Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Στροφυλιά Εύβοιας — Στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας

«Ολοι στον αγώ­να για να ζήσου­με στον τόπο μας» είναι το μήνυ­μα που έστει­λε το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο που έλα­βε χώρα το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του στον κόμ­βο της Στρο­φυ­λιάς στην Εύβοια από πυρό­πλη­κτους της Β. Εύβοιας.

Εργα­ζό­με­νοι, αγρό­τες, κτη­νο­τρό­φοι από τα καμέ­να χωριά της Εύβοιας και των γύρω περιο­χών, έχο­ντας στο πλευ­ρό τους εργα­ζό­με­νους της Αθή­νας δια­δή­λω­σαν την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους να μεί­νουν στον τόπο τους να μεί­νουν στα χωριά τους, διεκ­δι­κώ­ντας μέτρα με 100% απο­ζη­μί­ω­ση των κόπων μιας ζωής που χάθη­καν σε μια στιγ­μή, εξαι­τί­ας της γύμνιας του κρά­τους να τους προ­στα­τέ­ψει. Διεκ­δι­κούν άμε­σα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα στην Εύβοια και σε όλες τις πυρό­πλη­κτες περιο­χές, αλλά και ουσια­στι­κά μέτρα αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας και πρό­λη­ψης, για να μην καί­γε­ται ο λαός το καλο­καί­ρι και να μην πνί­γε­ται τον χει­μώ­να. Για να μην παρα­γρα­φούν το έγκλη­μα και οι αυτουρ­γοί του: Ολες δια­χρο­νι­κά οι κυβερ­νή­σεις και η πολι­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της γης.

Συν­θή­μα­τα που φώνα­ξαν οι συγκε­ντρω­μέ­νοι έδω­σαν το στίγ­μα του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου: «Δώστε λεφτά  για πυρο­σβε­στι­κα και οχι για αερο­πλα­να πολε­μι­κα», «Απο­ζη­μιω­σεις και αντι­πλημ­μυ­ρι­κα-Οχι στις μπιζ­νες μετα τη φωτια», «Καη­κα­νε τα δαση και οι κοποι μας — Αγω­νας για να ζησου­με στον τοπο μας».

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο παρα­βρέ­θη­κε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας επι­κε­φα­λής πολυ­με­λούς αντι­προ­σω­πεί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποί­ος προ­έ­βη σε δηλώ­σεις. Παρα­βρί­σκε­ται ακό­μα, αντι­προ­σω­πεία της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Στε­ρε­άς — Εύβοιας με επι­κε­φα­λής τον Κώστα Μπασ­δέ­κη περι­φε­ρεια­κό σύμβουλο. 

strofylia syllalhthrio 94

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα

Σε δήλω­σή του ο Δ. Κου­τσού­μπας επισήμανε:

«Αυτό το έγκλη­μα, για το οποίο ευθύ­νο­νται δια­χρο­νι­κά όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις, δεν πρέ­πει να μεί­νει ατι­μώ­ρη­το, δεν πρέ­πει να παρα­γρα­φεί. Γι’ αυτό είμα­στε εδώ.

Χρειά­ζε­ται λαϊ­κή ενό­τη­τα, οργά­νω­ση, λαϊ­κός αγώ­νας, για να απο­κα­τα­στα­θούν όλοι οι πυρό­πλη­κτοι, όσοι υπέ­στη­σαν ζημιές, για να δοθούν απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% των ζημιών, όλων των ζημιών, για να γίνουν εδώ και τώρα τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα για να μη θρη­νή­σου­με νέα θύμα­τα από το φθι­νό­πω­ρο που μπαί­νει ήδη και βεβαί­ως να απο­κα­τα­στα­θεί ο φυσι­κός πλού­τος, το δάσος, οι δασι­κές εκτά­σεις, σε όλη την περιο­χή. Γι’ αυτό είμα­στε εδώ, το ΚΚΕ, ο λαός της Εύβοιας, όλος ο λαός της Ελλά­δας σε αλλη­λεγ­γύη, για να μη δεί­ξου­με ξανά εμπι­στο­σύ­νη στα ψεύ­τι­κα τα λόγια τα μεγά­λα, που λένε οι διά­φο­ροι κρα­τού­ντες, τα οποία έρχο­νται να τα ξεχά­σουν αμέ­σως μετά, όταν σβή­σουν τα φώτα της δημο­σιό­τη­τας και φύγει πιο μακριά το πρόβλημα.

Εμείς θα είμα­στε εδώ, στη βου­λή, στην ευρω­βου­λή, στους λαϊ­κούς αγώ­νες, μέσα στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση, στους Δήμους, στην Περι­φέ­ρεια, για να διεκ­δι­κή­σου­με αυτά που ανή­κουν στο λαό, για να πιέ­σου­με, να διεκ­δι­κή­σου­με, να τους ελέγ­χου­με καθη­με­ρι­νά, για να μπο­ρέ­σει ο λαός να απο­κα­τα­στα­θεί από τις τερά­στιες κατα­στρο­φές που του έχουν επιφέρει.

Αυτός είναι ο αγώ­νας, αυτή είναι η προ­ο­πτι­κή και βεβαί­ως το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει ταυ­τό­χρο­να να προ­βάλ­λει την πρό­τα­σή του για μια λαϊ­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση, πραγ­μα­τι­κή λαϊ­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση, λαϊ­κή εξου­σία, που στο επί­κε­ντρο θα έχει τον εργα­ζό­με­νο άνθρω­πο και τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του».

strofylia syllalhthrio 52

Οι ομιλητές της συγκέντρωσης

Το συλ­λα­λη­τή­ριο ξεκί­νη­σε με την ομι­λία του Μπά­μπη Τσι­βί­κα, μέλος του ΔΣ του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Μαντου­δί­ου και εκπρό­σω­πος της Επι­τρο­πής Αγώ­να Κατοί­κων Κηρίν­θου ο οποί­ος μετα­ξύ άλλων σημεί­ω­σε «Οργα­νω­μέ­νοι, ενω­μέ­νοι όπως ήδη κάνου­με. Έχουν ήδη γίνει πάνω απο 15 επι­τρο­πές στα χωριά και συνε­χί­ζου­με! Έχου­με στό­χο και θα τα κατα­φέ­ρου­με να γίνουν επι­τρο­πές παντού! Κανέ­να χωριό χωρίς οργά­νω­ση! Κανέ­νας μόνος του!».

Στη συνέ­χεια, το λόγο πήρε ο Δαυίδ Τσιού­προς από την Επι­τρο­πή Πυρό­πλη­κτων Κεχριών και ακο­λού­θως ο Στά­θης Αλμπά­νης πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Μελισ­σο­κό­μων Ιστιαί­ας, που ανα­φέρ­θη­κε στις σοβα­ρές ζημιές που υπέ­στη­σαν οι μελισ­σο­κό­μοι της περιο­χής από τις πυρ­κα­γιές τονί­ζο­ντας πως «Το βασι­κό αίτη­μα είναι ένα, να ζήσου­με στον τόπο μας με αξιο­πρέ­πεια. Θέλου­με να δου­λέ­ψου­με να χτί­σου­με τη ζωή μας. Να προ­στα­τευ­τού­με από τις πλημ­μύ­ρες για να μην πνιγούμε».

strofylia syllalhthrio 157

Μίλη­σε ακό­μα ο Δημή­τρης Στο­λί­δης πρό­ε­δρος αγρο­τι­κού συνε­ται­ρι­σμού συκο­πα­ρα­γω­γών Ταξιάρ­χη  ο οποί­ος τόνι­σε πως «Σε αυτό τον αγώ­να είμα­στε όλοι μαζί, θα παλέ­ψου­με μέχρι το τέλος» και η Κυρια­κή Πολί­του, από την Επι­τρο­πή Αγώ­να Πυρό­πλη­κτων Βασι­λι­κών και Τσα­πουρ­νιάς η οποία επι­σή­μα­νε μετα­ξύ άλλων «πως μονό­δρο­μος για τις απο­ζη­μιώ­σεις είναι η ενό­τη­τα και η διεκδίκηση».

Στη συνέ­χεια το λόγο πήρε ο  Στά­θης Λιαγ­γά­κης Πρό­ε­δρος Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Μαντου­δί­ου — Λίμνης — Αγ. Αννας, επι­ση­μαί­νο­ντας μετα­ξύ άλλων «Η μεγά­λη συμπα­ρά­στα­ση και αλλη­λεγ­γύη είναι όμως για εμάς τον πολύ­πα­θο λαό της Βόρειας Εύβοιας και μια ηθι­κή δέσμευ­ση. ‘Οτι τον αγώ­να του σήμε­ρα ξεκι­νά­με ενω­μέ­νοι σαν μια γρο­θιά, θα τον πάμε μέχρι τέλους» (δια­βά­στε εδώ αναλυτικά).

Αυτή την ώρα, την κεντρι­κή ομι­λία απευ­θύ­νει ο Βαγ­γέ­λης Γεωρ­γαν­τζής πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ρητι­νο­καλ­λιερ­γη­τών — Δασερ­γα­τών Εύβοιας.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο