Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛαΣυ Βόρειου Αιγαίου: Για τους «αναπτυξιακούς» οργανισμούς

Ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κό σε θεμα­το­λο­γία το Π.Σ της Τετάρ­της 30/06 καθώς μετα­ξύ των κρί­σι­μων θεμά­των της ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης ήταν και η δημιουρ­γία Ανα­πτυ­ξια­κού Οργα­νι­σμού ακο­λου­θώ­ντας την πεπα­τη­μέ­νη των υπό­λοι­πων περι­φε­ρειών της χώρας, στη βάση της ακο­λου­θού­με­νης πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης που εφαρ­μό­ζει πιστά τις οδη­γί­ες και τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ και τις κατευ­θύν­σεις του κεφα­λαί­ου.
Εκπλη­ξη, η ειση­γη­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση του Περι­φε­ρειάρ­χη Β. Αιγαί­ου, το θέμα να συζη­τη­θεί προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει ουσια­στι­κός προ­βλη­μα­τι­σμός και να ακο­λου­θή­σει η ψήφι­σή του ή μη, τους επό­με­νους μήνες.
‘Οπως τόνι­σε η περι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος της Λαι­κής Συσπέι­ρω­σης Αγλαία Κυρί­τση, το θέμα είναι καθα­ρά πολι­τι­κό καθώς η παρα­κα­τα­θή­κη που μας άφη­σαν οι πρου­πάρ­χου­σες ανα­πτυ­ξια­κές εται­ρεί­ες ήταν η αδια­φά­νεια, τα αδιέ­ξο­δα και τα σκάν­δα­λα. όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά είπε :
 «…Για την ιστο­ρία θυμί­ζου­με ότι δε συζη­τά­με στην περιο­χή μας για πρώ­τη φορά για πολ­λά υπο­σχό­με­νες δημιουρ­γί­ες εται­ρειών και οργα­νι­σμών με ορά­μα­τα και στό­χους για ανά­πτυ­ξη που ακούν στις επω­νυ­μί­ες «ΑΕΝΑΛ, ΕΝΑ ΧΙΟΥ, ΛΕΣΒΟΣ SHOP» κ.λπ. Έχου­με πεί­ρα και δεν είναι θετική.
Για να μη θυμη­θού­με ενέρ­γειες και ορά­μα­τα του πρό­σφα­του παρελ­θό­ντος από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ με τα περι­βό­η­τα 13 ανα­πτυ­ξια­κά συνέ­δρια ‑ένα μάλι­στα από αυτά έγι­νε κι εδώ στη Μυτι­λή­νη, για να δοθεί ιδιαί­τε­ρη σημα­σία σ ένα νησί που είχε πλη­γεί από τις συνέ­πειες των ίδιων πολι­τι­κών που ακο­λου­θού­νται εδώ και δεκαετίες,με τη γραμ­μή του εν λόγω ανα­πτυ­ξια­κού συνε­δρί­ου να είναι η αξιο­ποί­η­ση δημό­σιας περιου­σί­ας, ενέρ­γεια, και δια­χεί­ρι­ση χρη­μα­το­δο­τι­κών εργα­λεί­ων και προ­γραμ­μά­των με το οποία τάχα θα επέλ­θει ανάπτυξη… 

Ανάπτυξη γενικά, χωρίς να απαντιέται το κρίσιμο ερώτημα, «ανάπτυξη για ποιον;», κάτι που αποφεύγεται να απαντηθεί και στον συγκεκριμένο σχεδιασμό της ΠΒΑ καθαρά.
Γιατί πρόκειται για σχέδιο ανάπτυξης προς όφελος του κέρδους, που 
έχει ως προαπαιτούμενο, το ξήλωμα εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και στόχευση την ενίσχυση της κερδοφορίας. 

Ο ανα­πτυ­ξια­κός οργα­νι­σμός που παρου­σιά­ζε­ται ξεκά­θα­ρα θα λει­τουρ­γεί ως επι­χεί­ρη­ση, με τέτοια κοι­νω­νι­κο-οικο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια που άλλο­τε θα παίρ­νει αρμο­διό­τη­τες από τις υπη­ρε­σί­ες κι άλλο­τε θα τους τις φορ­τώ­νει. Κι  όπως δια­φαί­νε­ται από τη λει­τουρ­γία της θα απο­σπά και τακτι­κό προ­σω­πι­κό, από το ήδη λει­ψό της Περι­φέ­ρειας- λες και μας περισ­σεύ­ει- ή στην καλύ­τε­ρη των περι­πτώ­σε­ων, θα διαιω­νί­ζει τις ελα­στι­κές μορ­φές εργα­σί­ας με προ­σλή­ψεις 8μηνων, άντε ετή­σιων συμ­βά­σε­ων ανά­λο­γα με το έργο, αν και εφό­σον υπάρ­χει έργο για υλοποίηση…
Κι όταν «λυθεί» η Ανώ­νυ­μη αυτή ανα­πτυ­ξια­κή εται­ρεία, το προ­σω­πι­κό της δεν θα μπο­ρεί να μετα­φερ­θεί στους μετό­χους ΟΤΑ ή στις Ενώ­σεις… Κατά τα άλλα, όπως ανα­φέ­ρε­τε στους σκο­πούς της, «απο­σκο­πεί­τε στην υπο­στή­ρι­ξη ανέρ­γων ή ατό­μων προ­ερ­χο­μέ­νων από ευπα­θείς κοι­νω­νι­κές ομά­δες, στο­χεύ­ε­τέ στην υπο­στή­ρι­ξη και φρο­ντί­δα της υγεί­ας των πολι­τών και την προ­α­γω­γή της ψυχι­κής υγείας…».Λαϊκή Συσπείρωση Βόρειου Αιγαίου LS Voreiou Agaiou

Βλέπει κανείς το στοιχείο της υποκρισίας.

Ας μην κοροι­δευό­μα­στε λοι­πόν. Δεν υπάρ­χει κάτι και­νούρ­γιο. Κι όλα αυτά τα βαρύ­γδου­πα που δια­βά­ζου­με στις 60 σελί­δες της βιω­σι­μό­τη­τας + 30 σελί­δες του σκο­πού και κατα­στα­τι­κού της, ώς νέο πλαί­σιο και­νο­τό­μες ρυθ­μί­σεις, κι ότι μετά από μια ύφε­ση θα έλθει η ανά­πτυ­ξη είναι για να θαμπω­θού­με πρώ­τα εμείς που τα δια­βά­ζου­με και στη συνέ­χεια ο λαός του Β. Αιγαί­ου και να πει­στεί ότι θα λυθούν τα προ­βλή­μα­τά του με αυτή την νέα αναπτυξιακή.
Προ­σέξ­τε όμως για­τί εδω υπάρ­χει μια ειδο­ποιός δια­φο­ρά. Αυτή η Ανα­πτυ­ξια­κή δεν είναι μια απλή συνέ­χεια των προη­γού­με­νων. Εδώ υπάρ­χει μια τομή. Μια τομή σε μια εξέ­λι­ξη. Οι προη­γού­με­νες που «ανα­πτύ­χθη­καν» εδώ στην περι­φέ­ρεια, δεν είναι μόνο ότι φαλί­ρι­σαν. Έπαι­ξαν κι έναν πολύ σημα­ντι­κό ρόλο: Να συν­δε­θεί πιο σφι­χτά η Τοπι­κή διοί­κη­ση με τους μεγα­λο­πει­χει­ρη­μα­τί­ες, τις πολυ­ε­θνι­κές που απο­σκο­πούν στα νησιά μας και για να γίνου­με και πιο σαφείς για να κατα­λα­βαί­νει κι ο κόσμος που θα γίνει κοι­νω­νός αργό­τε­ρα, για να εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­θούν κι άλλο οι υπη­ρε­σί­ες για να γίνουν και να ολο­κλη­ρω­θούν οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις.Αυτός ήταν ο ρόλος που έπαι­ξαν όσες φαλί­ρη­σαν, ή υπάρ­χουν ανε­νερ­γές, αυτό το ρόλο έρχε­ται να παί­ξει και η σημερινή. 

Να προσελκύσει κεφάλαια και μεγάλους παίχτες. Να είναι στην πράξη το μακρύ χέρι του κεφαλαίου και του κεντρικού κράτους στην υλοποίηση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής και όχι φυσικά αυτό που υποκριτικά συχνά αναφέρεται ότι τάχα η τοπική διοίκηση είναι θεσμός «κοντά στον πολίτη».

Και αυτό ανα­φέ­ρε­ται καθα­ρά στους σκο­πούς και τους στό­χους: «Ο σχε­δια­σμός, η ωρί­μαν­ση και η υλο­ποί­η­ση σχε­δί­ων βιώ­σι­μης αστι­κής κινη­τι­κό­τη­τας, η αξιο­ποί­η­ση ΑΠΕ, η εφαρ­μο­γή ανα­πτυ­ξια­κών σχε­δί­ων νέων τεχνο­λο­γιών και δια­δι­κα­σιών για τη βιο­οι­κο­νο­μία και η εναλ­λα­κτι­κή δια­χεί­ρι­ση βιο­λο­γι­κών απο­βλή­των-βιο­ε­νέρ­γεια ή η υλο­ποί­η­ση για λογα­ρια­σμό των ΟΤΑ α’ και β’ βαθ­μού Ολο­κλη­ρω­μέ­νων Χωρι­κών Επεν­δύ­σε­ων (ΟΧΕ) χωρι­κών στρα­τη­γι­κών, με βάση τα πρω­τό­κολ­λα συγκρό­τη­σης της κατά περί­πτω­ση προ­βλε­πό­με­νης Αρχής Δια­κυ­βέρ­νη­σης της ΟΧΕ…ή ο σχε­δια­σμός, η ωρί­μαν­ση και η υλο­ποί­η­ση έργων ψηφια­κής ανα­βάθ­μι­σης και ψηφια­κής σύγκλι­σης ή  η συμ­με­το­χή της Εται­ρεί­ας σε συγ­χρη­μα­το­δο­τού­με­να Προ­γράμ­μα­τα και Ανα­πτυ­ξια­κές Προ­σκλή­σεις σε εφαρ­μο­γή των Πολι­τι­κών και Ανα­πτυ­ξια­κών Δρά­σε­ων της Περι­φέ­ρειας Βορεί­ου Αιγαί­ου σε περι­φε­ρεια­κό, Εθνι­κό, Δια­κρα­τι­κό, Ενω­σια­κό και Διε­θνές επί­πε­δο και άλλα πολ­λά που κατα­γρά­φο­νται στο σχε­διο βιω­σι­μό­τη­τας… μεγλό­σχη­μα και μεγαλεπήβολα.…Ας μην παρου­σιά­ζου­με, λοι­πόν, το μαύ­ρο-άσπρο ή καλύ­τε­ρα το παλιό ως νέο και το σάπιο ως φρέσκο…Με την ίδια λογι­κή, σήμε­ρα πιο εξε­λιγ­μέ­νη και βαρύ­γδου­πη, γίνε­ται κι αυτός ο σχε­δια­σμός της νέας αναπτυξιακής.…
Κρύ­βο­ντας το αμαρ­τω­λό και σάπιο καθε­στώς των Ανα­πτυ­ξια­κών Εται­ρειών, που οι περισ­σό­τε­ρες χρε­ο­κό­πη­σαν φορ­τώ­νο­ντας στο λαό τα χρέη, πετυ­χαί­νο­ντας όμως το στό­χο της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης υπη­ρε­σιών και της απο­δο­χής τετε­λε­σμέ­νων κι από μια μερί­δα κόσμου και εργα­ζό­με­νων με την πάρο­δο του χρό­νου, φτιά­χνε­ται τώρα μια νέα «σύγ­χρο­νη» Ανώ­νυ­μη Εται­ρεία, που θα αξιο­ποιεί χρη­μα­το­δο­τι­κά εργα­λεία και υπο­δο­μές, θα συγκε­ντρώ­νει πόρους του ΕΣΠΑ & του Προ­γράμ­μα­τος Δημο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων (ΠΔΕ) και θα δια­θέ­τει την δου­λειά και την επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση εργα­ζο­μέ­νων στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Θα ανα­θέ­τει αρμο­διό­τη­τες, τεχνι­κή υπο­στή­ρι­ξη σε ιδιώ­τες, σε εξω­τε­ρι­κούς συμ­βού­λους, θα διο­χε­τεύ­ει χρή­μα όπου και όσο θέλουν, μακριά από το δημό­σιο λογι­στι­κό και την στοι­χειώ­δη δια­φά­νεια, που επιβάλλεται.
Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η ανα­φο­ρά στα σχε­τι­κά κεί­με­να (κατα­στα­τι­κό, μελέ­τη βιω­σι­μό­τη­τας κλπ) για «ανα­δια­νο­μή πλη­ρο­φο­ριών, τεχνο­γνω­σί­ας, πόρων και υπη­ρε­σιών» που μέσα από απλο­ποι­η­μέ­νες μεθό­δους και δια­δι­κα­σί­ες θα προ­ω­θεί την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα σε συγκε­κρι­μέ­νους νευ­ραλ­γι­κούς τομείς για την Περι­φέ­ρειά μας (Του­ρι­σμός-Εξω­στρέ­φεια, Πολι­τι­σμός-Αθλη­τι­σμός-Εκπαί­δευ­ση, Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα-Επεν­δύ­σεις, Περι­βάλ­λον-Ποιό­τη­τα Ζωής, Υγεία, Ψηφια­κή Επο­χή, Μετα­φο­ρές, Τεχνι­κή υπο­στή­ρι­ξη [ωρί­μαν­ση έργων], Άνθρω­πος-Κοι­νω­νι­κή Πολιτική).
Και είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό στον υπό ίδρυ­ση  Ανα­πτυ­ξια­κό Οργα­νι­σμό: ότι με πρό­τυ­πο τις Ανα­πτυ­ξια­κές Εται­ρεί­ες, που «οργα­νώ­νο­νται και λει­τουρ­γούν με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια και κατέ­χουν μεγα­λύ­τε­ρο βαθ­μό ελευ­θε­ρί­ας από τον δημό­σιο τομέα», ο Γενι­κός Διευ­θυ­ντής θα ορί­ζε­ται με από­φα­ση του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, η δε Διεύ­θυν­ση Τεχνι­κών Υπη­ρε­σιών που προ­βλέ­πε­ται υπο­χρε­ω­τι­κά, θα έχει το ρόλο της ανα­θέ­του­σας αρχής, θα μπο­ρεί να ανα­λαμ­βά­νει τα πάντα όλα… και θα έχει μετα­κλη­τό Διευ­θυ­ντή!!!
Ο σχε­δια­σμός όμως του Ανα­πτυ­ξια­κού Οργα­νι­σμού δεν μένει μόνον εκεί. Δίνει την δυνα­τό­τη­τα εκτός από τις αρμο­διό­τη­τες των Τεχνι­κών Υπη­ρε­σιών και την ωρί­μαν­ση έργων υπο­δο­μής, να ανα­λαμ­βά­νει και την υλο­ποί­η­ση πολι­τι­κών κοι­νω­νι­κής συνο­χής, ψηφια­κής σύγκλι­σης, αει­φό­ρου ανά­πτυ­ξης κλπ. Και βέβαια οι αρμο­διό­τη­τες που απα­ριθ­μού­νται είναι ενδει­κτι­κές και όχι περιοριστικές…
Πώς να το ερμη­νεύ­σου­με εμείς αυτό; Φτιά­χνε­ται «παρα­μά­γα­ζο» με ημέ­τε­ρους απο­σπα­σμέ­νους μόνι­μους υπαλ­λή­λους και με προ­σω­πι­κό, που δεν θα εντάσ­σε­ται στο Μητρώο Ανθρώ­πι­νου Δυνα­μι­κού του Ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου, για να υπάρ­χει ένας ευέ­λι­κτος μηχα­νι­σμός προ­θύ­μων, που δεν θα αμφι­σβη­τεί ούτε τον σχε­δια­σμό και τις προ­τε­ραιό­τη­τες που τίθε­νται, ούτε τις δια­δι­κα­σί­ες, την αξιο­πι­στία και την αποτελεσματικότητα.
Παρου­σιά­ζο­νται ως δημό­σιο συμ­φέ­ρον οι ανα­θέ­σεις σε ιδιώ­τες, οι ΣΔΙΤ και οι «συνερ­γα­σί­ες» με ιδιω­τι­κούς φορείς που θα πολ­λα­πλα­σια­στούν, προ­κει­μέ­νου, όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρε­ται, «αξιο­ποιώ­ντας εγχώ­ριους και ευρω­παϊ­κούς χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κούς πόρους η Περι­φέ­ρεια να λει­τουρ­γεί προ­ω­θη­τι­κά για την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα», «για τη στή­ρι­ξη της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και την μελέ­τη της αγο­ράς για λογα­ρια­σμό των επιχειρήσεων».
Αντί η κυβέρ­νη­ση να προ­χω­ρή­σει σε προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, σε εξο­πλι­σμό και στή­ρι­ξη των υπη­ρε­σιών των ΟΤΑ, προ­χω­ρά με αυτό τον σχε­δια­σμό σε ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις. Παρά τις τερά­στιες κατα­στρο­φές που έχου­με κάθε χρό­νο σε υπο­δο­μές, παρά τις μεγά­λες ανά­γκες για ολο­κλη­ρω­μέ­να και σύγ­χρο­να έργα υπο­δο­μών, έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής, αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης, έργα που υπη­ρε­τούν τις λαϊ­κές κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, παρά την τερά­στια υπο­στε­λέ­χω­ση και την πολυ­πλο­κό­τη­τα των αρμο­διο­τή­των, όλες οι μέχρι τώρα κυβερ­νή­σεις συνε­χί­ζουν να μην λύνουν αυτά τα προ­βλή­μα­τα, συνε­χί­ζουν να λει­τουρ­γούν τις υπη­ρε­σί­ες ως εργα­λείο στή­ρι­ξης της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­λο­γών των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών και να αντι­με­τω­πί­ζουν τις Τεχνι­κές και άλλες υπη­ρε­σί­ες των ΟΤΑ ως απο­θε­τή­ριο ευθυ­νών, με τις ποι­νι­κές και αστι­κές ευθύ­νες που φορ­τώ­νουν στους υπαλλήλους.
Ξεκά­θα­ρος, λοι­πόν, στό­χος και όλα τα άλλα είναι περί δια­γραμ­μά­των, είναι η απορ­ρο­φη­τι­κό­τη­τα των ευρω­παι­κών κον­δυ­λί­ων… Για μας το ουσια­στι­κό είναι το πώς θα απορ­ρο­φη­θούν αυτά τα κον­δύ­λια. Ποιοι θα τα απορ­ρο­φή­σουν; πού θα πάνε; ποια ιεράρ­χη­ση θα γίνει; πού θα κατα­λή­ξουν; Για­τί εδώ έρχε­ται να φτια­χτεί ένας Ανα­πτυ­ξια­κός Οργα­νι­σμός χωρίς καν να παίρ­νει υπ’ όψιν του τα Περι­φε­ρεια­κά Συμ­βού­λια. Και ορι­σμέ­νες ενο­χλη­τι­κές για το κεφά­λαιο φωνές δε θα λαμ­βά­νο­νται υπό­ψη, αφού όλα θα περ­νούν από τον ανα­πτυ­ξια­κό οργα­νι­σμό. Στην πρά­ξη μες στον ανα­πτυ­ξια­κό οργα­νι­σμό εξα­σφα­λι­σμέ­νη είναι μόνο η φωνή του κεφα­λαί­ου.
Και το Περι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο τι θα γίνει; Ένα δια­κο­σμη­τι­κό όργα­νο; Έχου­με τον νόμο του κυρί­ου Θεο­δω­ρι­κά­κου, που λέει ότι η Οικο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή, θα απο­φα­σί­ζει για τα πάντα.
Έχου­με έναν Ανα­πτυ­ξια­κό Οργα­νι­σμό, ο οποί­ος έρχε­ται να καλύ­ψει όλες τις υπό­λοι­πες αρμο­διό­τη­τες. Μπο­ρεί­τε να μας πεί­τε ποια αρμο­διό­τη­τα απο­φα­σι­στι­κή θα έχει η Περι­φέ­ρεια; έστω και μία;
Ποια απο­φα­σι­στι­κή αρμο­διό­τη­τα, μετά από την ψήφι­ση αυτού του Ανα­πτυ­ξια­κού Οργα­νι­σμού, θα έχει το Περι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο. Για­τί θα απο­φα­σί­ζει; Θα μαζευό­μα­στε οι Περι­φε­ρεια­κοί Σύμ­βου­λοι και θα λέμε τι; Τα νέα μας; Και στην Οικο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή και στον Ανα­πτυ­ξια­κό Οργα­νι­σμό θα μοι­ρά­ζο­νται τα εκα­τομ­μύ­ρια…Ποιος θα ελέγ­χει; Ποιος θα μαθαί­νει; ποιος θα απο­φα­σί­ζει, ποιος θα μαθαί­νει τι θα απο­φα­σί­ζε­ται μέσα σε αυτόν τον Ανα­πτυ­ξια­κό Οργανισμό;

Το λέμε καθα­ρά: Θα μπει η Περι­φέ­ρεια Β. Αιγαί­ου σε μία πολύ μεγά­λη Περι­πέ­τεια με όλη αυτή την ιστο­ρία και θα χαθούν κον­δύ­λια που πρέ­πει να δοθούν για πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες που επεί­γουν αυτή τη στιγ­μή για να πάνε στις ανά­γκες του κεφα­λαί­ου.

Εμείς κατα­ψη­φί­ζου­με όχι για­τί είμα­στε αντί­θε­τοι μόνον με τέτοιου είδους μεγα­λε­πή­βο­λα σχέ­δια που ευνο­ούν συγκε­κρι­μέ­να συμ­φέ­ρο­ντα, αλλά για­τί αρνού­μα­στε να συμ­με­τά­σχου­με σε μια ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη υπο­βάθ­μι­ση του ΠΣ και της λει­τουρ­γί­ας του. Αρνού­μα­στε να συμ­με­τά­σχου­με στην κατά­λυ­ση των αρμο­διο­τή­των, των ευθυ­νών και της ουσια­στι­κής λει­τουρ­γί­ας των αιρε­τών που ο ίδιος ο κόσμος με την ψήφο του τους ανέ­θε­σε το μέλ­λον και την βιώ­σι­μη προ­ο­πτι­κή του.Και είναι γελα­σμέ­νοι όσοι πιστεύ­ουν ότι ο λαός του Β. Αιγαί­ου θα θαμπω­θεί από τις εκφρά­σεις που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν σε αυτά τα κεί­με­να για το νέο οργα­νι­σμό, «όπως και­νο­τό­μες ρυθ­μί­σεις» και «νέα πλαί­σια». Μπο­ρεί να κατα­λά­βει ότι αυτό που πλα­σά­ρε­ται ως νέο και φρέ­σκο, είναι παλιό και σάπιο. Και στη μάχη της ενη­μέ­ρω­σης του για την αμφι­σβή­τη­ση αυτής της πολι­τι­κής θα δώσου­με όλες μας τις δυνάμεις…
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο