Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία: Άγρια καταστολή από την κυβέρνηση — Σήμερα η κηδεία του 17χρονου Ναέλ

Με έντα­ση της κατα­στο­λής και της επι­χεί­ρη­σης συκο­φά­ντη­σης των λαϊ­κών δια­μαρ­τυ­ριών απα­ντά η… «προ­ο­δευ­τι­κή» κυβέρ­νη­ση Μακρόν στις συνε­χι­ζό­με­νες δια­δη­λώ­σεις και αντι­δρά­σεις του λαού και της νεο­λαί­ας της Γαλ­λί­ας, μετά τη δολο­φο­νία του 17χρονου δια­νο­μέα Ναέλ από πυρά αστυ­νο­μι­κού, που τον πυρο­βό­λη­σε εξ επα­φής επει­δή… «δεν συμ­μορ­φώ­θη­κε» στη διάρ­κεια τρο­χαί­ου ελέγχου.

Οι δυνά­μεις κατα­στο­λής προ­χώ­ρη­σαν σε 994 συλ­λή­ψεις σε όλη τη Γαλ­λία, αριθ­μός ρεκόρ, κατά την τέταρ­τη συνα­πτή νύκτα επει­σο­δί­ων, «μικρό­τε­ρης» έντα­σης, μετά τον θάνα­το την Τρί­τη 17χρονου από τα πυρά αστυ­νο­μι­κού στη διάρ­κεια τρο­χαί­ου ελέγχου.

Απέ­να­ντι στη λαϊ­κή αγα­νά­κτη­ση, ο Γάλ­λος Πρό­ε­δρος Εμ. Μακρόν, αφού πρώ­τα ανέ­φε­ρε πόσο «συγκλο­νι­σμέ­νη» είναι η χώρα από τον «αδι­καιο­λό­γη­το» θάνα­το του 17χρονου — το υπό­βα­θρο του οποί­ου βρί­σκε­ται βέβαια στην ολο­έ­να εντει­νό­με­νη κατα­στο­λή του αστι­κού κρά­τους απέ­να­ντι στον λαό — στη συνέ­χεια μαζί με όλους τους πρω­το­κλα­σά­τους υπουρ­γούς του άρχι­σε να μιλά για «επί­θε­ση στη δημο­κρα­τία» και να τσου­βα­λιά­ζει τους δια­δη­λω­τές με σκη­νι­κά επει­σο­δί­ων που εκδη­λώ­νο­νται αυτές τις μέρες και «αλή­τες» που «πρέ­πει να κάνουν πίσω»…

Προ­ε­δρεύ­ο­ντας σε διυ­πουρ­γι­κή συνά­ντη­ση την Παρα­σκευή, ο Μακρόν είχε το θρά­σος να κάνει και κήρυγ­μα στους γονείς, καλώ­ντας τους «να ανα­λά­βουν τις ευθύ­νες τους» και να κρα­τή­σουν τα παι­διά τους μακριά από δια­μαρ­τυ­ρί­ες, ενώ παί­νε­ψε την «ταχεία και κατάλ­λη­λη» αντί­δρα­ση των «δυνά­με­ων της τάξης»…

Μόνο για την Πέμ­πτη επι­στρα­τεύ­τη­καν 40.000 αστυ­νο­μι­κοί για την «ασφά­λεια» της χώρας, ενώ την Παρα­σκευή η πρω­θυ­πουρ­γός Ελι­ζα­μπέτ Μπορν ανα­κοί­νω­σε ότι θα ανα­πτυ­χθούν μέχρι και τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα για την «αντι­με­τώ­πι­ση των βίαιων επεισοδίων».

Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ Μ. , με κατα­γω­γή από την Αλγε­ρία, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σήμε­ρα, ενώ ο θάνα­τός του εξα­κο­λου­θεί να βάζει φωτιά σε πολ­λές λαϊ­κές συνοι­κί­ες της χώρας.

«Δικαιοσύνη για τον Ναέλ — Δικαιοσύνη για όλους»

Απέ­να­ντι στην κατα­στο­λή και τις συκο­φα­ντί­ες, αγω­νι­στι­κά εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα καταγ­γέλ­λουν τη νέα δολο­φο­νία από την αστυ­νο­μι­κή βία, καλώ­ντας σε συνο­λι­κά συμπεράσματα.

Οπως ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το Εργα­τι­κό Κέντρο Μασ­σα­λί­ας, «για άλλη μια φορά, η αστυ­νο­μία σκό­τω­σε. Τίπο­τα δεν μπο­ρεί να δικαιο­λο­γή­σει η “άρνη­ση συμ­μόρ­φω­σης” να έχει απο­τέ­λε­σμα τον θάνατο (…)

Είμα­στε όλοι πολύ εξοι­κειω­μέ­νοι με τη ρητο­ρι­κή που στο­χεύ­ει στον ευτε­λι­σμό της αστυ­νο­μι­κής βίας, στη δαι­μο­νο­ποί­η­ση των εργα­τι­κών γει­το­νιών, των νέων, όσων αγω­νί­ζο­νται κατά της αδι­κί­ας, όσων σηκώ­νουν το κεφά­λι και αντι­στέ­κο­νται. Ποιος νέος μπο­ρεί να αισθά­νε­ται ασφα­λής όταν η ρατσι­στι­κή ρητο­ρι­κή και οι ρατσι­στι­κές πρά­ξεις νομι­μο­ποιού­νται από τους εξου­σια­στές; Ποιος μπο­ρεί να ανε­χθεί την εγκα­θί­δρυ­ση του κρα­τι­κού ρατσι­σμού στη χώρα μας και το γεγο­νός ότι κάποιοι από τους δικούς μας ανθρώ­πους ρίχνο­νται στο σπα­θί με κίν­δυ­νο της ζωής τους;».

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι «σήμε­ρα, όλοι οι νέοι άνθρω­ποι, ιδί­ως όσοι προ­έρ­χο­νται από εργα­τι­κές γει­το­νιές, γνω­ρί­ζουν ότι θα μπο­ρού­σαν να έχουν βρε­θεί στη θέση του Ναέλ και ότι μπο­ρεί να βρε­θούν στο μέλ­λον» και ζητά «Δικαιο­σύ­νη για τον Ναέλ — Δικαιο­σύ­νη για όλους: Δεν υπάρ­χει ειρή­νη χωρίς δικαιο­σύ­νη και χωρίς δράση!…».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζο­σπά­στης.

Γαλ­λία: Ένας νεκρός κατά τη διάρ­κεια ταρα­χών – Ανά­πτυ­ξη τεθω­ρα­κι­σμέ­νων από την κυβέρ­νη­ση Μακρόν

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο