) απορ­ρο­φού­με σχε­δόν το 100% της αύξη­σης και η επι­δό­τη­ση ανέρ­χε­ται στα 286 €/MWh.

Ηλεκτρική Ενέργεια — Επαγγεματικά Τιμολόγια

• Για τους εμπο­ρι­κούς κατα­να­λω­τές με παρο­χή ισχύ­ος έως 35KVa και κατα­νά­λω­ση έως τις 2.000KWh, η επι­δό­τη­ση για τον μήνα Νοέμ­βριο ανέρ­χε­ται στα 200 €/ΜWh.

• Για τους επαγ­γελ­μα­τι­κο­ούς και εμπο­ρι­κούς κατα­να­λω­τές έως 35KVa που ξεπερ­νούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπό­λοι­πα μη οικια­κά τιμο­λό­για χαμη­λής μέσης και υψη­λής τάσης, η επι­δό­τη­ση ανέρ­χε­ται σε 50€/MWh.

• Για τους αγρό­τες, η επι­δό­τη­ση είναι ορι­ζό­ντια και ανέρ­χε­ται στα 238 €/MWh.

Φυσικό Αέριο — Οικιακά Τιμολόγια

Ορι­ζό­ντια επι­δό­τη­ση 25 € ανά θερ­μι­κή MWh για όλους τους οικια­κούς κατα­να­λω­τές. Το μέτρο αφο­ρά σε 700.000 οικια­κούς κατα­να­λω­τές ανε­ξαρ­τή­τως εισο­δή­μα­τος, μεγέ­θους κατοι­κί­ας ή παρόχου.

Πηγή: 902.gr

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο