Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μελομακάρουνα _μελομακάρονα

Μελομακάρουνα με αλεύρι

(ανά­μι­κτα)

1 ποτή­ρι τον νερού λάδι εκλε­κτό — 1)2 ποτή­ρι τον νερού ζάχα­ρη — 1)2 ποτή­ρι τον νερού αλυ­σί­βα — 1)2 ποτή­ρι χυμός πορ­το­κα­λιού και — 1 ποτή­ρι χον­δρο­κο­πα­νι­σμέ­να καρύ­δια — 3 ποτή­ρια αλεύ­ρι μαλα­κό — (όσο πάρει) — 1 φλι­τζα­νά­κι του καφέ κονιάκ — 1 κου­τα­λά­κι μπαί­κιν πάου­ντερ. Για το σιρό­πι: 1 ποτή­ρι τον νερού ζά­χαρη — 1 ποτή­ρι τον νερού μέλι — 1)2 ποτή­ρι νερό.

Κοσκι­νί­ζε­τε το αλεύ­ρι και το ανα­κα­τεύ­ε­τε με την πάου­ντερ. Σε πή­λινη λεκά­νη, δου­λεύ­ε­τε το λάδι με τη ζάχα­ρη επί μία ώρα. Προ­σθέ­τε­τε την αλυ­σί­βα (ίδε κου­ρα­μπιέ­δες), το κονιάκ, και τον χυμό του πορ­το­κα­λιού — λεμο­νιού. Ρίχνε­τε το αλεύ­ρι λίγο _λίγο και ζυμώ­νε­τε καλά να γίνη μια μαλα­κή ζύμη. Πλά­θε­τε τα μελο­μα­κά­ρου­να κυλιν­δρι­κά, τα πιέ­ζε­τε με πιρού­νι να γίνη ή επι­φά­νεια τους αυλα­κω­τή, τοπο­θε­τεί­τε σε λαμα­ρί­να και ψήνε­τε σε μέτριο φούρ­νο 20—30 λεπτά. Στο μετα­ξύ βάζε­τε το νερό, τη ζάχα­ρη και το μέλι να πάρουν μερι­κές βρά­σεις. Ξαφρί­ζε­τε και βου­τά­τε μέσα στο σιρό­πι τα με­λομακάρουνα κρύα (όχι περισ­σό­τε­ρα από 3—4 τη φορά). Βγά­ζε­τε με τρυ­πητή κου­τά­λα, τοπο­θε­τεί­τε σε πια­τέ­λα και πασπα­λί­ζε­τε με τα καρύ­δια και λίγη κανελλοζάχαρη.

Μελομακάρουνα με σιμιγδάλι

1 φλυ­τζά­νι τσα­γιού λάδι ή 1 πακέ­το βιτάμ των 80 δρμ. — 21/2 φλυ­τζά­νια τσα­γιού σιμι­γδά­λι ψιλό (περί­που) — 1)4 φλι­τζα­νιού τσα­γιού ζάχα­ρη — 1)2 φλυ­τζά­νι αλεύ­ρι —1)4 φλι­τζα­νιού τσα­γιού κονιάκ — 1)4 φλι­τζα­νιού τσα­γιού χυμός πορ­το­κα­λιού — 2 κου­τα­λιές ξύσμα πορ­το­κα­λιού— 1 κου­τα­λιά σόδα. Για το σιρό­πι : 1 φλυ­τζά­νι τσα­γιού μέλι — 1)2 φλυ­τζά­νι ζά­χαρη —3)4 φλι­τζα­νιού νερό — 1 φλυ­τζά­νι καρυ­δό­ψι­χα κοπα­νι­σμέ­νη και λίγη κανελλοζάχαρη.

Σε πήλι­νη λεκά­νη χτυ­πά­τε το λάδι με τη ζάχα­ρη επί 3/4 της ώρας. Ρίχνε­τε το κονιάκ, το ξύσμα πορ­το­κα­λιού και τη σόδα λυω­μέ­νη καλά μέσα στο χυμό τού πορ­το­κα­λιού. Προ­σθέ­τε­τε λίγο λίγο το σιμι­γδά­λι και το αλεύ­ρι περα­σμέ­νο από τρυ­πη­τό και ζυμώ­νε­τε πολύ καλά να ενω­θούν με τα υλι­κά και να γίνη μιά μάζα μέτρια.
Πλά­θε­τε τά μελο­μα­κά­ρου­να (ίδε μελο­μα­κά­ρου­να μέ αλεύ­ρι) και τά ψήνε­τε σε μέτριο φούρ­νο επί 20 λεπτά περί­που. Τά μελώ­νε­τε (ίδε μελο­μα­κά­ρου­να μέ αλεύ­ρι) και τοπο­θε­τεί­τε σε πιατέλα…

Καλή σας όρε­ξη _και παρα­κα­λώ, όχι τυλιγ­μέ­να σε σοκο­λά­τα κλπ.

Μετράω αντί­στρο­φα τις μέρες … Ουκέ­τι και­ρός για χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα γλυ­κί­σμα­τα, για­τί φέτος ανα­βιώ­νου­με την κλι­μά­κω­ση του μακε­λειού στη Γάζα με εξαγ­γε­λί­ες για μακρό­χρο­νο πόλε­μο “μέχρι την από­λυ­τη νίκη” των καθαρ­μά­των _ στους 18.800++ έφτα­σαν οι νεκροί Παλαι­στί­νιοι — πάνω από 1,9 εκα­τομ­μύ­ρια οι εκτοπισμένοι

Αδιέξοδα δεν υπάρχουν…
Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο