Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζική επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων και υποδομών επιβεβαίωσε η Μόσχα

Tο υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι εξα­πέ­λυ­σε μαζι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον στρα­τιω­τι­κών στό­χων και υπο­δο­μών ενέρ­γειας σε όλη την Ουκρα­νία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας υψη­λής ακρί­βειας όπλα, σύμ­φω­να με το TASS, λίγες ώρες μετά τις ανα­φο­ρές για ισχυ­ρές εκρή­ξεις που ακού­στη­καν το πρωί της Δευ­τέ­ρας στο Κίεβο.

Στην καθη­με­ρι­νή του ενη­μέ­ρω­ση το υπουρ­γείο επε­σή­μα­νε ότι έπλη­ξε όλους τους «προ­κα­θο­ρι­σμέ­νους στό­χους» κατά τον πιο πρό­σφα­το βομ­βαρ­δι­σμό ουκρα­νι­κών πόλε­ων, ενώ πρό­σθε­σε ότι ο ρωσι­κός στρα­τός απέ­τρε­ψε μια από­πει­ρα των ουκρα­νι­κών στρα­τευ­μά­των να σπά­σουν την ρωσι­κή γραμ­μή άμυ­νας στην επαρ­χία της Χερσώνας.

Σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χο του γρα­φεί­ου της ουκρα­νι­κής προ­ε­δρί­ας, από την επί­θε­ση σήμε­ρα το πρωί στο Κίε­βο, σκο­τώ­θη­καν τρεις άνθρω­ποι. Ο Κίριλ Τιμο­σέν­κο, ανα­πλη­ρω­τής προ­σω­πάρ­χης του γρα­φεί­ου του προ­έ­δρου Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, έγρα­ψε στην εφαρ­μο­γή μηνυ­μά­των Telegram πως 19 άνθρω­ποι δια­σώ­θη­καν από το κτί­ριο και πως οι δια­σώ­στες συνε­χί­ζουν το έργο τους.

Του­λά­χι­στον οκτώ άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από τα ρωσι­κά πλήγ­μα­τα σήμε­ρα το πρωί στο Κίε­βο και την περιο­χή του Σού­μι, στη βορειο­α­να­το­λι­κή Ουκρα­νία, όπως ανέ­φε­ραν οι τοπι­κές αρχές.

«Σήμε­ρα, από τη (ρωσι­κή) επί­θε­ση σε μια πολυ­κα­τοι­κία στο Κίε­βο, σκο­τώ­θη­καν τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι» ανέ­φε­ρε σε ανάρ­τη­σή του στο Telegram ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, συνο­δεύ­ο­ντας το μήνυ­μα με μια φωτο­γρα­φία του κτιρίου.

Ρωσι­κά drones-καμι­κά­ζι έπλη­ξαν αργά χθες το βρά­δυ δεξα­με­νές με ηλιέ­λαιο σε έναν από τους τερ­μα­τι­κούς σταθ­μούς της ουκρα­νι­κής πόλης Μικο­λάιβ, δήλω­σε σήμε­ρα ο δήμαρ­χός της. Η περι­φε­ρεια­κή υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης εκτά­κτων ανα­γκών δημο­σιο­ποί­η­σε φωτο­γρα­φί­ες όπου δια­κρί­νο­νται τερά­στιες δεξα­με­νές, με φλό­γες και καπνό να υψώ­νο­νται πάνω από τις εγκαταστάσεις.

Εκατοντάδες περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Εξάλ­λου, από τους ρωσι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς σε τρεις περι­φέ­ρειες της Ουκρα­νί­ας, «εκα­το­ντά­δες περιο­χές» έχουν μεί­νει χωρίς ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, ανα­κοί­νω­σε ο Ουκρα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Ντέ­νις Σμιγκάλ.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας, Γεβγέν Γενίν, ανέ­φε­ρε ότι από τις επι­θέ­σεις τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, 585 πόλεις και χωριά σε όλη την Ουκρα­νία είναι πλέ­ον χωρίς ρεύμα.

Από την πλευ­ρά της η εται­ρεία που δια­χει­ρί­ζε­ται το δίκτυο ηλε­κτρο­δό­τη­σης της Ουκρα­νί­ας, η Ukrenergo, επε­σή­μα­νε ότι από τις ρωσι­κές επι­θέ­σεις προ­κλή­θη­καν ζημιές στις υπο­δο­μές ενέρ­γειας σε κεντρι­κές και βόρειες περι­φέ­ρειες της χώρας, αλλά πρό­σθε­σε ότι η κατά­στα­ση βρί­σκε­ται υπό έλεγ­χο και έχουν ξεκι­νή­σει οι επισκευές.

Σε ανάρ­τη­σή της στο Telegram η Ukrenergo κάλε­σε τους πολί­τες να περιο­ρί­σουν τη χρή­ση ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, κυρί­ως το βρά­δυ, προ­κει­μέ­νου να μην επι­βα­ρυν­θεί το σύστημα.

Αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν ψάχνει η ΕΕ

Στο μετα­ξύ, η ΕΕ ανα­ζη­τεί συγκε­κρι­μέ­νες απο­δεί­ξεις για οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή του Ιράν στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, δήλω­σε σήμε­ρα ο επι­κε­φα­λής της ευρω­παϊ­κής διπλω­μα­τί­ας Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλ­λη­λα ο ίδιος επε­σή­μα­νε ότι δεν ανα­μέ­νει να υπάρ­ξει πρό­ο­δος στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την ανα­βί­ω­ση της διε­θνούς συμ­φω­νί­ας του 2015 για το πυρη­νι­κό πρό­γραμ­μα του Ιράν.

Η όποια χρή­ση ιρα­νι­κών drones στον πόλε­μο της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας θα απο­τε­λού­σε κλι­μά­κω­ση της σύγκρου­σης, δήλω­σε σήμε­ρα ο αυστρια­κός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Αλε­ξά­ντερ Σάλενμπεργκ.

Ωστό­σο ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών του Ιράν, ο Νάσερ Κανα­α­νί, δήλω­σε σήμε­ρα ότι οι πλη­ρο­φο­ρί­ες σύμ­φω­να με τις οποί­ες η Τεχε­ρά­νη έχει προ­σφέ­ρει drones στη Ρωσία είναι ψευδείς.

Να μην στείλει όπλα στο Κίεβο καλεί το Ισραήλ ο Μεντβέντεφ

Εξάλ­λου, ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας και νυν αντι­πρό­ε­δρος του ρωσι­κού Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας Ντμί­τρι Μεντ­βέ­ντεφ προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα το Ισρα­ήλ να μην παρα­δώ­σει όπλα στην Ουκρα­νία λέγο­ντας πως κάτι τέτοιο «θα κατέ­στρε­φε» τη σχέ­ση με τη Ρωσία.

«Το Ισρα­ήλ μοιά­ζει έτοι­μο να παρα­δώ­σει όπλα στο καθε­στώς του Κιέ­βου. Είναι ένα πολύ απε­ρί­σκε­πτο μέτρο. Θα κατα­στρέ­ψει όλες τις δια­κρα­τι­κές σχέ­σεις μετα­ξύ των χωρών μας», εκτί­μη­σε στον λογα­ρια­σμό του στην εφαρ­μο­γή Telegram.

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε κατοικημένη συνοικία στην πόλη Γεΐσκ κοντά στην Ουκρανία

Ένα ρωσι­κό στρα­τιω­τι­κό αερο­σκά­φος συνε­τρί­βη σήμε­ρα σε κατοι­κη­μέ­νη συνοι­κία στη ρωσι­κή πόλη Γεΐσκ, στις ακτές της Αζο­φι­κής Θάλασ­σας, κοντά στην Ουκρα­νία, ανέ­φε­ρε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Βίντεο που αναρ­τή­θη­καν σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνουν γιγα­ντιαί­ες φλό­γες να ξεπη­δούν από ένα πολυό­ρο­φο κτί­ριο. Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για θύματα.

Το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA ανέ­φε­ρε ότι το αερο­σκά­φος ήταν ένα Sukhoi ‑34 που συνε­τρί­βη κατά τη διάρ­κεια εκπαι­δευ­τι­κής πτή­σης. Το TASS μετέ­δω­σε ότι το αερο­σκά­φος συνε­τρί­φη αφό­του εκδη­λώ­θη­κε φωτιά σε έναν από τους κινη­τή­ρες του.

Η πυρ­κα­γιά που προ­κλή­θη­κε από τη συντρι­βή του αερο­σκά­φους εξα­πλώ­θη­κε σε μια ζώνη περί­που 2.000 τ.μ., σύμ­φω­να με τη ρωσι­κή υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης εκτά­κτων καταστάσεων.

108 γυναίκες απελευθερώθηκαν σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία

Εκα­τόν οκτώ γυναί­κες, κυρί­ως μέλη των ενό­πλων δυνά­με­ων, αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ρες σε μια νέα ανταλ­λα­γή αιχ­μα­λώ­των πολέ­μου με τη Ρωσία, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Αντρίι Γερ­μάκ, σύμ­βου­λος της ουκρα­νι­κής προεδρίας.

«Μια νέα μεγά­λης κλί­μα­κας ανταλ­λα­γή αιχ­μα­λώ­των πολέ­μου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα. Μια ανταλ­λα­γή ιδιαί­τε­ρα συγκι­νη­τι­κή και πολύ ιδιαί­τε­ρη: απε­λευ­θε­ρώ­σα­με 108 γυναί­κες από την αιχ­μα­λω­σία», δήλω­σε ο Γερ­μάκ στο Telegram.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, πρό­κει­ται για 11 αξιω­μα­τι­κούς, 85 γυναί­κες στρα­τιώ­τες και 37 εκτο­πι­σμέ­νους από το χαλυ­βουρ­γείο Αζοφ­στάλ στην πόλη Μαριού­πο­λη (νοτιο­α­να­το­λι­κά), που τελού­σε υπό πολιορ­κία από τις ρωσι­κές δυνά­μεις στην αρχή της ρωσι­κής εισβολής.

Ο Γερ­μάκ τόνι­σε επί­σης ότι ορι­σμέ­νες από αυτές τις γυναί­κες που απο­φυ­λα­κί­στη­καν βρί­σκο­νταν υπό κρά­τη­ση από το 2019 από φιλο­ρώ­σους αυτο­νο­μι­στές στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία για τις «φιλο-ουκρα­νι­κές τους θέσεις».

Ένας από τους ηγέ­τες των φιλο­ρώ­σων αυτο­νο­μι­στών, ο Ντε­νίς Που­σί­λιν, επι­βε­βαί­ω­σε την ανταλ­λα­γή κρα­του­μέ­νων, σημειώ­νο­ντας ότι αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ρα 110 άτο­μα που κρα­τού­νταν από τους Ουκρανούς.

Όσο για εκεί­νες που επρό­κει­το να επι­στρέ­ψουν στο Κίε­βο, «δύο γυναί­κες αρνή­θη­καν να πάνε στην Ουκρα­νία και απο­φά­σι­σαν να μεί­νουν στη Ρωσία», σύμ­φω­να με τον ίδιο.

Η Ρωσία και η Ουκρα­νία έχουν πραγ­μα­το­ποι­ή­σει πολ­λές ανταλ­λα­γές κρα­του­μέ­νων από την έναρ­ξη της ρωσι­κής εισβο­λής τον Φεβρουάριο.

Πηγή: 902.gr / ΑΠΕ

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο