Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με όλους τους μαθητές στην τάξη θα ξεκινήσουν τα σχολεία και ο… «Θεός βοηθός» γιατί από μέτρα γιοκ…

To ενδε­χό­με­νο μετά­θε­σης για μία εβδο­μά­δα της ημε­ρο­μη­νί­ας έναρ­ξης των σχο­λεί­ων, με όλους τους μαθη­τές στην τάξη, άφη­σε ανοι­χτό η υπουρ­γός Παι­δεί­ας κατά τη σημε­ρι­νή έκτα­κτη συνέ­ντευ­ξη Τύπου, στην οποία εξει­δι­κεύ­θη­καν τα μέτρα και οι όροι υπό τις οποί­ες θα ξεκι­νή­σει η νέα σχο­λι­κή χρο­νιά για όλες τις εκπαι­δευ­τι­κές βαθμίδες.

Επί της ουσί­ας  οι ανα­κοι­νώ­σεις και απα­ντή­σεις της κ. Κερα­μέ­ως δεν απά­ντη­σαν στην ανη­συ­χία των γονέ­ων για την ασφα­λή λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων, ούτε στα αιτή­μα­τα γονέ­ων και εκπαι­δευ­τι­κών. Οι ανα­κοι­νώ­σεις της υπουρ­γού εξα­ντλή­θη­καν στη χορή­γη­ση ενός δωρε­άν παγου­ριού, και αυτό προ­σφο­ρά ιδιώ­τη!!!  Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα η απά­ντη­ση που έδω­σε στο ζήτη­μα του αριθ­μού των παι­διών στην τάξη. Ο μέσος όρος μαθη­τών ανά τάξη είναι 17 μαθη­τές σύμ­φω­να με την υπουρ­γό και δεν τίθε­ται θέμα αραί­ω­σης, πρό­σλη­ψης εκπαι­δευ­τι­κών κλπ!!! Σωστό. Σε μία τάξη σε έναν ορει­νό οικι­σμό είναι 5 παι­διά στην τάξη, και στα Πατή­σια 25. (Ο μέσος όρος μαθη­τών στην Αθή­να είναι 22–25 μαθη­τές και μάλι­στα σε τάξεις που δεν μπο­ρεί να φιλο­ξε­νή­σουν πάνω από 15–17 μαθητές).

Ενδει­κτι­κή και η αμη­χα­νία της υπουρ­γού στις ερω­τή­σεις των δημο­σιο­γρά­φων παρα­πέ­μπο­ντας συνε­χώς στο «θα εκδο­θούν οδη­γί­ες» και η προ­σπά­θεια να εξω­ρΐ­σει την κατά­στα­ση στα σχο­λεία με γενι­κού τύπου ανα­φο­ρές και σε συνε­χή κατα­φυ­γή στη χρή­ση της μάσκας ως του πιο «απο­τε­λε­σμα­τι­κού μέσου­προ­στα­σί­ας» που έχου­με, τη στιγ­μή που οι επι­στή­μο­νες λένε ότι δεν αρκεί..

Οπως είπε η κ. Κερα­μέ­ως, οι τελι­κές απο­φά­σεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμ­βρί­ου, ημε­ρο­μη­νία κατά την οποία οι εκπαι­δευ­τι­κοί θα πρέ­πει να είναι στη θέση τους.

Η υπουρ­γός απηύ­θυ­νε πάντως έκκλη­ση σε όλους τους γονείς να έχουν επι­στρέ­ψει έως τις 30 Αυγούστου.

Αναλυτικά όσα ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως (όπως τα καταγράφει το ΑΠΕ)

Την 1η Σεπτεμβρίου οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων

«Ο μέχρι σήμε­ρα σχε­δια­σμός είναι την Τρί­τη, 1 Σεπτεμ­βρί­ου, οι εκπαι­δευ­τι­κοί να ανα­λά­βουν υπη­ρε­σία στα σχο­λεία τους, και τη Δευ­τέ­ρα, 7 Σεπτεμ­βρί­ου, να ξεκι­νή­σουν τα μαθή­μα­τα, μια εβδο­μά­δα νωρί­τε­ρα από άλλες χρο­νιές», σημεί­ω­σε η κ. Κερα­μέ­ως, ενη­με­ρώ­νο­ντας για τους όρους με τους οποί­ους θα αρχί­σει η νέα σχο­λι­κή χρο­νιά, τόνι­σε ωστό­σο ότι η τελι­κή από­φα­ση για την ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης της λει­τουρ­γί­ας των σχο­λεί­ων θα ληφθεί την 1η Σεπτεμ­βρί­ου, αφού εξε­τα­στεί η εξέ­λι­ξη της επι­στρο­φής των εκδρομέων.

«Παρό­τι η έναρ­ξη μαθη­μά­των είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για τις 7/9, ενδέ­χε­ται να υπάρ­ξει κάποια παρά­τα­ση. Στό­χος είναι να περιο­ρι­στούν σημα­ντι­κά οι μετα­κι­νή­σεις του­λά­χι­στον 1 εβδο­μά­δα πριν την έναρ­ξη των σχο­λεί­ων για να περιο­ρι­στεί η τυχόν μετά­δο­ση από ασυμ­πτω­μα­τι­κούς», σημεί­ω­σε η υπουργός.

Η κ. Κεραμέως επίσης απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς: να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Όλοι οι μαθη­τές στις τάξεις

Η λει­τουρ­γία των σχο­λι­κών μονά­δων θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με όλους τους μαθη­τές σε καθη­με­ρι­νή βάση κατά τη νέα σχο­λι­κή χρο­νιά. Η κ. Κερα­μές σημεί­ω­σε ότι ο μέσος όρος μαθη­τών ανά τάξη στην Επι­κρά­τεια είναι 17 μαθητές.

«Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά για το καλό όλων μας και πρωτίστως των παιδιών μας», τόνισε.
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία ‑από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Χρή­ση μάσκας

Η μάσκα θα χρη­σι­μο­ποιεί­ται κυρί­ως σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.

Στους εξω­τε­ρι­κούς χώρους θα χρη­σι­μο­ποιεί­ται μόνο σε περί­πτω­ση συνω­στι­σμού. Δεν προ­βλέ­πε­ται η χρή­ση μάσκας στα δια­λείμ­μα­τα, τα οποία θα είναι δια­φο­ρε­τι­κές ώρες ανά ομά­δες μαθη­τών, ούτε στη γυμναστική.

Επί­σης, η μάσκα θα είναι υπο­χρε­ω­τι­κή στα μέσα μετα­φο­ράς μαθητών.

Για τους εκπαι­δευ­τι­κούς η χρή­ση της μάσκας θα είναι υπο­χρε­ω­τι­κή. Το ίδιο και για τους μαθη­τές όλων των ηλι­κιών, με ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στην εκπαί­δευ­ση στη χρή­ση μάσκας από το Νηπια­γω­γείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.

Θα δοθούν οδη­γί­ες του ΕΟΔΥ για μαθη­τές που εξαι­ρού­νται από τη χρή­ση της μάσκας για συγκε­κρι­μέ­νους ιατρι­κούς λόγους.

Υπο­χρε­ω­τι­κή θα είναι η χρή­ση μάσκας και από οδη­γούς, συνο­δούς, μαθη­τές κατά τη μετα­φο­ρά τους στα ειδι­κά μετα­φο­ρι­κά μέσα.

Κατά την περί­ο­δο προ­σαρ­μο­γής προ­νη­πί­ων, θα είναι υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας από υγιές, στα­θε­ρό, συνο­δεύ­ον πρόσωπο/γονέα.

Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως, η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νες οδηγίες

Θα υπάρ­ξουν επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νες οδη­γί­ες του ΕΟΔΥ και του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας προς μαθη­τές, εκπαι­δευ­τι­κούς και γονείς σχε­τι­κά με τα ανα­γκαία μέτρα πρόληψης:

- Ειδι­κές οδη­γί­ες για τη χρή­ση της μάσκας,
— Ενη­με­ρω­τι­κές συνε­δρί­ες σε μαθη­τές από εκπαι­δευ­τι­κούς για τα μέτρα — Αλλά και από για­τρούς, στο πλαί­σιο συνερ­γα­σί­ας του Υπουρ­γεί­ου με τον Πανελ­λή­νιο Ιατρι­κό Σύλλογο.
— Ενη­με­ρω­τι­κά βίντεο για μαθη­τές, εκπαι­δευ­τι­κούς, γονείς.

Επί­σης, θα δια­νε­μη­θούν, με μέρι­μνα της Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης, αντι­ση­πτι­κά στα σχο­λεία, και προ­βλέ­πε­ται σχο­λα­στι­κός καθα­ρι­σμός και κατά τη διάρ­κεια λει­τουρ­γί­ας των σχο­λεί­ων και μετά το πέρας αυτής.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και μέτρα πρόληψης

- Προ­βλέ­πο­νται δειγ­μα­το­λη­πτι­κοί έλεγ­χοι του ΕΟΔΥ σε σχο­λεία, σε περι­πτώ­σεις που χρή­ζουν επέμβασης.
— Προ­βλέ­πο­νται δια­φο­ρε­τι­κά δια­λείμ­μα­τα, ώστε να περιο­ρι­στεί ο συγ­χρω­τι­σμός πολ­λών δια­φο­ρε­τι­κών μαθη­τι­κών ομάδων.
— Τα κυλι­κεία θα λει­τουρ­γή­σουν προ­σαρ­μο­σμέ­να στις νέες συν­θή­κες, με ειδι­κή πρό­βλε­ψη ΥΠΕΣ στη βάση οδη­γιών της Επιτροπής.
— Οι σχο­λι­κοί εορ­τα­σμοί θα διε­νερ­γού­νται εντός κάθε τμή­μα­τος για την απο­φυ­γή συγ­χρω­τι­σμού δια­φο­ρε­τι­κών μαθη­τι­κών ομάδων.
— Οι μαθη­τι­κοί δια­γω­νι­σμοί θα διε­νερ­γού­νται με υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας και πλή­ρη τήρη­ση των λοι­πών μέτρων προστασίας.
— Δεν θα πραγ­μα­το­ποιού­νται μέχρι νεω­τέ­ρας σχο­λι­κές εκδρο­μές και μαθη­τι­κά συνέδρια.
— Οι επι­σκέ­ψεις π.χ. σε μου­σεία και δημό­σια κτή­ρια, καθώς και οι περί­πα­τοι επι­τρέ­πο­νται ανά τμήμα.
— Όσον αφο­ρά τα αθλή­μα­τα, ενθαρ­ρύ­νε­ται η άσκη­ση σε εξω­τε­ρι­κό χώρο. Στα ομα­δι­κά αθλή­μα­τα οι ομά­δες πρέ­πει να είναι μικρές και στα­θε­ρές ως προς τη σύν­θε­σή τους. Τα σχο­λι­κά πρω­τα­θλή­μα­τα δεν θα πραγματοποιηθούν
— Για τα εργα­στή­ρια, προ­βλέ­πε­ται δια­τή­ρη­ση στα­θε­ρών ομά­δων συνερ­γα­σί­ας και καθα­ρι­σμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
— Στις αίθου­σες Πλη­ρο­φο­ρι­κής, προ­βλέ­πε­ται καθα­ρι­σμός του πλη­κτρο­λο­γί­ου και του ποντι­κιού μετά από κάθε χρήση.
— Για τα Μου­σι­κά Όργα­να, προ­βλέ­πο­νται τα εξής:
Ειδι­κά σε περί­πτω­ση χρή­σης πνευ­στών οργά­νων, να τηρεί­ται από­στα­ση τριών μέτρων.
Προ­βλέ­πε­ται καθα­ρι­σμός οργά­νων μετά από κάθε χρήση.
— Ισχυ­ρή σύστα­ση για χρή­ση παγου­ριού ή ατο­μι­κού νερού. Για την κάλυ­ψη αυτής της ανά­γκης, το υπ. Παι­δεί­ας συνερ­γά­ζε­ται με το Κοι­νω­φε­λές ίδρυ­μα Αθα­να­σί­ου Λασκα­ρί­δη, το οποίο θα δωρί­σει από ένα παγού­ρι σε όλους τους μαθη­τές δημο­τι­κού της χώρας. «Πρό­κει­ται για λύση που και εξυ­πη­ρε­τεί τους ανα­γκαί­ους όρους υγιει­νής αλλά είναι και ωφέ­λι­μη για το περι­βάλ­λον. Τους ευχα­ρι­στού­με θερ­μά για τη γεν­ναιό­δω­ρη αυτή προ­σφο­ρά», τόνι­σε η κ. Κεραμέως.

Απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών

Εφε­ξής οι απου­σί­ες σχε­τι­κά με τον κορο­νο­ϊό δικαιολογούνται:

Πρώ­τον, αν νοσεί από κορο­νο­ϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοι­κεί στο σπί­τι του. Απα­ραί­τη­τη θα είναι η προ­σκό­μι­ση ιατρι­κής βεβαίωσης.

Δεύ­τε­ρον, αν ο μαθη­τής ανή­κει σε ομά­δα αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου, όπως θα ορι­στεί από την Επι­τρο­πή. Απα­ραί­τη­τη θα είναι η προ­σκό­μι­ση ιατρι­κής βεβαί­ω­σης από τον θερά­πο­ντα ιατρό ή από ιατρό της σχε­τι­κής ειδικότητας.

Τρί­τον, αν ο εκπαι­δευ­τι­κός ανή­κει σε ομά­δα αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου, όπως έχει ορι­στεί από το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών. Απα­ραί­τη­τη θα είναι η προ­σκό­μι­ση ιατρι­κής βεβαί­ω­σης από το θερά­πο­ντα ιατρό ή από ιατρό της σχε­τι­κής ειδι­κό­τη­τας, και στην περί­πτω­ση αυτή θα παρέ­χει τηλεκ­παί­δευ­ση σε μαθη­τές που παρα­μέ­νουν σπίτι.

Για τους εκπαι­δευ­τι­κούς που θα απου­σιά­ζουν στο πλαί­σιο των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων που μόλις περιέ­γρα­ψα, προ­βλέ­πε­ται η διδα­σκα­λία μέσω τηλεκ­παί­δευ­σης. Και αντί­στοι­χα για τους μαθη­τές που θα απου­σιά­ζουν, η παρα­κο­λού­θη­ση μέσω τηλεκ­παί­δευ­σης. Ενώ έχου­με εξα­σφα­λί­σει επι­πλέ­ον πιστώ­σεις για την πρό­σλη­ψη επι­πλέ­ον ανα­πλη­ρω­τών εκπαι­δευ­τι­κών που θα χρειαστούν.

Για τους εργα­ζό­με­νους γονείς και του δημο­σί­ου και του ιδιω­τι­κού τομέα, θα υπάρ­ξει ειδι­κή μέρι­μνα για άδεια ειδι­κού σκο­πού, εφό­σον έχουν παι­δί που ανή­κει σε ομά­δα αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου και πρέ­πει να απου­σιά­σει από το σχολείο.

Τι θα ισχύσει για τα Ειδικά Σχολεία

Για τα Ειδι­κά σχο­λεία, προ­βλέ­πε­ται όμοια λει­τουρ­γία με τις λοι­πές σχο­λι­κές μονά­δες, με εξαί­ρε­ση τη δια­φο­ρο­ποί­η­ση στη χρή­ση μάσκας ως εξής:

- Για τους εκπαι­δευ­τι­κούς καθί­στα­ται υπο­χρε­ω­τι­κή η χρή­ση μάσκας ή/και προ­με­τω­πί­δας κατά περί­πτω­ση, για παρά­δειγ­μα οι λογο­θε­ρα­πευ­τές θα μπο­ρούν να φορούν μόνο προ­με­τω­πί­δα για λόγους χειλεοανάγνωσης
— Για τους μαθη­τές η χρή­ση μάσκας προ­βλέ­πε­ται μόνο εφό­σον είναι εφι­κτό. Σημειω­τέ­ον ότι τα τμή­μα­τα στην ειδι­κή αγω­γή είναι εξαι­ρε­τι­κά μικρά, με μέσο όρο 3 μαθητές.

Τι θα ισχύσει για τα ολοήμερα σχολεία

Για τα ολο­ή­με­ρα σχο­λεία η λει­τουρ­γία θα είναι όμοια με τις σχο­λι­κές μονά­δες. Υπάρ­χει πρό­βλε­ψη για την επέ­κτα­ση του θεσμού για να καλυ­φθούν περισ­σό­τε­ροι μαθητές.

Η υπουρ­γός απηύ­θυ­νε θερ­μή παρά­κλη­ση και προ­τρο­πή προς τους γονείς να εγγρά­ψουν τα παι­διά τους στο ολο­ή­με­ρο σχολείο.

«Το λέω αυτό και για παι­δα­γω­γι­κούς λόγους και για να περιο­ρί­σου­με την επα­φή των μικρών μαθη­τών με τις ευά­λω­τες ομά­δες, τους παπ­πού­δες και τις για­γιά­δες», τόνι­σε η υπουρ­γός και πρό­σθε­σε ότι έχουν εξα­σφα­λι­στεί κον­δύ­λια, άνω των 100 εκατ. ευρώ, για να είμα­στε σε θέση να προ­βού­με σε αυτήν την επέκταση.

Ελληνόγλωσσες Δομές Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Εξωτερικού

Όσον φορά τις δομές ελλη­νό­γλωσ­σης εκπαί­δευ­σης εξω­τε­ρι­κού, η λει­τουρ­γία τους ξεκι­νά βάσει από­φα­σης του Συντο­νι­στή Εκπαί­δευ­σης, ανά­λο­γα με τις επι­κρα­τού­σες συν­θή­κες σε κάθε χώρα.
Για τα φρο­ντι­στή­ρια προ­βλέ­πο­νται όμοιοι κανό­νες λει­τουρ­γί­ας με τα σχο­λεία και αυστη­ροί έλεγ­χοι και εκεί.

Τι θα γίνε­ται σε περί­πτω­ση κρούσματος

Σε περί­πτω­ση κρού­σμα­τος θα ακο­λου­θεί­ται το πρω­τό­κολ­λο του ΕΟΔΥ: θα κλεί­νει το τμή­μα και θα ακο­λου­θεί ιχνη­λά­τη­ση των επα­φών του κρούσματος.
Σε περί­πτω­ση ανα­στο­λής της λει­τουρ­γί­ας ενός τμή­μα­τος ή μίας σχο­λι­κής μονά­δας, η εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται μέσω σύγ­χρο­νης τηλεκπαίδευσης.

Τηλεκπαίδευση

Ως προς την τηλεκ­παί­δευ­ση, είναι έτοι­μες πλατ­φόρ­μες σύγ­χρο­νης και ασύγ­χρο­νης τηλεκ­παί­δευ­σης για το σύνο­λο της εκπαι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας της χώρας.
— Για τη σύγ­χρο­νη τηλεκ­παί­δευ­ση, έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συνερ­γα­σία μετα­ξύ του Πανελ­λή­νιου Σχο­λι­κού Δικτύ­ου και της εται­ρεί­ας CISCO για τους σκο­πούς της τηλεκ­παί­δευ­σης, χωρίς χρέ­ω­ση προς το Δημό­σιο. Η σύν­δε­ση των μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών θα γίνε­ται με το ΠΣΔ.
— Έχουν ήδη ενι­σχυ­θεί όλα τα σχε­τι­κά δημό­σια δίκτυα, και υπο­δο­μές ΠΣΔ, e‑class, e‑me.
— Έχουν εξα­σφα­λι­στεί εκ νέου μηδε­νι­κή χρέ­ω­ση δεδο­μέ­νων σε όλες τις εκπαι­δευ­τι­κές πλατ­φόρ­μες που χρη­σι­μο­ποιεί το υπουργείο.
Επι­πλέ­ον, έχει εξα­σφα­λι­στεί η ενί­σχυ­ση του εξο­πλι­σμού των σχο­λεί­ων με πάνω από 70.000 φορη­τές συσκευές
⁃ Υπάρ­χουν έτοι­μα, σει­ρά μαθη­μά­των εκπαι­δευ­τι­κής τηλε­ό­ρα­σης για μαθη­τές Δημο­τι­κού, και υπάρ­χει πάντα η δυνα­τό­τη­τα για επέ­κτα­ση αυτών.
⁃ Έχουν ήδη εκπο­νη­θεί και θα δοθούν συγκε­κρι­μέ­νες οδη­γί­ες από το Ινστι­τού­το Εκπαι­δευ­τι­κής Πολι­τι­κής για την κάλυ­ψη της ύλης.
⁃ Έχουν ήδη εκπο­νη­θεί επι­μορ­φω­τι­κά σεμι­νά­ρια εκπαι­δευ­τι­κών για την εξ απο­στά­σε­ως εκπαί­δευ­ση ‑είναι δια­θέ­σι­μα στην ιστο­σε­λί­δα του ΙΕΠ- και τα έχει ήδη παρα­κο­λου­θή­σει μεγά­λος αριθ­μός εκπαι­δευ­τι­κών ενώ ακο­λου­θεί και άλλο πρό­γραμ­μα ταχύρ­ρυθ­μης επι­μόρ­φω­σης εκπαι­δευ­τι­κών στην εξ απο­στά­σε­ως εκπαίδευση.

Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις στις 7 Σεπτεμβρίου

Οι επα­να­λη­πτι­κές πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις ξεκι­νούν στις 7 Σεπτεμ­βρί­ου για τα Γενι­κά Λύκεια και τους Έλλη­νες του Εξω­τε­ρι­κού και στις 24 Σεπτεμ­βρί­ου για τα Επαγ­γελ­μα­τι­κά Λύκεια. Θα διε­ξα­χθούν σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Προ­στα­σί­ας της Δημό­σιας Υγεί­ας που ίσχυ­σαν και κατά την τακτι­κή εξε­τα­στι­κή περί­ο­δο των Πανελ­λα­δι­κών Εξετάσεων.

Δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Στα ΙΕΚ από 1 έως 30 Σεπτεμ­βρί­ου ολο­κλη­ρώ­νο­νται τα εργα­στη­ρια­κά μαθή­μα­τα του προη­γού­με­νου εξα­μή­νου και στις 5 Οκτω­βρί­ου θα ξεκι­νή­σει η νέα χρονιά.
Η έναρ­ξη της νέας χρο­νιάς θα γίνει με κανο­νι­κή λει­τουρ­γία σε πλή­ρη σύν­θε­ση, με αυξη­μέ­να μέτρα πρό­λη­ψης, όπως στα σχο­λεία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της υπο­χρε­ω­τι­κής μάσκας για όλους.
Τα εργα­στή­ρια θα λει­τουρ­γή­σουν με φυσι­κή παρου­σία στους χώρους των ΙΕΚ & των Εργα­στη­ρια­κών Κέντρων, καθώς και σε όσες επι­χει­ρή­σεις προ­βλέ­πε­ται η παρου­σία καταρτιζόμενων.

Μεταλυκειακό Έτος — Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ

Το Μετα­λυ­κεια­κό Έτος — Τάξη Μαθη­τεί­ας των ΕΠΑ.Λ. ξεκι­νά την 1η Σεπτεμ­βρί­ου, κανο­νι­κά, ενώ τα Σχο­λεία Δεύ­τε­ρης Ευκαι­ρί­ας την 15η Σεπτεμβρίου.

Επιστροφή για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια για το χειμερινό εξάμηνο

Δια ζώσης θα πραγ­μα­το­ποιού­νται οι κλι­νι­κές, εργα­στη­ρια­κές ασκή­σεις και οι ομά­δες μελέ­της μέχρι 30 ατό­μων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές δια­λέ­ξεις μέχρι 50 ατό­μων, κατά το χει­με­ρι­νό εξά­μη­νο του ακα­δη­μαϊ­κού έτους 2020–21, όπως ανα­κοί­νω­σε η υπουρ­γός Παι­δεί­ας, Νίκη Κεραμέως.

Επί­σης, ανα­κοί­νω­σε, όσον αφο­ρά την επα­να­λη­πτι­κή εξε­τα­στι­κή του Σεπτεμ­βρί­ου 2020, ότι όπως και στην εξε­τα­στι­κή του εαρι­νού εξα­μή­νου, είναι στην ευχέ­ρεια των ΑΕΙ να απο­φα­σί­σουν τον τρό­πο διε­νέρ­γειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρ­μο­γή των μέτρων πρό­λη­ψης της Επι­τρο­πής, είτε εξ αποστάσεως.

Ανα­λυ­τι­κά, μιλώ­ντας για τη λει­τουρ­γία των δομών της Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης, η κ. Κερα­μέ­ως ανέ­φε­ρε τα εξής:

Ως προς το χει­με­ρι­νό εξά­μη­νο, οι φοι­τη­τές επι­στρέ­φουν κανο­νι­κά στα Πανε­πι­στή­μιά τους, στις πόλεις όπου βρί­σκο­νται τα Παν/μιά τους.
— Δια ζώσης θα πραγ­μα­το­ποιού­νται οι κλι­νι­κές, εργα­στη­ρια­κές ασκή­σεις και οι ομά­δες μελέ­της μέχρι 30 ατό­μων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές δια­λέ­ξεις μέχρι 50 ατόμων.
— Στο πλαί­σιο αυτό, προ­βλέ­πε­ται ενί­σχυ­ση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαι­δευ­τι­κού προ­σω­πι­κού για διδα­σκα­λία σε ολι­γο­με­λείς ομά­δες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. Euro. Υπο­λο­γί­ζο­νται περί­που 2000 θέσεις.
— Για μεγά­λες δια­λέ­ξεις άνω των 50 ατό­μων, προ­βλέ­πε­ται εξ απο­στά­σε­ως διδα­σκα­λία με δωρε­άν παρο­χή ηλε­κτρο­νι­κών πλατ­φορ­μών από τις εται­ρεί­ες Microsoft και Google, τις οποί­ες ευχα­ρι­στού­με θερμά.

Μέτρα πρόληψης στα πανεπιστήμια

Τα μέτρα πρό­λη­ψης που θα λαμ­βά­νο­νται στα Ανώ­τα­τα Εκπαι­δευ­τι­κά Ιδρύ­μα­τα αφορούν:
⁃ Στην υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας από όλους στις περι­πτώ­σεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσι­κή παρου­σία. Για τις κλι­νι­κές ασκή­σεις, θα ισχύ­σουν τα μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας που ισχύ­ουν για το προ­σω­πι­κό που απα­σχο­λεί­ται σε χώρους παρο­χής υπη­ρε­σιών υγείας.
⁃ Οι φοι­τη­τι­κές Εστί­ες θα λει­τουρ­γή­σουν κανο­νι­κά, με υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας στους κοι­νό­χρη­στους χώρους.
⁃ Στα εστια­τό­ρια συνε­χί­ζε­ται ο δια­μοι­ρα­σμός φαγη­τού σε πακέτο.
⁃ Τα ίδια μέτρα θα ισχύ­σουν και για τα Κολλέγια.

Σχετικά με τις βιβλιοθήκες

Η λει­τουρ­γία των βιβλιο­θη­κών, όπως ανέ­φε­ρε η κ. Κερα­μέ­ως, θα είναι «κανο­νι­κή», με υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας από όλους και τήρη­ση από­στα­σης 1,5 μ. μετα­ξύ των χρη­στών. Τα μέτρα θα είναι πιο ενι­σχυ­μέ­να, «καθό­τι ανα­μει­γνύ­ο­νται δια­φο­ρε­τι­κές πλη­θυ­σμια­κές ομάδες».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο