Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήνυμα από το 112 σε Ήπειρο, Ιόνια Νησιά και Δυτ. Ελλάδα για ισχυρές καταιγίδες

Προει­δο­ποι­η­τι­κό μήνυ­μα από το 112 έφτα­σε στις κινη­τές τηλε­φω­νι­κές συσκευ­ές των κατοί­κων της Ηγου­με­νί­τσας, της Κέρ­κυ­ρας, της Ζακύν­θου, των Γρε­βε­νών και άλλων περιο­χών της Ηπεί­ρου και των Ιονί­ων Νήσων, για επι­κίν­δυ­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να, με ισχυ­ρές καταιγίδες.

Καλού­νται οι πολί­τες να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις τους και να ακο­λου­θούν τις οδη­γί­ες των αρχών.

Μήνυ­μα από το 112 σε Ήπει­ρο, Ιόνια Νησιά και Δυτ. Ελλά­δα για ισχυ­ρές καταιγίδες

Σύμ­φω­να με το Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­δεί­νω­σης Και­ρού (ΕΔΕΚ) που εκδό­θη­κε την Παρα­σκευή 4 Αυγού­στου 2023 από την Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (ΕΜΥ) και­ρι­κό σύστη­μα με την ονο­μα­σία «PETAR» όπως ονο­μά­στη­κε από τη Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία της Ιτα­λί­ας, κινού­με­νο ανα­το­λι­κά, προ­βλέ­πε­ται να προ­κα­λέ­σει πρό­σκαι­ρη επι­δεί­νω­ση του και­ρού σε περιο­χές της Δυτι­κής και της Βόρειας Ελλά­δας, από τις μεσημ­βρι­νές ώρες του Σαβ­βά­του 05-08-2023 έως και τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της Κυρια­κής 06-08-2023, με κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά τις ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες που θα συνο­δεύ­ο­νται από μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών και τοπι­κές χαλαζοπτώσεις.

Στο “κόκ­κι­νο” Kέρ­κυ­ρα, Παξοί, Πάρ­γα, Σύβο­τα, Πρέ­βε­ζα, Θεσπρωτία.

Από τις μεσημ­βρι­νές ώρες του Σαβ­βά­του, το βόρειο Ιόνιο (κυρί­ως η περιο­χή Κέρ­κυ­ρας – Παξών), η Ήπει­ρος, βαθ­μιαία η Δυτι­κή Μακε­δο­νία και η Δυτι­κή Στε­ρεά και από αργά το από­γευ­μα η βορειο­δυ­τι­κή Πελο­πόν­νη­σος, η δυτι­κή και βόρεια Θεσ­σα­λία και η κεντρι­κή Μακεδονία.

Eπί­σης ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­α­στούν: Δυτι­κή Αιτω­λο­α­καρ­να­νία, Βορειο­δυ­τι­κή Αχα­ΐα και παρα­κεί­με­νες περιοχές.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Πρό­σκαι­ρη επι­δεί­νω­ση του και­ρού προ­βλέ­πε­ται από τις μεσημ­βρι­νές ώρες στο βόρειο Ιόνιο (κυρί­ως στην περιο­χή Κέρ­κυ­ρας — Παξών) και την Ήπει­ρο, βαθ­μιαία στη δυτι­κή Μακε­δο­νία και τη δυτι­κή Στε­ρεά, και από αργά το από­γευ­μα στη βορειο­δυ­τι­κή Πελο­πόν­νη­σο, τη δυτι­κή και τη βόρεια Θεσ­σα­λία και την κεντρι­κή Μακε­δο­νία, με ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες που θα συνο­δεύ­ο­νται από μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών και χαλα­ζο­πτώ­σεις. Τη νύχτα του Σαβ­βά­του προς την Κυρια­κή τα φαι­νό­με­να στη βορειο­δυ­τι­κή χώρα θα εξασθενήσουν.

Στις υπό­λοι­πες περιο­χές γενι­κά αίθριος καιρός.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί 4 με 5 και βαθ­μιαία μετά το από­γευ­μα και από τα δυτι­κά θα επι­κρα­τή­σουν δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί άνε­μοι 4 με 6 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει πτώ­ση στο Ιόνιο, την Ήπει­ρο και τη δυτι­κή Στε­ρεά και δεν θα ξεπε­ρά­σει τους 32 με 34 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στην υπό­λοι­πη χώρα η θερ­μο­κρα­σία θα φτά­σει τους 34 με 36 βαθ­μούς, τοπι­κά στα ηπει­ρω­τι­κά και τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου τους 37 με 39 και κατά τόπους στη Θεσ­σα­λία και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά τους 40 βαθ­μούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Αρχι­κά γενι­κά αίθριος. Από το από­γευ­μα στη δυτι­κή Μακε­δο­νία και βαθ­μιαία στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία προ­βλέ­πο­νται νεφώ­σεις με ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες που θα συνο­δεύ­ο­νται από μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών και χαλα­ζο­πτώ­σεις. Τη νύχτα τα φαι­νό­με­να στη δυτι­κή Μακε­δο­νία θα εξασθενήσουν.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 2 με 3 και στα ανα­το­λι­κά ανα­το­λι­κοί βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 μπο­φόρ. Από το μεση­μέ­ρι και από τα δυτι­κά θα στρα­φούν σε νοτί­ων διευ­θύν­σε­ων έως 4 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 21 έως 38 με 39 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία 4 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Αρχι­κά γενι­κά αίθριος, γρή­γο­ρα όμως θα ανα­πτυ­χθούν νεφώ­σεις και από το μεση­μέ­ρι στο βόρειο Ιόνιο (κυρί­ως στην περιο­χή Κέρ­κυ­ρας — Παξών), την Ήπει­ρο και βαθ­μιαία στη δυτι­κή Στε­ρεά, και από αργά το από­γευ­μα στη βορειο­δυ­τι­κή Πελο­πόν­νη­σο θα εκδη­λω­θούν ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες που θα συνο­δεύ­ο­νται από μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών και χαλα­ζο­πτώ­σεις. Τη νύχτα τα φαι­νό­με­να στα βορειο­δυ­τι­κά θα εξασθενήσουν.

Ανε­μοι: Νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί 3 με 5 και στα νότια δυτι­κοί, που μετά το από­γευ­μα θα στρα­φούν σε δυτι­κούς βορειο­δυ­τι­κούς με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 21 έως 33 με 34 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Αρχι­κά γενι­κά αίθριος. Από το από­γευ­μα θα ανα­πτυ­χθούν νεφώ­σεις κυρί­ως στη Θεσ­σα­λία και στη δυτι­κή και βόρεια Θεσ­σα­λία θα εκδη­λω­θούν ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες που θα συνο­δεύ­ο­νται από μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών και χαλαζοπτώσεις.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 και στα νότια δυτι­κοί έως 5 μπο­φόρ, που από το μεση­μέ­ρι θα στρα­φούν σε νότιους νοτιο­δυ­τι­κούς 3 με 5 και στα νότια σε δυτι­κούς νοτιο­δυ­τι­κούς τοπι­κά έως 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 22 έως 38 με 39 και κατά τόπους στη Θεσ­σα­λία και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά έως 40 βαθ­μούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Αίθριος. Τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη ορα­τό­τη­τα τις πρω­ι­νές ώρες κυρί­ως στις Κυκλάδες.

Ανε­μοι: Από δυτι­κές διευ­θύν­σεις 3 έως 5 και από το από­γευ­μα νοτιο­δυ­τι­κοί 5 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 22 έως 36 βαθ­μούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Αίθριος. Τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη ορα­τό­τη­τα τις πρω­ι­νές ώρες.

Ανε­μοι: Από δυτι­κές διευ­θύν­σεις 3 με 5 μπο­φόρ και μέχρι το μεση­μέ­ρι στα βόρεια βορειο­α­να­το­λι­κοί με την ίδια έντα­ση. Από το βρά­δυ στα βόρεια θα στρα­φούν σε νοτί­ων διευ­θύν­σε­ων τοπι­κά έως 5 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 24 έως 36 βαθ­μούς και στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου έως 39 βαθ­μούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Και­ρός: Αίθριος.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 και από το μεση­μέ­ρι νότιοι τοπι­κά έως 5 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 25 έως 38 βαθ­μούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Και­ρός: Αίθριος.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4, από το μεση­μέ­ρι νότιοι τοπι­κά έως 5 μπο­φόρ. Από αργά το από­γευ­μα και από τα δυτι­κά δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 25 έως 38 με 39 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα παρα­θα­λάσ­σια η μέγι­στη θα είναι 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και­ρός: Αρχι­κά γενι­κά αίθριος. Από το από­γευ­μα θα ανα­πτυ­χθούν νεφώ­σεις και το βρά­δυ θα εκδη­λω­θούν ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες που θα συνο­δεύ­ο­νται από μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών και χαλαζοπτώσεις.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 2 με 3 και το από­γευ­μα νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 24 έως 35 με 36 βαθ­μούς Κελσίου.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο