Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ: Παρασκευή, 19.30, πλ. Συντάγματος — Για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος

Σε μεγά­λο λαϊ­κό συλ­λα­λη­τή­ριο για την προ­στα­σία της ζωής, της περιου­σί­ας του λαού, του περι­βάλ­λο­ντος και του όποιου δασι­κού πλού­του έχει απο­μεί­νει, διορ­γα­νώ­νουν την Παρα­σκευή 25 Αυγού­στου στις 7.30 μ.μ. στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος το Συν­δι­κά­το Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων και Συνα­φών Επαγ­γελ­μά­των Νομού Αττι­κής, το Συν­δι­κά­το Οικο­δό­μων Αθή­νας, το Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων Μετάλ­λου και Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλά­δος, το Συν­δι­κά­το ΟΤΑ Αττι­κής και το Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων Φαρ­μά­κου — Καλ­λυ­ντι­κού και Συνα­φών Επαγ­γελ­μά­των Αττι­κής — Πει­ραιά και Νήσων.

Καλούν Εργα­τι­κά Κέντρα της Αττι­κής, τις Ομο­σπον­δί­ες και τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, συλ­λό­γους επαγ­γελ­μα­τιών, άλλους μαζι­κούς φορείς από όλη την Αττι­κή να συμ­με­τέ­χουν μαζι­κά στο συλ­λα­λη­τή­ριο στο Σύνταγ­μα. Στην κινη­το­ποί­η­ση καλεί ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας. Σε συμ­με­το­χή καλεί και το Μέτω­πο Αγώ­να Σπου­δα­στών.

Στο κάλε­σμά τους τα συν­δι­κά­τα σημειώνουν:

«Να πάρου­με με τον αγώ­να μας την υπό­θε­ση της προ­στα­σί­ας της ζωής, της περιου­σί­ας του λαού, του περι­βάλ­λο­ντος και του όποιου δασι­κού πλού­του έχει απο­μεί­νει, στα χέρια μας. 

Απαι­τού­με από την κυβέρ­νη­ση τώρα να στεί­λει στον ορει­νό όγκο της Πάρ­νη­θας όλα τα ανα­γκαία μέσα για να στα­μα­τή­σει η φωτιά. Να αξιο­ποι­η­θεί οτι υπο­δο­μή υπάρ­χει, πτη­τι­κά και επί­γεια μέσα για να σωθεί ότι σώζε­ται. “Καλές” οι ανα­λύ­σεις για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή αλλά με αυτές καμία φωτιά δεν έσβη­σε. Ούτε με τα μηνύ­μα­τα του 112 για να εκκε­νω­θούν περιο­χές που δεν απέ­τρε­ψαν να θρη­νού­με 27 νεκρούς, να έχουν γίνει όλα μπούρμπερη.

Αν νομί­ζει η κυβέρ­νη­ση κι όσοι είναι υπεύ­θυ­νοι για την κόλα­ση που ζού­με ότι οι εργα­ζό­με­νοι θα παρα­κο­λου­θούν με απά­θεια, ανθρώ­πους να καί­γο­νται, σπί­τια να γίνο­νται στά­χτη και τις περιο­χές που ζού­με να μετα­τρέ­πο­νται σε κρα­νί­ου τόπο, είναι γελα­σμέ­νοι. Δυνα­μώ­νου­με τη λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση και την αλλη­λεγ­γύη για να σώσου­με ότι σώζεται.

Αν έχουν την αυτα­πά­τη ότι θα μαυ­ρί­ζουν τη ζωή μας και εμείς θα νανου­ρι­ζό­μα­στε από τα ηλί­θια επι­χει­ρή­μα­τα που χρη­σι­μο­ποιούν προ­κει­μέ­νου να δικαιο­λο­γή­σουν την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή τους, ας επα­νέλ­θουν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Εδώ και δύο ημέ­ρες οι φωτιές σε μια σει­ρά περιο­χές της Αττι­κής, στην Ελευ­σί­να δίπλα στο Θριά­σιο νοσο­κο­μείο, στον Ασπρό­πυρ­γο με υπαρ­κτό τον κίν­δυ­νο του βιο­μη­χα­νι­κού ατυ­χή­μα­τος, στις πλα­γιές του ορει­νού όγκου της Πάρ­νη­θας και μέσα στο δάσος, δεί­χνουν ξανά τη μεγά­λη επι­λε­κτι­κή γύμνια του κράτους

Το έργο που βλέ­που­με αυτές τις μέρες δεν είναι πρώ­της προ­βο­λής. Χιλιο­παιγ­μέ­νο κάθε χρό­νο, φυσι­κά και φέτος. Λίγες εβδο­μά­δες έχουν περά­σει από τις προη­γού­με­νες πυρ­κα­γιές, στη Νέα Αγχί­α­λο με τις εκρή­ξεις, στη Ρόδο, στην Κέρ­κυ­ρα κι αυτες τις μέρες στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και στη Θρά­κη. Επί­σης από την κατα­στρο­φή δασι­κών εκτά­σε­ων χιλιά­δων στρεμ­μά­των στο Πάνειο Όρος, σε περιο­χές από τα Δερ­βε­νο­χώ­ρια μέχρι τη Μάν­δρα και από τη Μαγού­λα μέχρι τη Νέα Πέρα­μο, σε περιο­χές δηλα­δή που υπάρ­χουν εκα­το­ντά­δες εργα­σια­κοί χώροι και συγκε­ντρώ­νο­νται χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι. Οι εικό­νες των πυρ­κα­γιών να μπαί­νουν σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές και να καί­νε λαϊ­κές περιου­σί­ες επαναλαμβάνονται.

Το ίδιο και οι αστεί­ες δικαιο­λο­γί­ες της κυβέρ­νη­σης. Τη μια φταί­ει «ο κακός μας ο και­ρός», την άλλη «η κλι­μα­τι­κή κρί­ση» και «η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή», συνή­θως όλα μαζί όπως λένε τα στε­λέ­χη της. Τι δεν λένε όμως… Η «κλι­μα­τι­κή κρί­ση» έχει αφή­σει με μηδέν δασερ­γά­τες τα δασαρ­χεία; Αυτή φταί­ει που δεν έχουν γίνει ανα­γκαί­ες εργα­σί­ες στους ορει­νούς όγκους όπως καθα­ρι­σμός, διά­νοι­ξη αντι­πυ­ρι­κών ζωνών και δασι­κών δρό­μων που είναι ανα­γκαί­ες για την πρό­λη­ψη και μπο­ρούν να παί­ξουν καθο­ρι­στι­κό παρά­γο­ντα στην αντιμετώπιση;

Υπεύ­θυ­νη και για τη νέα κατα­στρο­φή είναι η εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή που υπη­ρε­τεί την επι­κίν­δυ­νη λογι­κή κόστους – οφέ­λους, όπου κόστος θεω­ρεί­ται η προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού. Αυτή η πολι­τι­κή δια­χρο­νι­κά των κυβερ­νή­σε­ων είναι υπεύ­θυ­νη για τη υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση της δασο­προ­στα­σί­ας και της δασο­πυ­ρό­σβε­σης, για την υπο­στε­λέ­χω­ση όλων των ανα­γκαί­ων κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών που θα μπο­ρού­σαν να συμ­βάλ­λουν στην πρό­λη­ψη και την αντι­με­τώ­πι­ση μιας πυρ­κα­γιάς ή άλλου φυσι­κού φαινομένου.

Αυτή η πολι­τι­κή έχει αφή­σει υπο­στε­λε­χω­μέ­νες τις πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες, συνε­χί­ζει να εφαρ­μό­ζει τις ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας του επο­χι­κού πυρο­σβέ­στη, αφή­νει την πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία να δίνει τη μάχη με απαρ­χαιω­μέ­να μέσα και με ελλι­πής συντή­ρη­ση. Αυτή την πολι­τι­κή στη­ρί­ζει η Περι­φέ­ρεια Αττι­κής και οι δημο­τι­κές αρχές στην Αττική.

Τους απα­ντά­με ότι δεν ανε­χό­μα­στε άλλο αυτή την πολι­τι­κή που αφή­νει πίσω της στά­χτη και μπούρ­μπε­ρη. Ως εδώ και μη παρέ­κει, δεν θα φωνά­ξου­με ζήτω που καήκαμε!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο