Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για μακελειό στη Ράφα — Εκκένωση της πόλης διέταξε ο Νετανιάχου

Το Ισρα­ήλ εντεί­νει τις επι­θέ­σεις του στη Ράφα, καθώς ετοι­μά­ζε­ται να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει χερ­σαία επί­θε­ση, παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις για «κατα­στρο­φι­κές» συνέ­πειες για τους εκτο­πι­σμέ­νους Παλαιστίνιους.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός εξα­πέ­λυ­σε αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές και επι­θέ­σεις με τανκς στη πόλη, η οποία φιλο­ξε­νεί εκα­τομ­μύ­ρια εκτο­πι­σμέ­νους Παλαι­στί­νιους και είχε χαρα­κτη­ρι­στεί από το Ισρα­ήλ ως «ασφα­λής ζώνη».

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός βομ­βαρ­δί­ζει σήμε­ρα τον τομέα της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρί­δας της Γάζας, με τον Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου να έχει δώσει εντο­λή στον στρα­τό να ετοι­μά­σει «σχέ­διο απο­μά­κρυν­σης» για εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες αμά­χους που βρί­σκο­νται στο σημείο πριν από μια πιθα­νή χερ­σαία επί­θε­ση, λέγο­ντας ότι χρειά­ζε­ται μια «μαζι­κή επι­χεί­ρη­ση» στην πόλη.

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο Παλαι­στί­νιοι –περισ­σό­τε­ροι από το ήμι­συ του πλη­θυ­σμού της Λωρί­δας της Γάζας– έχουν κατα­φύ­γει στην πόλη για να σωθούν από τους φονι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς του Ισρα­ήλ σε άλλες περιοχές.

Νωρίς σήμε­ρα, σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες, υπήρ­ξαν πλήγ­μα­τα κοντά στην πόλη αυτή, όπου βρί­σκο­νται πλέ­ον 1,3 εκατ. Παλαι­στί­νιοι, πάνω από το ήμι­συ του πλη­θυ­σμού της Λωρί­δας της Γάζας, με τη μεγά­λη τους πλειο­νό­τη­τα να είναι άνθρω­ποι που εγκα­τέ­λει­ψαν τα σπί­τια τους για να γλι­τώ­σουν από τη βία σε πιο βόρειες περιοχές.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας της Χαμάς κατα­μέ­τρη­σε το βρά­δυ και κατά τη διάρ­κεια της νύχτας 110 θανά­τους, εκ των οποί­ων 25 σε πλήγ­μα­τα στη Ράφα, και έκα­νε λόγο για «σφο­δρές συγκρού­σεις» σήμε­ρα στο νοσο­κο­μείο Νάσερ στη Χαν Γιού­νις. Χθες, οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις επι­τέ­θη­καν σε άλλο μεγά­λο νοσο­κο­μείο της πόλης, το αλ-Αμάλ.

Μετά την πόλη της Γάζας, και στη συνέ­χεια τη Χαν Γιού­νις, το Ισρα­ήλ θέτει πλέ­ον ως στό­χο μια χερ­σαία επι­χεί­ρη­ση στην πόλη αυτή που βρί­σκε­ται δίπλα στην Αίγυ­πτο, στο νότιο άκρο της Λωρί­δας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, το γρα­φείο ΜΜΕ της κυβέρ­νη­σης της Γάζας χαρα­κτή­ρι­σε τις ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ υπεύ­θυ­νους για την «κλι­μα­κού­με­νη πεί­να» στη βόρεια Γάζα, λέγο­ντας ότι επι­δει­νώ­νε­ται μέρα με τη μέρα. «Απαι­τού­με αμέ­σως την είσο­δο χιλί­ων φορ­τη­γών καθη­με­ρι­νά στη βόρεια Γάζα μέχρι να συνέλ­θει από τον λιμό και τις επι­πτώ­σεις του», ανέ­φε­ρε το γρα­φείο σε ανα­κοί­νω­σή του.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία του ΟΗΕ, ολό­κλη­ρος ο πλη­θυ­σμός στη Γάζα βρί­σκε­ται σε επι­σι­τι­στι­κή κρί­ση με του­λά­χι­στον 576.600 σε κατα­στρο­φι­κά επί­πε­δα ή επί­πε­δα πείνας.

Επι­πλέ­ον, η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ για τα παι­διά προει­δο­ποί­η­σε ότι μια ισραη­λι­νή στρα­τιω­τι­κή κλι­μά­κω­ση στη Ράφα θα είχε κατα­στρο­φι­κές επι­πτώ­σεις, σημειώ­νο­ντας ότι υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρα από 600.000 παι­διά στην περιοχή.

Η εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, είπε ότι μια επί­θε­ση στη Ράφα θα σημα­το­δο­τού­σε «μια ακό­μη κατα­στρο­φι­κή τρο­πή σε έναν πόλε­μο» που έχει σκο­τώ­σει σχε­δόν 28.000 ανθρώ­πους. Πρό­σθε­σε ότι θα μπο­ρού­σε να αφή­σει χιλιά­δες νεκρούς λόγω βίας ή έλλει­ψης βασι­κών υπη­ρε­σιών και να δια­τα­ρά­ξει περαι­τέ­ρω την ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια.

Χαμάς: Μια επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε “δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες”,

Η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση Χαμός δήλω­σε σήμε­ρα ότι μια ισραη­λι­νή επί­θε­ση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρί­δας της Γάζας, θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε «δεκά­δες χιλιά­δες νεκρούς και τραυματίες».

«Προει­δο­ποιού­με για μια κατα­στρο­φή και ένα μακε­λειό που θα μπο­ρού­σαν να οδη­γή­σουν σε δεκά­δες χιλιά­δες μάρ­τυ­ρες και τραυ­μα­τί­ες», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­ση η ισλα­μι­στι­κή οργά­νω­ση, προ­σθέ­το­ντας ότι για αυτές τις πιθα­νές επι­πτώ­σεις θα θεω­ρή­σει υπεύ­θυ­νες «την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα και την ισραη­λι­νή κατοχή».

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο