Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλη Νίκη Ιμάμογλου — Συνολική Ήττα Ερντογάν

Το κεμα­λι­κό Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα (CHP) της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης κρα­τά­ει τους τρεις μεγά­λους μητρο­πο­λι­τι­κούς δήμους της Τουρ­κί­ας, στις κρί­σι­μες δημο­τι­κές εκλο­γές της γει­το­νι­κής χώρας.

Μεγά­λος κερ­δι­σμέ­νος ο δήμαρ­χος Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, Εκρέμ Ιμά­μο­γλου, ο οποί­ος με κατα­με­τρη­μέ­νο το 60% των ψήφων εξα­σφα­λί­ζει ποσο­στό περί­που 50%, ένα­ντι του εκλε­κτού του προ­έ­δρου Ερντο­γάν, Μου­ράτ Κουρούμ.

Στην πρω­τεύ­ου­σα ‘Αγκυ­ρα ο νυν δήμαρ­χος Μαν­σούρ Για­βάς εξα­σφα­λί­ζει άνε­τη επα­νε­κλο­γή, ένα­ντι του υπο­ψη­φί­ου του κυβερ­νώ­ντος Κόμ­μα­τος Δικαιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης (ΑΚΡ), Τουρ­γκούτ Αλτί­νοκ, καθώς εκτός από τη στή­ρι­ξη του CHP, χαί­ρει ευρύ­τε­ρης εκτι­μή­σε­ως από εθνι­κι­στι­κούς και συντη­ρη­τι­κούς κύκλους.

Στη Σμύρ­νη, προ­πύρ­γιο των κεμα­λι­κών του CHP φαί­νε­ται να εκλέ­γε­ται δήμαρ­χος με κατα­με­τρη­μέ­νο πάνω του 60%, ο Τουν­τζάι Οζκάν, εκλε­κτός της ηγε­σί­ας του κόμ­μα­τος, γεγο­νός που οδή­γη­σε σε σύγκρου­ση σε τοπι­κό επί­πε­δο με τον απερ­χό­με­νο δήμαρ­χο Τουντς Σογιέρ.

Σημα­ντι­κό στοι­χείο που προ­κύ­πτει από αυτές τις εκλο­γές είναι το γεγο­νός ότι το ΑΚΡ είναι πλέ­ον το δεύ­τε­ρο κόμ­μα σε επί­πε­δο επι­κρά­τειας και το CHP πρώ­το. Στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, στις 14 Μαΐ­ου πέρυ­σι η εικό­να ήταν αντί­στρο­φη, το ΑΚΡ ήταν πρώ­το με ποσο­στό 36,30% και το CHΡ δεύ­τε­ρο με 25,80%.

Το ενδια­φέ­ρον, σε κάθε περί­πτω­ση, σε αυτές τις εκλο­γές επι­κε­ντρώ­θη­κε στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, καθώς η πραγ­μα­τι­κή μονο­μα­χία δεν διε­ξή­χθη μετα­ξύ του Ιμά­μο­γλου και του Κου­ρούμ, αλλά μετα­ξύ του Ιμά­μο­γλου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρώ­τος είχε πάρει τον δήμο της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης από το κυβερ­νών Κόμ­μα Δικαιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης, στις εκλο­γές του 2019, έπει­τα από 25 χρό­νια. Για τον Ερντο­γάν η ανά­κτη­ση του δήμου της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, από όπου ξεκί­νη­σε την αναρ­ρί­χη­σή του στην πολι­τι­κή έγι­νε έκτο­τε «στό­χος ζωής».

Ο Ερντο­γάν είχε ανα­λά­βει προ­σω­πι­κά το βάρος της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας. Μόνο το τελευ­ταίο 48ωρο πριν από τις εκλο­γές οργά­νω­σε έξι προ­ε­κλο­γι­κές συγκε­ντρώ­σεις, όλες στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Το ίδιο πράτ­τουν και οι υπουρ­γοί του που «όργω­σαν» την τελευ­ταία εβδο­μά­δα, πριν από τις εκλο­γές, την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, γεγο­νός που οδή­γη­σε όμως στη αφά­νεια τον Μου­ράτ Κου­ρούμ, ο οποί­ος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαί­τε­ρα χαρισματικός.

Μέσω της νίκης του Κου­ρούμ ο Ερντο­γάν ήλπι­ζε ότι θα απο­κτού­σε πολι­τι­κό εκτό­πι­σμα για να χαλυ­βδώ­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την εξου­σία του, ίσως και με Συνταγ­μα­τι­κή αλλαγή.

Η Κων­στα­ντι­νού­πο­λη των 16 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων επι­σή­μως, ίσως και των 20 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανε­πί­ση­μα, πλη­θυ­σμια­κά είναι μεγα­λύ­τε­ρη από 131 χώρες του κόσμου, παρά­γει το 30 έως 40% του τουρ­κι­κού ΑΕΠ, δια­χει­ρί­ζε­ται έναν τερά­στιο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και κατέ­χει τα ακρι­βό­τε­ρα «φιλέ­τα» ακί­νη­της περιου­σί­ας στη χώρα. Η μεγα­λού­πο­λη θα ήταν σημα­ντι­κό «περιου­σια­κό στοι­χείο» για να ενι­σχύ­σει την εξου­σία του ο Ερντογάν.

Με το εκλο­γι­κό αυτό απο­τέ­λε­σμα ανοί­γει ο δρό­μος για τον νυν δήμαρ­χο Εκρέμ Ιμά­μο­γλου να γίνει ο ηγέ­της της αντι­πο­λί­τευ­σης, αν το επι­τρέ­ψουν οι εσω­τε­ρι­κές έρι­δες στο Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Σε όλη τη διάρ­κεια της δημαρ­χια­κής θητεί­ας του και της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας ο Ιμά­μο­γλου είχε να αντι­με­τω­πί­σει ολό­κλη­ρο τον κυβερ­νη­τι­κό μηχα­νι­σμό, αλλά και τα άλλα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης. Η ετε­ρό­κλη­τη συμ­μα­χία των κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης, στις περ­σι­νές προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, διε­λύ­θη εις τα εξ ων συνε­τέ­θη και κατερ­χό­ταν σε αυτές τις εκλο­γές κατακερματισμένη.

Αυτό σημαί­νει ότι ο Ιμά­μο­γλου κατόρ­θω­σε να συσπει­ρώ­σει ένα ευρύ­τε­ρο κοι­νό από τους ψηφο­φό­ρους του CHP, που είναι λιγό­τε­ρο από το 30% στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Το κοι­νό αυτό εκτι­μά­ται ότι προ­έρ­χε­ται κυρί­ως από τους Κούρ­δους ψηφο­φό­ρους, τους νέους και το δεξιό Καλό Κόμ­μα της πρώ­ην υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών, Μεράλ ‘Ακσε­νερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο