Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση “50 χρόνια Πολυτεχνείο” της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Η ελπίδα, η προοπτική, είναι στους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, το δίκιο των λαών θα νικήσει! __ΦΩΤΟ

Την απή­χη­ση που βρί­σκει το προ­σκλη­τή­ριο του ΚΚΕ «για νέους ξεση­κω­μούς —  με το ΚΚΕ για την ανα­τρο­πή», ανέ­δει­ξε το μεγά­λο αντά­μω­μα του λαού από­ψε στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στην πολι­τι­κή — πολι­τι­στι­κή εκδή­λω­ση που οργά­νω­σε η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ για τα 50 χρό­νια από τον ηρω­ι­κό ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου.

Ήταν μια ανε­πα­νά­λη­πτη βρα­διά, σε διαρ­κή αλλη­λε­πί­δρα­ση, με το αγω­νι­στι­κό παρελ­θόν και το παρόν των νέων αγώ­νων, μέσα από τις συγκλο­νι­στι­κές ερμη­νεί­ες των κορυ­φαί­ων καλ­λι­τε­χνών, σε ένα συνε­χή διά­λο­γο με τους χιλιά­δες ανθρώ­πους όλων των ηλι­κιών που έδω­σαν το παρόν.

Με τα συν­θή­μα­τα, να εναλ­λάσ­σο­νται με τα τρα­γού­δια που συντρο­φεύ­ουν τους αγώ­νες του λαού μας δεκα­ε­τί­ες τώρα, ο χώρος κυριο­λε­κτι­κά σύστη­κε μελω­δι­κά, ρυθμικά.

«Ο Νοέμ­βρης ήταν μια κόκ­κι­νη ρωγ­μή, η ιστο­ρία γρά­φε­ται με πάλη ταξι­κή», «ένας αιώ­νας αγώ­νας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρω­το­πο­ρία», «η ιστο­ρία έχει μια σωστή πλευ­ρά, με την Παλαι­στί­νη ως τη λευ­τε­ριά»,  ακού­γο­νταν ασταμάτητα.

«Μη χάνε­τε άλλο χρό­νο, η ελπί­δα, η προ­ο­πτι­κή, είναι στους μεγά­λους αγώ­νες που έχου­με μπρο­στά μας. Εμείς είμα­στε έτοι­μοι γι’ αυτούς, είμα­στε έτοι­μοι να πάμε πιο μπρο­στά για το δίκιο του λαού μας, για το δίκιο της τάξης μας, απέ­να­ντι σε αυτούς μόνο δεσμευό­μα­στε και γι’ αυτούς θα τα δώσου­με όλα.

Για­τί το δίκιο των λαών θα νική­σει. Οι λαοί θα νική­σουν είμα­στε σίγου­ροι γι΄αυτό. Γι’ αυτό και είμα­στε δίπλα στο λαό της Παλαι­στί­νης και θα βρε­θού­με δίπλα του μέχρι τέλους. Με την Παλαι­στί­νη ως τη λευ­τε­ριά της!» τόνι­σε στην ομι­λία της στη συγκέ­ντρω­ση η Θεα­νώ Καπέ­τη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακο­λού­θη­σε το συγκλο­νι­στι­κό μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα, με το πλή­θος από κάθε πλευ­ρά του στα­δί­ου να συνο­δεύ­ει διαρ­κώς με τη φωνή του και με τα ένθερ­μα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα τους καλ­λι­τέ­χνες στις συγκι­νη­τι­κές ερμη­νεί­ες αγα­πη­μέ­νων τρα­γου­διών που κρα­τούν ως “σπί­θα που δε σβή­νει” τον αντι­δι­κτα­το­ρι­κό αγώ­να και την εξέ­γερ­ση του Πολυ­τε­χνεί­ου στις συνει­δή­σεις του λαού.

Στο πρό­γραμ­μα της συναυ­λί­ας, το οποίο επι­με­λή­θη­κε ο Μανό­λης Ανδρου­λι­δά­κης περι­λαμ­βά­νο­νταν τρα­γού­δια που ακού­στη­καν μέσα στο Πολυ­τε­χνείο, συν­δε­δε­μέ­να με την αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη, απα­γο­ρευ­μέ­να του Θεο­δω­ρά­κη, τρα­γού­δια του Λεο­ντή από την «Καντά­τα Ελευ­θε­ρί­ας» και το «Καπνι­σμέ­νο τσου­κά­λι», από το «Μεγά­λο μας τσίρ­κο» του Ξαρ­χά­κου και λογο­κρι­μέ­να που κυκλο­φό­ρη­σαν με τους πρω­τό­τυ­πούς τους στί­χους μόνο μετά τη μεταπολίτευση.

Η συναυ­λία ξεκί­νη­σε με τους στοί­χους του ριζί­τι­κου τρα­γου­διού “Πότε Θα κάνει Ξαστε­ριά” που σε εκτέ­λε­ση του Νίκου Ξυλού­ρη και μου­σι­κή του Γιάν­νη Μαρ­κό­που­λου έμει­νε χαραγ­μέ­νο στο λαό ως σύμ­βο­λο του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να τους οποί­ους τρα­γού­δη­σαν όλοι μαζί οι ερμη­νευ­τές της συναυ­λί­ας, η Ρίτα Αντω­νο­πού­λου, ο Παντε­λής Θαλασ­σι­νός, ο Δημή­τρης Μπά­σης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Ένας ζεστός Νοέμ­βρης | 50 χρό­νια από τον ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου | Ντο­κι­μα­ντέρ της ΚΝΕ

  • Έπει­τα στη σκη­νή βρέ­θη­κε ο Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λί­δης, τρα­γου­δώ­ντας το “Αυτά τα κόκ­κι­να σημά­δια”. Με τις πρώ­τες νότες από το “Τού­τες τις μέρες” το πλή­θος ξέσπα­σε σε χει­ρο­κρο­τή­μα­τα, ενώ με μια φωνή οι θεα­τές τρα­γού­δη­σαν αξέ­χα­στες στρο­φές και στοί­χους, όπως “Κοί­τα οι άλλοι έχουν κινή­σει, έχει η πλά­ση κοκκινήσει”
  • Με τον γνω­στό της, παθια­σμέ­νο και καθη­λω­τι­κό τρό­πο η Ρίτα Αντω­νο­πού­λου τρα­γού­δη­σε στη συνέ­χεια τον “Μικρό­κο­σμο” του αξέ­χα­στου Θάνου Μικρού­τσι­κου. Αφό­του είπε μερι­κά λόγια για τον μεγά­λο συν­θέ­τη, για τις μέρες που ο ίδιος πέρα­σε στο Πολυ­τε­χνείο και στα βασα­νι­στή­ρια της χού­ντας, συνέ­χι­σε με άλλα τρα­γού­δια του Θάνου. Σε κάθε στρο­φή του “Ο Φασι­σμός” το κοι­νό ξεσπού­σε σε χει­ρο­κρο­τή­μα­τα, και ένω­σε τη φωνή του με την Ρίτα Αντω­νο­πού­λου: “Δε θα παι­θά­νει μόνος, τσα­κι­σέ τον!”
  • Ταυ­τό­χρο­να, στην οθό­νη πίσω από την σκη­νή, καθό­λη τη διάρ­κεια της συναυ­λί­ας, ανα­πα­ρά­γο­νταν απο­σπά­σμα­τα από το Ντο­κι­μα­ντέρ της ΚΝΕ “Ένας ζεστός Νοέμ­βρης καθώς και φωτο­γρα­φί­ες από τις ημέ­ρες που χάρα­ξαν τη Κόκ­κι­νη γραμ­μή στην Ιστορία.
  • Τη σκυ­τά­λη έλα­βε ο Δημή­τρης Μπά­σης λαμ­βά­νο­ντας θερ­μή υπο­δο­χή στις ξεση­κω­τι­κές ερμη­νεί­ες του, ο οποί­ος τρα­γού­δη­σε κομ­μά­τια όπως το “σε τού­τα εδώ τα μάρ­μα­ρα”, το “φίλοι και αδέρ­φια” και το “Θού­ριος”.
  • Με τη δική του μονα­δι­κή και αλη­θι­νή φωνή συνέ­χι­σε ο Παντε­λής Θαλασ­σι­νός με αξέ­χα­στες ερμη­νεί­ες τρα­γου­διών όπως το “Δημο­σθέ­νους Λέξις” και το“Ποιος τη ζωή μου”

Ακο­λού­θη­σαν μονα­δι­κές στιγ­μές, καθώς διαρ­κώς ο Μανό­λης Ανδρου­λι­κά­κης έδι­νε τον “λόγο” στους θεα­τές που δεν στα­μά­τη­σαν να τρα­γου­δούν, ιδιαί­τε­ρα σε τρα­γού­δια όπως το “Ένα το χελι­δό­νι” που τρα­γού­δη­σε ο Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λί­δης, το “διό­τι δεν συνεμ­μορ­φώ­θην” που τρα­γού­δη­σε ο Παντε­λής Θαλασ­σι­νός και το “Κάπο­τε Θα ‘ρθουν” από την Ρίτα Αντω­νο­πού­λου. Με τη σει­ρά του ο Δημή­τρης Μπά­σης γύρι­σε το μικρό­φω­νο προς το κοι­νό για να τρα­γου­δή­σει δυνα­τά “Σώπα όπου να ‘ναι θα σημά­νουν οι καμπά­νες”, ενώ στη συνέ­χεια άρχι­σαν να αντη­χούν στο στά­διο τα συν­θή­μα­τα “Ο Νοέμ­βρης ήταν μια κόκ­κι­νη ρωγ­μή, η Ιστο­ρία γρά­φε­ται με πάλη ταξι­κή” και “Ένας αιώ­νας αγώ­να και θυσία, το ΚΚΕ στη πρω­το­πο­ρία” καθώς ο μαέ­στρος κρα­τού­σε υψω­μέ­νη τη γρο­θιά του.

Ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την αξέ­χα­στη αυτή συναυ­λία, οι καλ­λι­τέ­χνες έσμι­ξαν ξανά μαζί στη σκη­νή για να τρα­γου­δή­σουν μαζί “Τη Ρωμιο­σύ­νη μη τη κλαις”, και από έναν στί­χο ο καθέ­νας του “Και να αδελ­φέ μου”

Το παρα­τε­τα­μέ­νο, χει­ρο­κρό­τη­μα του κοι­νού κρά­τη­σε τους καλ­λι­τέ­χνες στη σκη­νή, που αγκα­λια­σμέ­νοι, τρα­γού­δη­σαν το “το ακορ­ντε­όν” του μεγά­λου Μάνου Λοϊζου.

Το πλή­θος φώτι­σε μόνο του τις κερ­κί­δες του στα­δί­ου, και όρθιο, τρα­γού­δη­σε στο κλεί­σι­μο της μονα­δι­κής αυτης βρα­διάς το “ο δρό­μος είχε τη δική του ιστο­ρία”, με μια φωνή με τους καλλιτέχνες.

Στη συναυ­λία έπαι­ξαν οι μου­σι­κοί: Βαγ­γέ­λης Ζαρ­μπού­της (μπου­ζού­κι), Νίκος Γερα­κέλ­λης (μπου­ζού­κι), Μιχά­λης Ατσά­λης (ακου­στι­κή & ηλε­κτρι­κή κιθά­ρα), Τάσος Αθα­να­σιάς (ακορ­ντε­όν), Μαρί­να Τσο­κά­νη (πιά­νο, πλή­κτρα), Χρή­στος Παπα­δό­που­λος (πνευ­στά), Αντω­νία Τσο­λά­κη (μπά­σο), Γιάν­νης Καρα­κα­σί­δης (ντραμς).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο