Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Απεργιακό κάλεσμα ενάντια στον αντεργατικό οδοστρωτήρα — Καταδίκη του εγκλήματος σε βάρος του λαού της Θεσσαλίας _Φωτο+Video

«Τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας»: Την από­φα­ση τους να μην επι­τρέ­ψουν να συν­θλί­βο­νται οι όροι δου­λειάς και ζωής τους κάτω από τη σιδε­ρέ­νια φτέρ­να των νόμων του κέρ­δους και της εκμε­τάλ­λευ­σης δια­δή­λω­σαν το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής εργα­ζό­με­νοι και νεο­λαία στο Σύνταγ­μα σε μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο στο Σύνταγμα.

Το συλ­λα­λη­τή­ριο που οργά­νω­σαν συν­δι­κα­λι­στι­κοί και μαζι­κοί φορείς μετα­τρά­πη­κε σε απερ­για­κό κάλε­σμα ενά­ντια στον αντερ­γα­τι­κό οδο­στρω­τή­ρα της κυβέρ­νη­σης αλλά και σε φωνή κατα­δί­κης του νέου εγκλή­μα­τος σε βάρος του λαού της Θεσσαλίας.

«Εργά­τη μη δεχθείς τη σύγ­χρο­νη σκλα­βιά, μπο­ρείς να καταρ­γή­σεις νόμους κι αφε­ντι­κά», φώνα­ξαν τα συν­δι­κά­τα, καλώ­ντας κάθε εργα­ζό­με­νο να δώσει το «παρών» στην απερ­γία που προ­κη­ρύσ­σουν για την Πέμ­πτη 21 Σεπτέμ­βρη και στη συγκέ­ντρω­ση που οργα­νώ­νουν στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγ­μα.

Αιτία πολέ­μου!

«Πνιγ­μέ­νοι στις βρο­χές, καμέ­νοι στις φωτιές, κόστος δεν είναι οι ανθρώ­πι­νες ζωές«», κατήγ­γει­λαν χιλιά­δες φωνές, στέλ­νο­ντας μήνυ­μα πως η διεκ­δί­κη­ση τους για μέτρα προ­στα­σί­ας θα δυνα­μώ­σει κόντρα στην πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, των Δήμων και των Περιφερειών.

Στην κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χε αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γενι­κό της Γραμ­μα­τέα, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, ο οποί­ος έκα­νε δηλώ­σεις.

Επί­σης, τα μέλη του ΠΓ Γιάν­νης Πρω­τού­λης, υπο­ψή­φιος Περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», και Νίκος Σοφια­νός, υπο­ψή­φιος Δήμαρ­χος Αθή­νας με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

«Δεν μπο­ρού­με να ξεχά­σου­με ότι εξαι­τί­ας της εγκλη­μα­τι­κής τους πολι­τι­κής χάθη­καν ζωές, χάθη­καν σπί­τια», κατήγ­γει­λε ο Άγγε­λος Θωμό­που­λος, πρό­ε­δρος του Φοι­τη­τι­κού Συλ­λό­γου Τοπο­γρά­φων και μέλος της ομά­δας Θεσ­σα­λών Φοι­τη­τών της Αθή­νας. Με την παρέμ­βα­σή του ξεκα­θά­ρι­σε πως οι νέοι που σπου­δά­ζουν στην Αθή­να να μεί­νουν με τα χέρια σταυ­ρω­μέ­να αλλά μπαί­νουν μπρο­στά και οργα­νώ­νουν τον αγώ­να. «Για μας η καλύ­τε­ρη αλλη­λεγ­γύη είναι η διεκ­δί­κη­ση», είπε και κάλε­σε κάθε φοι­τη­τή από τη Θεσ­σα­λία να οργα­νω­θεί στον Σύλ­λο­γο του.

Στις πρω­το­βου­λί­ες αλλη­λεγ­γύ­ης στους συμ­μα­θη­τές τους στη Θεσ­σα­λία, για τους οποί­ους το πρώ­το κου­δού­νι της σχο­λι­κής χρο­νιάς δεν έχει ακό­μα χτυ­πή­σει, μετέ­φε­ρε η Φωτει­νή Γραμ­μα­τι­κο­γιαν­νη, από τη Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Αθή­νας. «Μέσα στα σχο­λεία μας είδα­με πέρ­σι να σκο­τώ­νε­ται ο Βασί­λης για­τί έσκα­σε ο λέβη­τας», υπεν­θύ­μι­σε και κατήγ­γει­λε την άθλια κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκο­νται τα σχο­λι­κά κτί­ρια. «Μαζί με τους γονείς μας θα διεκ­δι­κή­σου­με τα σχο­λεία να είναι ασφα­λή», σημεί­ω­σε και πρό­σθε­σε πως οι μαθη­τές θα συνε­χί­σουν να απο­τε­λούν μέρος του λαού που αγω­νί­ζε­ται σε μια σει­ρά μέτωπα.

Τη χαρι­στι­κή βολή που δίνει το νομο­σχέ­διο στις ήδη καταρ­ρα­κω­μέ­νες εργα­σια­κές σχέ­σεις στον κλά­δο, κατήγ­γει­λε η Ήρα Ρόκου, μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Ελλή­νων Ηθο­ποιών. «Κάνεις μας δεν εξαι­ρεί­ται», υπο­γράμ­μι­σε και στη­λί­τευ­σε τη στά­ση του προ­έ­δρου του ΣΕΗ, εκλεγ­μέ­νου βου­λευ­τή με την «Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας» που βρή­κε θετι­κό το νομο­σχέ­διο. «Καλού­με τον κλά­δο να μη δεί­ξει καμία εμπι­στο­σύ­νη σε συν­δι­κα­λι­στι­κές ηγε­σί­ες που κρα­τούν αυτή τη στά­ση. Η ζωή το απο­δει­κνύ­ει καθη­με­ρι­νά. Κανείς άλλος δρό­μος. Μόνο αυτός του αγώ­να, της οργά­νω­σης, της αλλη­λεγ­γύ­ης», ξεκαθάρισε.

Απά­ντη­ση στον υπουρ­γό Εργα­σί­ας που επι­κα­λεί­ται τον κλά­δο του Επι­σι­τι­σμού για να παρου­σιά­σει τα …οφέ­λη των αντερ­γα­τι­κών ρυθ­μί­σε­ων, έδω­σε από το βήμα της κινη­το­ποί­η­σης ο Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κής. «Προ­ε­τοι­μά­ζου­με απερ­γία την Πέμ­πτη», τόνισε.

Τον αγω­νι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό από τον λαό της Θεσ­σα­λί­ας, που δίνει μάχη με τις κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες και την επι­λε­κτι­κή ανι­κα­νό­τη­τα του κρά­τους να προ­στα­τεύ­σει τη ζωή και το βιος του, μετέ­φε­ρε ο Γιάν­νης Σκό­κας, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Λάρι­σας. «Ήταν άλλο ένα προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα!» τόνι­σε, και πρό­σθε­σε πως το κρι­τή­ριο του κέρ­δους που ακο­λου­θούν κυβερ­νή­σεις και ΕΕ «καθι­στά “μη επι­λέ­ξι­μα” όλα τα απα­ραί­τη­τα έργα προ­στα­σί­ας της ανθρώ­πι­νης ζωής». Με την παρέμ­βα­σή του ο Γ. Σκό­κας, ανέ­δει­ξε την τιτά­νια προ­σπά­θεια που κάνουν το Εργα­τι­κό Κέντρο και τα σωμα­τεία να οργα­νώ­σουν την προ­σπά­θεια του λαού να στα­θεί στα πόδια του μετά την καταστροφή.

«Το νέο νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα είναι αιτία πολέ­μου. Δεν το δεχό­μα­στε. Απα­ντά­με με πανελ­λα­δι­κή απερ­γία στην αισχρή επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης — εργο­δο­σί­ας — ΕΕ», τόνι­σε ο Μανώ­λης Καρα­ντού­σας, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Γάλα­κτος — Τρο­φί­μων — Ποτών. Κάλε­σε σε απερ­γία την Πέμ­πτη 21 Σεπτέμ­βρη και σε συγκέ­ντρω­ση στις 10.30 π.μ., στην πλα­τεία Συντάγματος.

«Σήμε­ρα το ρεα­λι­στι­κό και σύγ­χρο­νο είναι να μειω­θεί ο εργά­σι­μος χρό­νος, να εξα­σφα­λί­ζε­ται η υγιει­νή και η ασφά­λεια στους χώρους δου­λειάς, να γίνουν ουσια­στι­κές αυξή­σεις σε μισθούς και μερο­κά­μα­τα ώστε να ικα­νο­ποιού­νται οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων και των οικο­γε­νειών τους από τον τερά­στιο πλού­το που παρά­γε­ται καθη­με­ρι­νά στις βιο­μη­χα­νί­ες και τους χώρους δου­λειάς του κλά­δου!», σημεί­ω­σε ο Μ. Καρα­ντού­σας. «Στον πόλε­μο που μαί­νε­ται και που μας έχουν κηρύ­ξει κυβέρ­νη­ση — εργο­δο­σία — ΕΕ απα­ντά­με με πόλε­μο, απα­ντά­με με απερ­γία», υπο­γράμ­μι­σε.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο