Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στα μαθήματα και τις εξετάσεις οδήγησης

Μέτρα προ­στα­σί­ας και υγιει­νής θα λαμ­βά­νο­νται από δω και στο εξής για τα μαθή­μα­τα και τις εξε­τά­σεις οδή­γη­σης, οι οποί­ες και ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν, εφό­σον βέβαια δοθεί το “πρά­σι­νο φως” από τον ΕΟΔΥ, μετά την άρση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Στα μέτρα προ­βλέ­πε­ται ο αριθ­μός των υπο­ψη­φί­ων στις αίθου­σες να είναι μειω­μέ­νος κατά 50%, ενώ όλοι ανε­ξαι­ρέ­τως οι παρευ­ρι­σκό­με­νοι στην αίθου­σα (είτε πρό­κει­ται για μάθη­μα, είτε για εξέ­τα­ση) θα πρέ­πει να φορούν υπο­χρε­ω­τι­κά γάντια και μάσκες.

Τα καθί­σμα­τα θα έχουν κενά μετα­ξύ τους, προ­κει­μέ­νου να δια­τη­ρού­νται οι απο­στά­σεις ασφα­λεί­ας. Τόσο στην πρα­κτι­κή εξέ­τα­ση, όσο και στα μαθή­μα­τα που γίνο­νται, υπο­ψή­φιοι και εκπαι­δευ­τές θα είναι εξο­πλι­σμέ­νοι με τα μέτρα ατο­μι­κής υγιει­νής (γάντια, μάσκες, αντι­ση­πτι­κά), ενώ θα έχουν ανοι­χτά παρά­θυ­ρα κατά τη διάρ­κεια του μαθήματος.

Τα παρα­πά­νω μέτρα προ­στα­σί­ας υέθη­καν στην 1η δια­δι­κτυα­κή συνά­ντη­ση-ενη­μέ­ρω­ση σχο­λών οδη­γών και εκπαι­δευ­τών που οργα­νώ­θη­κε από το Επαγ­γελ­μα­τι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Αθη­νών για την επό­με­νη μέρα των εξε­τά­σε­ων και της εκπαί­δευ­σης των υπο­ψή­φιων οδη­γών μετά τη λήξη των περιο­ρι­στι­κών μέτρων.

Στην τηλε­διά­σκε­ψη συμ­με­τεί­χε ο περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής, Γ. Πατού­λης, ο υφυ­πουρ­γός Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών Γ. Κεφα­λο­γιάν­νης, ο υφυ­πουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Γ. Ζαρι­φό­που­λος, ο πρό­ε­δρος του επι­με­λη­τη­ρί­ου Γ. Χατζη­θε­ο­δο­σί­ου και εκπαι­δευ­τές, ενώ τον συντο­νι­σμό της συζή­τη­σης είχε ανα­λά­βει ο Α’ αντι­πρό­ε­δρος του επι­με­λη­τη­ρί­ου Ν. Γρέτζελος.

Ειδι­κό­τε­ρα, όπως ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Εκπαι­δευ­τών Οδή­γη­σης, όταν αρχί­σει η λει­τουρ­γία των σχο­λών οδή­γη­σης, θα λαμ­βά­νο­νται τα παρα­κά­τω μέτρα:

- Τα θεω­ρη­τι­κά μαθή­μα­τα θα πραγ­μα­το­ποιού­νται εντός των Κέντρων Θεω­ρη­τι­κής Εκπαί­δευ­σης Υπο­ψη­φί­ων Οδη­γών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.) με την φυσι­κή παρου­σία των εκπαι­δευο­μέ­νων, τηρώ­ντας όλα τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης που προ­βλέ­πει το υπουρ­γείο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (μάσκα, γάντια, αντι­ση­πτι­κά, κλπ) και στο 50% της δύνα­μης της χωρη­τι­κό­τη­τας του κέντρου, δηλα­δή ουσια­στι­κά διπλα­σιά­ζο­ντας τα τετρα­γω­νι­κά που χρειά­ζε­ται να έχει το κέντρο ανά εκπαι­δευό­με­νο άτομο.

- Οι θεω­ρη­τι­κές εξε­τά­σεις θα πραγ­μα­το­ποιού­νται στις αίθου­σες εξε­τά­σε­ων των διευ­θύν­σε­ων Μετα­φο­ρών των Περι­φε­ρειών, με μεί­ω­ση των εξε­τα­ζό­με­νων στο 50% της χωρη­τι­κό­τη­τάς τους και με τη χρή­ση όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων.

- Τα πρα­κτι­κά μαθή­μα­τα θα γίνο­νται με τα εκπαι­δευ­τι­κά οχή­μα­τα των σχο­λών οδή­γη­σης με την τήρη­ση και χρή­ση όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων ασφα­λεί­ας, (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).

- Οι πρα­κτι­κές εξε­τά­σεις θα γίνο­νται με τον ίδιο τρό­πο, τηρώ­ντας και σε αυτές όλα τα ανα­γκαία μέτρα ασφαλείας.

Όσον αφο­ρά στις πρα­κτι­κές εξε­τά­σεις για από­κτη­ση άδειας οδή­γη­σης δικύ­κλου, δεδο­μέ­νου ότι αυτές γίνο­νται σε εξω­τε­ρι­κό χώρο, δεν τίθε­ται ζήτη­μα υγειο­νο­μι­κής προ­στα­σί­ας, ούτε στην πρώ­τη, ούτε στη δεύ­τε­ρη φάση κατά την οποία ο υπο­ψή­φιος ακο­λου­θεί­ται από τον εκπαι­δευ­τή με άλλο όχη­μα. Ειδι­κά για τη θεω­ρη­τι­κή εκπαί­δευ­ση, επί του παρό­ντος δεν εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­με­νο να γίνε­ται εξ απο­στά­σε­ως. Ωστό­σο εφό­σον κρι­θεί απα­ραί­τη­το, θα επα­νε­κτι­μη­θεί η κατάσταση.

Στις ανα­νε­ώ­σεις διπλω­μά­των, προ­τε­ραιό­τη­τα ανα­μέ­νε­ται να δοθεί το πρώ­το διά­στη­μα λει­τουρ­γί­ας των υπη­ρε­σιών στις κατη­γο­ρί­ες C, D, και CE και στη συνέ­χεια στις άδειες οδή­γη­σης άνω των 65 ετών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο